• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sigurnost
#16
Samo da pozdravim i da kažem -
1. Ala ti duuuuugo doručkuješ.
2. Bilo vreme da se ovde vrati neko sa smislom za humor i čije se desnice, sa pravom, plaši i njena levica.
3. Po fotki vidim da si u međuvremenu promenila frizuru i počela da piješ ... Stresan taj novi posao, a ?
 
Citiraj
#17
Zapoceh svojevremeno temu  Limundo - sigurno mesto za kupoprodaju, sa idejom da se tu iznesu problemi, ali i ideje i nacini, kako bi Limundo postao jos sigurnije mesto za kupoprodaju, ali nije bas naisla na veci odziv, valjda i zato sto se i admini nisu ukljucili u dovoljnoj meri - nadam se da ce na ovoj biti bolje.

Procitah blog http://blog.limundograd.com/2015/10/5-pr...-kupovinu/, pa bih se na njega malo osvrnuo i zatrazio par pojasnjenja. Preporuke su korektne, ali ...

Ne uplaćujte novac suspendovanom članu - ali "slobodno mozete poslati predmet pouzecem suspendovanom clanu" ?!

A kako ja da znam da je neko suspendovan ili mu je na neki drugi nacin uvedeno ogranicenje za kupoprodaju ?
Pre kupovine cesto ulazim na profil (nalog) prodavca, da bih video "s kim imam posla", ali
Nakon obavljene kupoprodaje apsolutno nemam potrebe da ulazim na nalog Limundovca, pa cak ni na pregled Zavrsene ili Pobedio - bar ja tako radim. Nakon obavljene kupoprodaje saradnju dalje nastavljam preko Poruka, radi dogovora oko nastavka i zavrsetka kupoprodaje, a u tom segmentu nikako ne mogu znati da je neko suspendovan - odnosno da ne treba nastaviti kupoprodaju sa takvim clanom.
Isto vazi i za eventualnu kupovinu od clana koji ima neka ogranicenja, a ipak mozda moze da prodaje - mislim na situacije kada se kupovina obavlja recimo iz liste zelja - opet nemam potrebe da idem na nalog clana.

Zato odmah dajem i Predlog  da se pored korisnickog imena clana da info, odnosno na neki nacin oznaci da postoji neki problem - ogranicenje sa nalogom clana - te da ne treba nastaviti kupoprodaju.

Na blogu su navedena samo dva ogranicenja : “Suspendovan nalog” ili “Zabranjen pristup”, a ja znam za najmanje 4 ogranicenja - Dakle koji sve statusi postoje, a moglo bi i pojasnjenje sta zapravo znace ti statusi, u smislu, da li clan moze da npr. komunicira sa ostalima, da postavlja aukcije, da li mu ostaju aktuelne aukcije, da li moze uopste ponovo povratiti status Limundovca i tome slicno.

[Slika: 1z1daq8.png]

Ne uplaćujte novac na tuđe podatke - ali "mozete poslati predmet na tudje podatke" ?!

O ovome se raspredalo i na drugim temama, ali mi se cini da i dalje preovladava stav LT da ocekuju od clanova da istrazuju da li je dostavljeni racun taj pravi, a ne na "tudje podatke". Kako mi sa sigurnoscu mozemo znati da nam je u poruci dostavljen bas racun Petra Petrovica, ako nam prodavac u poruci posalje samo broj racuna ? Uostalom, vec smo zakljucili da za uplate putem e-banke, ime primaoca uopste nije bitno - mozes upaltiti na Miki Mausa - uplata se vezuje za broj racuna.
Mozda je i bio predlog, pa da podestim, a ako nije evo da ga (pre)definisem:

U poruci nakon kupoprodaje: PODACI KUPCA PPETROVIC - PRIMLJENA, u Podacima prodavca, dodati polje: Broj racuna.
Tako bi kupac uvek imao validan broj racuna za uplatu.

Kako je to podatak koji svakako prikupljate  u cilju bezbednosti članova i omogućavanja elektronske trgovine, logicno bi bilo da ga vi, kao "garant" sigurnosti i dostavite kupcu, osim ako za to ne postoje neka zakonska ogranicenja - mada cisto sumnjam, jer mnogi prodavci javno istaknu broj racuna na profili ili na samom predmetu.

Osim toga, broj racuna vam moze posluziti za dodatnu proveru clana - ipak ne otvara se novi broj racuna tako lako kao nalog na Limundu.

Znam, nemaju svi broj racuna - odlicno.
Eto prilike da se odmah razdvoji sta predstavlja Placanje pre slanja - na racun ili na neki drugi nacin - kad imas bazu, posle je samo tehnika, koji su to nacini placanja dostupni prodavcu prilikom postavljanja predmeta = vidi se i na predmetu.

