• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primanje posiljaka iz inostranstva - opcije, iskustva, dazbine (carina, PDV...),...
#1
Molio bih clanove za razmenu licnih iskustava (dakle ne za teoretisanje) - za primanje posiljaka iz inostranstva!

Sta je kupljeno, da li je kupljeno iz ˝prodavnice˝, od pravnog ili fizickog lica, da li ga je pratila faktura ili je islo kao poklon, da li je roba iz EU ili ne, da li je predmet placen unapred ili je predmet trebalo platiti prilikom prijema, da li je stiglo brzom ili obicnom postom, kao paket ili kao pismo, da li je isporucio postexpres, posta ili neki drugi kurir..., da li je placen bilo koji trosak prilikom prijema, ako da, sta je to tacno sto je placeno (carina, pdv, postarina ...) i da li je placanja pratio neki dokument (Carinska deklaracija, adresnica ...), ako pak nije bas nista placeno, da li je na posiljci bio pecat OCARINJENO ili OSLOBODJENO OD CARINE (ili mozda "Ne podleže carinskom pregledu˝) i tome slicno.

Evo sta kaze zakon (tj.uprava carina):
•pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra (ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina i PDV);
•pošiljke male vrednosti (od pravnih lica), nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra (ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, a PDV se plaća).
Treba imati na umu da kada se kaže uvozne dažbine, misli se na carinu i PDV. Ponekad se građani bune zbog iznosa naplaćene ''carine'', a da im carinske dažbine uopšte nisu naplaćene, već su platili PDV.
Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV. Važno je da se naglasi da se, za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.
Treba napomenuti da roba koja se uvozi, odnosno naručuje može da stigne običnom pošiljkom – preko PTT službe ili brzom poštom preko firmi kakve su „DHL”, „Fedeks”, UPS”. Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom ona se takođe carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto.
Dakle da li je to bas tako ?


Sve ucesnike na temi bih zamolio, da ako imaju vise iskustava, objasne bez zurbe, jedno po jedno, ili vise slicnih odjednom, nigde ne zurimo, ne moramo, a mislim i ne mozemo da apsolviramo temu za jedan dan i kroz jedan post - samo vas molim detaljno i precizno - cilj je da razjasnimo koje tacno troskove mozemo da ocekujemo kad narucujemo nesto iz inostranstva.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#2
(04.02.2015 23:41)sasacv68 Piše: Evo da prenesem jos jedno svoje iskustvo - posiljka prosla carinski pregled i naplacene carinske dazbine. (pomenuta u komentaru #5 na strani 1)

Posiljka je iz inostranstva (Nemacka), od pravnog lica. Predhodno smo dogovorili da predmet (Opticki mis hama  "Milano" vrednosti cca 20eur - izvor), obzirom da se radi o poklonu te firme, prati i faktura sa umanjenom vrednoscu na iznos 5 eur. Dostava je bila besplatna i nista nisam trebao da platim za sam predmet. Dakle nikakvi troskovi ni za predmet ni za postarinu  - ˝shipping free˝ isporuka je isla preko DHL (avionski).

Predmet mi je doneo postexpress (mada je tretiran kao paket), prosla je carinski pregled, a ukupno sam morao da platim (dinara):
464,50
119,50 - je PDV (5 eur x 119,50 din/eur = 597,50 (carinska osnovica), odnosno PDV 20% = 119,50 din) - po carinskoj deklaraciji,
345,00 = 300,00 + 45,00 - je trosak koji naplacuje posta
300,00 - podnosenje posiljke na carinski pregled prilikom uvoza  - za pakete,
45,00 - je trosak Uplate Nalogom za uplatu - provizija za uplatu na žiro (tekući) račun Carine, tih 119,50.
Takodje i u ovom sluvaju, gotovinski racun se izdaje na zahtev korisnika, koji tada nisam trazio.

