• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 4 Glasova - 4.5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najbolje rešenje
Ako je kupac mogao da sazna da li je od vune za 5 min a niti ga otvarao, niti ista... Zasto onda prodavac ne moze da dokaze da je od vune za mnogo duzi period?

Hah.
 
Citiraj
Ovaj je baš zaguljen zadatak.
Prvo, slažem se da je pakovanje katastrofa i da je već tu moguć razlog za reklamaciju.

Drugo ... obrni, okreni ... ovde je teško biti pametan. Ima isuviše "ako". Ne znam koji bi ekspert samo na osnovu slika zaključio da li je tepih vuneni ili ne. Pogotovo što kupac ni nije slikao to što mu je stiglo pa da se napravi neko poređenje sa slikama na aukciji. Osim ako prodavac nije iz BG pa još i raspoložen da donese tepih do vas na uvid ovde je jednostavno nemoguće utvrditi istinu o tom delu reklamacije.

Boja tepiha ... i ovo je nezgodno, ne znam šta je pisalo u opisu aukcije ali znam, iz iskustva, da kada neki laik, kao ja, slika (fotografiše Smile) onda često nijanse boje budu drugačije. Imao sam par tepiha u ponudi i obično sam morao da navodim da su boje drugačije nego na slici. U zavisnosti od opisa aukcije, izjave prodavca i izjave kupca ovde je možda moguće da se ustanovi da li je taj deo reklamacije tačan. U slučaju da jeste onda se nepreuzimanje može smatrati opravdanim i kupcu se briše negativna.

Ako ni tu ne možete da ustanovite istinitost onda vam ostaju sledeće opcije -
1. Da verujete prodavcu na reč i da negativna ostane uz obaveznu opasku kupcu - svim prethodnim vlasnicima je odgovarao, samo se vi žalite Smile
2. Da poverujete kupcu na reč i da mu obrišete negativnu
3. Da zanemarite osnovne razloge reklamacije (zbog nemogućnosti utvrđivanja istine) i da se koncetrišete na pakovanje. Kako pakovanje nije bilo adekvatno onda tepih sigurno nije stigao u opisanom stanju sa aukcije pa je tu moguć razlog za reklamaciju. Sa druge strane transport ga nije baš nešto mnogo unazadio pa da je prodavac kriv u meri da plati obe poštarine i ostane bez novca za predmet. To je više razlog za umanjenje cene. Kako je tepih već vraćen to nije moguće. Pa je možda moguće da kupac nadoknadi povratnu poštarinu. Na taj način bi prodavac bio kažnjen sa jednom poštarinom jer je poslao predmet bez ikakve zaštite (što nije u redu) a i kupac bi bio kažnjen jer svoje reči nije potkrepio dokazima.

Znam da treći predlog ne deluje fer u slučaju da kupac govori istinu ali isto tako mislim da nije fer da mu se poveruje samo zato što je on rekao da je to istina. Šta god da odlučite, u ovom slučaju mi je drago što nisam u vašoj koži Smile
 
Citiraj
Ово је најтеже питање до сада, мислим у килограмима. Smile
 
Citiraj
Na etiketi sve piše.

U principu, ako već prodaje čist vuneni tepih, prodavac će to na sva zvona ponosno razglasiti. Slikaće i etiketu i lice i naličje i sve drugo, jer su vuneni tepisi, pogotovo oni s velikim brojem čvorova, veoma skupi i značajno se razlikuju od tepiha izrađenih od sintetičkih materijala.

Problem je u tome što su gotovo svi tepisi koji se reklamiraju kao "vuneni", zapravo od mešovitog materijala.

U svakom slučaju, ono na šta možete da se usredsredite, jeste neadekvatno pakovanje, iliti rešenje Blistok 3.

A može i test vatrom Wink (kod prirodnih materijala, dim je uvek sive boje)

- biljna vlakna:
1. pamuk: gori svetlim, narandžastim plamenom; ostaje čist, lagani pepeo
2. lan: gori svetlim plamenom iza koga na materijalu ostaje svetla ivica; čist, čvrsti pepeo koji zadržava oblik komada materijala koji je goreo
3. rejon: viskoza, gori slično pamuku

- proteinska vlakna:
1. svila: brzo gori i plamen se gasi sam od sebe; pepeo je crna grudvica koja može da se razbije (liči na ugalj)
2. vuna: jedva gori, plamen se sam gasi; izgoreli deo je crna grudvica koja liči na ugalj

- sintetička vlakna:
1. najlon: kada se približi plamenu, materijal se skuplja (beži) od vatre; kada se zapali, počne da se topi i kaplje; dim je bele boje; rastopljeni deo je veoma lepljiv
2. poliester: materijal baziran na pamuku; kao i svi sintetički materijali, skuplja se u dodiru s vatrom; dim je crne boje

- mešovita vlakna:
1. pamuk/svila - gori kao svila (sam se gasi); sivi dim; pepeo je sličan pepelu pamuka
2. poliester/pamuk: odmah se pali, crni dim koji na kraju prelazi u sivi; pepeo liči na pepeo pamuka

i tako dalje...
 