I da se osvrnem na opaske "mozete poslati pouzecem suspendovanom clanu" i "mozete poslati predmet na tudje podatke" - saveti za sigurnost se valjda odnosi na sve clanove, odnosno i za kupovinu i za prodaju, tako da treba sagledati obe stvari - kupoprodaju - osim ako nije u planu bio i blog 5 saveta za sigurnu prodaju ?!
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#18
@blistok - stresno nego šta, ima da tražim beneficirani radni staž Smile

Danas sam čula za situaciju sa kojom se mi ređe srećemo i nije bila kod nas na sajtu, ali nije na odmet da se podeli. Naime, oglašen je telefon za koji može zamena za jeftiniji uz doplatu. Kupac se dogovori da pošalje svoj jeftiniji telefon i 20 evra u paketu sa telefonom, a prodavac da pošalje svoj skuplji telefon. Kupac šalje paket, vidi da nije preuzet, zove prodavca. On kaže kako je hitno otišao na teren i preuzeće paket za koji dan sigurno. Nije poslao skuplji telefon, što je kupcu bilo sumnjivo. Uspeo je da dođe do broja kurira koji mu je rekao sledeće - adresa je nepostojeća, kad je zvao prodavca na telefon, tražio je od njega da se nađu u nekom parkiću. Kurir odlazi sa paketom do parkića, pošto mu je bilo sumnjivo, traži od prodavca ličnu kartu, što je on odbio da da, navodno nije kod njega i ako može da ga kurir sačeka samo da ode do kuće da je uzme. Kako se nije pojavljivao neko vreme, kurir ode iz parkića i sretne prodavca usput koji je krenuo da beži od njega. Paket je vraćen u Poštu, ali tu dolazi do problema jer je procedura takva da paket mora da ostane 5 dana u Pošti pre nego se vrati pošiljaocu. Uz dosta peripetija, kupac je ipak uspeo da se sa Poštom dogovori o povraćaju paketa istog dana.

Par stvari koje su važne iz ove priče - novac šaljite "regularnim" putevima, da postoji dokaz o plaćanju i koja suma je plaćena. Zamene je najbolje izbegavati.
lotr
 
Citiraj
#19
@sasacv68 - blog post je bio za kupce, ne za prodavce, te stoga nije pisalo ništa oko slanja paketa pouzećem suspendovanom članu. Ali možemo ovako sumirati - ako je neko suspendovan, niste u obavezi da sa njim obavljate saradnju bez obzira da li ste kupac ili prodavac. Niti mi to preporučujemo.

Ako je nekom blokirana prodaja, ne može da prodaje tj da stavlja nove predmete i svi aktivni predmeti su mu deaktivirani ili poništene aukcije. To znači da ne možete kupiti predmet od prodavca posle blokade, sem ako ne obavljate saradnju van Limunda/Kupinda.

Što se statusa naloga tiče - Suspendovan i Zabranjen pristup u suštini znače isto, samo što je suspendovan obavešten o suspenziji a zabranjeni nekad i nije. Zatvoren nalog znači uglavnom da je neko tražio zatvaranje naloga. Recimo, ne želi više da ga koristi.

Svi koji imaju crvena obaveštenja kod korisničkog imena ne mogu da uđu u nalog, samim tim da šalju poruke, licitiraju, prodaju... I prekida im se kompletna prodaja a ako su dali neke ponude, smanjuju se na aktuelne na aukcijama. Blokirani mogu da uđu u nalog, šalju poruke, ali u zavisnosti od blokade ne mogu da prodaju ili kupuju ili i da prodaju i kupuju.

Uplata na tuđe podatke -  brojevi računa se upisuju zbog Limundo Casha, mi nemamo uvid u njih u smislu ispravnosti. Broj računa i koristimo za proveru validnosti, kod verifikacije preko tekućeg računa kod nekih prodavaca.

Praksa je pokazala da se ne može staviti znak jednakosti između uplate na tuđe podatke i slanja na tuđe podatke u smislu rizika. Ustvari, moja ugrubo procena je da, ako imamo recimo 100 saradnji gde je došlo do zloupotrebe, pokušaja prevare i slično, u 99 saradnji je problem napravio prodavac. I ovde moram dodatno da napomenem - pričamo o sigurnosti, znači ne gledamo na to da li se neko javio u 2 dana, da li je bio ozbiljan ili neozbiljan, da li je došlo do reklamacije zbog dužine gazišta i slično.

