• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veštačko nuđenje – istine i laži - i kako se zastititi
#61
Ovo je sve već pominjano i ranije, ali dobro sad...

Pored toga što treba prijaviti sumnjivu aukciju, treba edukovati kupce da se ne pecaju. Jednostavno, odrede najvišu cenu po kojoj da žele da kupe neki predmet i n elicitiraju više od toga ni po koju cenu...

Realnost je takva da čak ni veliki ebay nije uspeo da reši problem veštačkg podizanja. Čak ga je još i ozakonio. Jer vi u toku aukcije čak ni ne znate protiv koga licitirate, zato što svi licitatori uimaju sistemski generisane šifre...
Put večno ide, nikada ne prestaje...
 
Citiraj
#62
Veštačkog podizanja cene ima i to seodomaćilo bogami kod dobrog dela prodavaca. Ja ću konkretno da pričam za kolekcionarstvo. Tu se većina prodavaca već dobro poznaju, i dugogodišnji su prijatelji. Pomoć oko dizanja cene se retko traži od jednog te istog prijatelja. Tu obično učestvuje više njih, i obično su retko iz istog mesta, mahom su to pomagači iz različitih gradova.
Isplati se, i te kako se isplati, i LIMUNDU, ali i prodavcima. Limundu, jer što je veća krajnja cena prodatog dela, to je veća i provizija, pa samim tim i zarada.
Pošto sam i sam kolekcionar, i znam dosta njih, za nekoliko njih znam da imaju pomagače, pa pošto smo dobri prijatelji, u razgovoru sam doznao njihove cake:
Skoro uvek je početna cena predmeta 10 dinara, pogotovu onih predmeta kod kojih je realna cena MNOGO, MNOGO, veća. To navlači naivne, koji misle da postoji mogućnost "da taj predmet, niko nije primetio" i da će ga kupiti jeftino. Daju svoje ponude, i obićno su one blizu realne, nešto malo mane, ali ponekad i nije baš tako. E onda na scenu stupaju pomagači, koji imaju dva sistema rada. Ili odmah daju svoju ponudu, koja je uvek, nešto niža od realne, ili lagano, kroz dane dok aukcija traje, polako, i po malo dižu svoje cene do otprilike neke nešto niže od realne. Oni koji su "pravi kupci", pokušavaju da barem kupe predmet do neke po njima jeftine cene, za koju misle da je niska i oni pokušavaju da se utrkuju u licitiranju, a gde obično plate kupljeni predmet, sa licitiranom cenom koja je vrlo blizu realne. Desi se da ponekad ipak ne žele da se takmiče, jer im je ta cena visoka, i ne žele da toliko novca daju.
I gde je tu sada računica prodavcu. Ako proda predmet, prodao ga je za relativno realnu cenu, i nije ga dao mnogo jeftino, da nije imao pomagače. Ukoliko se i pored svega desi da je pomagač malo preterao, i bio jaći sa cenom od pravog kupca..... pa ništa, bolje je izgubiti 4% provizije koja je mnogo JEFTINIJA, nego da izgubi više desetina % novca, ako se predmet proda jeftinije. zdrava logika. Ako se ne "navuče" kupac, otići će 50-tak dinara na proviziju, a bolje i to nego izgubiti i nekolko stotina dinara na razliku uizmedju realne cene i niske cene prodatog predmeta, jer se nije ZAŠTITIO, pomagačima.
Limundo na sve to ĆUTI, i ne preduzima ništa konkretno. Naravno, KRIZA je, teško se zarađuje, teško prodaje teško kupuje.... pao je broj aukcija, pala je i zarada, pa taman posla još i da sada jure prevarante, i isključuju ih sa LIMUNDA, i na taj način, smanje i onako već smanjenu zaradu.
PAMETAN ČOVEK MOŽE I OD BUDALE DA NAUČI NEŠTO, A BUDALA NE MOŽE DA NAUČI NIŠTA NI OD NAJPAMETNIJEG...
 
Citiraj
#63
Saba, jeste li prijavljivali aukcije gde je veštačko podizanje cena?
Do kraja života upoznavaću ljude a nikad ih upoznati neću, uvek će me zbunjivati neobjašnjivošću postupaka.
 
Citiraj
#64
(11.01.2015 17:11)saba Piše: Pošto sam i sam kolekcionar, i znam dosta njih, za nekoliko njih znam da imaju pomagače, pa pošto smo dobri prijatelji, u razgovoru sam doznao njihove cake:
@saba-Koliko ste daleko spremni da idete za prijateljaWink


Nije toliki problem ako se proda po nekoj realnoj ceni,mada i to je varanje, koliko je problem navlačenja i ponekad dranja naivnih i brzopletih.Ako je kriza i slabo ide prodaja sačuvaj predmete za bolje dane.Ili stavi na Kupindo po tebi realnoj ceni i čekaj.Već se ponavljam ali svako treba da krene prvo od sebe.Kad bi svi tako radili...Verovatno ste u pravu da ni L.T. ne reaguje jer je opala prodaja-zarada.Mada kako neko reče ni veći i jači nisu uspeli da izađu na kraj sa prevarantima.Alavost je...
Bez obzira što vam se obraćam lično nisam mislio na vas ni u jednoj rečenici osim u prvojSmile
Verujem da ste te prijatelje savetovali da ne rade to što rade.

