• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 4 Glasova - 4.5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najbolje rešenje
#1
Limundo 
Ideja teme je da svi zajedno razmotrimo komplikovanije situacije koje su se desile između Limundovaca i da nađemo najbolje rešenje. Administratori će davati opis problema. Rešavamo jedan po jedan slučaj, kako ne bi došlo do mešanja istih. Kad dođemo do najboljeg rešenja za jedan, predlažemo drugi.

Potrudite se da sagledate situaciju i iz kupčevog i prodavčevog ugla, kao i realna ograničenja sistema.

Unapred hvala svim Limundovcima na učešću!

Napomena - u pitanju su završeni sporovi kupca i prodavca, ali nismo bili zadovoljni ishodom. Cilj nam je da uz vašu pomoć, a razmatranjem konkretnih situacija, unapredimo način na koji ćemo mi rešavati probleme Limundovaca.
:lotr:
 
Citiraj
#2
Prvi slučaj:

Kupac je kupio keramičko posuđe od prodavca za 1260 dinara, plaćanje pouzećem. Posuđe je stiglo oštećeno, ali je kurirska služba odbila reklamaciju jer nije postojalo oštećenje paketa. Prodavac je prihvatio povraćaj predmeta, ali da kupac plati obe poštarine, sa čim se kupac nije složio. Poslao je paket sa otkupom od 1260 dinara i da prodavac plati poštarinu za preuzimanje. Prodavac odbija paket, paket se vraća kupcu sa duplom poštarinom 2*350 dinara, kupac odbija preuzimanje paketa i paket je kod kurirske službe. Prodavac ne želi da vrati novac, a kupac je bez predmeta i bez novca. Prošao je rok za ocenjivanje a ocene nisu razmenjene.

Kako biste rešili ovu situaciju? Ako su potrebne dodatne informacije, pitajte.
:lotr:
 
Citiraj
#3
Iz mog ugla izgleda ovako.

Prva greska je lose pakovanje prodavca. Ako se dobro spakuje, tesko ce se slomiti. Posto paket nema spoljnih ostecenja, a slomilo se, po meni je prodavac kriv za lose pakovanje.

Druga greska, jos gora po meni je greska kupca, jer nije smeo da posalje nazad kada se prodavac nije slozio sa time(tako sam bar ja razumeo, da je kupac poslao na svoju ruku sto se kaze), mora da se napravi dogovor, da se sloze obe strane, pa tek onda da se resava situacija, a ne on da posalje kako mu se cefnulo.

Moje vidjenje ove situacije je ovakvo:
Kupac da preuzme paket i plati dupli ptt jer nije trebao da salje nazad dok se ne dogovore.
Prodavac da vrati kupcu novac za predmet, + dve postarine (one prve od prodavca do kupca, i ove zadnje od kupca do prodavca kada bi mu poslao predmet nazad) jer kako mi se cini, on je kriv sto je se razbio predmet.

Ili ukratko, da svako plati svoje greske. :)

Inace, svidja mi se tema :)
 
Citiraj
#4
[Slika: theforeigner.jpg]
 
Citiraj
#5
I po meni je ovo rešenje O.K. a i tema je dobra..
 
Citiraj
#6
Manje - više što je Vesić1 rekao. Kažete da je kupio posuđe, da li to znači da je sve oštećeno ili samo neki komadi ? U slučaju da je sve oštećeno onda ne shvatam zašto su se uopšte i sporili oko poštarine. Trebali su da sa dogovore oko vraćanja novca za predmet + jedna poštarina a da ga kupac baci. Za prodavca je to manji gubitak. Ako je samo deo oštećen onda bi bilo dobro da su našli neki zajednički jezik. U ovom slučaju mislim da bi rešenje za obe greške bila da taj paket ostane u pošti (sa ovim ciframa sada više nije isplativ nikom) a da prodavac pošalje novac za predmet + jedna poštarina, druga poštarina u ovom slučaju ne postoji. Kažete da je vreme za ocenjivanje isteklo, da li to znači da ni vi ne možete, u slučaju da kupac ne bude obeštećen, da takvom prodavcu date negativnu ?
 
Citiraj
#7
Koje je opcije plaćanja prodavac imao aktivirane pri prodaji predmeta?

Da li je imao nešto napisano u dodatnim uslovima vezano za reklamacije, povrat novca, oštećenja?
 
