• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 4 Glasova - 4.5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najbolje rešenje
#46
(16.01.2015 17:36)Alduin Piše: Administratori će davati opis problema. Rešavamo jedan po jedan slučaj, kako ne bi došlo do mešanja istih.
 
Citiraj
#47
Pa, resili smo ovaj slucaj, Kupac nije trebao soljice da kupuje preko Limunda
 
Citiraj
#48
(18.01.2015 01:21)the_quince Piše: Pa, resili smo ovaj slucaj, Kupac nije trebao soljice da kupuje preko Limunda

LOL
 
Citiraj
#49
Hvala svima na učešću, sjajne predloge ste dali!

Drugi slučaj:
Kupac je kupio neispravan laptop. Plaćanje pouzećem, što je bilo na aukciji. U opisu je pisalo da je laptop neispravan (stanje neispravno) zbog kvara na ploči ali da je kompletan. Po otvaranju laptopa, kupac javlja da nedostaje hard disk. Prodavac tvrdi da je poslao kompletan laptop. Ima li kupac pravo na reklamaciju i da da negativnu ocenu prodavcu ako mu prodavac reklamaciju odbije?
lotr
 
Citiraj
#50
Kupac nema pravo na reklamaciju na neispravnost laptopa, odnosno na stanje - stanje neispravno.
Ukoliko je na aukciji stajalo da je laptop kompletan - ima pravo na reklamaciju zbog netacnog opisa predmeta, ukoliko mu nedostaje neki dao koji bi inace trebalo da je tu. Dokaz da nedostaje neki deo (hard disk), bi bio prihvatljiv, ukoliko je snimano (kamerom) otvaranje posiljke, odnosno samog laptopa ili mozda neki drugi nacin (hajde hakeri dajte ideju).
Ukoliko kupac moze dokazati da nedostaje deo, siguran sam da bi i prodavac priznao gresku  - mozda nije znao, da nedostaje deo?! (cesto vidjam u opisu ˝stigao iz inostranstva˝). Pri tome bi prodavac trebao da plati obe postarine.
Svakako u takvoj situaciji, ukoliko prodavac ne prihvati reklamaciju, kupac ima pravo da mu da negativnu ocenu.

Ukoliko se pak ne moze dokazati da li deo zaista nedostaje ili ne, odnosno ukoliko je rec protiv reci, mislim da u takvoj situaciji ne bi mogao ni da reklamira, pa ni da da negativnu ocenu.
Verujem da bi u ovoj situaciji LT, zbog nezadovoljstva kupca, ipak insistirao da prodavac prihvati reklamaciju, uz cuveno deljenje troskova.

Na kraju, bi kupac mogao da ˝reklamira˝ predmet  -  jednostranim raskidom, jer mu predmet ne odgovara, uz placanje obe postarine, a ako prodavac to ne bi prihvatio  imao bi pravo da ga oceni negativno.

Kao i u predhodnom slucaju, ponovo problem prave zapravo postarine, pa joj jedanput apelujem da LT uredi to pitanje.
Predpodstavljam da se ovaj slucaj zavrsio po scenariju u sredini, na preporuku LT Cool
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#51
Morao sam da editujem post posto je stigao komentar od kolege pre mog komentara.

Slazem se sa Sasom, i po pretpostavci da niko nema adekvatnih dokaza da li je hard disk tu ili nije, verujem da je ovo bilo:

''Verujem da bi u ovoj situaciji LT, zbog nezadovoljstva kupca, ipak insistirao da prodavac prihvati reklamaciju, uz cuveno deljenje troskova.''

Podseca me na slucaj kada sam poslao 2m trake, kupac rekao da sam poslao 1m, i morao sam na kraju da posaljem jos jedan metar gratis, jer je isto bila njegova rec protiv moje. Mogao sam i da insistiram da vrati predmet, ali ko ce gubiti vreme.

A zna se da,
Rec prodavca protiv reci kupca=Prodavac mora da popusti
 
Citiraj
#52
[Slika: theforeigner.jpg]
 
Citiraj
#53
uvek moramo uzeti u obzir i da je moguce da je hdd bio u lap topu a da kupac tvrdi da nije

ili kod prethodnog slucaja ko garantuje da kupac sam namerno nije polomio predmet

eto ja sam imao sledeci slucaj prodao sam fabricki refilovan ketridz za stampac koji sam morao da otpakujem da bi ga slikao ali nemam stampac da ga proverim sto sam i napisao na aukciji ,kad je kupac dobio ketridz rekao je da je cip na ketridzu neispravan i da mu nadoknadim popravku sto sam ja i uradio ali ko meni garantuje da je cip bio stvarno neispravan i da ga je kupac popravio ? mozda jeste mozda nije...

postoji policija postoji sud pa ako nemogu da se dogovore eto resenja...
 
