• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sigurnost
#31
U odgovoru Bitter-u se materijalna korist odnosila na poštarinu. Reklamacije su poptuno druga priča, ali se tim Tim za sigurnost ne bavi, sem u izuzetnim slučajevima. Recimo, svakako će nam biti "interesantan" kupac za kog prodavci tvrde da su bili oštećeni u smislu da im je vraćen deo predmeta ili izmenjen predmet i slično. Ali i tu ne gledamo opravdanost ili neopravdanost reklamacije, već podatke i ponašanja.

Sve oko reklamacija je najbolje da pitate u drugim temama. Nije da neću da odgovorim, ali će se onda sigurno diskusija povesti u pravcu koji nije suština ove teme, a već sam navela da se time bavi korisnička podrška.

Daću jedan prost primer kako razdvojiti posao korisničke i tima za sigurnost:
- Kupac je kupio patike, tvrdi da su mu male, vrati ih bez dogovora sa cenom uvećanom za njegovu poštarinu, prodavac tvrdi da su patike iste kao na aukciji, itd - to radi korisnička podrška
- Kupcu su poslate patike, ne javlja se i ne plaća - tim za sigurnost
lotr
 
Citiraj
#32
(16.10.2015 12:15)goran2485 Piše:
(16.10.2015 11:56)Alduin Piše: Evo vam najjednostavnije - zato što kupac nema materijalnu korist kod vraćanja paketa.

Ali prodavac ima stetu i do 1000 din, zavisno od tezine i vrednosti posiljke.
Ako kupac uplati 300 din prodavcu, a ovaj mu ne posalje, onda kupac ima stetu od 300 din. Kakva je razlika? Materijalna korist? A gde je steta????

Nigde nisam negirala da postoji šteta u oba slučaja. Onim čime se bavi tim za sigurnost jeste slučaj kad neko ima korist na tuđu štetu. Poštarinama se bavi korisnička.

Čak su i zakoni formirani tako da se prevarom tretira slučaj kad neko pribavi korist na tuđu štetu.

Sa ovim bih zaista zaključila priču oko poštarine, jer kao što više puta ponovih, Tim za sigurnost se time ne bavi.
lotr
 
Citiraj
#33
(16.10.2015 11:56)Alduin Piše: Evo vam najjednostavnije - zato što kupac nema materijalnu korist kod vraćanja paketa.

Алдуин, немој ме завитлавати молим те - причамо о безбедности, дакле о ШТЕТИ, а не о профиту. То није најједноставније, то је одговор у недостатку адекватног, то јест онај одговор који се користи кад видиш да ниси у праву. Продавац физичко лице и купац физичко лице - пред Законом су на истом. Код вас штите се једни али не и други. Питање је било просто а још нема одговора на исто, због чега се ШТЕТА не третира исто, овде се ради о БЕЗБЕДНОСТИ а не о профиту, те је питање једноставно и такав би требало да буде одговор.
Ако смо пред Законом и купац и продавац као физичка лица на истом, због чега се на Лимунду штетом сматра само штета коју претрпи купац? Због чега се због повратне поштарине не суспендује купчев налог док не надокнади штету продавцу?

Надам се да ћу добити одговор на постављена питања, а не на она која нисам поставио.

(тема је сигурност, а она има исто значење и за купца и за продавца)
 
Citiraj
#34
(16.10.2015 09:55)Alduin Piše: @blistok - primera za pokušaje prevara je puno, uglavom treba da se obrati pažnja na ono što je izneto u blog postu http://blog.limundograd.com/2015/10/5-pr...-kupovinu/
Izneću u ovoj temi nekoliko primera svakako.
Prevarom smatramo ako ima cilj materijalnu korist na štetu druge osobe, najprostije rečeno. Ako gledamo kupce, u fokusu su nam, kao što gore napisah Bitter-u, funbidder-i.

Što se suspendovanih tiče, obaveštenja šaljemo ako je prekinuta aukcija suspendovanog prodavca ili ako postoji Limundo Cash transakcija. @sasacv68 je dao dobar predlog, sličan vašem, da se šalju dodatna obaveštenja. Ono što mi svakako radimo jeste sledeće - suspendovan je prodavac koji je prodao nekoliko predmeta a smatramo da je pokušaj prevare, šaljemo poruke kupcima da ne obavljaju saradnju i skoro uvek ih zovemo telefonom da osiguramo da su dobili od nas tu informaciju, kao i da vidimo da li su možda već uplatili i slično.

