• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
О рекламацијама
#31
Znate vi ali u brzini ne znam ja :) Sada sam malo bolje pročitao. Što se zapisnika tiče on se može napraviti u prisustvu kurira (ako zatražite da sačekaju da proverite oni su dužni to i da urade. Ne zbog toga da se uverite šta je u paketu (za to ih baš briga) već zbog oštećenja. U PE imate i rok od 24 sata po prijemu. No, to i nije bitno. Ono što jeste bitno je da Limundo donese odluku šta je dokaz i kada i kako se taj dokaz pribavlja. To je njihova obaveza jer kako je potvrđeno ZZP ne važi za fizička lica koja prodaju robu. Znači on nas ne prisiljava da primamo predmete nazad. Prisiljava nas naša savest na prvom mestu i Limundo. Pa ako je već uzeo na sebe to pravo onda isto tako treba da preuzme na sebe i obavezu da razjasni stvari i zatim da se toga pridržava. Kome pravila budu odgovarala ostaće, kome ne otićiće. Ovako kako je trenutno postavljeno mislim da ću prihvatiti savet koji je Neponovljiva dala u jednom postu, parafraziram - mislim da nije strašno ako se ima po koja negativna na par stotina ocena.
 
Citiraj
#32
(28.02.2015 20:43)blistok Piše: E, ovde se baš fina rasprava zakuvala :) Možda i ispadne nešto dobro od ovoga.
Ajmo redom :)
@sasacv68
Neka moja logika a mislim da je tako i u zakonu je da u slučaju manjeg kvara ponudim smanjenje cene (koliko već košta opravka) a u slučaju većeg povrat novca. Tako isto postupaju i u pravim prodavnicama. Problem je u tome što većina stvari koja se ovde proda ode za neku relativno malu sumu tako da cena popravke uglavnom prevazilazi prodajnu cenu.
Što se tiče poštarina u principu se slažem ali gde povući liniju ? Kupiš pojačalo, ima par ogrebotina na poleđini koje nisu bile u opisu aukcije, ili kupiš pojačalo koje ne vrši sve funkcije... U oba slučaja je prodavac kriv ali da li u oba za obe poštarine ?
Slike, zapisi ... I ja mislim da bi LT trebao da se umeša malo više ako postoje neki dokazi na temu ali bi onda morali unapred da kažu koji su dokazi prihvatljivi i na koji način. Tako da ti dokazi budu pribavljani u toku procesa a ne kada je već prošlo neko vreme pa onda svašta može da se napravi.
@ Jugana
Sporazuman raskid podrazumeva baš to a ne da je jednoj strani LT uperio sačmaricu u leđa i "dao ponudu koju ne može da odbije" :) Nije meni problem da prihvatim predmet nazad i ako ne postoje opravdani razlozi za to ali ne želim da imam onda troškove i želim da to uradim slobodnom voljom. Znači, vraćamo se na temu dokazivanja da ne bi bilo "ipak mi se ne sviđa pojačalo, sada ću malo da polomim koje dugme pa je to onda reklamacija".
@ Bitter
Nemoj više davati primere, vidiš da su već i prodavci dobili svakakve ideje a kamoli kupci  :lol:
@ Branari
Prvo, imaš piće po izboru za moj previd.
Što se tiče kupca - ništa. Tu je i dalje, ima par desetina pozitivnih i nema negativnih. Prošlo je isuviše vremena, nemam nikakve dokaze da potkrepim svoje reči i ... Stavio sam ga crnu listu i život ide dalje.
Vlasnik pozorišta će i sam odgovarati ako zna za nelegalne radnje ali ne preduzme ništa. Kao na primer sa onom Viagrom što si dao link.


Kasniš sa opomenom Bitteru, ja upravo kupila farke za 8. Mart :lol: Vraćam ih 9-og :kafa: Nonšalantno...
Boli briga vuka šta ovca misli o njemu!
 
Citiraj
#33
OK, zapisnik onda, ali sta ako kvar/ostecenje nije ocigledno? Odnosno kupac tvrdi da postoji kvar/ostecenje koje nije video odmah?
Ma meni je tu mozda i najveci problem nemogucnost dokazivanja. odnosno da Limundo vise ne prihvata dokaze, moram da nadjem taj post, nego me nesto internet zavitlava pa sam sva nervozna, puca im server, izgleda. A kad god ih zovem, hoce da dodju kod mene da popravljaju! Ej, bre, nije kod mene nego kod vas!
Izvinjavam se svima za digresiju, morala sam da izbacim iz sebe.

