• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iz ugla kupca
#1
Pozdravljam Vas!

Aktivno i redovno kupujem na Limundu, ponekad i prodajem nešto, ali sam tu sad kao kupac.

Par predloga od mene:

1. Bolje bih bilo da bi bilo stvarno ocenjivanje, naprimer od 1-5. Dobili bi smo realniju sliku o prodavcu. Jer naprimer ja sam kupio nesto i trazio da mi salje kao preporuceno pismo. Bilo je dogovoreno i on mi je poslao Postexpressom. To mi je kostalo plus 70 dinara. Sad zbog ovog ne bi dao negativnu oceno, ali ako bi imao mogucnost napisao bi i dao bi cetvorku.

2. Trebalo bi da bude obavezno oznaciti tezinu predmeta (upakovano), da kupac da zna da kalkulira sa postarinom.

3. Prodavci! Molim Vas označite kao mogućnost slanja Poštu. Kupcima mnogo znači!

Hvala Vam što ste pročitali predloge! Interesuje me šta Vi kažete na ove ideje!
 
Citiraj
#2
1. Može i tako ali bi onda moralo biti uvedeno odvojeno ocenjivanje po više kriterjuma (opis, ljubaznost, pakovanje...) jer bi se moralo znati zašto je takva ocena. Vi biste dali 4 za to što ste naveli a pročitali smo primere i osoba koje su za to davale negativnu. Može i banalniji primer, neko će dati 4 jer je prodavac bio isuviše hladan/prisan a neko će dati 2. Kako da znamo zbog čega je data ocena ? Možda je meni samo bitno da opis odgovara i ne zanima me ništa drugo a pročitam da mu je prosečna ocena 3.5 i ne znam da je to zato što počinje sa druže/brate.

2. Ne znam za ostale ali ja predmet pakujem tek kada saznam da kupac neće doći da ga preuzme lično. Neću da gubim vreme (i novac) na pakovanje ako za tim nema potrebe. Tako da je dosta teško da će biti navedena težina kada je predmet upakovan.

3. Da, ovo ste u pravu. Par puta sam se razmišljao na tu temu i znam da bih imao više kupaca (a samim tim i bolju cenu) ali jednostavno neću da se upuštam u nagađanje oko težine i koliko će biti poštarina. Ima isuviše (za mene) mogućnosti da dođe do nesporazuma sa kupcem oko naplate poštarine tako da ću radije to da izbegnem.
 
Citiraj
#3
1. Kombinacija ocene i opisa. Naprimer tako je i na drugim mestima. Pogledam prodavca: u proseku ima 3.8, pročitam najniže ocene i odmah znam da li treba da licitiram ili ne.
Naprimer više puta se desilo da sam kupio nešto i nije bilo po opisu. Prodavac - da bih izbegavao negativnu ocenu prima nazad robu, ali traži od mene da bar u jednom pravcu da platim poštarinu. Ja se pitam zašto da plaćam za ništa poštarinu. On je bio neodgovoran on bi trebalo da nosi sve troškove. Šta mogu da radim? Da ne bih više izgubio plaćam poštarinu u jednom pravcu i dajem pozitivnu. Ali ako smo ozbiljni, onda vidimo da uopšte nije bio korektan.
Ako bi bilo ocenjivanje i to bilo mnogo lakše.
I korektnim prodavcima bi bilo bolje, jer nivo Limunda bi bilo veći. Jer sad prodavci jure samo za pozitivnu ocenu. A po ocenjivanju od 1-5 bi radili za bolju ocenu.

2. Preporučena pošiljka ide naprimer do 100 grama, 250 grama, 500 itd. Ako merite predmet odmah vidite da li će stati u tu kategoriju. ako niste sigurni onda ćete prebaciti u drugu (naprimer ako je 230 grama, znate da će to neće stati u 250). I to je to.