Citiraj
#54
Bio sam u sličnim situacijama i uvek sam prihvatio reklamaciju. Nekad, zato što je realno bila moja greška a nekad zbog nedokazivosti suprotnog. No, to je moj izbor. Što se konkretnog slučaja tiče, po ovim informacijama koje ste dali, najjednostavnije a možda i najpravednije rešenje je da se predmet vrati (po pravilu - 14 dana, bez razloga) a da su troškovi za poštarinu kupčevi. Razlog - ne verujem da iko od njih ima čvrst dokaz za svoje tvrdnje, jer neznam nikoga ko snima pakovanje i raspakivanje pošiljke a u ovom slučaju bi trebalo da bude snimljena i unutrašnjost predmeta. A čak i da snima, to nije nikakav dokaz jer kad zaustavi snimanje može da uradi šta hoće i da ponovo spakuje ili raspakuje.
Ono što može bitno da utiče na to rešenje :
1. Koliko je bio težak paket ? Bez obzira što pakovanje dodaje na težini, možda bi se moglo ustanoviti (po odbitku te težine) da li je hard disk bio unutra ili ne. Na internetu bi trebalo da budu podaci i o samoj težini kompletnog lap topa.
2. Ako je prethodno nemoguće ustanoviti, onda kolika je stručnost prodavca ? Ako i inače prodaje takve stvari onda teško da nije primetio da fali hard disk. To bi moglo meni da se desi ali ja zato i ne radim sa takvim predmetima ili ih odnesem u servis na proveru. Da li je on možda naveo u opisu da je lap top proveren detaljno od strane nekog stručnog ili je varijanta "dobio od brata iz Nemačke" ?
3. Kakve su ocene obe strane ? Možda tu postoje neke indicije da li neko od njih dvoje nije iskren.
4. Sama cena predmeta i poštarine. Ako cena poštarine nije znatno niža od cene predmeta onda (po principu pola - pola) nije u redu da se obe poštarine svale na kupca.
Reklamaciju mora primiti, bez obzira na istinitost kupčevih reči, ali je jedino pitanje oko poštarine.
Ovaj put ste nam dali malo teži zadatak, a ? Više siv Smile
 
Citiraj
#55
Suštinski problem je u nedostatku ikakvih dokaza. Prodavac nije morao znati da li laptop ima HD ili ne ako ga nije otvarao. Ako tvrdi da je celovit, treba ga pitati na osnovu čega, kao i da pruži određene dokaze. S druge strane, kupac je lako mogao da ga izvadi i reklamira predmet. Ako u opisu decidno stoji da je kompletan, kupac ima potpuno pravo na reklamaciju ako je stigao bez HDD, ali u tom slučaju je kupac sam dužan da pruži dokaz za nekompletnost laptopa, tj. idealno snimak predmeta. U suprotnom, prodavac ne mora uopšte prihvatiti reklamaciju.

U situaciji gde nijedan  nema dokaze, kako pretpostavljam da je bilo ovde, postavlja se pitanje nastale štete. Postoje četiri osnovne situacije:

1. Prodavac je zakinut za HD, ali uvaži reklamaciju i pritom gubi vrednost hard diska.
2. Prodavac se drži svog stava, nepošteni kupac je zaglavio sa onim što je i kupio. Aukcija na silu realizovana.
3. Prodavac je slagao/pretpostavio/nije znao/nije proverio, ali je prihvatio reklamaciju i dobio laptop nazad, a kupac primio novac. Gube se poštarine, a prodavac gubi mogućnost ponovne prodaje laptopa kao kompletnog.
4. Prodavac je slagao/pretpostavio/nije znao/nije proverio, ali se drži svoje priče, ne uvažava reklamaciju, kupac je preplatio predmet za vrednost hard diska.

U svim situacijama neko mora biti oštećen, i znanje o stanju predmeta i potencijalna pokvarenost kupca/prodavca nažalost ne igraju nikakvu ulogu. Prosta reklamacija i podela poštarine (koji su korektni samo u trećem slučaju) ne računaju sa vrednošću diska, odn. situacijama 1 i 4. Sa te strane ne vidim kako bi se aukcija mogla oceniti, a LT bi za svaki slučaj morao da poništi negativne ocene koje su date.

