Limundo Cafe

Puna Verzija: Malo matematike
Ovo je svedena verzija Limundo Cafe-a. Ovde se nalazi Limundo Cafe pun boja, lepote i radosti.
Stranica: 1 2 3
1. Млада девојка анкетира станаре једне зграде. Куца на једна врата и отвара јој једна госпођа. Девојка пита „Колико имате деце?“ "Имам три ћерке." - одговори жена. "Колико су старе?" „Производ њихових година је 36, а збир је једнак броју овог стана.“ Млада девојка оде, али се убрзо врати. „Информације које сте ми дали нису довољне.“ Жена мало размисли па рече: „У праву сте! Моја најстарија ћерка има плаве очи.“ Са овим информацијама испитивач може да закључи колико су старе ћерке. Колико година има свака?

2. Гладан путник је наишао на два човека који су се спремали да ручају. Први човек је имао три погаче а други пет погача. Свако од њих је појео подједнако и појели су сву храну. Када је путник кренуо даље дао им је осам дуката. Како ће они праведно поделити новац међу собом?

3. Три човека дођу у мотел да изнајме собу за тридесет долара. Сваки од њих је платио десет долара. Након што су већ отишли у собу, рецепционар увиди да је погрешио, јер соба кошта двадесет пет долара, а не тридесет долара па рече paзносачу да им врати пет долара. Разносач је успут размишљао како да подели пет долара на три једнака дела и одлучио је да сваком врати по један долар а да два долара задржи за себе. Тако је и учинио.
Пошто је свако од тројице дао десет долара и враћен му је један долар значи да је свако од њих дао девет долара за собу: 3 x 9 = 27. Два долара је задржао разносач: 27+2=29. Где је нестао још један долар.

4. Одредити све природне бројеве чији је производ цифара једнак 528.

5. Душан, ученик основне школе, множио је на свом рачунару следеће бројеве: број својих година, број разреда у који иде, број година своје мајке и још један троцифрен природан број. Крајњи резултат је био 333333. Колико година има Душан, а колико његова мајка?

6. Ланац је искидан на 5 делова, тако да у сваком делу има 3 алке. Колико се најмање алки мора расковати и поново саставити да би се од пет датих делова могао саставити ланац који ће имати два слободна краја.

7. Написати број 1000000 као производ два природна броја у чијим се декадним записима не појављује ниједна 0.

8. У парку су се сусрела три друга: професор Белић, писац Црнковић и лекар Жутић. „Занимљиво, један од нас је црнокос, други има белу, а трећи жуту косу, али ниједан од нас нема боју косе на коју указује његово презиме“ – рече црнокоси. „У праву си“ - сложи се Белић. Коју боју косе има свако од њих?

9. Јато гусака наиђе на усамљену гуску. „Здраво сто гусака“ рече она. „Да нас је још оволико и половина и четвртина и ти са нама било би нас тачно 100“ - одговорише гуске. Колико је било гусака?

10. Како само помоћу судова од 3 литра и 5 литара са чесме донети тачно 4 литра воде?

11. У једној години је било 53 петка. Ако је 1. јануар био четвртак, који дан је био 1. април?

12. Којом цифром се завршава производ 9·9·9·9·9·9·9·9·9 (девет деветки)?

13. Деда је 2 пута јачи од бабе, баба је 3 пута јача од унуке, унука је 4 пута јача од Жуће, Жућа је 5 пута јачи од мачке, мачка је 6 пута јача од миша. Деда, баба, унука, Жућа, мачка и миш могу заједно да ишчупају репу, а деда, баба, унука, Жућа и мачка (без миша) не могу. Колико мишева треба позвати да би они сами могли да ишчупају репу?

14. Дешифруј множење *7·30 =*0**.
3, 6 i 2
Odgovor nije tacan.

BitterLemon

[Slika: theforeigner.jpg]
(09.12.2014 23:26)BitterLemon Piše: [ -> ]2,2 и 9 или 1, 6 и 6.
Tacno
ali koji od ta dva?

BitterLemon

[Slika: theforeigner.jpg]
(09.12.2014 23:13)bobanex Piše: [ -> ]1. Млада девојка анкетира станаре једне зграде. Куца на једна врата и отвара јој једна госпођа. Девојка пита „Колико имате деце?“ "Имам три ћерке." - одговори жена. "Колико су старе?" „Производ њихових година је 36, а збир је једнак броју овог стана.“ Млада девојка оде, али се убрзо врати.  „Информације које сте ми дали нису довољне.“ Жена мало размисли па рече: „У праву сте! Моја најстарија ћерка има плаве очи.“ Са овим информацијама испитивач може да закључи колико су старе ћерке. Колико година има свака?
...

1,6,6, bliznakinje, stan 13
3,3,4 bliznakinje, stan 10,
2,3,6, stan 11
1,2,18, stan 21
1,3,12, stan 16
1,4,9, stan 14
...
O sinovima da i ne govorimo. LOL
Biće da ti to nisi baš pravilno smislio ili prepisao. LOL

I NIJE FER DA EDITUJEŠ OVAKVE PORUKE! Dislike

BitterLemon

[Slika: theforeigner.jpg]
Bravo Smile

Sta kazete za pogace?

BitterLemon

[Slika: theforeigner.jpg]
Pogace na lebac Smile
Zadatak 2, prvi post, dopisao sam.
Hm, zanimljivo, bas me zanima nacin dolaska do resenja Hmm
Ko resi neka i objasni Smile
Meni ne bi bilo lose objasniti i prvi deo, posto mi nesto ocigledno promice.
Zasto mora da znaci da su u igri bliznakinje? Smile
(09.12.2014 23:35)bobanex Piše: [ -> ]Ko resi neka i objasni Smile

Ko POSTAVI neka objasni. U postavci ti nedostaju 3 reči. Jedna je ZBIR, druga je CIFARA, a teća je PROIZVODA. A ti ih postavi gde treba. Jedino tako ima smisla. Wink
Stranica: 1 2 3