• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 1 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Limundo pravila
#61
@Prodavnica...muzike
Niste trebali da odustanete, jer ste u pravu. Ako niste odbili reklamaciju, u pravu ste, morali su da postupe po Pravilniku. Bar su morali da obrisu negativne ocene do dogovora s kupcem.
 
Citiraj
#62
Izvinjavam se zato što nije blagovremeno odgovoreno.
Što se tiče konkretne situacije, ne bih da to rešavamo ovde jer se prepiska već vodila preko sajta.
Što se tiče negativne ocene od kupca koji nije zadovoljan predmetom koji je dobio, smatram da je u takvoj situciji prvi korak koji treba da načini prodavac da kontaktira svog kupca i upita ga zašto je nezadovoljan. Zašto? Zato što je taj kupac kupio predmet od prodavca, zato što je prodavcu uplatio novac za isti i zato što nije zadovoljan predmetom koji mu je taj prodavac dostavio. Zadovoljan kupac je uvek najbolja reklama i smatram da bi prodavcu trebalo da bude cilj da njegov kupac bude zadovoljan + složićemo se, svako voli kada dobije lepu reč i pohvalu.
Da li je u pitanju neka promena? Uvideli smo, iz dosadašnje prakse da je potrebno da članove upućujemo da više komuniciraju. Možda ćete primetiti tu izmenu, da ćemo vas ako dođe do neke sporne situacije (a nadam se da neće) prvo uputiti da kontaktirate vašeg saradnika i pokušate da rešite nesporazum. Ako postoji neki problem, kupac i prodavac treba da pokušaju da ga reše jer je to pravi put da se izgladi situacija. Imamo na primer situacije da se prodavac nama javi jer je njegov kupac nezadovoljan, i sa nama razmeni više poruka i to za nekoliko dana, a da nijednom ne kontaktira kupca i upita šta je problem niti ponudi neko rešenje. Imali smo i situacije i da nam prodavac pošalje predlog rešenja sa kupcem, ali da ga mi prosledimo jer on misli da kupac nije u pravu. A imamo i sporne situacije koje se vrlo lako rešavaju i da naše posredovanje uopšte ne bude potrebno. Osnov za bilo kakav dogovor je dobra komunikacija, ali ako dobra komunikacija odustane, spor se samo komplikuje i tu mi teško bilo šta možemo učiniti. Mi ne možemo miriti "zaraćene" strane ako ne postoji dobra volja da se problem reši između njih samih. Zato je važno da članovi što više komuniciraju, da imaju razumevanja za drugu stranu i da budu spremni na dogovor, kompromis itd.
Što se tiče ocenjivanja i poništavanja ocena, u jednoj od tema ste pisali o tome kako se puno poništavaju ocene, i da to nije dobro. Slažem se, mi nikada sa sigurnošću ne možemo znati šta se desilo u saradnji, nije retko da dobijemo oprečne informacije, i onda kako god da postupimo neko neće biti zadovoljan. Ali ako članovi zaista žele da reše nesporazum, onda će doći od dogovora i onda i do zahteva za izmenu ocene što ćemo rado učiniti. Kada je ocenjivanje u pitanju, razmatramo i potpunu izmenu sistema ocenjivanja, ali o tom potom. Izvinjavam se zbog preopširnosti :)
 
Citiraj
#63
Ovo je suvisno komentarisati dalje, samo vi jacajte kupce pa cete dobiti jos jedan caffe, ovaj kafanumarkovic.

Jednostavno se sve kupcu veruje i to je to. Cak i ono malo zastite sto je prodavac imao, i to se menja u korist kupca.
Znaci ja lepo uzmem kupim od nekog 20 predmeta, dam mu 20 negativnih ocena pa neka se on je*e da mi nudi resenja, dok cu ja da pijuckam pivo i smejem se.
Eeee, lepo rece Elajza, da smo konji, to bi jos i kompliment bio.
 
