• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 4 Glasova - 4.5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najbolje rešenje
Jaoj, gde ste navalili, ne mogu da procitam sve.
Mislim da nismo precizni, rok za uspostavljanje kontakta je dva dana, to je malo drugacije nego rok za dogovor. Dogovor se valjda podrazumeva. Sa'ce Blistok da prouci pravilnike i uputstva i da nam sve lepo objasni Smile

(08.09.2015 21:15)LiMuBaj Piše: i nema tu bas nekog prostora za dogovor ulovi slanja i placanja su navedeni na aukciju a i postoje rokovi propisani pravilnikom

Uvek ima prostora za dogovor, pogotovo kad su ljudi normalni. I sami rokovi daju sasvim dovoljno vremena da se kupovina ubrza ili rastegne, i jedno i drugo moze da odgovara ili da ne odgovara angazovanim stranama.
 
Citiraj
Рок за договор је два дана, ја могу да постављам додатна питања две године ако хоћеш тако, ко је онда ту крив? Два дана је рок за договор, онај ко се не договори за два дана неће никада. Ја сам ево чекао једног члана 6 дана за одговор, ево чекам 13 на уплату, то је због тога што ми није хитно, да јесте други дан би добио негативну. То се зове флексибилност, већина људи је флексибилно и лако је решити неспоразуме, али када то није могуће онда се мора поштовати нешто, а први рок је рок за договор.
 
Citiraj
da se vratimo na temu jel se slazemo da je prodavac zasluzio negativnu po pravilima i stavovima LT-a ?

mislim da je jasno da kupac nemoze da dobije negativnu ?
 
Citiraj
(08.09.2015 21:49)BitterLemon Piše: Рок за договор је два дана, ја могу да постављам додатна питања две године ако хоћеш тако, ко је онда ту крив? Два дана је рок за договор, онај ко се не договори за два дана неће никада. Ја сам ево чекао једног члана 6 дана за одговор, ево чекам 13 на уплату, то је због тога што ми није хитно, да јесте други дан би добио негативну. То се зове флексибилност, већина људи је флексибилно и лако је решити неспоразуме, али када то није могуће онда се мора поштовати нешто, а први рок је рок за договор.

Čuli šefovi da kere laju i reže pa je Unita bacila kosku - alaj smo se lepo primili - ne zna se je li više maka ili konca. LOL
Gorki, nije dva dana rok za dogovor nego za KONTAKT.

(08.09.2015 21:58)LiMuBaj Piše: da se vratimo na temu jel se slazemo da je prodavac zasluzio negativnu po pravilima i stavovima LT-a ?

mislim da je jasno da kupac nemoze da dobije negativnu ?

Ne slažemo se - po pravilima ako pošalje sedmog dana ne može dobiti negativnu. Takvo je tumačenje LT.
 
Citiraj
serjoza ja sam shvatio da prodavac nije poslao nikako
 
Citiraj
(08.09.2015 21:49)BitterLemon Piše: Рок за договор је два дана, ја могу да постављам додатна питања две године ако хоћеш тако, ко је онда ту крив? Два дана је рок за договор, онај ко се не договори за два дана неће никада. Ја сам ево чекао једног члана 6 дана за одговор, ево чекам 13 на уплату, то је због тога што ми није хитно, да јесте други дан би добио негативну. То се зове флексибилност, већина људи је флексибилно и лако је решити неспоразуме, али када то није могуће онда се мора поштовати нешто, а први рок је рок за договор.

Razumem ja tvoje tumacenje, ali to je takodje nedoreceno kod LT-a. Bar ja nisam video da je negde jasno naglaseno da je rok za dogovor dva dana, i da ako se u roku od dva dana ne dogovore, jedna strana drugoj ima pravo da da negativnu ocenu. 

 Ti mozes dati negativnu dva dana posle, ali verujem da ce je LT ponistiti. 
 
Citiraj
(08.09.2015 22:05)LiMuBaj Piše: serjoza ja sam shvatio da prodavac nije poslao nikako

Ma ja čim vidim da je neki "zeleni" član nešto pisao čitam samo površno - znam da će nešto da lupeta - tipa "imamo to u vidu ispravićemo u nekom od sledećih promena" ili "Protiv člana koji je s...ao 654 aukcije je podnesena krivična prijava". LOL
Tako da se u tom slučaju izvinjavam. Smile
 
Citiraj
Нису ми јасни они који су раније заговарали тезу да купац не мора да преузме пакет ако му продавац није најавио слање и нису се договорили, али сада заступају тезу да продавац може да не пошаље када каже да ће послати. Чему онда договори? Укинути договоре.
 