Sad za kupce:
Pre licitiranja ako je predmet nov pogledajte po netu cene,odredite sebi max.cenu +troškovi dostave i lcitirajte (na kraju,na početku...)
Ako je polovan opet se dobro raspitajte što kod prodavca što po netu za pravu vrednost.
Samo je bitno da se ne zalećete.

A Dupljaci nek plaćaju proviziju L.K. dok ne dođu neka druga,bolja vremena.
Rukovanje
 
Citiraj
#65
[Slika: theforeigner.jpg]
 
Citiraj
#66
(11.01.2015 18:00)dealla Piše:
(11.01.2015 17:11)saba Piše: Pošto sam i sam kolekcionar, i znam dosta njih, za nekoliko njih znam da imaju pomagače, pa pošto smo dobri prijatelji, u razgovoru sam doznao njihove cake:

A Dupljaci nek plaćaju proviziju L.K. dok ne dođu neka druga,bolja vremena.
Rukovanje

To je "vrhunski sport" radi se na skupljim predmetima naravno prodavac će platiti proviziju i po više puta ali vam neće dati predmet ispod cene. Ima toga i na najvećim javnim aukcijama koje nisu online, a daleko većim od Limunda, i ne pomišljajte da možete pobediti sistem. Kafica
 
Citiraj
#67
(11.01.2015 17:37)Ssvettlana Piše: Saba, jeste li prijavljivali aukcije gde je veštačko podizanje cena?
Naravno da jesam. Zadnji put sam prijavio oca i sina. Žive u razlićitim gradovima, obojica imaju naloge, ista prezimena, GARANT provereno da su otac i sin, poznajem obojicu lično. Sin postavio aukcije, a otac licitira i diže cene. Prijavim, napišem obrazloženje, ali LIMUNDO ne preduzima ništa. Aukcije završene. I što se truditi, i pokušavati da se otkrije prevara kada limundo to ne interesuje.

Ovde postoje 2 rešenja, koja nisu baš idealna i najbolja, ali donekle rešavaju problem.
1. rešenje je da limundo ukine sve provizije na pokretanje aukcije, i naplaćuje samo proviziju za prodat predmet. Onda se neće pojavljivati predmeti sa cenom od 10 dinara, a gde je realna cena mnogo, puta veća, već će se stavljati neka koliko toliko realna cena. E sad tu prestaje draž licitiranja i borbe za predmet, kod kupaca, ali postoji i realna šansa da se mnogi predmeti ne prodaju, pa LIMUNDO gubi, em proviziju na pokretanje aukcije, em proviziju, na prodat predmet, a šrto VERUJEM da limundo , nikada neće uraditi, jer svesno ide u manju zaradu.
2. rešenje je da jednostavno pusti dasvi oni koji imaju pomagače i žele da veštački podižu cene to i rade, a bez sankcionisanja i kazni. Na taj način će se SVI ČLANOVI LIMUNDA izjednačiti po mogućnošću da svi prodaju pod istim uslovima. Biće početnih cena od 10 dinara, kupci će se nadmetati, i biće draži nadmetanja, LIMUNDO će uzimati svoje provizije. E tu će biti oštećeni kupci, jer će mnogi (većina) prestati da kupuju robu na limundu, PAŠĆE KUPOVINA. Opet je tu na gubitku pre svega limundo, ali i prodavci, jer nema prodaje ali će SVI ČLANOVI BITI RAVNOPRANI, svi će moći da "varaju".
Možda postoji još neko rešenje.... možda ga ja trenutno ne vidim, ajd, što ga ne vidim ja, nego ga ne vidi, ni limundo. A možda ga i vide, ali ga neće primeniti, jer GUBE.
Ovako kako je sada, odgovara jedino LIMUNDU, koji KAO KONTROLIŠE I SANKCIONIŠE, i javno nas obmanjuje da to radi, a u stvari mnogima gleda kroz prste. Kao, juri prevarante, isključuje ih sa limunda, zadovoljni kupci jer ih limundo štiti, a u stvari, se ćuti, nešto po malo raducka na tome, pišu neki izveštaji, koji nemaju veze sa istinom i realnošću, naivni veruju da je tako, plaćaju debelo svoju naivnost, a prodavci zadovoljni. I onda, kada kupci "kao mačići", progledaju nakon izvesnog vremena, uvide da su prevareni, i traže neki drugi kupoprodajni sajt, gde će kupovati. Isto to zadesi i prodavce, kojima lagano ali sigurno opada prodaja, jer je "prevarenih" kupaca sve manje i manje, pa i oni odlaze na neke druge kupoprodajne sajtove.
I šta dobijamo.... Sve manje i manje aukcija, izmišljanje nekih novih provizija od strane limunda da bi se zaradilo što više, pad broja novih članova, pad novopostavljenih aukcija.......
PAMETAN ČOVEK MOŽE I OD BUDALE DA NAUČI NEŠTO, A BUDALA NE MOŽE DA NAUČI NIŠTA NI OD NAJPAMETNIJEG...
 
