• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primanje posiljaka iz inostranstva - opcije, iskustva, dazbine (carina, PDV...),...
#1
Molio bih clanove za razmenu licnih iskustava (dakle ne za teoretisanje) - za primanje posiljaka iz inostranstva!

Sta je kupljeno, da li je kupljeno iz ˝prodavnice˝, od pravnog ili fizickog lica, da li ga je pratila faktura ili je islo kao poklon, da li je roba iz EU ili ne, da li je predmet placen unapred ili je predmet trebalo platiti prilikom prijema, da li je stiglo brzom ili obicnom postom, kao paket ili kao pismo, da li je isporucio postexpres, posta ili neki drugi kurir..., da li je placen bilo koji trosak prilikom prijema, ako da, sta je to tacno sto je placeno (carina, pdv, postarina ...) i da li je placanja pratio neki dokument (Carinska deklaracija, adresnica ...), ako pak nije bas nista placeno, da li je na posiljci bio pecat OCARINJENO ili OSLOBODJENO OD CARINE (ili mozda "Ne podleže carinskom pregledu˝) i tome slicno.

Evo sta kaze zakon (tj.uprava carina):
•pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra (ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina i PDV);
•pošiljke male vrednosti (od pravnih lica), nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra (ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, a PDV se plaća).
Treba imati na umu da kada se kaže uvozne dažbine, misli se na carinu i PDV. Ponekad se građani bune zbog iznosa naplaćene ''carine'', a da im carinske dažbine uopšte nisu naplaćene, već su platili PDV.
Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV. Važno je da se naglasi da se, za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.
Treba napomenuti da roba koja se uvozi, odnosno naručuje može da stigne običnom pošiljkom – preko PTT službe ili brzom poštom preko firmi kakve su „DHL”, „Fedeks”, UPS”. Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom ona se takođe carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto.
Dakle da li je to bas tako ?


Sve ucesnike na temi bih zamolio, da ako imaju vise iskustava, objasne bez zurbe, jedno po jedno, ili vise slicnih odjednom, nigde ne zurimo, ne moramo, a mislim i ne mozemo da apsolviramo temu za jedan dan i kroz jedan post - samo vas molim detaljno i precizno - cilj je da razjasnimo koje tacno troskove mozemo da ocekujemo kad narucujemo nesto iz inostranstva.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#2
Opa Smile Nisam u tim vodama pa nisam znao da to toliko košta. Nadam se da će taj novac da se dobro vrati, svejedno materijalno ili kroz obožavateljke Smile

Pakovanje spada pod obavezne opcije ali to je manji problem. Veći je način slanja. No, sad sam postao zainteresovan pa sam potražio tarifu za uvoz gitara ako nema neka caka onda je carina samo 1% + pdv. Ipak, proveri sa carinikom jer po našem zakonu oni imaju diskreciono pravo tako da to ništa ne znači. Link za carinske tarife je http://www.carina.rs/cyr/Zakoni/CT2017.pdf a gitare ćeš naći pred kraj u odeljku XVIII, glava 92.

Onaj deo o Srbima je mala pošalica jer na sajtu ima napisano -

"Services we don't offer
Providing invoices with a low value or marking items as "gift" "

Što je uobičajeni zahtev naših ljudi kada traže da im se nešto pošalje iz inostranstva ne bi li izbegli plaćanje carine Smile

U svakom slučaju, sa cenama koje si naveo, isplati se ta trgovina. Tu ti je jedini rizik da predmet bude u stanju u kom je opisan jer će biti čupavo uložiti reklamaciju.
 
Citiraj
#3
E opet Ja da pitam nesto Smile

Interesuje me da li postoji kod nas kuriska sluzba, koja vrsi isporuke na liniji Srbija - Engleska? Opet sam naisao na nesto, sada na ebay.co.uk, a prodavac isto ne salje vani zemlje. Npr u Madjarskoj ima 2-3 firma, koja vrsi takve usluge. Oni imaju adresu u Engleskoj, pa ti kad kupis nesto, onda narucis na njihovu adresu, i oni ti donesu u Madjarskoj. Ja sam iz Subotice, nije mi daleko Segedin, al bilo bi bolje neka varijanta da dobijem paket ovde kod nas, sa resenom carinom :P.
Ili fizicko lice da se bavi takvom uslugom. Na KP je bio jedan lik, ko je donosio stvare iz Hollandije...
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 2 Gost(a)