Predlog za označavanje statusa naloga i van javnog profila je odličan, tako bi se recimo videlo i u porukama da je neko suspendovan. Proslediću dalje pa da vidimo kako bi to moglo da se reši.
lotr
 
Citiraj
#20
Колико укупно негативних оцена имају продавци а колико купци?
 
Citiraj
#21
(15.10.2015 17:58)Alduin Piše: Praksa je pokazala da se ne može staviti znak jednakosti između uplate na tuđe podatke i slanja na tuđe podatke u smislu rizika. Ustvari, moja ugrubo procena je da, ako imamo recimo 100 saradnji gde je došlo do zloupotrebe, pokušaja prevare i slično, u 99 saradnji je problem napravio prodavac. I ovde moram dodatno da napomenem - pričamo o sigurnosti, znači ne gledamo na to da li se neko javio u 2 dana, da li je bio ozbiljan ili neozbiljan, da li je došlo do reklamacije zbog dužine gazišta i slično.

Predlog za označavanje statusa naloga i van javnog profila je odličan, tako bi se recimo videlo i u porukama da je neko suspendovan. Proslediću dalje pa da vidimo kako bi to moglo da se reši.

Što se tiče onog primera iz posta pre ovoga, skoro je bio sličan primer u vestima. Definitivno je bolje izbegavati zamene jer se tu duplira šansa da dođe do neke prevare. 

Što se tiče ovog posta, da li može malo opširnije u kom smislu sve to prodavci pokušavaju da prevare ? Koristilo bi da znamo na šta konkretno da obratimo pažnju. Kada smo kod procenta 99 prema 1 da li ste u tu računicu uneli i vraćene, nepreuzete, pakete jer i to bi trebalo da spada pod zloupotrebu sistema i prevaru. 

Saša je, po običaju, dao konkretne i korisne primedbe. U slučaju da je vašim programerima to komplikovano možda biste mogli kada nekog suspendujete i da o tome, putem Limundo poruke, smesta obavesite članove koji su u tom momentu sa njim u nekoj transakciji ? Koliko sam video iz primera ocena koji su ovde dati desi se da ljudi shvate da je druga strana suspendovana tek kada i oni pretrpe neku štetu.
 
Citiraj
#22
@BitterLemon - nemam tu informaciju, ali ako neko pokuša prevaru ili se desi prevara, mi se time bavimo bez obzira na broj ocena i vrstu ocena. Odnosno, mi se ocenama uopšte ne bavimo. Verujem da kupci imaju više negativnih zbog odustajanja i slično, ali ako imamo 100 kupaca koji su odustali i 1 prodavca koji je uzeo novac za predmet koji nije poslao, mi se bavimo tim prodavcem. Izuzetak su tu funbidder-i, odnosno oni koji prave naloge samo da bi upropastili što veći broj aukcija.

@blistok - primera za pokušaje prevara je puno, uglavom treba da se obrati pažnja na ono što je izneto u blog postu http://blog.limundograd.com/2015/10/5-pr...-kupovinu/
Izneću u ovoj temi nekoliko primera svakako.
Prevarom smatramo ako ima cilj materijalnu korist na štetu druge osobe, najprostije rečeno. Ako gledamo kupce, u fokusu su nam, kao što gore napisah Bitter-u, funbidder-i.

Što se suspendovanih tiče, obaveštenja šaljemo ako je prekinuta aukcija suspendovanog prodavca ili ako postoji Limundo Cash transakcija. @sasacv68 je dao dobar predlog, sličan vašem, da se šalju dodatna obaveštenja. Ono što mi svakako radimo jeste sledeće - suspendovan je prodavac koji je prodao nekoliko predmeta a smatramo da je pokušaj prevare, šaljemo poruke kupcima da ne obavljaju saradnju i skoro uvek ih zovemo telefonom da osiguramo da su dobili od nas tu informaciju, kao i da vidimo da li su možda već uplatili i slično.

Bitna informacija za sve - u poslednjem periodu je domaći internet postao meta nečega što se zove nigerijska prevara. Na Limundu treba da obratite pažnju na one članove koji vam traže saradnju van Limunda i Kupinda, pišu na engleskom ili lošem srpskom (google translate poruke), odmah šalju kontak mail radi daljeg dogovora. Kada otkrijemo nešto slično, sigurno ćemo vas obavestiti porukom da ne kontaktirate tu osobu a nalog će biti odmah suspendovan. Ovo ću uskoro obraditi u jednom blog postu.
lotr
 
Citiraj
#23
У реду Алдуин, мада то није фер - продавци на овом сајту су ваши корисници, они који плаћају, али се ви не бавите њиховом заштитом, од повратних поштарина, неоснованих рекламација, неповрата провизије...
Поређења ради, као купац сам имао далеко мање штете по новчаник него као продавац. Ви морате да будете свесни да ово није продавница, овде су и купац и продавац једнаки, али само један плаћа провизију.
 