Bitna informacija za sve - u poslednjem periodu je domaći internet postao meta nečega što se zove nigerijska prevara. Na Limundu treba da obratite pažnju na one članove koji vam traže saradnju van Limunda i Kupinda, pišu na engleskom ili lošem srpskom (google translate poruke), odmah šalju kontak mail radi daljeg dogovora. Kada otkrijemo nešto slično, sigurno ćemo vas obavestiti porukom da ne kontaktirate tu osobu a nalog će biti odmah suspendovan. Ovo ću uskoro obraditi u jednom blog postu.

Pročitao sam blog, ok je napisan i date su glavne smernice na šta bi trebali kupci da obrate pažnju. Obzirom da je internet trgovina, i posle toliko godina, za većinu populacije i dalje nepoznanica i ovako uopšteno napisano jeste edukativno (eto da se jednom složim sa upotrebom te reči Smile ) ali, bez ikakve namere da kritikujem, mislim da bi ipak trebao neki napredniji kurs sa konkretnim primerima, kao ovo što si navela o "nigerijskoj prevari", tako da ćemo ti biti zahvalni na svakom primeru koji budeš smela da javno napišeš. Možda je neko ovde i isključivo prodavac ali na nekom drugom mestu je kupac pa je svaka informacija dobro došla. 

Saša je nosilac ideje, ja sam se samo nadovezao na to, jer isuviše često se dobije odgovor - komplikovano za programere, pa reko, ako je i sada takav slučaj onda može to i ručno da se odradi. Drago mi je da već radite nešto na tome.

Oko pojma "šteta" se očito ne slažemo. Ne oko same reči i na šta se odnosi već oko nadležnosti nad tim delom problema. Obzirom da "funbidder-i" (interesantna kovanica, ko god da je smislio očito nije imao štetu od istih) spadaju pod vašu nadležnost a da "fuc*bidder-i" ne spadaju pod vašu nadležnost, zaključak nije baš laskav. I jedni i drugi nanose štetu prodavcima, bez ikakve koristi za njih, ali oni prvi nanose štetu i Limundo D.o.o. pa su zato zaslužili oštriju kontrolu i kaznu ... Nije baš korektno.  No, to je vaša poslovna politika i tu nema šta mnogo da se doda. Jedino bih vam savetovao da u tom slučaju ne iznosite (ili barem ne često) tezu o 99 naprema 1 jer ima nas dosta ovde koji jesmo oštećeni na taj način i nismo dobili nikakvu bitnu satisfakciju na tu temu. Drugi savet bi bio - predložite odgovornim licima da daju dopuštenje korisničkom timu da agilnije kažnjavaju takve pojave. 

UBR Posle nešto više od 24 sata od otvaranja teme mogu da se kladim da ti je glavna misao u glavi - a mogla sam na miru da pijuckam u tišini mog radnog mesta a sada će mi trebati veća flaša Smile 
 
Citiraj
#35
@Bitter - Ne bih ulazila u to šta je šta pred zakonom, jer nisam pravnik. Videću svakako da ih kontaktiramo, ako vas interesuje sa pravne strane šta je razlika.

Šteta postoji u oba slučaja. Namera je ono što ih razlikuje. Korisnička se bavi štetom kod poštarine, tim za sigurnost štetom čija je namera korist.

Znači nije isto ako neko vrati paket i plati se dupla poštarina i ako neko naplati 10000 dinara i ništa ne pošalje.

Žao mi je, ali nisam u mogućnosti da vam bolje pojasnim razliku.
lotr
 
Citiraj
#36
@blistok - što se bloga tiče, verujem da je ekipi iz Cafe-a to sve prilično jasno. Potreba za blogom se javila zbog nekoliko situacija koje smo imali u poslednjem periodu gde se videlo da ljudi i dalje greše kod onih najosnovnijih stvari.