3. Na sajtu Pošte je cenovnik: http://www.posta.rs/dokumenta/cenovnici/...%20UPS.pdf
Ja obično tražim težinu od prodavca (ako bi bilo obavezno, onda te ne bi trebalo da radim), i uplatim na račun sa izlicitiranim iznosom. Vidite da Ispod kila je sto dinara jefinije nego Postexpress. Ja bih rado dao tu razliku prodavcu a ne pošti: kad licitiram ja to uzimam u obzir (ako je naveden da šalje poštom, onda dam više na licit).
Prodavcima bi bilo boje da kupci njima daju te pare i ne pošti.
 
Citiraj
#4
Znate onu narodnu - koga zmija ujede i guštera se plaši. E pa tako i ja, ne plašim se ja normalnih članova već onih drugih a ako stavim poštu u opcije onda moram svima, bez izuzetka, poslati tako ako zatraže. Iz istih razloga sam ukinuo i slanje pouzećem. Na stranu materijalna šteta koju sam pretrpeo (a bilo je duplih poštarina i preko 1000) ali sav taj stres mi jednostavno nije potreban. A kamoli da me neko cima zato što su mi u pošti naplatili 10-20 dinara više nego što sam ja rekao da će biti. Razumem vaše motive i nemam ništa da im zamerim ali jednostavno radije ću biti mirniji sa manjom zaradom.
Što se ocenjivanja tiče, obećavaju promene i svi željno iščekujemo da vidimo kada i kakve. Ko zna, možda bude baš takav model prihvaćen Smile
 
Citiraj
#5
Ја бих укинуо рекламацију у овом виду како сада функционише, много злоупотреба има, већ бих вратио на стари систем 3 негативне - суспензија. С тим што би оно одлагање негативне од 24 часа било на снази, у том року продавац да достави видео запис или фотографију предмета, или да пристане на 100% надокнаду трошкова ако је крив или није сигуран да ли је баш исправан. Вратио бих неутралне оцене које би служиле само за те случајеве рекламације, неутрална не би нарушила углед члану јер би значило да је спреман да враћа новац у случају рекламације и плус би помогла оним члановима којима неки предмет треба хитно, јер они не би куповали од члана који има 30 неутралних, без обзира на његово поштење, већ од онога ко има већи кредибилитет. Може ту још доста тога да се разради, али само позитивна и само негативна нису добро решење.
 
Citiraj
#6
!. Znači, bitter, ko tri puta pređe ulicu van pešačkog...doživotno mu zabraniti da izađe iz dvorišta...

Svejedno, tvoje mišljenje.....poštujem....

A što se tiče teme:
1. Varijabilno ocenjivanje je suviše kompleksno, neutralna bi mogla ponovo da se uvede.
2. Kupac treba da zna šta kupuje, uvek može da pita prodavca koliko je nešto odprilike ili tačno teško.
3. Ako već moram da gubim vreme tražeći i kupujući kartone, stiropor, salotejp i ostalu ambalažu ne moram da gubim vreme u pošti, trošim gorivo i plaćam parking za neku sitnicu od par desetina ili stotina dinara jer kupac hoće da ušpara 50-60 dinara.
 
Citiraj
#7
999:
1. Nije kompleksno. Kao kupac dam 4, pišem tri rečenice zašto. Sledeći kupac pogleda i vidi naprimer ukupno 4.1, pročita najloše ocene i odluči će da li da licitira ili ne. U aktuelnom sistemu šta vidim? Da ima 200 pozitivnih od kojih možda 40 ne bi bila petica u mom sistemu.

Limundo ne treba ništa novo da izmisli. Svugde po sveto je ovako. Naprimer pitam Limunda da njihov support zašto ocenjujemo sa ocenama od 1-5 a prodavce i kupce sa pozitivnom i negativnom? Zato što je ocenjivanje bolje.
Isto sa poštarinom: svugde po svetu je obavezno navesti koliko će to da košta kupcu (uključujući i postnet i "nemam račun", i sve to, i nema nikakvih lamentacija. Toliko košta i gotovo.)