[Slika: 1623ehl.png]

Dakle, u ovom slucaju je za odredjivanje carinske vrednosti prihvacena faktura koja je pratila predmet, iako je je vrednost predmeta, realno veca od od iznosa na fakturi. Mozda je carinik bio raspolozen (ili premoren) tog dana pa nije primenio metod ˝upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe˝, mozda na ˝pouzdanost˝ fakture utice zemlja slanja (Nemacka), a mozda je bila samo puka sreca da mi carinska osnovica nije bila veca - odgovarajuca realnoj vrednosti predmeta, tako da sam relativno dobro prosao sto se carine tice.
Kako god, kolika god bila carinska vrednost, odnosno carinske dazbine, trosak koji naplacuje posta za podnosenje posiljke na carinski pregled za paket, od 300,00 dinara je obavezan (cak i da se posiljka oslobodila carinjenja), dok bi provizija mogla biti i veca (1% od iznosa, a minimum 45,00 dinara)  i ispade na kraju veci trosak poste nego carine  :) .
Ocigledno i u ovom primeru troskovi nisu zavisni od nacina isporuke - avionski prevoz i DHL kurirska sluzba - bili bi isti i da je posiljka isporucena drzavnom - ˝obicnom postom˝ - jer troskovi isporuke nisu nigde iskazani. Troskovi su drugaciji u odnosu na predhodni Primer jer je naplacena carinska dazbina, a i sama posiljka je tretirana kao paket.

Da ne bude zabune, taj trosak za podnosenje posiljaka na carinski pregled (pri uvozu i izvozu), je definisan u Postinom  cenovniku, u delu Usluge po sluzbenoj duznosti (strana 3 i 4). To je potpuno nezavisno od same postarine za slanje (ili primanje) posiljke po vrsti, masi i sl., ali svakako utice na ukupne troskove slanja i primanja posiljaka  - jer ih povecava - kao sto je vec konstatovano. Dakle taj ˝harac˝ je propisan i definisan od strane Poste i s njim treba racunati, kada se kalkulise oko inostranih posiljaka , a evo slike bas tog dela (iz cenovnika):

[Slika: 1zewdgo.png]

Svakako je iritantno da se fakturise nesto, sto neko radi po opisu posla - po sluzbenoj duznosti. Kukamo na Carinu, kad ono i Posta ˝šisa˝.  :facepalm:
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#3
Evo od mene jedan primer od danas.
[Slika: img0113.jpg]

Platio sam vrednost predmeta i postarinu naravno prodavcu unapred i pri preuzimanju nisam platio nista, a doneo je obican postar.
Posiljka je svakako pregledana na carini jer postoji njihov pecat gde pise '' ne podleze carini'' , ili tome slicno, posto se pecat jedva vidi ne mogu da vidim precizno.

Posiljka je stigla avionom, China Post air mail, dakle stigla iz Kine.
Vrednost oko 15$, a na posiljci oznacena vrednost od 5$ i oznaceno je kao poklon.
Ne znam da li je od fizickog ili pravnog lica i mislim da za ovakve male posiljke to i nije vazno.

Tezina posiljke je 50g i stigla je u koverti nalik nasoj zutoj sigurnosnoj koverti, velicine 60cmx40cm.
Nije nista glomazno u njoj, male stvarcice su u pitanju.
 
Citiraj
#4
Evo jos jedne posiljke - prosla carinski pregled (naplaceno podnosenje posiljke na carinski pregled), nisu naplacene carinske dazbine.  :hmm:

Posiljka je iz inostranstva (Nemacka), od pravnog lica. Predhodno smo dogovorili da predmet ( AM/FM radio Cube Sound - connection for iPhone, smartphone ... realne vrednosti cca 40eur - izvor), obzirom da se radi o poklonu te firme, prati i ˝faktura˝ da se radi o uzorku - poklonu, male vrednosti. Dostava je bila besplatna i nista nisam trebao da platim za sam predmet. Dakle nikakvi troskovi ni za predmet ni za postarinu  - ˝shipping free˝ isporuka je isla preko DHL (avionski).

