• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 4 Glasova - 3.5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duzina gazista-kako odrediti velicinu obuce
#1
Uzvičnik 
Duzina gazista je gaziste noge ili obuce, ili ??? : duzina unutrasnjeg gazista, duzina spoljasnjeg gazista, duzina uloska, duzina stopala, gaziste, korisno gaziste, CM, Mondopoint  Hmm  - ili, kako izmeriti i odrediti velicinu odgovarajuce obuce (cipele, patike, cizme, sandale, papuce ... ) ?

Ovaj tutorijal je pre svega namenjen kupcima obuce - kako bi mogli sto pouzdanije da odrede, da li ce im obuca odgovarati, ali se odnosi i na prodavce obuce - kako bi prilikom unosa karaktristika predmeta - obuce, uneli ˝pravu meru˝ u Duzina gazista i tako olaksali odluku, kupcu.
Mozda je ipak najbitniji za Limundo - kako bi konacno, precizno definisali ili bar ogranicili, koja se to mera unosi u polje: Duzina gazista. Mozda bi svima bilo jasnije ukoliko bi se to polje zvalo: Duzina gazista - stopala, jer se bas na to i odnosi  - samo je, zavisno od vrste obuce - potrebno uneti odgovarajuci podatak ili izmeriti odgovarajucu meru.

Da bi, kod kupovine na daljinu, sto pouzdanije odredili da li ce vam obuca odgovarati potrebno je da znate koji broj(eve) nosite, odnosno koja vam je duzina stopala. Zbog razlicitih ˝kalupa˝ od proizvodjaca do proizvodjaca, najbitnije je da znate tacnu duzinu stopala.
Pa da pocnemo od toga.
Potrebno postaviti komad papira na prag, pocev od futera (dovratka-okvira vrata), pa zatim ˝zgaziti˝ na papir tako sto cete petu prisloniti na futer (dovratak-okvir vrata), a u visini palca postaviti neku knjigu (paralelno sa futerom). Onda skloniti stopalo, pazeci da ne pomerite knjigu i papir i obeleziti olovkom na papiru, mesto gde se dodiruju palac i knjiga. Ostaje jos samo da izmerite duzinu od futera do linije i to je vasa duzina stopala. Da napomenem da je stopalo potrebno meriti u odgovarajucoj carapi (tanjoj za letnju, odnosno debljoj za zimsku obucu), kao i to da treba izmeriti oba stopala (i dalje kalkulisati sa vecom merom), a za merenje mozete koristii krojacki ili neki drugi metar. Duzina stopala na ovom primeru je 25,5cm.
( Dok je stopalo na papiru mozete olovkom obeleziti najsiri deo stopala. Ta mera je sirina stopala i moze vam biti korisna, ako je na obuci dat i taj podatak. Sirina obuce je obicno oznacena (zavisno od proizvodjaca) za usko, srednje (normalno) ili siroko stopalo. U primeru dole je to oznaka D - za srednje, odnosno normalno stopalo.
Takodje mozete olovkom ocrtati na papiru, oko stopala da dobijete ˝trag˝ stopala, pa kasnije tu meriti duzinu i sirinu, ali to moze biti nesto nepreciznija mera, jer zavisi od debljine tela same olovke. Takodje za samo oslanjanje stopala mozete koristiti bilo koji kutak koji formira prav ugao - zid i patos, stranica ormara i patos...)


[Slika: zn1v5z.jpg]