Citiraj
#64
@Dudadunja
Molim te, pa u najmanju ruku je besmisleno to sto si rekla. Kupac ako nije zadovoljan, u redu je da ulozi reklamaciju na koju prodavac treba da odgovori i predlozi resenje. Ali, da kupac umesto da ulozi reklamaciju podeli negativne ocene, na sta onda prodavac treba da odgovori i za sta konkretno da predlozi resenje, ako zalbe nije ni bilo? Na psovke i uvrede? Ne samo da je besmisleno, nego se kosi sa Pravilnikom.
Ti si ovde vec u zavijenoj formi i rekla sta se desilo sa prodavnica...muzike. Kupac je bez reklamacije dao negativne, a prodavac je odmah pohrlio da se zali LT, gde ste ga uputili da resi problem sa kupcem. Koja promena se tu dogodila? Da ste oprali ruke od desavanja na svojoj platformi? Logicno je bilo da ste obrisali ocene bar privremeno i da ste KUPCA uputili da trazi reklamaciju. Na taj nacin biste i kupca edukovali na koji nacin se resavaju situacije, pod uslovom da to nije neki konkurentski dupli nalog.
Sta se dogadja ako prodavac ponudi resenje a kupac odbije isto? Negativne ostaju?
 
Citiraj
#65
Дудадуњо, није то баш тако како пишеш, у Правилнику јасно стоји који су разлози за давање негативне, не може се делити правда на основу личног убеђења већ на основу постојећих правила, не будућих и неписаних, јер овде постоји Правилник. Нисте у праву, и немојте бити толико горди да не признате грешку, нико није непогрешив.
Уколико ће то бити систем где свака трансакција за себе пише своја правила онда је то анархија, немам ја ништа против анархије, али ако је то званични став па да сви будемо на истом. Није фер да Правилник важи за једне али не и за друге.

У међувремену улетео паметан коментар, свиђа ми се део о едукацији купца а који сам ја изоставио.
 
Citiraj
#66
Ako cemo tako, pa dajte i onom obbywan-u sto ga diskriminisemo da i on bude u pravu. I on je nezadovoljni kupac. Da li je i njega prodavac morao da kontaktira i ponudi resenje ili ste prodavcu, kao sto je i po Pravilniku, obrisali neopravdanu ocenu?
 
Citiraj
#67
@ the_quince
Nisam zaista pisala o ovom sporu, već generalno i navela sam neke primere koji nemaju veze sa tim. I kako sam navela ne želim ovde da razmaztramo opravdanost ocena koje je član dobio i da ponovo otvaramo ceo spor.
Ako prodavac želi da uvaži reklamaciju odnosno želi da reši nastalu situaciju, a kupac ne odgovara nekoliko dana ili odbija dogovor, neće mu ostati ocena.
Imam i ja sad pitanje (opet nevezano za bilo koju situaciju):
Da li smatrate da treba da se poništi negativna ocena prodavcu koji danima ignoriše kupca i dobije negativnu,a onda doslovce reda radi ponudi uvažavanje reklamacije, a možda i negde usput kaže kupcu da mu plati i sve troškove?
@ BitterLemon
Pravilnik, slažem se. Svake godine iz stečenog iskustva budemo "pametniji" i uvidimo šta je potrebno menjati.
provizije koje je imao?

Edukacija - naravno, konstantno radimo na tome, svaki dan. I ovo ovde što radimo je deo edukacije i svi učestvujemo u tome što me baš raduje.
Evo da dodam još nešto iz naše svakodnevne prakse: nama se kupci uglavnom obraćaju tek kada ne mogu da se dogovore sa prodavcem (više poruka primamo i šaljemo sa tim u vezi), a prodavci nam se neretko obraćaju pre nego što pokušaju bilo kakav dogovor sa kupcem. Naravno ne odnosi se na sve, molim samo da se niko ne oseti prozvanim.
 
