• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 9 Glasova - 4.11 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klub ljubitelja životinja :-)
NAJOPASNIJI UBICA NA SVETU STIGAO U BEOGRAD

U Beograd je stigla mačka s najsmrtonosnijim ugrizom na svetu. Trenutno je nervozna i umorna od puta, ali to nas nije sprečilo da je posetimo Beogradski zoološki vrt ponovo može da se pohvali jaguarom – pre nekoliko dana u svoj stari kavez vratila se devetogodišnja ženka, koja je 2006. poslata u Jagodinu, jer u beogradskom vrtu nije bilo uslova za njeno držanje.Ova zver čija vilica u životinjskom svetu može da se stavi u rang najsmrtonosnijeg oružja, još nema ime, ali je u šali zovu “Lesi”, jer je opet kod kuće.

Kao dvomesečno mladunče premeštena je u jagodinski zoološki vrt, ali je pre par dana vraćena u matični kavez, kad su joj obezbeđene sve odlike udobnog smeštaja za jaguare.

- Napravili smo uređen deo za mačke penjačice, koji je morao da bude natkriven i opremeljen po maksimalnim standardima, jer ove mačke mogu da se penju. Napravili smo joj i bazen s vodom, jer voli da pliva. U vrtu u Jagodini je ostala njena sestra kao bi i građani Jagodine mogli da vide jaguara – kaže Gvozden Radenković, direktor Zoo vrta.

Lesi vreme uglavnom provodi u svojoj jazbini, ali smo je juče zatekli u uglu kaveza, gde je dremala.

Prema rečima njenog veterinara, najverovatnije nije lepo raspoložena jer je prilikom transporta iz Jagodine prešla duži put u zatvorenom sanduku, pa joj je neophodno neko vreme da se navikne na svoj dom, kog se posle svih ovih godina skoro i ne seća.

Ženka jaguara, koja će beogradski zoo vrt krasiti još desetak godina, budući da one u zarobljeništvu mogu da žive do 22 godine, hrani se isključivo mesom, kog joj na dnevnom nivou treba oko dva kilograma, mada u divljini, nakon perioda gladovanja i lova, može da pojede i 25 kilograma mesa.

Preferira veliku divljač poput jelena, divljih svinja, kapibara, manjih tapira, majmuna, anakonda i kajmana, zna da lovi i miševe, žabe, ptice, ribe, ljenjivce i kornjače, ali pošto joj je tako raznovrstan jelovnik uskraćen u kavezu, zadovoljava se i kravljim i kozjim mesom. Jedina nemesna ishrana koju jaguari jedu su kornjačina jaja.
Ova vrsta nadomak je ugrožene, jer je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka veliki broj jaguara lovljen zbog trofeja. Naučnici govore o cifri od 25.000 koža koje su godišnje izlazile iz južnoameričke šume. Nakon što je većina država zabranila lov na jaguare, broj im se povećao.

[Slika: jaguar-1-620x350.jpg]
[Slika: jaguar-3.jpg]

http://www.kupindo.com/Clan/PANISER/SpisakPredmeta
POSETITE MOJE TEME:
Za koji strani klub navijate?
Smajliji
Omljena destinacija i putovanje
Omiljeni superheroj?
DRUŽENJE (muzika,filmovi,slike>>>....)
IGRICE (PS.PlayStation...)
Slike clanova LimundoCafe
 
Citiraj
  


Poruke u ovoj temi
RE: Klub ljubitelja životinja :-) - od BitterLemon - 09.12.2014 09:54
RE: Klub ljubitelja životinja :-) - od BitterLemon - 28.12.2014 16:10
RE: Klub ljubitelja životinja :-) - od BitterLemon - 24.02.2015 20:54
RE: Klub ljubitelja životinja :-) - od BitterLemon - 26.02.2015 21:50
RE: Klub ljubitelja životinja :-) - od BitterLemon - 26.02.2015 23:27
RE: Klub ljubitelja životinja :-) - od PANISER - 01.05.2015 23:21
RE: Klub ljubitelja životinja :-) - od xzy - 19.11.2015 08:34

Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)