Limundo Cafe

Puna Verzija: Najgore iskustvo na Limundu
Ovo je svedena verzija Limundo Cafe-a. Ovde se nalazi Limundo Cafe pun boja, lepote i radosti.
Stranica: 1 2
Poštovani članovi Limundo Cafe-a i Limundograd zajednice,

Otvaram novu temu jer bih hteo sa vama da podelim najgore iskustvo koje sam imao sa jednim kupcem na Limundu, koji je pokazao veliku neljudskost i bez trunke savesti me pokušao prevariti, i delimično prevario za cifru od 35 evra, koja bi bila mnogo veća da nisam na vreme zaustavio njegov plan.

Pravi razlog otvaranja teme je što želim da dobijem savet od Limundovaca koji imaju iskustva sa pravnim sistemom, kako bi me naveli na sledeći korak koji treba da uradim da bih isterao pravdu. Ovo je longpost koji sadrži priču podeljenu u nekoliko tačaka prema redosledu dešavanja.

1. Na aukciju sam stavio konzolu Sony PS4 sa jednim džojstikom i pet igrica, sa početnom cenom od 99 dinara. Po završetku aukcije, cena je dostigla cifru od 26.300 dinara, a kupac je čovek iz Novog Sada, odakle sam i ja, koji je SMS porukom zatražio lično preuzimanje. Pošto je po završetku aukcije bilo kasno uveče, dogovaramo se da se nađemo sutradan oko 11h ispred moje zgrade, a ja uzimam da još jednom testiram konzolu i svu njenu opremu kako bih bio skroz siguran da prodajem potpuno ispravnu stvar.

2. Kupac me zove sutra u dogovoreno vreme, i najavljuje svoj dolazak. Ne zahteva da dođe gore kod mene i testira konzolu, kaže da je dovoljno da mu spustim u kesi jer sam dao garanciju na konzolu i jer mi veruje zbog pozitivinih ocena. Međutim, ja se tada setim da mi je jedna od pet igrica ostala u kolima, koja tada nisu bila kod mene, već kod drugog člana porodice. Silazim dole i donosim kupcu sve osim te jedne igrice. Objašnjavam mu situaciju, i odmah predlažem da kupac da 20.000 dinara, a ostatak će dati za sat vremena kada mu donesem na adresu igricu koju mu dugujem. 

Kupac pristaje na dogovor, i kreće da objašnjava kako je laik za konzole i da kupuje sinu, i pita me čemu služi kabal za punjenje džojstika. Objasnim mu, i navedem da se može koristiti i običan kabal za punjenje telefona. Odgovara: "Aha, nisam znao." Pregleda ostatak paketa, i utvrđuje da je sve tu. Zatim kaže: "Samo da proverim da li je tu zaštitna nalepnica kako bih znao da konzola nije otvarana." (Ali ti si laik, zar ne?). Kupac odmah nalazi nalepnicu, i nakon što se uverio da je sve ok, daje 20.000 dinara i odlazi.

3. Pola sata nakon preuzimanja, kupac šalje SMS poruku "Neispravan je HDMI kabal. Probao sam sa drugim i radi, tvoj ne valja.". Moja prva reakcija na to je, otkud znam, možda sam ga pretegao ili nešto pa gubi kontakt, i obećavam kupcu da ću mu doneti drugi kabal zajedno sa onom igricom koju sam mu ostao dužan. Svega 15 minuta nakon toga, kupac mi javlja SMS porukom da je jedna igrica neispravna, kaže da radi 5-6 minuta, a zatim konzola izbaci grešku da je disk prljav ili oštećen, i šalje mi fotografiju greške na Viber. Iako sam tu igricu prešao od početka do kraja bez ikakvih problema, nudim mu tri opcije za rešenje:

a) da mu dam drugu igricu po izboru, i još jednu gratis
b) da odem i kupim mu istu tu igricu
c) da mu odbijem od ukupne cene vrednost te igrice

On insistira na opciji c) i dogovaramo se da mu odbijem 30 evra od ukupne cene, odnosno da mi da 2.700 umesto onih 6.300 kada mu donesem novi HDMI kabal i igricu koju mu dugujem.

4. Kada je auto stigao do mene, zovem kupca kako bih mu doneo igricu i HDMI kabal na kućnu adresu, a on kaže da nije kod kuće već u centru grada, i da se možemo tamo naći. Ja mu kažem da pretpostavljam da u centar nije poneo onaj "neispravni" HDMI kabal i neispravnu igricu. Kaže da nije, ali da to nije problem jer će nazvati ženu koja će mu od kuće to doneti, i traži da budem u centru grada za 20 minuta. Stižem u centar, a on me čeka sa nekim detetom, tada sam mislio da mu je to sin. 