Evo nasla sam. Pise Alduin, "Juče, 12:28", u temi Najbolje resenje:
"...
Izneću ovde samo par stvari oko reklamacija, jer je bilo dosta pitanja oko toga, a verujem da će vam biti korisno u rešavanju ostalih mozgalica:
- Mi nismo u mogućnosti da razmatramo stanje predmeta. Članovi koji su duže sa nama se verovatno sećaju da smo nekada tražili slike predmeta i slično, ali se to ispostavilo kao potpuno neefiksan način rešavanja. Ne znamo šta je prodavac slikao i stavio na aukciju, šta je poslao, šta je kupac primio, nikad nismo videli te predmete... Ako bude potrebe, mogu u nekoj novoj temi detaljnije obrazložiti zašto to ne radimo, mada je logika verujem svima jasna. Tako da je suština našeg posredovanja upućivanje na dogovor oko saradnje.
- Limundo je tu da pomogne oko rešavanja ocena i svega što je deo Limundo sistema. Ocene su takve da se daje negativna ako prodavac odbije reklamaciju, a pozitivna ako je prihvati."

Mozda je i ovo prebaceno u novu temu, ja ga ne videh. Ali o tome pricam.
 
Citiraj
#34
@ Alduin
Pročitao sam ovo što ste napisali i nadam se da će vaše kolege sa pravnim obrazovanjem biti isto tako ažurni u davanju odgovora kao vi. Na prvom mestu na koji zakon se pozivaju u određivanju pravila na Limundu.
Ono što mi trenutno pada na pamet u vezi teme a možda bi bilo interesantno da i vi razmislite o tome je sledeće :
Reklamacije
1, Rok. Bez obzira na to što smo ovde uglavnom fizička lica, pravo na reklamaciju mora postojati jer predmet vidite uživo tek kada ga dobijete. Postojeći rok od 15 dana je sasvim dovoljan da se proveri i najkomplikovaniji predmet koji se ovde nudi. Preko tog roka bi bilo preterivanje jer se uglavnom radi o polovnoj robi pa ako neko želi duži rok neka kupi u prodavnici. Ovaj rok služi samo da se uveri u istinitost prodavčevih reči a ne kao garancija na dugotrajnost predmeta.
2. Dokazivanje postojanja problema. Morate odlučiti koji dokazi su prihvatljivi u slučaju oštećenja u transportu ili u slučaju nesaobraznosti i proceduru dolaska do tih dokaza. To mora da bude jasna procedura i za prodavca i za kupca. Ko ne može da dokaže svoje reči taj nije u pravu a u slučaju kada ni jedna strana ne može da dokaže svoje reči "pustite ih da se dogovore".
3. Ocenjivanje. U slučaju dokazivih problema pravilnik je jasan. U slučaju reč protiv reči...pa, tu ćete morati kao i do sada. Da sagledate širu sliku, procenite i jednu i drugu stranu, bacite pasulj... No, ako uradite ono iz tačke 2 siguran sam da će svi koji ovde nešto ozbiljnije prodaju se potruditi da pri slanju predmeta obezbede sve dokaze da ne bi imali kasnije problema. Znam da ja hoću. A vi ćete tada imati manje slučajeva gde nema dokaza ni sa jedne strane. Ili možete i drugačije - procedura je obavezna i za jednu i drugu stranu ako ne bude ispoštovana vi niste nadležni a ocene se _ne_ poništavaju.
4. Poštarina. Ako je prodavac kriv za nesaobraznost predmeta koja utiču na funkcionalost predmeta onda su obe poštarine njegove. Za oštećenja u transportu - obe poštarine njegove ali kao dokaz mora biti zapisnik. Ako se radi o nekoj manjoj estetskoj nesaobraznosti ... ne znam :)
5. Provizija. Ako je reč o gruboj grešci u opisu - zaboravi na proviziju. Ako je manja greška - zaboravi na proviziju. Ako si pristao na povrat bez jasnih dokaza - vratite provizuju.
6. Povrat novca ili po dogovoru između obe strane ili preko LC. Ako nema dogovora onda nema uplata unapred ili pouzećem dok prodavac ne vidi šta je dobio nazad. To ne verujem da je nešto posebno teško programski odraditi a obe strane će tako biti sigurnije da neće biti oštećene.
7. Sankcije... Pa da ne uradim baš sve umesto vas nešto smislite i sami :)