Naravno, ovde bi bila korisna istorija članova, da li su imali problema ranije, je li prodavac poznat po netačnim opisima, je li kupac poznat po sumnjivom ponašanju, sve to bi trebalo da utiče na preporuku LT, koja ipak ima samo deklarativna ovlašćenja. Npr. ako je kupac sumnjiv, onda my LT može savetovati da plati obe poštarine i tako bar malo smanji gubitak prodavca. Ako se prodavcu ovo ranije dešavalo, a nije se popravio, (npr. krenuo da otvara i ispituje tehniku koja mu stiže, a ne samo da utakne i vidi da l' će da se upali), onda on mora da nadoknadi obe poštarine, za kaznu. Preporuka bi bila jača pod pretnjom ne brisanja negativne ocene koju da jedna ili druga strana.
 
Citiraj
#56
(18.01.2015 19:25)blistok Piše: Koliko je bio težak paket ? Bez obzira što pakovanje dodaje na težini, možda bi se moglo ustanoviti (po odbitku te težine) da li je hard disk bio unutra ili ne. Na internetu bi trebalo da budu podaci i o samoj težini kompletnog lap topa.

Bravo kolega - na ideji - cini mi se pouzdanije i od snimanja.

BTW - ja vala snimam svaki skuplji predmet i par puta mi je upravo to pomoglo u sporu.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#57
Pošto je pitanje "najbolje rešenje", prema ZZP to je ovo:
AKO je prodavac tvrdio da je laptop kompletan, tj. da sadrži u hard disk, a NIJE rekao da li je
sam hard disk ispravan ili ne (tehnički uređaj se prodaje kao neispravan), pa posle reklamacije
kupca, prodavac mora da dovede predmet u saobraznost sa opisom.
Kupac MORA prvo da prihvati opravku ili zamenu predmeta, ako mu prodavac to ponudi.
Ako prodavac ne ponudi navedeno, kupac može da traži deo novca da me se refundira,
ili da raskine ugovor, i da mu se vrati celokupan iznost.

U ovakvom stanju stvari, najbolje po prodavca je da ponudi popravku, i to tako što će
poslati hard disk koji odgovara tom laptopu. Ako je u pitanju fabrička konfiguracija, mora biti
veličine koja je navedena, ako nije, može biti bilo koja. Hard disk NE MORA biti sipravan, jer
nije navedno pri prodaji.

Rešenje: prodavac je trebao da nabavi odgovarajući hard disk, ispravan ili ne, i o svom
trošku pošalje kupcu. Ovo po ZZP kupac MORA da prihvati, prodavac mora dobiti pozitivnu
ocenu na Limundu, a kupac ako to prihvati, ako ne, onda negativna.

Ukoliko bi taj NEKI hard disk + slanje bilo uporedivo sa cenom laptopa, pošto ne znamo cenu
po kojoj je isti prodat, to bi bilo nesrazmerno opterećenje za prodavca, i mogao bi odmah da vrati
deo sume ili celu sumu pri raskidu ugovora od strane kupca.

Ovde nije moguće tek tako vratiti predmet kao "odustajanje od kupovine", jer mora da vraćeni predmet
bude u saglasju sa opisom prodatog predmeta, pa kupac nema pravo na potpuni povraćaj novca.

Problem dokazivanja kojim se ovde bavi Limundo je zapravo posao dokazivanja na sudu, i nije realno očekivati
da posreduju ovde bez ikakvih dokaza. Kako sebe osigurati od prevara od strane kupaca/prodavaca pri kupovini
tehničke robe, i kao poseban problem kako to dokazati Limundu, to već zahteva posebnu temu.
 
Citiraj
#58
(18.01.2015 19:25)blistok Piše: 1. Koliko je bio težak paket ? Bez obzira što pakovanje dodaje na težini, možda bi se moglo ustanoviti (po odbitku te težine) da li je hard disk bio unutra ili ne. Na internetu bi trebalo da budu podaci i o samoj težini kompletnog lap topa.

3. Kakve su ocene obe strane ? Možda tu postoje neke indicije da li neko od njih dvoje nije iskren.

Uze mi reč iz usta Smile

Na adresnici uvek stoji težina u gramima, tako da je veoma prosto ustanoviti ko ne govori istinu.
 
Citiraj
#59
[Slika: theforeigner.jpg]
 
Citiraj
#60
(18.01.2015 21:12)BitterLemon Piše: Тешко ћете тако утврдити, хард диск за лаптоп има тежину између 100 и 150 грама, како утврдити где почиње тежина предмета а где тежина паковања? Да има 1кг било би лако, овако се тешко може доказати на тај начин.
Читајући искуства у кафеу схватио сам да ми је потребна сигурносна налепница, то ћу урадити у најскорије време, ко скине налепницу довиђења рекламација.
Dobra ideja. Thumbs up
"I think this is the beginning of a beautiful friendship"
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 6 Gost(a)