Dajem mu igricu koju mu dugujem i novi HDMI kabal, a on meni vraća neispravnu igricu i kaže da je žena zaboravila da donese "neispravan" HDMI kabal. Odgovaram mu da nije problem i da ćemo se za to naći drugi put, otvaram neispravnu igricu da pregledam disk, ali disk zaista izgleda kao nov i nema razloga da ne radi. Čovek plaća 2.700 dinara i odlazi.

5. Sat vremena nakon toga, čovek me zove i obraća mi se sledećim rečima: "Druže, ne radi ti ni džojstik. Jedno dugme uopšte ne radi. Takođe, konzola se malo greje, potrebno joj je čišćenje i zamena termalne paste, ali to nije toliki problem." Nisam znao da tim rečnikom priča laik za konzole. Ali pre toga si sve igrice testirao sa istim tim džojstikom i utvrdio si da ne radi jedna igrica ali nisi utvrdio da ne radi dugme na džojstiku? Nakon svega ovoga, zaključim da očigledno ništa ne radi kod njega, i nudim mu da mu vratim ceo iznos, a on meni konzolu i da se sve završi sa pozitivnim ocenama. Čovek pristaje, i dogovaramo se da se nađemo uveče u vezi te reklamacije. U ovom trenutku počnem da sumnjam na to da je i onaj prvi HDMI kabal ispravan, ali mu treba još jedan. 

I džojstik je ispravan, ali on ima drugi neispravan pa bi da zameni. I igrica je ispravna, ali on ili ima drugu neispravnu pa bi da zameni, ili bi da ubije cenu za 30 evra. Da li je namerno isprljao disk kako bi konzola prikazala grešku da bi on mogao to da fotografiše, a onda očistio disk i vratio mi? Međutim, ja trenutno nemam konzolu na kojoj bih testirao tu igricu što mi je vratio. Krećem da analiziram njegov Limundo i Fejsbuk profil, kao i njegov rečnik, i nalazim dokaze da se čovek već duže vreme bavi konzolama i igricama. Bez obzira na to, i dalje se držim svog obećanja da ću mu vratiti ceo iznos, a on meni konzolu.

6. Ovo je tačka u kojoj problem kreće da se zahuktava. Četiri sata nakon poslednjeg poziva, kupac mi šalje SMS poruku. Ovo što sledi dalje su citirane SMS poruke, i moji odgovori.

Kupac: Kad ćemo se naći da rešimo ovo sa džojstikom? Imaš li drugi?

Ja: Nemam, vratiću ti pare i vrati mi Sony i to je to. U gradu sam večeras oko pola 11, ako je kasno može sutra pre podne.

Kupac: Sony je ok. Meni samo treba drugi džojstik. Da ne pričam i da si znao da ne radi kako treba. Ne valja ti što glumiš ludilo. Nije lepo. Nije ljudski. Koliko god godina da imaš. (ovde kreće prvi put da mi se obraća oštrijim tonom)

Ja: Ne, i ti se druže vidim baviš konzolama i igricama a mislio sam da si uzeo za sina. Ne bih da pričam da si me za***ao jer nemam dokaz, samo ću ispoštovati garanciju koju sam dao i vratiću ti pare i to je to. Jer mi negativne ocene ne trebaju. Pozz

Kupac: Sony je za sina. Ponavljam ti opet, nemoj da glumiš ludilo, pogotovo ne meni. Nemam ti ja za to živaca, ni za ovo dopisivanje takođe. Vratićeš mi novac ali za džojstik, vratiću ti ovaj i to je to. Mogu naći drugi za 50e, ali dovoljno je 5.000 dinara, a ostalo ću ja. I opet ti kažem, nemam ja živaca za ovo, ispoštuj i sve ok. I neka to bude večeras. (kreće da postavlja svoje uslove)

Ja: Druže, uslovi garancije nalažu da mi vratiš ceo paket koji si dobio od mene, i te uslove postavlja prodavac a ne kupac. Ako odgovara, doći ću da proverim šta nije u redu sa džojstikom i vratiću ti novac. Molim te samo da mi ne pretiš jer ovo za "glumljenje ludila" shvatam kao pretnju jer ja tebi ni u jednom trenutku nisam rekao ništa loše, a reklamaciju sam bez pogovora prihvatio, i niko nikada nije imao problema sa mnom i sa mojom robom što govore i moje ocene na Limundu. Pozdrav i javi mi šta si odlučio.

