• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primanje posiljaka iz inostranstva - opcije, iskustva, dazbine (carina, PDV...),...
#1
Molio bih clanove za razmenu licnih iskustava (dakle ne za teoretisanje) - za primanje posiljaka iz inostranstva!

Sta je kupljeno, da li je kupljeno iz ˝prodavnice˝, od pravnog ili fizickog lica, da li ga je pratila faktura ili je islo kao poklon, da li je roba iz EU ili ne, da li je predmet placen unapred ili je predmet trebalo platiti prilikom prijema, da li je stiglo brzom ili obicnom postom, kao paket ili kao pismo, da li je isporucio postexpres, posta ili neki drugi kurir..., da li je placen bilo koji trosak prilikom prijema, ako da, sta je to tacno sto je placeno (carina, pdv, postarina ...) i da li je placanja pratio neki dokument (Carinska deklaracija, adresnica ...), ako pak nije bas nista placeno, da li je na posiljci bio pecat OCARINJENO ili OSLOBODJENO OD CARINE (ili mozda "Ne podleže carinskom pregledu˝) i tome slicno.

Evo sta kaze zakon (tj.uprava carina):
•pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra (ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina i PDV);
•pošiljke male vrednosti (od pravnih lica), nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra (ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, a PDV se plaća).
Treba imati na umu da kada se kaže uvozne dažbine, misli se na carinu i PDV. Ponekad se građani bune zbog iznosa naplaćene ''carine'', a da im carinske dažbine uopšte nisu naplaćene, već su platili PDV.
Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV. Važno je da se naglasi da se, za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.
Treba napomenuti da roba koja se uvozi, odnosno naručuje može da stigne običnom pošiljkom – preko PTT službe ili brzom poštom preko firmi kakve su „DHL”, „Fedeks”, UPS”. Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom ona se takođe carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto.
Dakle da li je to bas tako ?


Sve ucesnike na temi bih zamolio, da ako imaju vise iskustava, objasne bez zurbe, jedno po jedno, ili vise slicnih odjednom, nigde ne zurimo, ne moramo, a mislim i ne mozemo da apsolviramo temu za jedan dan i kroz jedan post - samo vas molim detaljno i precizno - cilj je da razjasnimo koje tacno troskove mozemo da ocekujemo kad narucujemo nesto iz inostranstva.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#2
(24.11.2015 00:08)BitterLemon Piše: Уколико шаље правно лице постоји рачун те фирме и твој извод са картице као доказ о уплати, тако да плаћаш порез на онолико колико си стварно платио предмет, ако ти обрачунају више онда пишеш жалбу уз коју као прилог доставиш извод са картице приликом плаћања и рачун. Приговор на обрачунату царину се пише пре плаћања, када платиш немаш више права на приговор.
Имај у виду да када плаћаш дажбине оне се обрачунава и на износ поштарине.
Код плаћања физичком лицу неће ти уважити извод са картице већ ће ти наплатити каталошку вредност робе која ти стигне. То су моја искуства до сада.


Zaboravio si samo jednu manje-više bitnu stvar prilikom ulaganja prigovora na obračunatu carinu. Za podnošenje prigovora se plaća obavezna, nepovratna taksa u iznosu od 380 dinara. Iz mog iskustva (podnetih nekoliko prigovora zbog apsurdnih iznosa carine i pdv-a) i iskustva mojih poznanika, u 98-99% slučjava se prigovor odbija, sa navođenjem da ulagač prigovora ima mogućnost da podnese novi prigovor na drugostepeno razmatranje, pri čemu se plaća nepovratna taksa u iznosu 1600 ili 1800 dinara (ove prigovore nisam podnosio). Ja lično ne poznajem nikoga ko je podneo prigovor, a da mu je prigovor bio usvojen i carinske dažbine umanjene. A sistem sa nepovratnim taksama im je idealan da 99,99% ljudi u startu odvrati od razmišljanja o ulaganju prigovora...
 