2. Ako nađem nešto šta će za sat vremena da istekne, možda neću dobiti odgovor na pitanje.

3. Prepočeno pismo ne treba drugačije upakovati.
I nisam rekao da bude obavezno, nego sam preporučio prodavcima da izkoriste mogućnost, jer možda i njima vredi.

Ja mislim da svima nama u interesu da LImundo bude što bojli i bezbedniji i za kupce i za prodavce.
 
Citiraj
#8
1.Kao u školi ili fakultetu...negativna-nisi položio, pozitivna-položio a sa kojom ocenom imaš mogućnost da obrazložiš:
Daš pozitivnu i napišeš da je saradnja završena ali da prodavac loše pakuje, ne drži se rokova. ima klempave uši ili šta ti sve smeta...u tom slučaju bi i negativne mogle da idu u minus...-1, -2. -3 ...itd, zavisi koliko je neuspešna bila saradnja...

2. Ako aukcija traje 5, 7, 9 dana, zašto bi neko seo dan sedeo i čekao na pitanja pred sam kraj aukcuje posebno ako mu dnevo ističe 10-15 aukcija. Ako se vi niste setili da postavite pitanja danima ranije zašto bi prodavac morao da razmišlja o tome. Verujem da je svakom prodavcu u interesu da predmet približi kupcu ali iz mog iskustva manje od 1% kupaca je bilo među onima koji su postavljali pitanja u zadnjih sat-dva vremena.,,,i licitirali..

3. Lično nemam ništa protiv preporučenih pisama ali niti je moja roba za pisma niti bi je koristio mada verujem da kada su numizmatika i slične stvari u pitanju preporučena pošta naj jeftinije rešenje.

Svi se trudimo ili da što bolje prodamo ili što jeftinije kupimo, prevaranata je procentualno jako malo i koliko god se trudili da ih eliminišemo uvek će se pojaviti neki novi koji bi da proba...po meni je veći problem neodgovornost u poštovanju rokova, loše pakovanje, nerealna očekivanja itd, ali to je već stvar nekulture, domaćeg vaspitanja i opšteg stanja u društvu
 
Citiraj
#9
(23.04.2015 13:37)nylonjohn Piše: Pozdravljam Vas!

Aktivno i redovno kupujem na Limundu, ponekad i prodajem nešto, ali sam tu sad kao kupac.

Par predloga od mene:

1. Bolje bih bilo da bi bilo stvarno ocenjivanje, naprimer od 1-5. Dobili bi smo realniju sliku o prodavcu. Jer naprimer ja sam kupio nesto i trazio da mi salje kao preporuceno pismo. Bilo je dogovoreno i on mi je poslao Postexpressom. To mi je kostalo plus 70 dinara. Sad zbog ovog ne bi dao negativnu oceno, ali ako bi imao mogucnost napisao bi i dao bi cetvorku.

2.  Trebalo bi da bude obavezno oznaciti tezinu predmeta (upakovano), da kupac da zna da kalkulira sa postarinom.

3. Prodavci! Molim Vas označite kao mogućnost slanja Poštu. Kupcima mnogo znači!

Hvala Vam što ste pročitali predloge! Interesuje me šta Vi kažete na ove ideje!

Lično bi mu dao Negativnu (neka se pita žašto) jer si ga ranije pre nego što je aukcija istekla zamolio a dotična osoba nije ispoštovala kupčevu želju (pogotovo ako ti se posle izvinio) 
 
Citiraj
#10
(24.04.2015 07:18)999 Piše: 1.Kao u školi ili fakultetu...negativna-nisi položio, pozitivna-položio a sa kojom ocenom imaš mogućnost da obrazložiš:
Daš pozitivnu i napišeš da je saradnja završena ali da prodavac loše pakuje, ne drži se rokova. ima klempave uši ili šta ti sve smeta...u tom slučaju bi i negativne mogle da idu u minus...-1, -2. -3 ...itd, zavisi koliko je neuspešna bila saradnja...