Duzina stopala je samo osnova u odredjivanju odgovarajuce velicine obuce. Za stopalo iz primera (25,5cm), u principu odgovara broj 41, ali zavisno od proizvodjaca mogu odgovarati (najcesce) sledeci brojevi: 40; 40,5; 402/3; 41; 411/3; 41,5; a jednom su mi recimo bile odgovarajuce, cak i sandale broj 38 ?!-  Hmm Sta dalje ?
Brendirana obuca (pojedini proizvodjaci), uglavnom ima na jezicku, etiketu sa brojevima u razlicitim mernim sistemima (EUR, UK, US, JPN...) i cesto, meru izrazenu u CM. Japanska mera (JPN ili JP) je takodje izrazena u CM, pa prakticno mozete nju gledati, ukoliko nije izrazena mera u CM  - identicne su. Ta mera, duzina u CM je najbitnija za pouzdano odredjivanje - da li ce vam obuca odgovarati ili ne. Potrebno je da ta mera bude bar nesto veca od vase duzine stopala - a po mom iskustvu, za patike recimo, veca za otprilike 0,5cm (duzina u CM = duzina stopala + 0,5cm). Za koliko veca - zavisi od vrste obuce. Za stopalo u primeru (25,5) ta duzina u CM treba da je priblizno 26cm.
Ako postoji ta mera na obuci i ako je ona data kao Duzina gazista na aukciji (predmetu) - veoma je verovatno da ce vam ta obuca odgovarati. A, ako nije data ta mera ?  Hmm

[Slika: 2813bk.jpg]

Onda se morate orijentisati prema meri unetoj u polju Duzina gazista - samo je veoma bitno da znate koju je to meru uneo prodavac. Prodavci uglavnom (pored mere u CM, koju ˝prepisu˝ sa jecicka, ako je ima), unose i sledece mere:
- Duzina (unutrasnjeg) gazista - je duzina izmerena ˝zavlacenjem˝ metra unutar obuce. Ukoliko se dobro i precizno izmeri, ta mera je priblizna meri u CM. Tu meru je potrebno izmeriti krutim (limenim) metrom, a nikako krojackim - i to tako sto se vrh metra uvuce u obucu do prstiju, a onda traka oblikuje u predelu pete. Preporucujem da se merenje uradi bar 2-3 puta. Meru treba ocitati otprilike tu gde se zavrsava ulozak - dakle ne tu gde traka pocinje da se savija. Ocitana mera moze varirati +/- par milimetara od realnog gazista. Na datom primeru je ta mera neznatno manja od 26cm.
Malo je veci problem izmeriti duboku obucu (cizme bez rajfeslusa), zensku obucu sa stiklom (pogotovu spicastu obucu) - ali nije i nemoguce, samo zahteva vise paznje. Zato je za cizme i uopste zatvorenu obucu neophodno koristiti limeni metar, jer se njime moze ˝lepo ispratiti˝ oblik obuce.
Kod otvorene obuce kao sto su papuce, sandale i sl. se (tu se bas moze koristiti pojam duzina gazista - ako stopalo popunjava celo gaziste), ili kod obuce sa stiklom,  se moze koristiti i krojacki metar koji ce u tom slucaju lakse ˝ispratiti˝ gaziste i olaksati merenje. Kod nekih sandala se moze uvesti i pojam ˝korisno gaziste˝ jer mogu imati opsiveno (unaokolo) mesto za stopalo, za nekoliko milimetara, pa ako se izmeri celo gaziste ta mera moze biti i za 1cm veca - te u tom slucaju sandale mogu biti male.
- Duzina uloska - je duzina izvadjenog uloska, ukoliko se ulozak moze izvaditi iz obuce  - odnosno nije zalepljen za obucu. Po mom iskustvu ta mera je za oko 0,5cm veca od duzine u CM, odnosno za oko 1cm veca od duzine stopala. Naravno, to moze varirati +/- 0,5cm, zavisno od oblika uloska. Na datom primeru duzina uloska je 26,5cm.
- Duzina spoljasnjeg gazista - je duzina spoljasnjeg gazista - djona obuce. To je mera koja najmanje govori i na osnovu koje najteze mozete proceniti da li ce vam obuca odgovarati. Na datom primeru je ta mera 29,5cm. Znaci, nema ni veze sa duzinom vaseg stopala.
Ipak, ponekad ta mera moze neznatno odstupati od mere unutrasnjeg gazista, pa se sa rezervom moze koristiti, a to se odnosi uglavnom na letnju obucu, od tanjih materijala - platna (baletanke, spagerice, cvicke i sl.) ili obucu kod koje djon priblizno odgovara stopalu (japanke, papuce, sandale i sl.)
Takodje, moze biti koristan dodatni podatak ukoliko kupujete pancerice ili cizme za snoubord i sl. - cisto da bi proverili da li ih mozete koristiti na vasim vezovima.