Citiraj
#3
Ljudi, hitno mi je potreban savet!
Stiže mi parfem sa FragranceX poslat DHL-om i plaćen šiping oko 15 evra.
Paket je stigao u Beograd na carinu (ne znam sigurno gde je i ne znam kako bih to mogla proveriti) i sad mi DHL traži oko 4000 dinara da bi urado papire za carinjenje,.
1. Da li mogu dati nekom drugom da carini a ne DHL-u, na primer, da li mogu sama odraditi i kako ili npr da predam predmet pošti da ocarini i kako?
Ili mi je jedina mogućnost da me dhlovci oderu, pa da se naučim na svojoj koži kako to ide...
Molim pametnije da mi pomognu hitno!
Hvala
 
Citiraj
#4
Nisam ekspert a i u istoj sam situaciji pa nisam odgovorio na prethodni post odmah. No, nije loše da upozorim ostale pa da ne ulete u istu zamku.

Pre dosta vremena sam naručio nešto sa ovde omiljenog britanskog sajta za prodaju odeće. Bio sam alav, naručio gomilu stvari u vrednosti od preko 400evra i došao u situaciju da mi DHL naplaćuje usluge špedicije. Ok, na carini su pravili problem zbog količine (skoro 40 komada), reko, kad sam alav, ko me šiša, plati i taj trošak i nemoj to više raditi. Dugo vremena sam ili kupovao direkt u njihovim radnjama ili naručivao da pošalju na adresu izvan Srbije pa onda ja preuzimao i prenosio lično preko granice. Silom neprilika narednih dosta meseci neću ići preko a hteo sam neke stvari pa sam opet naručio direkt. Ovaj put nisam bio alav i naručio sam samo 9 stvari u ukupnoj vrednosti od 136 evra + 20 za transport. Znao sam da moram platiti carinu i pdv na to ali čak i kada sam to sabrao opet je bilo solidno jeftinije nego da kupukem ovde ... E, cvrc ... Ono što nisam znao je da nisu jedino carinici oni koji prave problem već i DHL lupa svoj reket.

Po njihovom objašnjenju, kad god dođe do carinjenja a da prenosi kurirska služba (Pošta je kao izuzeta) se to mora raditi preko carinske deklaracije i u tom slučaju ne može fizičko lice da plati carinu već mora ići preko špreditera. Ne samo to, već onda ne važi ni jedinstvena tarifa 10% na carinu već se carini prema Zakonu o carinskoj tarifi tj. u slučaju odeće to iznosi 22%. U mom konkretnom primeru to znači da umesto na 156 evra bude 10%+20% = 50.8 evra (po gornjem _bankarskom_ kursu) dažbina to iznosi 72,3 + 3960 DHL-u za usluge špedicije ili u prevodu oko 55 evra više na tu konkretnu sumu.

Da li mora tako ? Ne znam, nisam imao vremena da istražujem to pitanje do kraja. Ono što znam je da su mi na carini rekli da špediciju mora da koristi samo pravno lice a da fizičko lice može (nasuprot onome što tvrde u DHL-u) da sam plati svoje dažbine. No, caka je u tome što je sedište DHL u Novim Banovcima (verovatno tamo i paketi stižu kada pređu granicu) i što bi ja morao da odvojim barem jedan dan da odem tamo i ispravljam krive drine, tražim razna tumačenja, trošim gorivo ... A oni vrlo dobro znaju da će se retko ko odlučiti na taj korak kada sabere troškove. DHL ima i svoju ekspozituru u NS, ima i ovde carina i da su prosledili paket dovde onda bih sigurno nešto preduzeo ali zašto da to urade kad na ovaj način mogu da mi uzmu pristojnu količinu novca. Savet koji sam dobio od jedne osobe iz njihove korisničke službe je da ubuduće naručujem samo pakete do 50 evra jer na taj način ne plaćam ni carinu a kamoli špreditera. Moguće i da je tako ali koliko čitam zakon, u njemu piše da se do te sume ne plaća carina ali se plaća PDV. Što u prevodu znači da ako naručim onda zavisim od carinika da li će ili neće pustiti taj paket i bez plaćanja PDV-a i da li će mi zatrebati usluge špeditera i po tom pitanju ... ili će mi barem DHL takvo objašnjenje dati.