2. Ako aukcija traje 5, 7, 9 dana, zašto bi neko seo dan sedeo i čekao na pitanja pred sam kraj aukcuje posebno ako mu dnevo ističe 10-15 aukcija. Ako se vi niste setili da postavite pitanja danima ranije zašto bi prodavac morao da razmišlja o tome. Verujem da je svakom prodavcu u interesu da predmet približi kupcu ali iz mog iskustva manje od 1% kupaca je bilo među onima koji su postavljali pitanja u zadnjih sat-dva vremena.,,,i licitirali..

3. Lično nemam ništa protiv preporučenih pisama ali niti je moja roba za pisma niti bi je koristio mada verujem da kada su numizmatika i slične stvari u pitanju preporučena pošta naj jeftinije rešenje.

Svi se trudimo ili da što bolje prodamo ili što jeftinije kupimo, prevaranata je procentualno jako malo i koliko god se trudili da ih eliminišemo uvek će se pojaviti neki novi koji bi da proba...po meni je veći problem neodgovornost u poštovanju rokova, loše pakovanje, nerealna očekivanja itd, ali to je već stvar nekulture, domaćeg vaspitanja i opšteg stanja u društvu
mene su obavestili da ne može negativan komentar uz pozitivnu ocenu, više puta smo pisali o tome i mislim da je uvođenje ocena od 1-5 odličan predlog, bar bi saznali šta znači: sve OK !!!!   Angry
Do kraja života upoznavaću ljude a nikad ih upoznati neću, uvek će me zbunjivati neobjašnjivošću postupaka.
 
Citiraj
#11
1. Uvodjenje ocena od 1-5 nije losa ideja ali ja bi uveo da ako se neda ocena 5, da se obrazlozi sta nije proteklo kako treba. Za ocenu 5 moze, a i nemora komentar. Mada opet sa druge strane to je i lose jer bi malo ljudi imalo ocenu 5, to bi u vecini slucajeva bila pravna lica koja prodaju novu fabricki upakovanu robu sa. Kod polovne robe, uvek se nadje neko ko pronadje dlaku u jajetu i kojem najmanja sitnica zasmeta.

2. Tezina predmeta moze da se navede ALI NEUPAKOVANA. Koja je svrha pakovanja predmeta zbog merenja, jos ako pobednik licitacije zeli licno preuzimanje? Uglavnom stvari koje se licno preuzmu nepakujem. Kupac treba da uzme u obzir i da na tezinu samog (ne upakovanog predmeta) doda do 500 grama za pakovanje, u zavisnosti o kakvom se predmetu radi, malom ili velikom jer se neki predmeti moraju dobro zastititi.

3. Ako je neko imao losa iskistva sa slanjem postom, zasto bi naznacio to kao opciju za slanje? Cuo sam nekoliko slucajeva gde su se posiljke koje se salju postom (preporuceno i obicno) izgubljene. Zamislite da kupac uplati za slanje, prodavac posalje, predmet se izgubi i sta onda?
Prodavac treba da naznaci opcije slanja koje mu najvise odgovaraju, ne ono sto kupcu najvise odgovara, a na kupcu je odluka da li ce nesto kupiti od prodavca ili nece nakon sto vidi opcije slanja.
 
