Limundo Cafe

Puna Verzija: Zasto u radu Limunda
Ovo je svedena verzija Limundo Cafe-a. Ovde se nalazi Limundo Cafe pun boja, lepote i radosti.
Zasto je bio zastoj u radu Limunda? Da li se selio sa jednog na drugi server? Ne, jer to se korisnicima unapred najavi. Da li su bili radovi na softveru? Ne, jer i to se korisnicima najavi da ce sajt biti nedostupan od - do..
Da li je Limundo bio meta DDoS napada? Tokom DDoS napada svi resursi sistema su maksimalno optereceni i dolaze do svojih granicnih mogucnosti. Kako se to postize? Hakeri zaraze malicioznim softverom veliki broj racunara i naprave od njih tzv botove, kojima u datom trenutku izdaju naredjenje da napadnu svoju metu. Napad izvrsavaju svi botovi i upucuju enorman broj zahteva ciljanom serveru, na koji on ne stize da odgovori, pa se sve vise zagusuje. Odbrana od DDoS napada je tesko izvodljiva ako nije bilo prethodne pripreme. Admini su imali podatke, koliko je bio maksimalan saobracaj, do tada, broj upita od svojih korisnika. Trebalo je jednostavno postaviti stopu ogranicenja na maksimalan broj pristupa serveru, jer kada dodje do DDoS napada tesko je onda razgraniciti i filtrirati normalne korisnike od botova koji napadaju.
Da li je Limundo postavio limit pristupa svom serveru? Da li su admini uspeli da ociste serverske logove kako bi ga rasteretili? Da li su angazovali nekog DDoS strucnjaka (koji prilicno kostaju) kako bi preusmerili sav taj broj upita na svoje jake servere i tamo onda pokusali da filtriraju nezakonit od zakonitog saobracaja?
Ko moze da izvrsi DDoS napad? Pa takoreci svako, jer usluge hakera mozes dobiti na internetu cak po ceni od 10e pa na vise u zavisnosti od jacine i duzine trajanja napada.
Mozda i dobijemo objasnjenje zasto su nam usluge Limunda bile 20-tak sati uskracene?
mirjanamama, apsolutno se nije radilo o DDoS napadu, niti bilo kakvom hakerskom napadu!
Takve stvari bismo uvek otvoreno komunicirali. Radilo se o internim tehničkim problemima, zbog kojih smo morali mnogo toga da podesimo da sajtovi ponovo prorade. I sada bi (uz poneku sitnicu koju još ispravljamo) trebalo da je već sve u redu. Smile
Razlog pada je, inače, malo lepše prirode: spremamo velike izmene. Smile
Drugim recima, greska je bila do vas. Zakazali razvojni inzenjeri, programeri, administratori ili....
mirjanamama i kakve veze sve to ima?? Ko god da je kriv, sta mozes? Da ga tuzis mozda? Big smile Big smile Big smile
Da je napad na sajt bio odgovor admina je: "Takve stvari bismo uvek otvoreno komunicirali". Na konstataciju da su sami zabrljali, odgovor admina je: nema odgovora. Ne mozemo mi nista oko toga, ja sam samo konstatovala i ne razumem sta ti smeta moj zakljucak? Ja nemam razloga nikoga da tuzim i odakle ti takva ideja??????
(29.12.2019 11:04)g.milos Piše: [ -> ]Razlog pada je, inače, malo lepše prirode: spremamo velike izmene. Smile

'Ajde priznaj, ko je oborio sajt? (Smajli mrda obrvicama, LOL)
P.S. Buduci da je sada ODS u prekidu, da ne spremate fuziju? hmm LOL