Citiraj
#68
@Dudadunja
Kupac nije duzan da nadoknadjuje proviziju prodavcu, i ukoliko ovaj to izricito zahteva, negativna je na mestu. Medjutim, deo oko ignorisanja kupca - postoji odredjeni rok koji prodavac ima da odgovori na reklamaciju, i ukoliko to i uradi u tom roku, tada nema govora o ignorisanju. Svakako, radi boljeg utiska, trebalo bi odgovoriti sto je pre moguce. Konstatacija da je neko ponudio uvazavanje reklamacije "reda radi" nije na mestu, jer ko moze da utvrdi da li je bilo reda radi. Bitno je, uostalom, da je uvazio.
To je vrlo slicno Limundo sistemu ocenjivanja. Jesi li prodao - jesam, jesi li kupio - jesam. Pozitivna ili negativna, nema sredine.

Verujem da imamo svi slucajeve gde nam se cini da neko s nama obavlja saradnju reda radi, nema lepe reci niti kakve ljubaznosti, ali ako je sve po Pravilniku obavljeno, to je to - pozitivna ocena. Trenutno bas imam aktivnu jednu kupovinu sa prodavcem, i jednu jedinu poruku od nje - "OK". Bas se osecam neutralno i mislim da je i to "ok" napisala reda radi, ali pomoci mi nema, pozitivnu da joj zadenem moram.
 
Citiraj
#69
Волим ја анархију, то је окружење које има одређене слободе и предности, као и своје мане. Ипак, овде постоји Правилник па радим по њему, али ако онај који га је писао не ради по њему онда он губи смисао. У спровођењу истог сви знамо шта је лоше, али је он и даље присутан, док се не промени мора се радити по њему. Човеку сте ван Правилника оставили негативне оцене, и уместо да купац буде опоменут због неоправданих оцена он буде подстрекиван да се убудуће и даље понаша ван Правилника. Куда то води?
 
Citiraj
#70
Iako ovde nismo govorili o konkretnom slucaju, moram primetiti da je gorepomenuti prodavac dobio negativne ocene 20ak dana nakon zavrsene aukcije, sto znaci da kupac nije bio ishitren u davanju istih.

(11.03.2015 15:58)PRODAVNICA...MUZIKE Piše: Takodje, na svakoj aukciji nudim opciju placanja Limundo Cash.
Kupac uplati, ja posaljem i za par dana dobijem 9 negativnih.

Ipak, nije bilo par dana. Od kraja aukcije do davanja ocena proslo je dvadesetak dana. Kupac je svo vreme cutao, a onda je dvadesetog dana podilkanio?
A i PRODAVNICA...MUZIKE prestade da cita temu koju cita od sinoc non stop, bas u trenutku kad Dudadunja ostavi komentar... :hmm:
 
Citiraj
#71
(12.03.2015 16:19)the_quince Piše: Iako ovde nismo govorili o konkretnom slucaju, moram primetiti da je gorepomenuti prodavac dobio negativne ocene 20ak dana nakon zavrsene aukcije, sto znaci da kupac nije bio ishitren u davanju istih.(11.03.2015 15:58)PRODAVNICA...MUZIKE Piše: Takodje, na svakoj aukciji nudim opciju placanja Limundo Cash.
Kupac uplati, ja posaljem i za par dana dobijem 9 negativnih.

Ipak, nije bilo par dana. Od kraja aukcije do davanja ocena proslo je dvadesetak dana. Kupac je svo vreme cutao, a onda je dvadesetog dana podilkanio?
A i PRODAVNICA...MUZIKE prestade da cita temu koju cita od sinoc non stop, bas u trenutku kad Dudadunja ostavi komentar...  :hmm:

Zato sam i ja napisao da ipak nismo culi drugu stranu, ali posto Dunja kaze:


''Što se tiče negativne ocene od kupca koji nije zadovoljan predmetom koji je dobio, smatram da je u takvoj situciji prvi korak koji treba da načini prodavac da kontaktira svog kupca i upita ga zašto je nezadovoljan''

Valjda po pravilniku treba prvi korak da nacini kupac koji ce obavestiti prodavca o nedostatku.
 