Kupac: Pokušao si da me prevariš i meni je to dovoljno. Za takve osobe nemam pardona. Dobićeš svoj džojstik večeras oko 11. (pokušao sam da ga prevarim iako uporno nudim da mu vratim sve pare? zašto neće da vrati sve, nego samo konzolu? možda je prodao, pa hoće meni da uvali neki neispravan koji mu je ostao? taman mu je dobro došao višak HDMI kabla za prodaju uz konzolu?)

Ja: Druže, ako nećeš da vratiš celu konzolu bolje nemoj ni da me pozivaš na saradnju, a ako misliš da sam te pokušao prevariti, tj. prevario, onda podnesi prijavu. Pozz

Kupac: Budi pametan, molim te. Samo još jednom ću ti ovo reći. Dobićeš svoj džojstik večeras. Pripremi mi novac i sve je rešeno.

Ja: Uslovi su jasni, doviđenja.

Kupac: Izgleda da si gluplji nego što izgledaš. Ok.

Nakon ove poruke, prestajem da odgovaram kupcu jer vidim da ne želi saradnju i da ispoštuje uslove prodavca, a pritom i preti. Međutim, 25 minuta kasnije, kupac se sam javlja još jednom SMS porukom, i dopisivanje se nastavlja:

Kupac: Ajde da probamo ovako. Doneću ti džojstik večeras. Ti ga proveri i sutra mi se javi. Nemam ja problem sa tim da meni neko duguje nešto. Lako ja to naplatim.


Ja: Druže, ja ne bežim od odgovornosti i spreman sam tebi da vratim ceo iznos. To su uslovi garancije, ponavljam još jednom. Nema potrebe da proveravam džojstik, ili donesi sve zajedno ili nemoj više ni da mi pišeš jer ti neću odgovarati na poruke. Pozdrav

Kupac: Ok. Dobro ćeš me zapamtiti, veruj mi. Posle mene nećeš više nikoga prevariti.Šta dalje raditi? Još uvek nisam preduzeo ništa povodom ovoga, osim što sam člana blokirao na Limundu. Od poslednje poruke je prošlo oko 20 sati. U utorak ću odneti onu "neispravnu" igricu mom prijatelju da testira na svojoj konzoli. Nisam kontaktirao Limundo tim jer se praktično sve odvijalo preko poziva i SMS poruka, a ne preko Limunda. Kakve su mi šanse da tužim ovog čoveka s obzirom da imam sve njegove podatke, i SMS poruke kao dokaz o pretnji, i da li vredi to raditi? Kakvo je vaše mišljenje povodom ovog slučaja?

Vredi napomenuti i da se analizom njegovog javnog Fejsbuk profila dolazi do zaključka da je razveden i da ima ćerku, a ne sina.

Izvinjavam se na dugačkom postu, i hvala svima koji su pročitali.
Samo iskuliraj...Odblokiraj lika da imas eventualnu prepisku,ali mu ne odgovaraj na neuljudne poruke,ponudio si mu novac nazad,pa nek za svoje pare kupi sta hoce i gde hoce,ako mu to ne odgovara,to je skroz uvrnuto.
i obavezno se javi limundo porukom jer je to merodavno

sms sa pretnjom možeš odneti u policiju

inače poprilično čudna priča, da sam ja nešto proverio i kupac da mi za pola sata kaže da nije ispravno to nemoš da bidne ...

ovde po meni nema jasne namere da se iko prevari ni kupac prodavca ni prodavac kupca , jer da je prodavac hteo da prevari kupca nebi mu nudio kompletan novac nazad a i kupac je mnogo lakše mogao da zavrne prodavca plus nebi odbijao da mu prodavac vrati novac Hmm
Kao sto sam napisao u postu, smatram da je kupac pokusao da me prevari jer je pretpostavka da je konzolu sa mojim ispravnim dzojstikom prodao, a da je iskoristio moju dobru volju da mi uvali neki neispravan dzojstik koji mu je ostao s obzirom da se bavi konzolama. Te da nije razlog da ne zeli da mu se vrati sav novac, nego on nema da vrati konzolu vec samo neki drugi, neispravni dzojstik za koji je hteo da proda pricu da je moj.

LiMuBaj, smatras li da vredi nositi u policiju, ili je bolje iskulirati kao sto je rekao Sergioking? Sta bi ti uradio na mom mestu?
(21.01.2018 21:37)misko62 Piše: [ -> ]Kao sto sam napisao u postu, smatram da je kupac pokusao da me prevari jer je pretpostavka da je konzolu sa mojim ispravnim dzojstikom prodao, a da je iskoristio moju dobru volju da mi uvali neki neispravan dzojstik koji mu je ostao s obzirom da se bavi konzolama. Te da nije razlog da ne zeli da mu se vrati sav novac, nego on nema da vrati konzolu vec samo neki drugi, neispravni dzojstik za koji je hteo da proda pricu da je moj.