Citiraj
#68
budem drugi na licitaciji, prodavac mi posle 2-3 sata pošalje poruku da mu se prvi kupac ne javlja, i ako ja hoću da kupim predmet, reko-važi, po ceni koju sam ponudio pre ulaska tvog prijatelja na licitaciju
 
Citiraj
#69
(12.01.2015 22:45)mishoni2003 Piše: budem drugi na licitaciji, prodavac mi posle 2-3 sata pošalje poruku da mu se prvi kupac ne javlja, i ako ja hoću da kupim predmet, reko-važi, po ceni koju sam ponudio pre ulaska tvog prijatelja na licitaciju

Bravo za odgovor. Thumbs up
Još samo ako vam je poslao poruku preko Limunda da li ste ga prijavili? Pravi se lud
 
Citiraj
#70
(12.01.2015 22:45)mishoni2003 Piše: budem drugi na licitaciji, prodavac mi posle 2-3 sata pošalje poruku da mu se prvi kupac ne javlja, i ako ja hoću da kupim predmet, reko-važi, po ceni koju sam ponudio pre ulaska tvog prijatelja na licitaciju

Meni se isto malopre dogodilo.
Folk is not dead!
 
Citiraj
#71
Prijavljujte to, narode!
 
Citiraj
#72
(13.01.2015 00:39)msjevtic Piše: Prijavljujte to, narode!

Pa čovek mi nudi cenu manju od one koje sam ja licitirao. Greota da ga prijavljujem. Pravi se lud
Folk is not dead!
 
Citiraj
#73
meni je za jedan Lazy Bag (bila sam druga po završetku aukcije) stigla poruka čim je završena licitacija: Na koju adresu da pošaljem predmet? Thumbs up
Do kraja života upoznavaću ljude a nikad ih upoznati neću, uvek će me zbunjivati neobjašnjivošću postupaka.
 
Citiraj
#74
(13.01.2015 00:55)Ssvettlana Piše: meni je za jedan Lazy Bag (bila sam druga po završetku aukcije) stigla poruka čim je završena licitacija: Na koju adresu da pošaljem predmet?    Thumbs up

LOL LOL To je pravi profesionalac Bravo
 
Citiraj
#75
(07.12.2014 17:32)Vesic1 Piše:
(07.12.2014 16:33)sasacv68 Piše: Ovo je tema bas o tome, da li obracate paznju na to da vam mozda neko namerno podize cenu na nekoj aukciji, ako vodite racuna o tome - kako se stitite - kako prepoznajte te sumnjive situacije - kakva su vasa iskustva - da li ste naisli na visestruke naloge ?

Ja mnogo manje kupujem na Limundu, i to bas iz tog razloga-vestacko podizanje cene.
Nekako mi je to dosadilo, jer udjem na predmet koji krece od 10din, pogledam na tri dana od zavrsetka aukcije on vec ima tipa 50 ponuda i visoku cenu, naravno cesto medju tim ponudama je uporan clan sa 0 ocena, ili clan koji stalno ''kupuje'' od prodavca koji je postavio predmet.

Kao sto rekoste, nije bas svako, ali bar vecina ce cekati zadnje trenutke za licitiranje. Retki su oni koji vide predmet, ostave ponudu, pa sta bude na kraju. A pogledam kod nekih prodavaca uvek po ko zna koliko ponuda. Pa se pitam jel moguce da bas toliko ima interesovanja za sve sto oni postave? Da li je bas toliko interesantan predmet ili je nesto drugo u pitanju? Wink

Gledam svoje aukcije, 95% slucajeva je 1 ponuda u zadnjim momentima. Desavalo se da i predmeti odu za 10din, i kada sam ih urucivao, od jednog clana, dobio sam pitanje '' Sto se bre ne udruzis sa nekim da ti malo podigne cenu nego ti ovako ode za dzabaluk. Ja imam drugara iz Sombora i iz Trstenika, i mi to uzajamno podizemo cene ''

Ja sam u sustini kao sto rekoh slabo na licitacijama, kada mi nesto treba, odem na Kupindo.
A svoje aukcije postavljam po cenama po kojim prodajem, jer prosto ako stavim nisku cenu, najcesce po toj niskoj ceni i ode, jer svi cekaju zadnji trenutak.
Ali mozda sam ja manje uspesan od onih kod kojih sve dostize maksimalnu cenu, i sve jedni te isti kupuju  LOL

Zato i nestavljam aukcije sa pocetnom cenom od 10 din,nemam ja vremena za takve kombinacije i natezanja,lepo stavim cenu ipod koje neidem kao pocetnu,kome treba kupice i to je to,radije cu da platim to pokretanje aukcije,nego da gledam kako nesto ide u bescenje da se stvar koja vredi 1000 din proda za 50,a nepada mi napamet da cimam "drugara" iz Sombora,Subotice i sl. niti da se bavim slicnim glupostima.

Od 10 din mogu da stavim samo nesto sto bih resio da poklonim Smile desavalo se i to
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 8 Gost(a)