Predmet mi je doneo postexpress (mada je tretiran kao paket), prosla je carinski pregled, a ukupno sam morao da platim (dinara):
300,00 - podnosenje posiljke na carinski pregled prilikom uvoza  - za pakete.

Ovaj put sam kasnije otisao i do poste i za to zatrazio ˝gotovinski˝ racun za tu uslugu, pa su mi izdali ˝odgovarajucu˝ priznanicu. Kazem ˝odgovarajucu˝ jer je bilo ocugledno da nisu bili bas sigurni kakav tacno racun treba da mi izdaju, odnosno da verovatno postoji i odgovarajuci obrazac za to, koji nisu mogli pronaci u tom trenutku.

[Slika: vfzfo5.jpg]

Posiljka je bila prilicno glomazna - originalno pakovanje, pa dodatno spakovano u vecu kutiju 400x300x250. Dakle proslo je carinsku kontrolu, ali su ovaj put procenili da se ne treba cariniti - carinske dazbine nisam platio - jer je posiljka po proceni Carine ˝OSLOBODJENA OD CARINE˝.

Poredjenja radi, prosli put sam platio carinske dazbine (PDV) iako je postojala slicna faktura, a i sam predmet je bio (duplo) manje realne vrednosti i manje gabaritan  :hmm: .
Oba puta je od Poste naplaceno podnosenje posiljke na carinski pregled (300,00) - ocigledno da gabaritnije posiljke tesko mogu da ˝prodju˝ bez otvaranja posiljke.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#5
Definitivno se veci paketi uvek otvaraju.
A izgleda i da ono sto se posalje DHL-om donosi Post expres.
Meni pisma uvek postar donosi.


Inace za onaj slucaj kada je moj paket navodno pogresno urucen, ispostavilo se da prodavac nije ni poslao.
Ja sam trazio novac nazad, prodavac je odbio i uneo je drugi broj posiljke koji je takodje urucen nekome.
Onda sam ponovo zatrazio novac i nakon 4 dana, novac mi je vracen, a prodavac me je pozitivno ocenio. Izgleda da nije hteo da salje, pa me je samo iskulirao.
 
Citiraj
#6
(01.02.2015 04:00)Branari Piše: Dešava se da pošiljke imaju pogrešan broj za praćenje, ali to ne znači da pošiljka neće stići. Odmah obavestite prodavca o tome, a ako vam ne odgovori, podnesite žalbu (pri tome vodite računa da vam rok za žalbu ne istekne).

Ovo je upravo ono što se meni dogodilo: robu koju sam naručila preko aliexpress.com (prvi put koristim usluge tog sajta) još 1. februara (nije veliki iznos, oko 30$). Navodno je poslata tek 12. februara. Prodavac mi daje nepostojeći broj za praćenje (China Post Registered Air Mail). Roba naravno ne stiže ni do dana današnjeg, a vreme za žalbu ističe za 4 dana. Shvatam da ću izgubiti novac, da imam posla s prevarantom (97,5 feedback). Kao odgovor na pitanje zašto broj nije validan, on drsko produžava vreme za još 42 dana. I naravno, uz to slede slatke priče kako će paket sigurno stići, da će mi dati kojekakve kupone za buduće kupovine i dr. Odlučna sam i kažem "ne." Ni dana više ne čekam, želim refundaciju. Podnosim žalbu, ogorčena na kupovinu preko interneta iz inostranstva, neracionalan gubitak energije, vremena i novca na prepiske s Kinezima, koji očigledno zavlače ljude, pa "ako prođe, prođe". Jer, mnogi i zaborave da prate datum kada ističe rok za žalbu, a novac se automatski prebacuje prodavcu. Shvatam blagodeti i prednosti Kupinda, a posle ovog skoka dolara (skoro izjednačen sa EUR) i imajući u vidu plaćanje PDV, carine i dr. - mogu vam reći da u Srbiji veći deo te robe koja se prodaje na Ebay, Aliexpress i dr. popularnim sajtovima - može da se nađe daleko jeftinije i to upravo na Kupindu.