Citiraj
#72
(11.03.2015 21:59)BitterLemon Piše: И од мене похвале за ДудаДуњу и Алдуин.


:klanjam se: i od mene
Do kraja života upoznavaću ljude a nikad ih upoznati neću, uvek će me zbunjivati neobjašnjivošću postupaka.
 
Citiraj
#73
Pratim temu, naravno. Pisao sam i danas mozda niste primetili. Kad sam napisao kupac uplati, ja posaljem i za par dana dobijem 9 negativnih mislio sam na par dana od uplate i slanja. Inace svakom kupcu sam dao mogucnost da sve sto kupi u toku meseca moze platiti tek na kraju u slucaju da ima jos aukcija koje prati. Otud 20 dana od zavrsetka aukcija do ocena.
Inace ovde se skrece od sustine, administratori pokusavaju da ublaze slucaj, kao - Ako prodavac želi da uvaži reklamaciju odnosno želi da reši nastalu situaciju, a kupac ne odgovara nekoliko dana ili odbija dogovor, neće mu ostati ocena.
Jedna stvar mora da bude jasna - NIJE BILO REKLAMACIJE
 
Citiraj
#74
U tom slucaju je necuveno to sto se dogodilo. Dakle, sutra bilo ko od nas moze dobiti 9 negativnih ocena bez prethodno ulozene reklamacije od strane kupca, pritom, taj isti kupac moze polovinu tih stvari da baci u kontejner, po sopstvenoj selekciji. Pa pobogu, clan je u ocenama napisao da je pola pobacao u kontejner! Da ne pricam o tome da je u nekim NEGATIVNIM ocenama naveo da je zadovoljan konkretnom plocom, ali posto je druge pobacao u kontejner, onda da i na tu kojom je zadovoljan da negativnu. ???
 
Citiraj
#75
Imam celu prepisku iz tog perioda snimljenu u racunar, mogu da dokazem sve sto tvrdim i to samo istine radi, inace sam digao ruke od ovog slucaja. Neka druga strana koju zelite da cujete dostavi poruku u kojoj mi je zatrazena reklamacija. Ne postoji takva poruka. Nema reklamacije. Nema nicega sto bih razmatrao, cime to kupac nije zadovoljan, sta je to na predmetu drugacije nego u opisu... To je sustina ove teme uopste, to je trenutak u kom se doslo u sukob sa pravilima. Sve ostalo, tipa - sta bi bilo kad bi bilo je zamajavanje...

Cinjenice su sledece:

1. Negativna ocena prodavcu bez zatrazene reklamacije smatra se neopravdanom.
2. Dobio sam negativne ocene.
3. Nije bilo reklamacije

Pravilnik je pogazen u 3 poteza. Pljunuli ste na autorske tekstove svojih kolega koji su ulozili trud i vreme da ih napisu.

Una Vidanovic pise copy-paste
Samo u situaciji da prodavac ne želi da uvaži reklamaciju, onda ga možete oceniti negativnom ocenom.
http://blog.limundograd.com/2015/02/kako...-prodavca/

Ana Mladenovic copy-paste
1. Kupljeni predmet nije u opisanom stanju
Ako se ovako nešto dogodi, nemojte odmah davati negativnu ocenu jer tako nešto nije u skladu sa pravilima Limunda. Negativna ocena se daje prodavcu ako on odbije da uvaži reklamaciju za predmet koji nije u opisanom stanju.
http://blog.limundograd.com/2013/03/kako...-ispravno/

Sigurno ima jos primera, mrzi me da trazim ali i ovo bi trebalo da je vise nego dovoljno.
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 2 Gost(a)