• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Storniranje kupoprodaje sa pravnim licima
#1
Evo o cemu se radi:

Ja sam kupio 3 tastature Modecom Logic LK-12 USB ser za 4 dinara po komadu, 31-og decembra... 
3-eg januara mi se javi prodavac, pravno lice, sa sledecom porukom:

- Poštovani, žao nam je ali na lageru nemamo više tih akcijskih tastatura koje su razgrabljene. Njihova redovna cena je 729 dinara, ali na našem sajtu možete pronaći i tastature MS Industrial KB-01 PS/2 po ceni od 400 dinara.

I dva minuta kasnije (ja jos nisam video poruke, tako da nisam jos nista odgovorio):

- Poštovani, pogledajte naš odgovor na Vaš zahtev, pa nam nakon toga javite da li želite nešto od predloga ili odustajete od kupovine.

Naravno, ja sam napisao da odustajem. ALI obratite paznju da nisam odustao od kupljenog predmeta za prikazanu cenu, nego sam odustao od vece cene i/ili druge tastature za drugu cenu, isto vece od kupljenog.

Znaci, nije da prodavac nije imao vise tih tastatura na lageru, nego nije hteo da da po toj ceni nego je hteo punu cenu od 729 dinara. Oni koji znaju pravila limunda, znaju da za to ide negativna. Bez obzira da li je prodavac pravno ili fizicko lice. To se moze i videti kod mnogih prodavaca, a cak i ovaj ima cak 2 negativne ocene sa tekstom da prodaje ono sto nema na lageru.

E sad, zasto ja nisam negativno ocenio? Zato sto posle mog odgovora prodavcu da odustajem jer sto bih kupovao po mnogo vecoj ceni, zar ne, bio sam zauzet necim drugim, a i mislio sam, ajd da vidim sta ce odgovoriti. Nekih pola sata - sat kasnije, ja se vratim za komp, vidim nema odgovora, ajd da ocenim, kad ono ima sta da vidim. Umesto polja OCENI stoji narandzasto dve reci: CEKA ODOBRENJE. Meni to sad vec sumnjivo. Dosta kasnije to je preslo u crna slova reci STORNIRANO. Printscreenujem i posaljem limundu i pitam o cemu se tu radi i dobijem sledeci odgovor:

- Prema fotografiji koju ste nam poslali, vidim da je ova saradnja stornirana na zahtev prodavca jer do saradnje neće doći. To znači da nećete moći da ocenite člana, niti on vas za ovu saradnju.

Ja naravno pitam zasto i kako moze da stornira kad po svim pravilima limunda za prodavanje neceg cega nema na lageru ide negativna. Narocito jos ako se prisetimo da ima na lageru ali za vecu cenu. Njihov odgovor:

- Član ****** je pravno lice i pravna lica imaju mogućnost da nam pošalju zahtev za storniranje provizije kada ne dođe do saradnje. U tom slučaju kupac i prodavac kada mi izvršimo tako storniranje provizije nemaju mogućnost da se ocene.

Ja nemam nista protiv da mu se vrati provizija, bas mi svejedno, ali za ne prodavanje neceg sto sam kupio, i ima na lageru samo kao nema za te pare nego vece, hocu, i po svim pravilima limunda i kupinda, MOGU dati negativnu. Ali mi je to uskraceno.

E sad moja pitanja:

1) Zasto pravna lica mogu da storniraju prodaju i zasto to nigde ni u kom delu pravilnika ne pise uopste?
2) Da li niko iz L tima ne misli da se takav sistem moze bas jako zloupotrebiti (npr. prodavac stavi manju cenu od konkurencije, kupac kupi jer je jeftinije, i onda prodavac kaze, zao mi je ima samo skuplje. i onda ili kupac kupi, i prodavac zaradi na takvoj prevari, ili kupac ne kupi, i prodavac stornira kupoprodaju i eto, nista dobio ali nista ni izgubio)
3) Sta vi mislite o tome i da li je neko imao slicna iskustva?
 
#2
Pozdrav SmajliNS, izvinjavamo se zbog nastale greške.

Proverio sam detaljnije o čemu se radi. U pravu ste, u ovakvim situacijama kupac ima pravo da negativno oceni prodavca. Postojeći sistem storniranja provizija za pravna lica, zbog izdavanja knjižnih odobrenja (a opet u zavisnosti od datuma u mesecu i formiranja fakture), nije uopšte tako jednostavan a ima i tu karakteritistku onemogući ocenjivanje. Ovde nam se potkrala greška da je prodaja stornirana pre nego što ste dali ocenu.

Proveriću sa našim programerima kako da ovo ispravimo, pa da dobijete mogućnost davanja negativne ocene.

Inače, pravna lica imaju ovu opciju od početka samog Kupinda. Razlog je taj što firmama od samog starta nije odgovaralo da negativno ocenjuju svoje kupce, jer time stvaraju lošu reputaciju, pa smo im dali alternativu da mogu storniranti to iz same fakture, bez da negativno ocene kupca.

Ako imate još pitanja u vezi sa ovom konkretnom saradnjom, možete nam poslati preko kontakt strane.

Hvala na ukazanom propustu.
 
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)