Citiraj
(08.09.2015 16:34)Unita Piše: Imamo novi slučaj za zainteresovane članove.  Ovde nam je potrebna vaša pomoć da rešimo na obostrano zadovoljstovo.  Slučaj je sledeći:

Kupljen je predmet.
Članovi su se dogovorili  odmah posle aukcije da se pošalje 4. dana predmet , prodavac je rekao da će poslati.
5. dana se javlja prodavac da ne može da pošalje pre 7. dana, pita može li tada da pošalje,
kupac mu više uopšte ne odgovara. Ističe rok, ko sada kako da oceni?

Mislio sam da propustim ovo ali kad sam već prozvan ... Smile
Posle dužeg vremena sam pročitao uputstvo i mogu reći da je solidno bolje napisano nego ranije. Mada, kao što se vidi u ovom slučaju, i dalje ima nekih nedomica. No, o tome sutra u nekoj drugoj temi. 
Što se tiče konkretnog slučaja ... koliko vidim u prvobitnom postu dogovor je postignut i prodavac ga je prekršio i to ko što je Bitter primetio još nije našao za shodno ni da to javi unapred već je javio tek po isteku dogovorenog termina. Po pravdi on je zaslušio negativnu. Niko ga nije terao da pristane na smanjenje roka ali onog momenta kada je pristao on je praktično napravio aneks ugovora koji nije ispoštovao. 

Sa druge strane Serjoža nas je podsetio na tumačenje admina u vezi rokova ... po tome tumačnju prodavac nije kriv a kupac jeste. Pitanje je da li je to tumačenje pravilnika i dalje aktuelno ? Ako jeste, onda opet nema dileme - kupac je kriv. 


Šta stvarno piše u pravilniku ? 
- Rokovi se mogu produžiti uz obostran dogovor. 
Ne piše ništa o smanjenju i to je jedna od nejasnoća i u najnovijoj verziji uputstva. Može se reći da se podrazumeva da se u dogovoru može onda i smanjiti rok ali to nije eksplicitno navedeno tako da onda taj dogovor može biti puj, pike, ne važi. 

- Ukoliko saradnik ne ispoštuje neki od rokova (bez vaše saglasnosti), možete odustati od dalje saradnje i izvršiti ocenjivanje. 
U konkretnom slučaju i ovo je nejasno. Rokovi Limunda su mogli biti ispoštovani ali rok postignut u međusobnom dogovoru nije ispoštovan. Po ovome i jedan i drugi mogu da se pozivaju na to da su ispoštovali svoje obaveze a da druga strana nije. 

- Negativna ocena se dodeljuje:  članu koji neopravdano odustane od saradnje ili ne ispoštuje rokove

Koje rokove (određene ili dogovorene) i u odnosu na to da li je onda kupac neopravdano odustao ?

Predlog - Izmeniti rečenicu iz uputstva u "Rokovi se mogu _promeniti_ uz obostran dogovor. Na taj način ovakve situacije ne bi više bile sporne. Kupac nije materijalno oštećen, prodavac jeste za proviziju (ali svojom krivicom) pa bi komprimisno rešenje bilo da lepo oboje dobiju automatsku pozitivnu ocenu i da svi nastavimo dalje veselo da skakućemo po onim proplancima što ih je pokretač teme kačio u potpisu. 
Ovo je jedna od retkih situcija kada bih i ja bio za povratak neutralne ocene i to samo zbog nedorečenosti pravilnika inače bih prodavcu dao negativnu. 
 
Citiraj
Укинути рокове. Сваки продавац би требало да има своје услове продаје.
 
Citiraj
[quote='BitterLemon' pid='43248' dateline='1441744754']
Нису ми јасни они који су раније заговарали тезу да купац не мора да преузме пакет ако му продавац није најавио слање и нису се договорили, али сада заступају тезу да продавац може да не пошаље када каже да ће послати. Чему онда договори? Укинути договоре.
[/quote
Klanjam se