Citiraj
#8
Koliko LT može daleko da ide u ovakvim slučajevima?
Da li može na neki način da primora jednu od strana na saradnju?
Da li kupac ima zapisnik sačinjen u trenutku preuzimanja,o stanju sadržine paketa pošto su ga već odbili u kurirskoj službi?Ako ima:
Prodavac da uplati kupcu 1260+jedna poštarina jer je očigledno loše spakovao.
Sad  da li može paket da ostane u kurirskoj službi i nikom ništa.
Ako može onda kao što rekoh 1260+po.,ako ne može onda kao što reče kolega Vesić1
svako svoju grešku da plati i ćao.
A treba da pljusne i neka opomena:)
 
Citiraj
#9
Racunam da ako svako plati svoju gresku, prodavac ce sledeceg puta razmisljati da bolje pakuje, a kupac ce razmisljati da se dogovara, a ne da radi kako je zamislio :)
 
Citiraj
#10
Normalno da misle a ne impulsivno.
Kao što neko pomenu nisam da LT daje nagativne jer po meni to nije njihovo polje delovanja i bilo bi veoma negativno za reputaciju ocenjenog,ali opomena svakako.
 
Citiraj
#11
@blistok - kad prođe rok za ocenjivanje, ne može se produžiti.
@hasegawa - načini slanja i plaćanja -

Slanje paketa:
Postexpress / Lično preuzimanje
Plaćanje:
Plaćanje pre slanja
Lično plaćanje
Stanje:
Polovno

Uslova prodaje nije bilo.

@dealla - zapisnik nije ni bio potreban, jer je prodavac pristao da mu se predmet vrati tj nije sporio da predmet jeste stigao oštećen. Problem je nastao kod poštarine.

Hvala svima na komentarima, sjajni su!
:lotr:
 
Citiraj
#12
(16.01.2015 20:08)Vesic1 Piše: Racunam da ako svako plati svoju gresku, prodavac ce sledeceg puta razmisljati da bolje pakuje, a kupac ce razmisljati da se dogovara, a ne da radi kako je zamislio :)

Kupac je definitivno pogrešio jer je išao na svoju ruku. Mislim, razumem ga, ali ne možeš ispraviti nešto loše tako što ćeš ti uraditi nešto na silu... Osim ako nisi iz The Expendables... Niko ga ne može naterati da ode u poštu i da uzme paket nazad. Postoji solucija u kojoj prodavac vraća novac samo za predmet, bez poštarine, pa su na taj način oboje kažnjeni za svoje greške ali preporučiti tako nešto. pogotovo od D.O.O., bi moglo da izazove eventualne zakonske posledice. U svakom slučaju ostaje činjenica da problema ne bi bilo da je bolje zaštićen predmet a to je isključivo do prodavca. Sa metalom, pa čak i drvetom, možeš biti opušten ali sve ostalo... uvek razmišljaj da to prenose ljudi koji nisu uvek na visini zadatka.
 
Citiraj
#13
Plaćanje pouzećem nije ponuđeno u uslovima aukcije, ergo, LT nije nadležan. Prosto k'o pasulj.
A inače Vesić pravo zbori.
 
Citiraj
#14
(16.01.2015 20:39)serjoza Piše: Plaćanje pouzećem nije ponuđeno u uslovima aukcije, ergo, LT nije nadležan. Prosto k'o pasulj.  
A inače Vesić pravo zbori.

Sa strane pravilnika to je tačno, sa strane marketinga to bi bilo loše rešenje i za njih i za nas.
 
Citiraj
#15
@Alduin, ovo mi lici na situaciju gde se " resava nezadovoljstvo kupca" ?!
Molim za dodatne informacije:
- na ciju inicijativu je predmet poslat kupcu, van ponudjenih opcija slanja, odnosno da li je postojala saglasnost kupca da se predmet posalje pouzecem ili je to prodavac uradio na svoju ruku,
- da li je LT posredovao u resavanju ovog spora  sa svojim cuvenim "da se podele troškovi poštarine" - nezavisno od od toga " ko je kriv", odnosno nezavisno od razloga vracanja predmeta,
- da li je LT bio ukljucen u resavanje spora od samog pocetka, kada je kupac primio ostecen predmet ili tek kada se kupcu vratila posiljka.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 4 Gost(a)