Raskid ugovora
1. Slažem se sa Bitterom - zaboravite na ovo. Ako prodavac pristane na to, iz bilo kog njegovog razloga, to je jedna stvar ali vi da ga silite na nešto protivno njegovim zakonskim pravima... Normalno, na kupcu je da plati sve troškove koje je prodavac imao.
 
Citiraj
#35
Ukoliko LT izbegava ucesce u resavanju spora - reklamacije, da predmet nije u opisanom stanju i/ili ima skrivene nedostatke ili mane (sto bi trebalo da budu osnov reklamacije) - onda ne znam cemu uopste ta terminologija - reklamacija. Ko bi trebalo da razmatra da li je reklamacija osnovana ili ne, ukoliko se prodavac i kupac ne mogu usaglasiti ? Kupoprodaja se ipak vrsi posredstvom Limunda, a i samim pravilnikom je osim citiranog clana (11.5), definisano i da je prodavac odgovoran za nedostatak Predmeta koji nije opisao u ponudi - tako da LT ne moze sada da trazi razloge da se izvlaci iz eventualnog posredovanja.
Ukoliko neki dokazi postoje - neko ih mora razmatrati. Ne znam zasto bi bili sporni (nesumljivi) dokazi:
- fotografije sa uslikanim metrom na haljini, koji pokazuje da je Poluobim pazuha 60 odnosno da se tegli do 65-6, ili
- fotografije sa povracenim krajem tepiha na kome se vidi etiketa sa sastavom, a ujedno i dezen tepiha, ili
- se vec i na fotki sa aukcije moze uociti da je postojao nedostatak na predmetu, kad znas gde tacno i sta tacno treba da gledas, ili
- zapisnik kurirske sluzbe da je posiljka/predmet ostecen (setite se da nekii prodavci imaju u opisu da ne prihvataju ni ovu odgovornost).

Takodje smatram da je nedopustivo da se reklamacija mora prihvatiti ukoliko se daje bez obrazlozenja ili bez ikakvog dokaza. To bi se moralo posmatrati kao jednostrani raskid. U nekoliko pomenutih situacija, koliko sam razumeo, prodavci su prosto naterani da prihvate ˝nepostojecu˝ reklamaciju. Neka se onda lepo i jasno kaze da kupac ima pravo da vrati predmet u svakom slucaju, ako vec sebi zelite da olaksate posao.

Sustina je da se Pravila moraju jasno i precizno definisati, kako bi bilo sto manje prostora za zloupotrebe. Ne mozemo igrati fer igru, ukoliko LT nema jasne kriterijume i dozvoljava da neko ˝igra rukom˝.