'El sam rekla Smile hvala Blistoce.
Posto je pravilnik, jel'te, opet neprecizan, zalazem se da se podrazumeva da se rokovi dogovorom mogu i smanjiti - to je jedino logicno. Osim toga, kao i Vesic, Serjoza i ostali, smatram da data rec nesto znaci, te da i to treba uzeti u obzir pri resavanju situacije.
E sad, Unita nije rekla sta je prodavac trazio da rese? Posto je kupac nestao bez traga, pretpostavljam da nije dao negativnu, pa bi onda ostalo nekoliko mogucnosti: 1. Prodavac trazi kupca da bi mu se izvinio i poslao robu, 2. ... Da bi bio siguran da od transakcije nema nista i vratio predmet u prodaju, 3. ... Da bi povratio proviziju (uz negativnu kupcu, ako to jos tako ide). Savetovala bih mu da vrati predmet u prodaju, jer je prekrsio dogovor i izgubio kupca. Ne bih mu vratila proviziju i ne bih mu dala automatsku pozitivnu ocenu (za sta???), ali ne bih ni automatsku negativnu, da postoji, ko radi taj neizbezno gresi i ne mora da ispasta zbog svake sitnice. Dala bih, medjutim, kupcu pravo da ga negativno oceni ako se ta sitna greska za njega ispala "krupnica" - u sta sumjam, jer ljudima obicno ne zavisi zivot od predmeta sa Limunda.
 
Citiraj
Већина спорова је око оцена и око рокова, ни једно ни друго није уређено како треба и на то се указује јако дуго, ваљда је прече променити боју дугмета за приступ него посветити се озбиљним проблемима.

Озбиљни проблеми:
- оцењивање
- рокови
- нефункционална претрага
- погрешне категорије
- регистровање без провере
- наплаћивање штете од жртве уместо од кривца
- непостојање ПАК поља
- непостојање одабира начина за плаћање унапред
- непотпуне адресе
- нефункционална црна листа
- сакривање чланова који злоупотребљавају лаку регистрацију зарад вештачког дизања на аукцијама
- забрањивање указивања на злоупотребе у јавном гласилу Лимунда
- неукост појединих чланова Лимундо тима која доводи до неједнаког решавања спорова
- отимање провизије за покретање аукција
- нејасан став по питању рекламација(око плаћања поштарина)
- дозвољавање вређања, претњи, сексуалног узнемиравања - не предузима се ништа осим уколико се не дигне кука и мотика
- нетранспарентно кажњавање превараната

...можда сам нешто и заборавио, верујем да ће се неко сетити још чега, то су све ствари на које се указује годинама, месецима, недељама, али је све то мање битно од боје дугмета за приступ и одјаву са сајта. Док год је то тако биће оволико спорова и Лимундо ће наставити урушавање свог угледа и губљење чланова(правих, не имагинарних).

Надам се да се нико неће наћи увређеним овим писанијем, ако је нешто што сам написао неистина волео бих да ми се аргументовано укаже на мој пропуст, мада сам сигуран да тога неће бити. Прочитајте добро онај списак горе, неки од тих предлога датирају још са старог кафеа а неки су настали у првим данима овог новог. Половина тих предлога решава се у једном дану.
 
Citiraj
Rok za dogovor je izpoštovan, kupac je obavio svoj deo , prodavac nije poslao po dogovoru i samo od kupca zavisi kako će ga oceniti. Da ga je obavestio pre dogovorenog slanja možda bi se nešto i dogovorili, ovako nema opravdanja...

Što kaže Gorki, ako je kupac drkoš daće mu negativnu ali evo nekoliko primera zbog koga i mene zabole šta će prodavac da radi...

-Kupujem poklon za dete za rođendan...jel može u četvrtak?...može. Četvrtak prođe paketa nema, idem do radnje, sam sebi istresem više para nego što sam planirao i zabole me i za prodavca i njegov paket.

-Idem na more, treba mi sedište za dete za auto....jel može u četvrtak?....može. Četvrtak prođe a ja odlažem put zbog j...benog sedišta....

-Na terenu sam, jel može u četvrtak na tu i tu adresu?....može. Červrtak prođe a ja odo dalje......

Po meni je rok za dogovor na prvom mestu, dogovor je zakon i osnovna stvar a rok od 8 dana služi kao zadnji rok ako neka strana odugovlači dogovor.
 
Citiraj
(09.09.2015 08:53)BitterLemon Piše: ...
- нејасан став по питању рекламација(око плаћања поштарина)
...

+ jasan, ali nefer stav po pitanju reklamacija.
 
Citiraj
Ovaj slučaj je u vezi sa tim kako smatrate da ova saradnja treba da bude ocenjena, odnosno koju ocenu trebaju da daju kupac i prodavac jedan drugom. Ko zaslužuje pozitivnu, a ko negativnu ocenu?
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 4 Gost(a)