Limundo Cafe

Puna Verzija: Sporazumno ustupanje izlicitiranog predmeta
Ovo je svedena verzija Limundo Cafe-a. Ovde se nalazi Limundo Cafe pun boja, lepote i radosti.
Stranica: 1 2
Videh na jednoj drugoj temi da je jedan član kao drugoplasirani u licitaciji bio izigran od strane prodavca jer mu je pobednik u licitaciji ustupio predmet za koji se ispostavilo da ne odgovara opisu u licitaciji (detalji trenutno nisu bitni Wink )
Da li bi postojala varijanta da se uvede mogućnost sporazumnog ustupanja izlicitiranog predmeta drugoplasiranom? Pitam zato što bi u toj varijanti sve bilo zvanično i Limundo bi mogao da proprati kompletu kupoprodaju sa novim kupcem. U tom slučaju bi Limundo mogao da reaguje ukoliko dođe do neke nepravilnosti.
Svakako, za tako nešto bi trebali da budu saglasni i prodavac, i prvobitni kupac a i drugoplasirani i da se sve obavi pod budnim okom Limunda. Ok, kapiram da bi nešto ovako dalo prostora da mahinacije, ali opet, Limundo bi bio tu da glumi policajca da vidi da li je pobednik bio stvarno kupac ili samo neki ko podiže cenu. Uostalom, ako drugoplasranom odgovara izlicitiran iznos (bez obzira da li je cena realna ili naduvana) i prihvati je, ne vidim razlog da se kupoprodaja ne realizuje.
To bi npr. prodavcu uštedelo vreme da ponovo pokreće licitaciju i čeka da prođe 7-10 dana, koliko je već planirao da traje. Prvobitnom kupcu bi uštedeli "negativnu" zbog odustajanja, a drugoplasirani bi došao do željenog predmeta. Svi siti i zadovoljni osim Limunda koji bi ostao uskraćen za još jednu proviziju pokretanja licitacije. Taj trošak bi eventualno mogao da ide na grbaču prvobitnog kupca, kao "kazna" zato što je odustao Tongue
Šta mislite o tome?
apsolutno ne podrzavam ideju,jer to bi bio idealan mamac za lov u mutnom i pecanje neiskusnih clanova

ja sam jednom naseo na to i sta sad treba i da legalizujemo prevodjenje zednih preko vode
Pa da, rekoh da bi to bilo zgodno za podizače cena, ali na taj način bi možda bili uočljiviji i lakši za sankcionisanje ako bi se opustili u naduvavanju. A opet, u nekim slučajevima bi se legalizovala kupoprodaja sa drugoplasiranim i ne bi postojala mogućnost da se kupac namagarči a da Limundo nema uvid u to.
Ne svidja mi s predlog, pogotovo ako gledam iz ugla drugoplasiranog. Dakle, prvoplasirani je odustao nakon sto je drugoplasiranom naduvao cenu. Pa bas lepo, mislim... Jedan placa a ostali terevence. Izvini, ali glup predlog. Nikad ne bih pristala na tako nesto. Mozda u slucaju da mi se cena smanji za rigoleto koji je izveo prvoplasirani...
ovaj predlog je u apsolutnoj suprotnosti sa paravilima Limunda i rokovima za obavljanje kupoprodaje,vodi ka i stimulise vestacko nudjenje znaci apsolutno protiv

primer:

lopovi mogu da kradu ako policajac i vlasnik kuce to moze da gleda,pa kad gledaju lakse ce ga uhvatiti ako cute svi zadovoljni i policajac i lopov i vlasnik kuce
Hm da, u prvu ste da bi to dalo suviše veliku slobodu da se daju neke ludačke ponude i posle da se odustaje i za kojekakve mahinacije. Verovatno to posmatram kao neko ko regularno i kupuje i prodaje i očekujem da se to desi samo u nekim zaista opravdanim slučajevima.
Primera radi, ja sam kupila neki par obuće, i nakon završetka licitacije dobila sam poruku od drugoplasirane da ukoliko mi obuća ne odgovara da je ona zainteresovana. Meni su cipele bile ok i na tome se završilo, ali da nisu, bilo bi mnogo jednostavnije da sam zvanično mogla da joj prepustim licitaciju i da eventualno snosim troškove još jednog pokretanja licitacije i provizije za iznos koji sam ja platila. U tom slučaju bih ja uštedela vreme da ponovo pokrećem licitaciju za predmet koji sam kupila i koji mi ne odgovara ali ne krivicom prodavca. E sad, zaista bi bilo jako teško da se proceni kada je situacija realna a kada je u pitanju lov u mutnom...
A ko bi odlucio koji je slucaj opravdan a koji nije? Nekako mi je to suvise komplikovano, a mislim da je ranije i postojala takva mogucnost, s tim sto prvoplasirani uvek dobija negativnu za odustajanje, a drugoplasirani i prodavac dobiju mogucnost da se medjusobno ocene. Prodavac uvek moze da ponudi drugoplasiranom predmet na Kupindu, doduse, mislim da je to malo protiv pravila, al moze - nece ga streljati niko.
Pa jeste komplikovano, tek sada kad čitam vaše komentare vidim da bi ovo bilo mnogo više zloupotrebljeno nego što bi zaista koristilo u nekim opravdanim situacijama. Na predlog me je navelo baš iskustvo jednog člana gde je bio namagarčen kao drugoplasirani ali se kupoprodaja obavila nezvanično tako da nema nikakav osnov da se nesavesan prodavac sankcioniše.
Otkud znam, imala sam dobru nameru, ali je očigledno ideja loša :-D
u mom slucaju kad sam ja bio zrtva prodavac je udaljen sa sajta ali nisam ga ja ni prijavio vec je verovatno to radio cesto pa ga upecali
Vidim da je predlog dočekan „na nož“, i moja prva reakcija je bila takva – dodatni alat za „pumpadžije“, prevarante.
Ali možda bi valjalo razmisliti i o pozitivnim stranama.
Pored ovoga što je naveo neo031 i uključujući to:
Svi kukamo na one koji odustaju, zavlače i troše nam živce – ovo je odličan alat da ih se „kurtališemo“ kao prodavci. Nećeš da kupiš (traži nešto van uslova isporuke na primer) – evo kako da rešimo. Oni neće dobiti ocenu (pretpostavljam), ali LT može da im stavi neku internu recku pa ako se ponavlja – suspenzija kao i za negativne. Ili dva ili tri prepuštanja=1 negativna.
Rešavanje slučajnog licitiranja  - desi se da kupcu dete brlja po računaru (svež prime kod mene) ili je pogrešio iz nekog drugog razloga – površno pročitao opis (takođe svež primer) pa se još pre kraja aukcije izvinjava. Poštenije je da on odustane i prepusti (uz recku) nego da se kupcu pokriju troškovi pa da se razmene pozitivne ocene (što je LT ovde eksplicitno odobrio kao način sporazumnog rešavanja konflikta mada, strogo uzevši, krši pravila Limunda)
Velika prednost je što bi LT bio automatski OBAVEŠTEN o ovome (pretpostavljam da to može da se izvede programerski – posebno dugme - za prepuštanje) i time više obratio pažnju na kupce koji ovo često koriste što bi olakšalo „lov“ na duple naloge. Svejedno da li drugoplasirani prihvati ili ne – lampica se pali.
The quince, nije bitno da li je opravdan ili nije jer AKO se uvede kao PRAVILO onda je to PRAVO kupca bez obzira na motive – isto kao što je pravo prodavca da ne šalje pouzećem – nosi svoje posledice i molim lepo (recimo dva prepuštanja daju jednu negativnu).
Uvesti rok za ovo od recimo 24h nakon čega se opcija automatski isljučuje...
Meni se čini da vredi porazmisliti.
Kao i sve ostalo – pošteni će koristiti pošteno, a nepošteni će zloupotrebiti.

BitterLemon

[Slika: theforeigner.jpg]
Recimo da je to legitimno, zar bi bilo fer prema drugoplasiranom? Jer da nije prvoplasiranog, cena i ne bi bila tolika.
u prevodu niti je legitimno niti je fer
I da drugoplasirani plati iznos koji je ponudio treceplasirani jer se prvoplasirani ne racunaSmile
Ako prva tri ne mogu, jel može četvrti?

Em nije fer, em ima previše mogućnosti za zloupotrebu.
Stranica: 1 2