Citiraj
#24
@BitterLemon - sve što ste naveli je u domenu korisničke podrške. Timu za sigurnost pojam sigurne trgovine znači "sigurno, bezbedno, da se ne desi prevara", ne "sigurno će doći do transakcije da kupac ima predmet a prodavac novac". Nama je fokus da sprečimo transakcije koje bi dovele do toga da neko bude prevaren, bez obzira da li je to kupac ili prodavac. Znači jednako ćemo tretirati svaki pokušaj prevare, bez obzira sa koje strane dolazi. Ono što podaci i praksa pokazuju jeste da će u odnosu kupac i prodavac pre prodavac pokušati da prevari. To nema nikakve veze sa tim da li Limundo ima ovakav ili onakav odnos prema kupcima ili prodavcima, to je prosto preslikavanje situacije kakva je i u realnom životu, a vezano za prevarante.
lotr
 
Citiraj
#25
А ја вам упорно причам да то није тачно. Када будете почели да суспендујете налоге купаца за непреузимање пакета као што то радите са продавцем када исти не пошаље онда ће то бити сигурно, а тада ћете видети прави однос превара. По вашој логици када неки купац да 300 динара за предмет и не добије га то је превара, али ако му исти предмет продавац пошаље а он не преузме, и продавац плати две поштарине 300 динара то вам није превара. Објасни ми то.
 
Citiraj
#26
Tavka situacija dešava se samo u slučaju kada se paket šalje pouzećem.
Prodavac je taj koji određuje načine plaćanja i "u prednosti" je nad kupcem koji mora odabrati jedan od načina plaćanja koji odredi prodavac.
Ako prodavac ne želi rizik da mu se paket vrati onda neka odabare LimundoCash (ima pravo na povraćaj poštarine) ili plaćanje pre slanja kao način na koji obavlja saradnju.
Kupac je izložen riziku da ne dobije predmet u svim načinima plaćanja osim prilikom Limundo Casha.

Kupac odbije paket, prodavac plati 300 dinara poštarinu - kupačev novčanik = 0. prodavčev novčanik = -300.
Prodavac naplati predmet 300 dinara a ne pošalje ga - kupčev novčanik = -300, prodavčev novčanik = 300, ili +300.
Znači potrebno je pogledati i odnos koristi i štete.

Prvim slučajem se bavi korisnička, drugim tim za sigurnost.
Izuzetak kod prvog slučaja - funbidderi. Takvi se sigurno suspenduju.

Edit - veoma su bitni i novčani iznosi. Retko će neko pokušati da prevari za 300 dinara, ali hoće za 10 000.
lotr
 
Citiraj
#27
Потрошила си стотину речи а ниси ми одговорила на питање. Види се да радиш у Лимунду.
Питање је било због чега је једно превара а друго није, јер обе појаве чине материјалну штету?
 
Citiraj
#28
Evo vam najjednostavnije - zato što kupac nema materijalnu korist kod vraćanja paketa.
lotr
 
Citiraj
#29
(16.10.2015 11:56)Alduin Piše: Evo vam najjednostavnije - zato što kupac nema materijalnu korist kod vraćanja paketa.

Može da ima - naruči alat, za 5 dana odradi posao koji želi, onda ga reklamira u propisanom roku, tu reklamaciju prodavac mora da uvaži, limundo tim će naravno biti na strani kupca. To je itekako materijalna korist.

Moje pitanje - da li se tim za sigurnost bavi neosnovanim reklamacijama, i da li uopšte iko u Limundu planira time da se bavi? Pošto znamo da je sada situacija takva, da u slučaju reklamacije kupac u 90% slučajeva ne mora da dostavi nijedan dokaz u vezi validnosti reklamacije.

Inače pohvale za temu i za tebe, nadam se da ovo znači najavu veće interakcije sa članovima foruma, i da ćemo dobiti više konkretnih odgovora na pitanja.
 
Citiraj
#30
(16.10.2015 11:56)Alduin Piše: Evo vam najjednostavnije - zato što kupac nema materijalnu korist kod vraćanja paketa.

Ali prodavac ima stetu i do 1000 din, zavisno od tezine i vrednosti posiljke.
Ako kupac uplati 300 din prodavcu, a ovaj mu ne posalje, onda kupac ima stetu od 300 din. Kakva je razlika? Materijalna korist? A gde je steta????
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)