LiMuBaj, smatras li da vredi nositi u policiju, ili je bolje iskulirati kao sto je rekao Sergioking? Sta bi ti uradio na mom mestu?

ja nebi ništa uradio još uvek ,jer kupac odbija novac nazad , odbio da se uveri u ispravnost na licu mesta ono šta više ? nije zvanično tražio reklamaciju itd , e sad videćemo šta se dalje dešava ...
Samo da napomenem da sam gore u jednoj recenici napisao da kupac hoce da vrati samo konzolu, to je greska s obzirom da je hteo da vrati samo dzojstik, a konzolu nikako..mada mislim da je logicno da je greska ali cisto da nikog ne zbunjuje...

Da li vredi da mu dam negativnu ocenu s obzirom da nemam nikakav dokaz u Limundo porukama da potkrepim moje tvrdnje? Da li se ovakvo ponasanje moze sankcionisati od strane Limundo tima na osnovu SMS poruka, drugim recima da li vredi obracati se njima za pomoc?

Da li sam zasticen ako on meni da negativnu ocenu?
(21.01.2018 21:49)misko62 Piše: [ -> ]Samo da napomenem da sam gore u jednoj recenici napisao da kupac hoce da vrati samo konzolu, to je greska s obzirom da je hteo da vrati samo dzojstik, a konzolu nikako..mada mislim da je logicno da je greska ali cisto da nikog ne zbunjuje...

Da li vredi da mu dam negativnu ocenu s obzirom da nemam nikakav dokaz u Limundo porukama da potkrepim moje tvrdnje? Da li se ovakvo ponasanje moze sankcionisati od strane Limundo tima na osnovu SMS poruka, drugim recima da li vredi obracati se njima za pomoc?

Da li sam zasticen ako on meni da negativnu ocenu?

- pa ako je kupac platio i preuzeo ne može negativna
- možeš probati i obraćanje LT-u , mada nisu poruke neke baš jako preteće ili bezobrazne
- pa ako on da negativnu a neće novac nazad onda LT briše takvu ocenu
- uvek imaš pravo žalbe ...
Ok. Kao prvi korak pokusacu da se obratim Limundo timu.

Kupac je platio i preuzeo, ali sam mislio da dam negativnu na osnovu toga sto je kupio, a vratio onu igricu da bi smanjio cenu za 30e, koja je potencijalno ispravna, to cu jos proveriti, a mozda je i zamenio moju sa drugom neispravnom. Takodje, uzeo mi je jos jedan hdmi kabal, a nije vratio moj "neispravni".
(21.01.2018 22:07)misko62 Piše: [ -> ]Ok. Kao prvi korak pokusacu da se obratim Limundo timu.

Kupac je platio i preuzeo, ali sam mislio da dam negativnu na osnovu toga sto je kupio, a vratio onu igricu da bi smanjio cenu za 30e, koja je potencijalno ispravna, to cu jos proveriti, a mozda je i zamenio moju sa drugom neispravnom. Takodje, uzeo mi je jos jedan hdmi kabal, a nije vratio moj "neispravni".

vidi mogao je on i kuću da ti uzme ali to nema veze sa limundom , čim daš negativnu automatski vratiš proviziju od prodaje nazad a prodao si ....

najbolje ako imaš nedoumice šta dalje tu je LT ( ali ako je komunikacija bilo mimo limundo poruka pitanje koliko će i kavke dokaze prihvatiti )

(vidi ti sad možeš da kažeš da si mu poklonio i pečeno prase 16 kablova i 45 gratis igara koje ti nije vratio sve je to rekla kazala pogotovo na ličnom preuzimanju)
U pravu si...smatram da bi trebalo da nabavim hologramske nalepnice i da lepim na svaki deo predmeta prodaje...i u slucaju reklamacije odem kod njega i direktno proverim da li je to bas moj predmet i uverim se da je neispravan, te na licu mesta nosim to kuci a dam mu zamenski.

U sustini on sad moze za 3 dana da nabavi drugu, neispravnu konzolu, i da se pojavi sa pricom 'sad je crkla i konzola, donosim ti sve i vrati mi ceo iznos'
(21.01.2018 22:23)misko62 Piše: [ -> ]U pravu si...smatram da bi trebalo da nabavim hologramske nalepnice i da lepim na svaki deo predmeta prodaje...i u slucaju reklamacije odem kod njega i direktno proverim da li je to bas moj predmet i uverim se da je neispravan, te na licu mesta nosim to kuci a dam mu zamenski.