Konkretan primer - pojavio se ponovo jedan prodavac kog smo do sada više puta suspendovali zbog sumnjivih aktivnosti. Stopirana mu je prodaja, jer nismo još ustanovili da je on u pitanju, on kontaktira preko poruka člana koji mu je postavljao pitanja oko predmeta, dogovore se oko saradnje van sajta. U međuvremenu ga suspendujemo, pošto nije ništa prodao preko sajta, nismo imali koga da obavestimo da ne obavlja saradnju. Ali onda pravi novi nalog, stavlja isti predmet na prodaju, i predmet kupuje, preko sajta, ista osoba sa kojom je dogovorio saradnju van sajta na prethodnom, suspendovanom nalogu. Slagaću vas, ali recimo da se registrovao u sredu uveče, u četvrtak ujutru je bio suspendovan novi nalog. VIdimo da je predmet prodat, odmah zovemo kupca koji nam kaže da je on pre dva dana uplatio novac IAKO je video da je prodavac bio suspendovan, pa kad je video da se pojavio isti predmet, potvrdio je kupovinu samo da vidi jesu li isti podaci. Kad smo ga pitali što je to uradio, rekao je da je baš želeo taj predmet.
lotr
 
Citiraj
#37
(16.10.2015 13:06)Alduin Piše: @Bitter - Ne bih ulazila u to šta je šta pred zakonom, jer nisam pravnik. Videću svakako da ih kontaktiramo, ako vas interesuje sa pravne strane šta je razlika.

Šteta postoji u oba slučaja. Namera je ono što ih razlikuje. Korisnička se bavi štetom kod poštarine, tim za sigurnost štetom čija je namera korist.

Znači nije isto ako neko vrati paket i plati se dupla poštarina i ako neko naplati 10000 dinara i ništa ne pošalje.

Žao mi je, ali nisam u mogućnosti da vam bolje pojasnim razliku.

Не мораш бити правник да би на сајту министарства прочитала да ЗЗП не важи за трговину између физичких лица и да је за то задужен ЗОО, а ЗОО не познаје термин повлашћене стране јер су укључена физичка лица која са подједнаким правима наступају пред законом.

Блисток је лепо поменуо и тачно је знао шта ме је изазвало на ову полемику, твој овлаш изнесен однос од 99:1. А ја ти тврдим да на 500 враћених пошиљки дође једна та превара од 10.000 динара. Како знам да је однос 500:1? Исто као и ти за 99:1 - лупио сам.
Дакле по теби, продавац који 10 пута плати повратну поштарину по 500 динара трпи мању штету од купца који да 5000 и не добије ништа? Волео бих да мој професор математике чита ово сада, на жалост покојни је, али сада се сигурно окреће у гробу, не од беса него од смеха, он је био шаљив лик.

Дакле, промени назив теме у "Сигурност купаца" па да завршим полемику, пошто се сигурношћу продаваца не бавимо у овој теми.
 
Citiraj
#38
Nažalost to su stvari na koje ni najbolje i najinformativnije napisan blog ne može da utiče. Ljudska brzopletost a dosta često i alavost će uvek naći način da pobedi razum. Tu nemate nikakvu krivicu. Možda jedino da izaberete neke od tih najbitnijih tekstova (i dodate linkove ka pomoći i ostalim tekstovima) i da odmah po prijemu novog člana pošaljete i na mejl i preko Limundo poruke. Sa krupnim naslovom - Pročitaj sada ili mi posle ne kukaj !!

Ono na čemu biste trebali intezivnije raditi je kako da pomirite želju za što većim brojem članova, zakonske propise o pristupačnosti vaših usluga svim punoletnim građanima i ipak nekoj većoj kontroli (pa i sigurnosti) kod prijema novih članova. Čak i ja ovako sa strane, koji nemam deset godina iskustva iza sebe, znam da je to stvarno težak zadatak ali osnova problema vašeg tima (ako se izuzmu hakeri) leži baš tu. Ako nađete neko adekvatnije rešenje od sadašnjeg, vaš posao će biti znatno nižeg inteziteta a reputacija vaše firme na znatno većem nivou.
 
Citiraj
#39
Oću i ja da kažem nešto za Dnevnik.
I ja se slažem sa Gorkim da treba Limundo da suspenduje kupca dok ne nadoknadi štetu (ja bih tu dodao i određene higijensko tehničke mere koje nisu dozvoljene zakonom, ali ajde), ali koliko vidim to NIJE TEMA OVDE. Ovde se priča, ili bar Alduin priča a ona je temu počela, o svesnoj aktivnosti da se sa namerom od druge strane pribavi materijalna korist bez dogovorene uzajamnosti. Jedan primer: kupac uplati, a prodavac ne pošalje. Drugi primer: kupac kupi, povadi vredne delove iz predmeta i traži reklamaciju i vraćanje novca.
TO SU TEME OVE TEME, ako sam ja dobro razumeo. Evo, čak ću se u to ime suzdržati od pominjanja refundacije provizije za pokretanje kad kupac odustane iako tu prodavac UOPŠTE ne može da se brani.
Nemojte da sad smorimo Alduin – žena ima određena ograničena ovlašćenja, kao ambasador koji radi za ministra spoljnih. Dajte da umesto da ju oteramo iskoristimo njeno prisustvo da saznamo što možemo i ne širimo priču na baš sve probleme na Limundu.
Lepo molim, ako može.
Uostalom niko ne brani da se otvori tema "Sigurnost prodavca", zar ne?
 