Osim ranije navedenih stavki, koje bi trebalo precizirati, na listu bi dodao i potrebu da se takodje jasno definise postupak vracanja predmeta i novca, u slucaju prihvatanja reklamacije (ili jednostranog raskida) u smislu, npr.: prodavac vraca novac kupcu, kada kupac posalje predmet ili dostavi dokaz da je predmet poslao ...
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#36
(28.02.2015 21:57)elajza Piše:
(28.02.2015 20:43)blistok Piše: E, ovde se baš fina rasprava zakuvala :) Možda i ispadne nešto dobro od ovoga.
Ajmo redom :)
@sasacv68
Neka moja logika a mislim da je tako i u zakonu je da u slučaju manjeg kvara ponudim smanjenje cene (koliko već košta opravka) a u slučaju većeg povrat novca. Tako isto postupaju i u pravim prodavnicama. Problem je u tome što većina stvari koja se ovde proda ode za neku relativno malu sumu tako da cena popravke uglavnom prevazilazi prodajnu cenu.
Što se tiče poštarina u principu se slažem ali gde povući liniju ? Kupiš pojačalo, ima par ogrebotina na poleđini koje nisu bile u opisu aukcije, ili kupiš pojačalo koje ne vrši sve funkcije... U oba slučaja je prodavac kriv ali da li u oba za obe poštarine ?
Slike, zapisi ... I ja mislim da bi LT trebao da se umeša malo više ako postoje neki dokazi na temu ali bi onda morali unapred da kažu koji su dokazi prihvatljivi i na koji način. Tako da ti dokazi budu pribavljani u toku procesa a ne kada je već prošlo neko vreme pa onda svašta može da se napravi.
@ Jugana
Sporazuman raskid podrazumeva baš to a ne da je jednoj strani LT uperio sačmaricu u leđa i "dao ponudu koju ne može da odbije" :) Nije meni problem da prihvatim predmet nazad i ako ne postoje opravdani razlozi za to ali ne želim da imam onda troškove i želim da to uradim slobodnom voljom. Znači, vraćamo se na temu dokazivanja da ne bi bilo "ipak mi se ne sviđa pojačalo, sada ću malo da polomim koje dugme pa je to onda reklamacija".
@ Bitter
Nemoj više davati primere, vidiš da su već i prodavci dobili svakakve ideje a kamoli kupci  :lol:
@ Branari
Prvo, imaš piće po izboru za moj previd.
Što se tiče kupca - ništa. Tu je i dalje, ima par desetina pozitivnih i nema negativnih. Prošlo je isuviše vremena, nemam nikakve dokaze da potkrepim svoje reči i ... Stavio sam ga crnu listu i život ide dalje.
Vlasnik pozorišta će i sam odgovarati ako zna za nelegalne radnje ali ne preduzme ništa. Kao na primer sa onom Viagrom što si dao link.


Kasniš sa opomenom Bitteru, ja upravo kupila farke za 8. Mart  :lol:  Vraćam ih 9-og  :kafa: Nonšalantno...


Kasniš sa opomenom Bitteru, ja upravo kupila farke za 8. Vraćam ih 9-og Nonšalantno...


I pazi ovo, nisu ni prodavci od juče :

Od: prodavca farki | Predmet: farke-made in Italy | 01.03.2015. 14:39

"Udjoh "posle rucka malo u cafe,kad imam sta i da vidim-Kasniš sa opomenom Bitteru, ja upravo kupila farke za 8. Mart Vraćam ih 9-og Nonšalantno...-
......nasmejah se slatko......
:-)
:-)


Nasmejah se i ja, ali gorko, prodavac me provalio :( :@
Boli briga vuka šta ovca misli o njemu!
 
Citiraj
#37
(01.03.2015 15:56)elajza Piše: Nasmejah se i ja, ali gorko, prodavac me provalio :( :@

Pa NEMA VEZE što te provalio - to je lepota ove "klauzule", kapiraš? To se tako radi legalno! Ko može da dokaže da tebi te farmerke ne izazivaju nelagodu ili da te ljudi ne doživljavaju manje cool - to je razlog da vratiš i molim lepo.  :rolf:
E sad - što će prodavac postati tvoj kupac prvom prilikom pa ti se osvetiti - to je druga stvar. Mada i za to ima leka, ali neću baš sve da otkrijem prevarantima.  :hihi:
Man'te ljudi šalu - Srbijica je ovo i takvi smo kakvi smo. Izboksovali smo crnu listu - za početak dosta.  ;)
 
Citiraj
#38
(01.03.2015 15:56)elajza Piše: I pazi ovo, nisu ni prodavci od juče :

Od: prodavca farki | Predmet: farke-made in Italy | 01.03.2015. 14:39

"Udjoh "posle rucka malo u cafe,kad imam sta i da vidim-Kasniš sa opomenom Bitteru, ja upravo kupila farke za 8. Mart Vraćam ih 9-og Nonšalantno...-
......nasmejah se slatko......
:-)
:-)


Nasmejah se i ja, ali gorko, prodavac me provalio :( :@


:lol: E, pa ... :)
Moj savet kriminalcima početnicima - nemojte se javno hvaliti šta ćete sledeće da uradite :lol:
 
Citiraj
#39
(01.03.2015 20:12)blistok Piše:
(01.03.2015 15:56)elajza Piše: I pazi ovo, nisu ni prodavci od juče :