U sustini on sad moze za 3 dana da nabavi drugu, neispravnu konzolu, i da se pojavi sa pricom 'sad je crkla i konzola, donosim ti sve i vrati mi ceo iznos'

sve može ali bolje da se držimo sadašnjosti a ne šta bi moglo da bude Smile

ms može da on donese i komodor 64 i kaže to je to vidi šta si mi prodao Smile
Pa postavlja se pitanje sta raditi kada bi doneo neispravnu konzolu i rekao da je moja?

Pa i da je doneo komodor 64, a ja odbijem i kazem da to nije to, kako da dokazem limundo timu da je on hteo da mi uvali komodor 64? Jedino da pravim video snimak. Dosta mogucih situacija nije regulisano nikakvim pravilnikom ili zakonom, pogotovo kod licnog preuzimanja. Bez video snimka bi mi ostala negativna, pa makar on stvarno pokusavao da mi uvali komodor 64.

Kad mi ne bi vratio peceno prase bih svakako drugacije resio problem.

Ali meni je potrebno resenje za ovakve, realne probleme koji nisu regulisani u limundogradu, koji se hvali da su njegovi clanovi zasticeni od prevare?
vidi već postoji tema o reklamacijama , sve postoji već , a što ne postoji to ne postoji , ja ti nemogu sad dati rešenja za sve hipotetičke situacije ...

ali možda ti pomogne malo ovaj članak

https://limundo.zendesk.com/hc/sr/articl...zadovoljan

Lično sam preuzeo predmet i nisam zadovoljan
Kod ličnog preuzimanja je važno prvo se uveriti da predmet odgovara opisu, pa tek onda obaviti kupoprodaju. Ukoliko predmet nije u opisanom stanju, kupac ima pravo da odustane, odnosno predmet ne mora preuzeti.

Naročito je važno iskoristiti tu mogućnost kada su u pitanju predmeti koji se mogu pregledati na licu mesta (knjige, odeća, obuća). Ako se vidi da predmet ne odgovara opisu, a vi ga ipak uzmete, to znači da ste se složili da kupite predmet u tom stanju i ako biste kasnije dodelili negativnu ocenu prodavcu ona bi bila poništena.

Kod predmeta koje nije moguće proveriti na licu mesta (recimo tehnička roba koja mora da se uključi u struju da bi se isprobala), najbolje je sprečiti bilo kakve neprijatnosti tako što se dogovorite sa prodavcem da se preuzimanje obavi na mestu gde se predmet može isprobati, ako je to moguće.

Ako naknadno ustanovite da predmet ne odgovara opisu zbog neke mane koju nije bilo moguće videti na licu mesta, možete kontaktirati prodavca radi reklamacije. U slučaju da prodavac odbije da postigne dogovor sa vama, imate pravo da transakciju ocenite negativno sa odgovarajućim komentarom. Verujemo da će negativna ocena uticati na prodavca da bolje realizuje saradnju sa vama. Kada prodavac ispravi svoju grešku, negativna ocena može biti izmenjena.
Poenta je da kupac moze da radi sta hoce, bez obzira na to kolika je vrednost predmeta i kakve su okolnosti. Garantujem da ja sad mogu da kupim ovde konzolu, a zatim na drugom mestu nadjem istu takvu neispravnu i vratim je prodavcu. Ako nece da vrati novac, dobija negativnu, a ja cu da izvucem novac iz konzole koju mi je on prodao, a zatim vrebam sledeceg prodavca. A samo prodavci skupe robe znaju koliko kupcima smeta ta negativna ocena. Makar prodavac stavljao i hologramske stikere, dovoljno je da ja kazem da sam mu ja poslao, ili nudio istu tu njegovu sa stikerima (a ustvari sam mu poslao/nudio onu drugu, neispravnu konzolu).

Dzaba mu sve, Limundo tim je na mojoj strani. Il ce da vrati pare kao da je dobio nazad njegovu konzolu, ili ce da dobije negativnu ocenu.

Jedino sto drzi ravnotezu je odnos prevaranata i moralnih i savesnih ljudi, a zbog tog odnosa onlajn prodaja polovne robe i funkcionise.
pa dobro ne postoji idealan sisitem na planeti niti je realno to očekivati, ali relanost kaže da sam ja za 2500
prodaja svega i svačega (fali mi 300 ocena nisu me ocenili ) imao jako malo negativnih iskustava manje od 1% sistem nije 100% idealan niti je realno to očekivati , meni je i 99% solidno Smile

ko se odluči da prodaje i kupuje na daljinu rizikuje malo ....
Stranica: 1 2