Citiraj
#12
svi oni koji pisu da ne odgovaraju ako se paket izgubi ili osteti

zaboravljaju na jednu stvar da im posta i postexpress nadoknadi tu stetu i to 10 puta postarina + vrednost predmeta

znaci ako je postarina 240 dinara a vrednost paketa 600 dinara dobijete 3000 dinara

a kazete nisam odgovoran a u dzep 3000 dinara
 
Citiraj
#13
Pa normalno, zasto bi neko odgovara za paket koji licno ne prenosi?
Oni koji salju, predaju paket drugim ljudima u ruke da oni to odvezu na lokaciju gde se salje. Sta hoces da kazes, da je posiljac kriv za nestanak posljiljke?
To je isto kao sto se Post Express ogradio pecatom "lomljivo, posiljalac upozoren na pakovanje", a oni nakon sto se posiljalac okrene igraju fudbal, odbojku i rukomet sa paketima.
Ja se slazem da posiljac treba sto bolje da zastiti i upakuje predmet koji salje ali se neslazem da je odgovoran za bilo kakvu ostetu ili gubitak. Jedino ako se utvrdi u slucaju ostecenja da nije adekvatno zapakovan.

Evo jedan primer, ja sam pretplacen na jedan casopis koji mi se dostavlja na kucnu adresu od strane kompanije koja stampa taj casopis i desilo mi se pre dva meseca da mi casopis nije stigao na vreme. Ja im posaljem mail i pitam sta se desva, dobijem odgovor "evo saljemo ponovo i ako smo vec poslali". Prodje 20 dana, vec skoro kraj meseca i treba da izadje novi broj, a ja jos nisam dobio ni taj stari. Ja ih nazovem telefonom i pitam ih sta se desava, kad dobijem odgovor da je isti broj casopisa stampan ponovo i poslat na moju adresu svaku put kad sam im se javljao preko mail-a da nisam dobio (jedno 2-3 puta). Ja nebi lenj i odem do poste da vidim sta se desava, kad naletim na coveka koji radi u posti i kojeg znam, a koji je poslovodja postarima. Covek mi u oci kaze, da to prolazi korz ko zna koliko ruku dok nedodje kod njih u postu i to sto dobiju, to i raznose. Desava se kaze da neko od radnika vidi da mu je nesto zanimljivo i da to nesto "smota" sebi sa strane ali oni tome nemogu uci u trag jer za slanje obicnom postom nema nikakve potvrde da je pretado.
Pa ti vidi da li je tu bio kriv posiljalac, primalac ili posta i kako to da se naplati?
 
Citiraj
#14
pa jel ste vi procitali sta sam napisao ? ako posta izgubi paket dobijete 10 puta postarinu + vrednost robe

vi imate dokaz da ste poslali ako oni neisporuce robu plate vam 10 puta postarinu plus vrednost robe

znaci vredost robe 600 postarina 240 dinara x10 jednako 3000 dinara

li casopis postarina 76 x10 jednako je 760 dinara + vrednost ako je naznacena

plus po zakonu drzave Republike Srbije posilalac je odgovoran za posiljku a ako ovi izgube vi dobijete odstetu pa vratite kupcu novac sta nije jasno ?

znaci vi ste odgovorni prema kupcu a kurisrska sluzba prema vama

jer ste vi angazovali kurisrsku sluzbu a ne kupac

meni je posta izgubila predmet vrednosti 80 dinara i dobio sam oko 1000 dinara odstete slao kao preporuceno pismo i to bez naznacene vrednosti
 
Citiraj
#15
Iskreno,meni zaista ne pada na pamet da kupujem precizne merne vage i merim stvari pre slanja, bez pakovanja, a pakovanjem, kad svakako u postanskom magacinu precrtavaju i pisu ono sto oni misle.

Drugo, postexress je 150 , preporuceno 117 - licno danas slao 97+ doplatna markica. Tako da je i to zanemarljivo (bez da se iko uvredi). Govorim za te sitnije stvari.

Trece, mnogi od nas rade ili nemaju postu u blizem krugu 5km, stoga zaista niko nece pomerati svoje obaveze zarad trcanja do poste, trosenja goriva-placanja bus plus karti

Ponavljam, ovim ne zelim ikoga da uvredim, ali kupcima das prst traze celu ruku.

Jos nesto, posta nadoknadjuje izbuljeno, samo treba staviti i vrednost nevezano za to da li je uplaceno unapred ili ne.
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)