Citiraj
#40
(14.10.2015 15:53)Alduin Piše: u Cafe-u sam ispred Tima za sigurnost, tako da ćemo se u ovoj temi baviti samo sigurnošću.
Sad možete da krenete sa pitanjima Smile

Ово беше први коментар у теми? Ја сам лепо написао, ако се бави само сигурношћу купаца да је то требало нагласити у самој теми. Оно о чему сам ја писао иде у домен сигурности продаваца, ако то ова тема искључује треба јасно нагласити. Ја сам и купац и продавац, скоро подједнако, па знам о чему говорим.

@Серж - Као што се види из почетног коментара, нико не помиње превару зарад стицања профита, јер би се тема тако и звала, него сигурност - а то је универзална реч која исто значење има и код купца и код продавца.

(16.10.2015 14:12)serjoza Piše: Uostalom niko ne brani da se otvori tema "Sigurnost prodavca", zar ne?

Ја сам управо о томе и писао, ако је ово тема "Сигурност купаца" онда нека се тако и зове.
 
Citiraj
#41
(16.10.2015 14:20)BitterLemon Piše:
(14.10.2015 15:53)Alduin Piše: u Cafe-u sam ispred Tima za sigurnost, tako da ćemo se u ovoj temi baviti samo sigurnošću.
Sad možete da krenete sa pitanjima Smile

Ово беше први коментар у теми? Ја сам лепо написао, ако се бави само сигурношћу купаца да је то требало нагласити у самој теми. Оно о чему сам ја писао иде у домен сигурности продаваца, ако то ова тема искључује треба јасно нагласити. Ја сам и купац и продавац, скоро подједнако, па знам о чему говорим.

@Серж - Као што се види из почетног коментара, нико не помиње превару зарад стицања профита, јер би се тема тако и звала, него сигурност - а то је универзална реч која исто значење има и код купца и код продавца.


(16.10.2015 14:12)serjoza Piše: Uostalom niko ne brani da se otvori tema "Sigurnost prodavca", zar ne?

Ја сам управо о томе и писао, ако је ово тема "Сигурност купаца" онда нека се тако и зове.

A čuj... i "biro" se zove Zavod za zapošljavanje, a zapravo je zavod za nezaposlene - prilagodiš se i teraš dalje - tome služi adptibilnost i poslovica sa tarabom.
 
Citiraj
#42
Лепо кажеш. У сваком случају, ја написах своје, они који читају нису глупи, сами ће извући закључке.
 
Citiraj
#43
(16.10.2015 14:12)serjoza Piše: ...
Ovde se priča, ili bar Alduin priča a ona je temu počela, o svesnoj aktivnosti da se sa namerom od druge strane pribavi materijalna korist bez dogovorene uzajamnosti. Jedan primer: kupac uplati, a prodavac ne pošalje. Drugi primer: kupac kupi, povadi vredne delove iz predmeta i traži reklamaciju i vraćanje novca.
...
Problem je u tome sto tvoj drugi primer takodje ne spada ovde (koliko sam shvatila Alduin) vec u problem reklamacija, kojim se Tim za sigurnost ne bavi.
 
Citiraj
#44
(16.10.2015 12:18)Alduin Piše: U odgovoru Bitter-u se materijalna korist odnosila na poštarinu. Reklamacije su poptuno druga priča, ali se tim Tim za sigurnost ne bavi, sem u izuzetnim slučajevima. Recimo, svakako će nam biti "interesantan" kupac za kog prodavci tvrde da su bili oštećeni u smislu da im je vraćen deo predmeta ili izmenjen predmet i slično. Ali i tu ne gledamo opravdanost ili neopravdanost reklamacije, već podatke i ponašanja.
...

Jugana, lutko, ne pratiš na času.  Wink
 
Citiraj
#45
Hvala, hvala, mislila sam na post AleksaVuka (nadam se da nisam pogresila nick). Nisam videla ovaj odgovor Smile
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)