Preporucujem vam da pre kupovine sami izmerite duzinu stopala, a na odgovarajucoj svojoj obuci proverite i meru u CM, duzinu unutrasnjeg gazista i duzinu (izvadjenog) uloska.
Evo jedne uporedne tabele u kojoj je data duzina stopala, Mondopoint, kao i brojevi obuce EUR, UK, US, odnosno JP/CN

[Slika: 148ptgg.png]

U zadnje vreme je u opticaju i tzv. Mondopoint merni sistem (u mm), koji zapravo odgovara meri u CM i kojim se pokusava standardizovati velicina obuce ( ISO 9407:1991 -  "Shoe sizes—Mondopoint system of sizing ... ). Mondopoint u mm bi trebalo da izaberete u opsegu: da odgovara duzini stopala - u idealnom slucaju, a najverovatnije prvi sledeci opseg.
Za navedeni primer: stopalo 25,5cm (255mm), ta mera pada tacno u sredinu Mondopoint opsega 255, a opseg 260 pocinje vec za stopalo duzine 257mm, pa se moze reci, na osnovu gore iznetog - da je odgovarajuci Mondopoint 260 = 26 mera u CM. Sva obuca koja ima na sebi naznacen Mondopiont bi trebalo da vam odgovara, ukoliko su te mere iste (260). Koliko sam u toku, to za sada uglavnom naznacavaju proizvodjaci pancerica, ali kao sto rekoh, ukoliko na obuci postoji i mera u CM (ili mm) - mozete koristiti i taj podatak.

Dakle, najbitnije je da se zna duzina stopala, a ako su u polju Duzina gazista uneti: duzina u CM, (dobro izmerena) duzina (unutrasnjeg) gazista ili eventualno duzina (izvadjenog) uloska - veoma je verovatno da mozete, koristeci ove savete - prilicno pouzdano odrediti da li vam obuca odgovara ili ne. Nisam profesionalni prodavac, ali sam dosta kupovao i prodavao i koristeci ovaj sistem, mogu sa sigurnoscu reci - da je pouzdan, odnosno da kao prodavac nisam imao ni jednu reklamaciju na velicinu, a da sam kao kupac, uvek izabrao odgovarajucu obucu - nadam se da ce i vama koristiti. Osim navedenog, mozete pokusati, da pronadjete na netu, tabelu velicina za nekog konkretnog proizvodjaca obuce, kao sto je ova Tabela velicina patika i to vam naravno samo moze pomoci.

Bilo bi svima jasnije ukoliko bi Limundo polje Duzina gazista prosirio sa jos jednim poljem, u kome bi prodavac izabrao, koju je to meru, od tri prihvatljive, uneo za gaziste, pa bi na predmetu to izgledalo: Duzina gazista - sa etikete, ili Duzina gazista - izmerena ili Duzina gazista - ulozak. Dakle, na predmetu bi se pojavljivala samo jedna od navedenih - ona koja je izabrana. Dok se to ne resi, evo za kraj i dva saveta:

Prodavci - unesite na predmetu pojasnjenje koju ste meru tacno uneli kao Duzina gazista, jer vi ˝odredjujete˝ sta je to ˝gaziste˝ obuce,
Kupci - ako na predmetu ili profilu prodavca nema pojasnjenja sta je tacno uneto kao Duzina gazista  - ne ustezite se - pitajte prodavca!


nastavak sledi ...
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
  


Poruke u ovoj temi
Duzina gazista-kako odrediti velicinu obuce - od sasacv68 - 05.01.2015 15:34
RE: Duzina gazista-kako odrediti velicinu obuce - od BitterLemon - 04.03.2015 23:45

Skoči na forum:


Trenutno ovde: 2 Gost(a)