E sad pitanje - da li imate iskustva, kako se na ovom sajtu rešavaju takve žalbe i šta mogu dalje da očekujem? Ako imate neki savet, unapred sam zahvalna.
 
Citiraj
#7
@ aruna

u slucaju da vam posiljka nestigne

1. moze da se desi da je posta izgubila posiljku novac dobijate nazad ali je malo duza procedura dok se to i ustanovi
2. prodavac nece da posalje onda kupindo vam vraca novac do 3000 dinara

ima raznih situacija ali takvi problemi su uglavnom dosta retki
 
Citiraj
#8
(24.03.2015 01:13)LiMuBaj Piše: @ aruna

u slucaju da vam posiljka nestigne

1. moze da se desi da je posta izgubila posiljku novac dobijate nazad ali je malo duza procedura dok se to i ustanovi
2. prodavac nece da posalje onda kupindo vam vraca novac do 3000 dinara

ima raznih situacija ali takvi problemi su uglavnom dosta retki

Možda grešim ali ja skapirah da je Aruna mislila na Aliexpres.
U potrazi za smislom. Promenjljivog uspeha. 

Dealla L/K
 
Citiraj
#9
Da, i meni se čini. Ako vam je prodavac produžio rok, onda nemate čega da se plašite, jer mu vaš novac neće leći na račun sve dok ne potvrdite prijem pošiljke. Iz Azije vam neke pošiljke mogu stići za 15 dana, a druge za 3 meseca.

U slučaju L/K, LiMuBaj vam je dao dobar odgovor. :)
 
Citiraj
#10
Da, reč je o Aliexpressu. Na Kupindu nikada nisam imala takve probleme.
Puno hvala na savetima, nadam se da će sve biti u redu.
 
Citiraj
#11
Ја сам јуче одабрао опцију "dispute" јер је истицала заштита, немам ништа против да продужи рок, сви бирамо опције бесплатне поштарине и то има своју цену - чекање.
 
Citiraj
#12
@ dealla

aruna je pitala

"kako se na ovom sajtu rešavaju takve žalbe i šta mogu dalje da očekujem? "

znaci nije mislila na aliexpress vec na kupindo

sorry stvarno je mislila na aliexpress a ja mislio da je mislila na ovaj sajt
 
Citiraj
#13
(24.03.2015 09:59)LiMuBaj Piše: @ dealla

aruna je pitala

"kako se na ovom sajtu rešavaju takve žalbe i šta mogu dalje da očekujem? "

znaci nije mislila na aliexpress vec na kupindo

Клерик, Аруна има 800 трговина на овом сајту, не верујем да је питала за овај сајт. :lol:
Између осталог, пре питања је објаснила ситуацију у којој се налази на Алиекспресу, мени је било очигледно да пита за тај сајт, само јесте мало наивно што о томе причамо на овом сајту. :)
 
Citiraj
#14
:bravo: :bravo: :rolf: :rolf:

jeste ja pod "ovaj" sajt podrazumevam kupindo a ne aliexpress :rolf: :rolf:

u pravu si bitter shvatio sam
 
Citiraj
#15
Čudo se dogodilo, jer mi je posle skoro dva meseca čekanja - popodne stigao paket od tog prodavca. :bravo: Čudo je još veće, jer nije naplaćen ni PDV, niti poštanska usluga. Država ovaj put časti. :) To što par stvari nedostaje, što je jedna polomljena u transportu, što su permutovane boje nekih artikala, uopšte nije bitno, bitno je da je konačno stiglo. Verovatno je ova tema ustalasala neke pozitivne energije, pokrenula stvari s mrtve tačke. U tome ste svi udruženo pripomogli, svako na svoj način. Hvala! :)
 
Citiraj
#16
Мени данас стигла два мања предмета, нађох их у сандучету јутрос, без икаквих трошкова. Назначена вредност на њима је мања од 3 долара. Вероватно само веће пакете отварају и оне на којима је вредност већа.
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 2 Gost(a)