Limundo Cafe

Puna Verzija: TAGOVI u oglasima i na aukciji
Ovo je svedena verzija Limundo Cafe-a. Ovde se nalazi Limundo Cafe pun boja, lepote i radosti.
Ovaj tekst mi skuplja prašinu pa evo mesta gde može nekome da koristi

Tag bi u bukvalnom prevodu sa engleskog značilo etiketa ili oznaka. Dok u slučaju informacionih sistema on označava ključnu reč ili izraz koji se dodeljuje delu informacije.

U praktičnoj upotebi kod online oglasa i aukcija, tag je svaka reč koju napišete kako u naslovu tako i u opisu. Ako ne napišete da prodajete touch telefon a ja u pretrazi to unesem, neće mi izaći vaš oglas a samim tim možete izgubiti potencijalnog kupca.


Ako hoćete da povećate mogućnost pronalaženja vaše aukcije ili oglasa putem pretrage bila ona interna na sajtu ili globalna kao što je Google , onda treba na dnu aukcije napisati tagove (reči) koji se nisu pominjali u oglasu ali imaju veze sa predmetom prodaje.
Ako je na aukciji telefon marke Samsung onda nemojte u tagove unositi nazive drugih brendova jer oni nemaju veze sa predmetom prodaje i samo mogu da unestu zabunu u sistem pretrage koji treba da bude tačan.

Najbolji primer dobro upotrebljenog sistema tagovanja je npr. kod mobilnog telefona HTC Tattoo.

Tačan naziv modela je Tattoo, ali će neko ko je neupućen ili greškom kucati Tato,Tatto,Tatoo,Tatu.... tako da dobijamo mnoštvo kombinacija koje se ne nalaze u opisu aukcije a potencijalni kupac može da unese u pretrazi i da ne dobije ništa kao rezultat pretrage.
Takođe ovaj telefon se zove i HTC Click, tako da je i ovo jedna od mogućnosti kako ga neko može pretraživati.
Jedan od primera su i telefoni koje mnogi znaju po operateru koji ih je prodavao i "krstio", primera radi Telenor Smart HD čija je fabrička oznaka Alcatel OT-995.
Ima i onih koji i dalje prodaju NOKIJA telefon,kompijuter i zbog jednog slova više gube se u pretrazi.


[Slika: uYTChtY.png]


Na Limundu u Listi zabranjenih ponašanja i sadržaja je postojala ova klauzula koja navodi da je zabranjeno:
43. Zloupotreba Limundo sistema i sofware-a
-U tekstu aukcije navoditi ključne reči (koje ne opisuju predmete) isključivo radi boljeg pozicioniranja predmeta u pretrazi.

Trenutno ta klauzula više ne postoji u pravilniku, ali pretpostavljam da se i dalje podrazumeva. Tako da , nemojte zloupotrebljavati sistem tagovanja i pretragu činiti beskorisnom.

Opis aukcije treba da daje relevantne podatke, ali takođe rasmislite o samom sadržaju tj. ključnim rečima koje mogu pospešiti pretragu predmeta prodaje, pored detaljnih filtera i velikog broja opcija, pretraga je i dalje veoma važan segment, svaki pregled oglasa je bitan , a ako niste u pretrazi , onda kao i da vas nema.


Lepo objasnjeno. Posebno mi se dopada deo o zloupotrebi i o tome bi i Limundo trebao nesto da kaze.

Ipak, mozda nije bas sve zloupotreba. Neki dan sam na Limunu trazio gume za auto. Ukucam u Trazi: gume 13, i izbaci mi: Auto i moto (34), Obuća (8), Za bebe i decu (9), Za kuću i dvorište (1), Knjige (1), Mašine i alati (1), Časopisi, stripovi i igre (1), Sportska oprema (1).
Ima reci koje nuzno prosiruju retultate pretrage, iako mozda ne postoji namera.
Bas pogledah zasto mi je izbacilo i 1 knjigu, kad ono prodavac, gotovo da je prepricao knjigu, tako da bi se ova knjiga pojavila, verovatno u svakoj pretrazi (http://www.limundo.com/kupovina/Knjige/S...N/31534383)
Bas bi voleo da LT prokomentarise da li je ovakav opis zloupotreba tagovanja ?

Evo kako sam ja iskoristio ˝opciju tagovanja˝, npr.:
Za auto delove za ficu, sam na kraju dodao jednu ovakvu recenicu:
˝Delovi bi trebalo da odgovaraju za vozila: fica, zastava 750, zastava 850, fikus, ficko, nacionale, a mozda nesto i za ficin kombi˝
odnosno za auto delove za Zastavu 101:
˝Odgovara za neke modele keca, odnosno stari dobri kec i mozda za 128, osmicu, poli, poly... ˝
Evo konkretnog primera pretrage koja daje nepovoljne rezultate , kljucna rec je "slavina" , idi desno na next pa vidi kada ces naici na nesto vezano za slavinu
http://www.kupindo.com/pretraga.php?Pret...ASC&iStr=2

tu rec pretraga izvlaci iz linka , jer prodavac na svojih 1000 artikala navodi da prodaje slavine i  link ka oglasu, znaci skoro 1000 artikala je rezultat pretrage sa kojom nema veze, kroz filtere sa strane moze da se svede na ono sto se trazi ali opet mislim da je pretraga bespotrebno zatrpana.

resenje je da se linkovi klasifikuju kao nofollow , i budu iskljuceni iz pretrage, kao i da se nekome ko ima veliki broj artikala a zeli da ih promovise na ovaj nacin , skrene paznja na to kako da napise da ne bi doslo do zatrpavanja pretrage.

ovo je samo banalan primer koliko tag moze da pomogno odnosno odmogne u pretrazi, i koliko znaci svaka rec oglasa
Odlična tema! Ako prodajete recimo delove za kola i napišete "Ovaj deo može za više modela automobila - honda, fiat, toyota itd." to je ok. Ako napišete na istoj aukciji "iphone, nokia, desigual, zara, tablet itd." to je zloupotreba sistema.

Citat: Ima i onih koji i dalje prodaju NOKIJA telefon,kompijuter i zbog jednog slova više gube se u pretrazi.

Kod naslova uvek savetujem - ako vi želite da kupite predmet koji prodajete, šta biste kucali u pretrazi? E to stavite u naslov. Niko neće kucati "PRELEPAAAAA EKSTRA VRH FENSI".
(21.12.2014 12:47)Alduin Piše: [ -> ]Kod naslova uvek savetujem - ako vi želite da kupite predmet koji prodajete, šta biste kucali u pretrazi? E to stavite u naslov. Niko neće kucati "PRELEPAAAAA EKSTRA VRH FENSI".
LOL

@fox_87

Hvala na savetima.
Koristan tekst.
Nisam tagove nikada koristila.