Ne znam kako se vi ostali snalazite po ovom pitanju ali za pola novca koji sam sada dao mogu da odem do Pesca (ako se ne varam Pečuj po naški) direkt u njihovu radnju, da isprobam šta god želim da kupim i da prenesem znatno više robe preko granice bez ikakve carine jer tu važi pravilo o 100 evra po glavi bez carinjenja. Plus, da kupim znatno jeftinije hranu, plus da svratim u Morahalom na kupku ...

Na stranu to što je od momenta mog naručivanja pa do stizanja robe iz Leeds-au BG prošlo nešto oko 71 sata a paket stoji u BG od sredine prošlog četvrtka. Na stranu i to što sam zvao kontakt brojeve više službi da bi se raspitao o ovome slučaju i da je 95% njih bilo totalno nezainteresovano da pruži adekvatnu informaciju ... Ponekad se zapitam da li je jedan od uslova da neko dobije posao u korisničkoj službi taj da mrzi svoj posao ??

Jedna od retkih stvari zbog kojih bih želeo da postanemo deo EU je to da se već jednom taj nivo birokratije svede na iole razumnu meru. Nije problem da platim šta se mora ali daj da unapred znam koji su to troškovi i da se to obavi za jedan dan a ne da umesto opšte nove godine čestitam srpsku novu godinu ... moguće i kinesku ...
 
Citiraj
#5
Poučen prethodnim iskustvom ovaj put sam konačno po netu tražio iskustva drugih na tu temu ... ima malo istine u onim vicevima na temu muških i čitanja uputstava ... Elem, ispostavilo se da, za sad, carinici ne naplaćuju ništa ako je roba do 50 evra i da u ukupnu cifru ne ulaze troškovi kurirske službe. Probao i uspeo Smile Konkretan primer je 48 evra ceh za odeću + 13,19 troškovi za DHL i prošlo bez problema. Dokle će biti tolerantni videćemo. Jeste da tako košta barem nekih 27% skuplje nego na sajtu ali opet kada se uvijaju njihove akcije to bude solidno jeftinije nego kod nas ... ako se izuzmu naivci (bez duplih nakoga) koji to na LK prodaju sa početnom cenom od 10 Smile
Treba obratiti pažnju i na težinu jer koliko sam računao DHL na svakih 2 kg povećava cenu - 13,19/17,99/20,39...
Jedini problem ostaje ako je predmet koji želimo da kupimo sam po sebi skuplji od 50... ima i tu caka ali nisam siguran da li ću i to isprobati.
UBR moram da pohvalim DHL, jeste da koštaju ali paket je od Lidsa do NS stigao za manje od 24 sata, kurir je bio više nego ljubazan i doneo je paket do vrata bez ikakvog uobičajenog pitanja "da li možete da siđite"... Tako da u ovom slučaju bih proširio uobičajeni poklič "Uaa, Bex..." sa "...i svi ostali"
 
Citiraj
#6
(24.03.2016 22:52)blistok Piše: Elem, ispostavilo se da, za sad, carinici ne naplaćuju ništa ako je roba do 50 evra

Ako sam lepo razumeo, bilo sta sto stigne od preko, a da je vrednost manja od 50 evra, nema dodatnih troskova? (carina, pdv). 
 