Od: prodavca farki | Predmet: farke-made in Italy | 01.03.2015. 14:39

"Udjoh "posle rucka malo u cafe,kad imam sta i da vidim-Kasniš sa opomenom Bitteru, ja upravo kupila farke za 8. Mart Vraćam ih 9-og Nonšalantno...-
......nasmejah se slatko......
:-)
:-)


Nasmejah se i ja, ali gorko, prodavac me provalio :( :@


:lol:  E, pa ... :)
Moj savet kriminalcima početnicima - nemojte se javno hvaliti šta ćete sledeće da uradite  :lol:


Eto, ja na finjaka zamolila ženu da mi proda farke, da sačeka i uplatu, elem još i da joj vratim iste...pa ne može sve!!! :lol:
Boli briga vuka šta ovca misli o njemu!
 
Citiraj
#40
sto se reklamacija tice, mislim da nekad limundo tim pretera u uvazavanju istih. evo moj konkretan primer, prodajem hard disk, sa slikom u HD sentinelu, gde se lepo vidi da isti ima 67% zdravlja i 30-ak bad sectora, u opisu napisem stanje kao sa slike, i necu prihvatiti reklamaciju. Greska ispada sto sam napisao POLOVNO umesto NEISPRAVNO...s obzirom da hard disk u stvari radi, samo sto u takvom stanju isti ne moze biti dobar za sistemski disk nego je pretesno disk za podatke. E sad, kupac licitira disk, uplati normalno tih 200 dinara, i kasnije se zali kako na njemu ne moze da podigne sistem...ocito nije znao sta kupuje...usput taj isti clan ima 2 pozitivne ( jedna od njih je moja nakon uplate za hard disk) i 3 negativne ocene. I daje on meni negativnu ocenu, limundo tim mi savetuje da vratim kupcu novac i uzvazim reklamaciju. Ja tom istom kupcu predlozim da vratim polovinu novca i da mu ostane hard disk ( jer ce vracanjem predmeta, postarina preci tih 200 dinara) on odbija, vec kaze da mu vratim sav novac a on ce mi o svom trosku vratiti hard disk. sa svim tim je bio upoznat i limundo tim, ja sam mu vratio novac, ali predmet nikad dobio nisam....Limundo tim je kasnije suspendovao clana privremeno, a kasnije me savetovao da clana ocenim negativno, tako da je istom zabranjen pristup..na jedvite jade, nekako su mi barem izasli u susret pa su mi vratili gubitak od 200 dinara, mada su me prvo savetovali da se obratim, policiji za nastalu stetu...
Pitanje je sledece, da li se u ovakvim slucajevima i s obzirom da se radi o nekom takvom clanu, sa vise negativnih nego pozitivnih ocena, i pored lepo opisanog predmeta treba uvaziti reklamaciju?
 
Citiraj
#41
Продавци на Лимунду губе битку, полако али сигурно. :)
 
Citiraj
#42
jos mi se niko od prodavaca nije javio da iznajmljujem soni play statione 4 i da ih posle 14 dana vratim a oni meni novac a da ih u medjuvremenu iznajmljujem ,i jos ako me je caste necu ih namerno pokvariti :)
 
Citiraj
#43
(04.03.2015 23:07)LiMuBaj Piše: jos mi se niko od prodavaca nije javio da iznajmljujem soni play statione 4 i da ih posle 14 dana vratim a oni meni novac a da ih u medjuvremenu iznajmljujem ,i jos ako me je caste necu ih namerno pokvariti :)

:lol: :lol: Полако, чујем продали их 20 милиона(извор Б92 прим.аут.), биће и тога ускоро. :lol:
 
Citiraj
#44
i sve navodno po pravilima sajta ispadne :)
 
Citiraj
#45
@Sasha1987
Zavisi da li ti je bitno da nemas ni jednu negativnu, ili se drzis principa. Ja znam da si u pravu, ali ti to ne vredi nista, jer svako moze da trazi reklamaciju, bez konkretnog razloga. Primenjuje se pravilo:
1.Kupac je uvek u pravu.
2. Ako kupac nije u pravu, primenjuje se pravilo br. 1.
:D
Bas sam pisala u temi "Bezobrazni kupci" i u temi "Sta kad kupac na kvarnjaka uplati..."sta se meni sve desavalo, a i drugi su pisali.
Svi mi kojima fali :krstitelj: i drugi smajliji :D
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)