Citiraj
Ja mislim da vi i dalje ne razumete pitanje sto je postavila Alduin, ali najbolje da se ona izjasni.

''Na etiketi sve piše. ''

Kako cemo znati da je prodavac uslikao etiketu od tepiha koji je slao?
On moze uslikati etiketu bilo kog drugog tepiha.
Mislim da je ovo sustina pitanja od Alduina.
 
Citiraj
(21.02.2015 22:42)Alduin Piše: Kako možemo znati da je slika etikete ili deklaracije (kako se to već zove za tepih) sa tog tepiha?

Tako sto ce snimiti (video) ceo tepih i onda zumirati etiketu ili uslikati ceo tepih pa ˝kadrirati˝ (vise fotki) do etikete - pod uslovom da postoji etiketa.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
(22.02.2015 00:11)Branari Piše: Na etiketi sve piše.
U principu, ako već prodaje čist vuneni tepih, prodavac će to na sva zvona ponosno razglasiti. Slikaće i etiketu i lice i naličje i sve drugo, jer su vuneni tepisi, pogotovo oni s velikim brojem čvorova, veoma skupi i značajno se razlikuju od tepiha izrađenih od sintetičkih materijala.
Problem je u tome što su gotovo svi tepisi koji se reklamiraju kao "vuneni", zapravo od mešovitog materijala.  A može i test vatrom  Wink  (kod prirodnih materijala, dim je uvek sive boje)

:rolf: Dajem moj glas za test vatrom LOL

Pa ako tako stoje stvari onda ne bi trebalo da bude problem da se reši pitanje materijala. Znači može se utvrditi i ta činjenica. Sada je u suštini najveće pitanje šta je tačno pisalo u opisu aukcije. Koliko je prodavac bio detaljan u opisu sastava i boje tepiha. Iz toga (i iz slika poleđine tepiha) se već može izvući neki zaključak tj. da li je svojim opisom doveo kupca u zabludu ili ne.
 
Citiraj
:rolf: И ја гласам за тест ватром. Поражени плаћа цех. LOL
 
Citiraj
I ja sam za test sa vatrom. Ako iz prvog puta ne budu bili sigurni koji materijal je u pitanju, neka ponove još par puta. Sve dok tepih ne poprimi izgled "dalmatinca".
"I think this is the beginning of a beautiful friendship"
 
Citiraj
Ko jos kupuje tepihe, jos polovne... lele...

Prodavac nije trebao da preuzima paket jer je mimo dogovora i poslat.
 
Citiraj
(22.02.2015 10:17)Olja.Olja Piše: Ko jos kupuje tepihe, jos polovne... lele...

Prodavac nije trebao da preuzima paket jer je mimo dogovora i poslat.


Baš tako, valjda ide prvo reklamacija, ovako , sve je nekako bezveze.
Boli briga vuka šta ovca misli o njemu!
 
Citiraj
Izvin'te, ne mogu da nadjem kako ste resili uplatu na tudj racun? Izgleda da je prodavcu ostala negativna, bas mi je zao - zato sto se ocigledno vise isplati izigravati sistem, nego biti posten. Ali nema veze, sto se ovog problema tice, osim sto se zalazem za proveru vatrom (brze resenje nego moljci Smile) jedno mi nije jasno: Zasto je Olja.Olja pre nedelju dana morala da uzme natrag haljinu zato sto je kupcu bila mala, a sada se postavlja pitanje opravdanosti vracanja tepiha? Zasto mora da se dokazuje da li je vunen ili nije, ako se kupac zalio i na boje? Pa valjda je to valjaniji razlog za vracanje predmeta nego (u Oljinom sucaju) nepostojanje elastina, koji nigde u oglasu nije naveden???
 
Citiraj
Osnovna razlika izmedju Oljinog i ovog slucaja je, sto je Oljin kupac prihvatio paket pa trazio reklamaciju, a kod ovog slucaja paket nije prihvacen.
 
Citiraj
Znaci nema reklamacije ako ne prihvatis paket? Ovo je stvarno pitanje, da znam sta ako...
 
Citiraj
С обзиром да га је послао неупакованог не видим разлог што би га купац преузимао. Све се, јелте, види. Терет доказивања саобразности пада на продавца, увек било и увек ће бити. Ако продавац докаже своје тврдње купцу негативна и обратно.
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 2 Gost(a)