Citiraj
#7
(24.03.2016 22:52)blistok Piše: Poučen prethodnim iskustvom ovaj put sam konačno po netu tražio iskustva drugih na tu temu ... ima malo istine u onim vicevima na temu muških i čitanja uputstava ... Elem, ispostavilo se da, za sad, carinici ne naplaćuju ništa ako je roba do 50 evra i da u ukupnu cifru ne ulaze troškovi kurirske službe. Probao i uspeo Smile Konkretan primer je 48 evra ceh za odeću + 13,19 troškovi za DHL i prošlo bez problema. Dokle će biti tolerantni videćemo. Jeste da tako košta barem nekih 27% skuplje nego na sajtu ali opet kada se uvijaju njihove akcije to bude solidno jeftinije nego kod nas ... ako se izuzmu naivci (bez duplih nakoga) koji to na LK prodaju sa početnom cenom od 10 Smile
Treba obratiti pažnju i na težinu jer koliko sam  računao DHL na svakih 2 kg povećava cenu - 13,19/17,99/20,39...
Jedini problem ostaje ako je predmet koji želimo da kupimo sam po sebi skuplji od 50... ima i tu caka ali nisam siguran da li ću i to isprobati.
UBR moram da pohvalim DHL, jeste da koštaju ali paket je od Lidsa do NS stigao za manje od 24 sata, kurir je bio više nego ljubazan i doneo je paket do vrata bez ikakvog uobičajenog pitanja "da li možete da siđite"... Tako da u ovom slučaju bih proširio uobičajeni poklič "Uaa, Bex..." sa "...i svi ostali"

E... dečec... to se ne radiii!
Kad bi oni dušmani iz EU i GB dozvolili da PE radi tamo - pa to bi ti dobio za manje od 12 sati, garant!  Cool
 
Citiraj
#8
Nemam nikakvih zamerki na PE (osim na ponekog službenika sa šaltera) ali morali bi znatno da porastu finansijski da bi mogli tako nešto da izvedu. To nema veze sa dozvolama već sa uloženim novcem. Mada, u pravu si... da im dozvole da rade tamo verovatno ih dobio i brže i jeftinije jer neko naš uvek putuje po belom svetu pa može usput i da ponese paket Big smile
 
Citiraj
#9
Meni, za paket (iz Kine, postom) vrednosti 7.5 dolara, naplatili pdv.

Plus jos nesto i izaslo 304 din. A free postarina.

Pih. Smile

 
Citiraj
#10
(24.03.2016 22:55)Vesic1 Piše:
(24.03.2016 22:52)blistok Piše: Elem, ispostavilo se da, za sad, carinici ne naplaćuju ništa ako je roba do 50 evra

Ako sam lepo razumeo, bilo sta sto stigne od preko, a da je vrednost manja od 50 evra, nema dodatnih troskova? (carina, pdv). 

Zato ja i pitah ovo, jer znam da su mnogima naplacivali nesto bez obzira na vrednost ispod 50e. 
 
Citiraj
#11
Navikao sam da prenosim robu preko granice na druge načine, ovo je novo i za mene pa ovo shvati samo kao moje mišljenje a ne pravo stanje stvari.

Kratak odgovor na pitanje je - ne.

Kao što znaš, zakon je jasan, do 50 evra (uključujući i poštarinu) ako šalje firma a do 70 ako šalje privatno lice. E tu onda počinje odvajanja, na ono što stiže poštom i preko kurirske službe. Ono što stiže poštom izgleda ima drugi status (ne kontam zašto) pa čak i ako treba da se ocarini, možeš sam da platiš carinu a ako stiže preko kurirske službe onda mora carinjenje ići preko špeditera. Zašto nešto prođe a nešto ne ? Pretpostavka - carinici, po zakonu, imaju pravo da ocarine ako ocene da je vrednost veća nego dozvoljena čak i ako ide propratna faktura. Očito da je tu kamen spoticanja. Imaš firme kao ovaj SD od koga sam ja naručio i očito da carinici znaju da oni neće lažirati fakturu i onda takve pošiljke puštaju. Plus, što na njihovom sajtu mogu odmah proveriti cenu. A imaš i firme koje im nisu sigurne pa tu zavisi od odokativne metode. Uvek postoji i faktor - carinik tog jutra je/nije dobio pa će sad malo da nam se naskače po kičmi. Naravno, ti imaš pravo žalbe na carinsko rešenje ali dobro razmisli da li ti se postupak isplati. Znači, biraj od koga preko kupuješ da ne bi kupio dvaput Smile
 
Citiraj
#12
Da li je posiljka uopste prosla carinu - carinski postupak - mozda je jednostavno, zbog nacina slanja, na neki nacin carina zaobidjena - mozda je to kvaka ? Da li ima neki pecat carine na posiljci: OSLOBODJENO CARINE ILI OCARINJENO ?
Ako je pak prosla carinski postupak, svejedno je do gore navedenih iznosa trebao biti naplacen PDV !?
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#13
Ništa ne može ući u državu a da ne prođe carinu ... ili barem carinika Smile ... pa je to i sa ovim slučaj . Na samom paketu ništa nije pisalo ali ovo je fotka praćenja pošiljke na kojoj je zaokruženo u kom momentu je carina primila i pregledala pošiljku.


[Slika: IMG_5830_1.jpg]

Ko što reče, pretpostavljam da je fora u tome iz koje zemlje, firme, i na koji način (pošta ili kuriri) stiže roba pa se onda i carinici tako ponašaju. Ovaj link sam svojevremeno izučavao ali sad kad si pitao sam ga ponovo pročitao da se podsetim i ima zanimljivih stvari.

http://www.carina.rs/lat/Informacije/FAQ...iljke.aspx

Stavka 3 - U pravu si, ovde piše da bi trebalo naplatiti pdv ali očito je, za sada, tolerancija po tom pitanju. Barem kad je SD u pitanju jer koliko sam čitao po forumima to tako funkcioniše već dosta dugo.

Stavka 5 - Ovde piše da je drugačije carinjenje ako stiže preko pošte ili ako donose kurirske službe. Različita je cifra jer preko pošte je 10% carina za sve a preko kurira ide po Zakonu o carinskoj tarifi pa je recimo na odeću 22% ... to sam bolno zapamtio Smile

Stavka 9, primer "v", "g" - Ovo je interesantno, to sam zaboravio. Znači ako je cifra ispod 50 evra za robu onda se poštarina ne računa u osnovicu za carinjenje. Zato je ovaj paket i prošao bez problema sa carinom.

Stavka 11 - za vas koji naručujete iz azije ovo je koristan primer i trebalo bi pažljivo da proučite te stavke 39-45 na ovom linku : http://paragraf.rs/propisi/carinski_zakon.html

Stavka 12 - Mislim da se Vesić žalio na ovako nešto. Ponekad naletiš na nekog cepidlaku i džabe onda što je vrednost mala.

Stavka 17 - E ovo je ludilo Smile Imaš pravo da se žališ ali o tome (barem u prvom stepenu) opet odlučuje ista ekipa koja je i prvi put odredila carinu Smile
 
Citiraj
#14
Oduvek sam se pribojavala online kupovine iz inostranstva bas zbog nase carine ali sad imam opciju da mi posalju iz Hrvatske bez originalne kutije i bez racuna kengur za bebu (ja cu platiti preko racuna njoj koliko treba) ali paket mi salje kao poklon. Da li to podleze carini i pdv-u ? Kengur realno kosta tu oko 150 €
Da li je neko imao iskustva da mu salju jedan artikal kao poklon i da je bio oslobodjen carine?
 
Citiraj
#15
To vam spada pod carinikovo diskreciono pravo procene. Znači, može i ne mora Smile Ako reši da pusti onda nećete platiti ništa ali ako reši da to mora da se carini (ili ako nije siguran pa na netu potraži koliko predmet košta) onda obavezno na to plaćate i pdv. Vi imate pravo na žalbu na visinu carine (nisam siguran koliko bi to bilo uspešno) i na to da odbijete prijem paketa i tražite da se vrati nazad ali onda imate gubitak na poštarini. Ako je cena isplativa i pored potencijalne carine i pdv-a onda rizikujte, a ako ne, onda bolje da nađete nekog ko će preneti "uživo", veće su šanse da prođe bez troškova.
 
Citiraj
#16
Tuzan hvala na na brzom odgovoru i na savetu.. bas sam se skenj. nista ne moze biti jednostavno ovde u Srb.
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)