• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 4 Glasova - 3.5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duzina gazista-kako odrediti velicinu obuce
#1
Uzvičnik 
Duzina gazista je gaziste noge ili obuce, ili ??? : duzina unutrasnjeg gazista, duzina spoljasnjeg gazista, duzina uloska, duzina stopala, gaziste, korisno gaziste, CM, Mondopoint  :hmm:  - ili, kako izmeriti i odrediti velicinu odgovarajuce obuce (cipele, patike, cizme, sandale, papuce ... ) ?

Ovaj tutorijal je pre svega namenjen kupcima obuce - kako bi mogli sto pouzdanije da odrede, da li ce im obuca odgovarati, ali se odnosi i na prodavce obuce - kako bi prilikom unosa karaktristika predmeta - obuce, uneli ˝pravu meru˝ u Duzina gazista i tako olaksali odluku, kupcu.
Mozda je ipak najbitniji za Limundo - kako bi konacno, precizno definisali ili bar ogranicili, koja se to mera unosi u polje: Duzina gazista. Mozda bi svima bilo jasnije ukoliko bi se to polje zvalo: Duzina gazista - stopala, jer se bas na to i odnosi  - samo je, zavisno od vrste obuce - potrebno uneti odgovarajuci podatak ili izmeriti odgovarajucu meru.

Da bi, kod kupovine na daljinu, sto pouzdanije odredili da li ce vam obuca odgovarati potrebno je da znate koji broj(eve) nosite, odnosno koja vam je duzina stopala. Zbog razlicitih ˝kalupa˝ od proizvodjaca do proizvodjaca, najbitnije je da znate tacnu duzinu stopala.
Pa da pocnemo od toga.
Potrebno postaviti komad papira na prag, pocev od futera (dovratka-okvira vrata), pa zatim ˝zgaziti˝ na papir tako sto cete petu prisloniti na futer (dovratak-okvir vrata), a u visini palca postaviti neku knjigu (paralelno sa futerom). Onda skloniti stopalo, pazeci da ne pomerite knjigu i papir i obeleziti olovkom na papiru, mesto gde se dodiruju palac i knjiga. Ostaje jos samo da izmerite duzinu od futera do linije i to je vasa duzina stopala. Da napomenem da je stopalo potrebno meriti u odgovarajucoj carapi (tanjoj za letnju, odnosno debljoj za zimsku obucu), kao i to da treba izmeriti oba stopala (i dalje kalkulisati sa vecom merom), a za merenje mozete koristii krojacki ili neki drugi metar. Duzina stopala na ovom primeru je 25,5cm.
( Dok je stopalo na papiru mozete olovkom obeleziti najsiri deo stopala. Ta mera je sirina stopala i moze vam biti korisna, ako je na obuci dat i taj podatak. Sirina obuce je obicno oznacena (zavisno od proizvodjaca) za usko, srednje (normalno) ili siroko stopalo. U primeru dole je to oznaka D - za srednje, odnosno normalno stopalo.
Takodje mozete olovkom ocrtati na papiru, oko stopala da dobijete ˝trag˝ stopala, pa kasnije tu meriti duzinu i sirinu, ali to moze biti nesto nepreciznija mera, jer zavisi od debljine tela same olovke. Takodje za samo oslanjanje stopala mozete koristiti bilo koji kutak koji formira prav ugao - zid i patos, stranica ormara i patos...)


[Slika: zn1v5z.jpg]

Duzina stopala je samo osnova u odredjivanju odgovarajuce velicine obuce. Za stopalo iz primera (25,5cm), u principu odgovara broj 41, ali zavisno od proizvodjaca mogu odgovarati (najcesce) sledeci brojevi: 40; 40,5; 402/3; 41; 411/3; 41,5; a jednom su mi recimo bile odgovarajuce, cak i sandale broj 38 ?!-  :hmm: Sta dalje ?
Brendirana obuca (pojedini proizvodjaci), uglavnom ima na jezicku, etiketu sa brojevima u razlicitim mernim sistemima (EUR, UK, US, JPN...) i cesto, meru izrazenu u CM. Japanska mera (JPN ili JP) je takodje izrazena u CM, pa prakticno mozete nju gledati, ukoliko nije izrazena mera u CM  - identicne su. Ta mera, duzina u CM je najbitnija za pouzdano odredjivanje - da li ce vam obuca odgovarati ili ne. Potrebno je da ta mera bude bar nesto veca od vase duzine stopala - a po mom iskustvu, za patike recimo, veca za otprilike 0,5cm (duzina u CM = duzina stopala + 0,5cm). Za koliko veca - zavisi od vrste obuce. Za stopalo u primeru (25,5) ta duzina u CM treba da je priblizno 26cm.
Ako postoji ta mera na obuci i ako je ona data kao Duzina gazista na aukciji (predmetu) - veoma je verovatno da ce vam ta obuca odgovarati. A, ako nije data ta mera ?  :hmm:

[Slika: 2813bk.jpg]

Onda se morate orijentisati prema meri unetoj u polju Duzina gazista - samo je veoma bitno da znate koju je to meru uneo prodavac. Prodavci uglavnom (pored mere u CM, koju ˝prepisu˝ sa jecicka, ako je ima), unose i sledece mere:
- Duzina (unutrasnjeg) gazista - je duzina izmerena ˝zavlacenjem˝ metra unutar obuce. Ukoliko se dobro i precizno izmeri, ta mera je priblizna meri u CM. Tu meru je potrebno izmeriti krutim (limenim) metrom, a nikako krojackim - i to tako sto se vrh metra uvuce u obucu do prstiju, a onda traka oblikuje u predelu pete. Preporucujem da se merenje uradi bar 2-3 puta. Meru treba ocitati otprilike tu gde se zavrsava ulozak - dakle ne tu gde traka pocinje da se savija. Ocitana mera moze varirati +/- par milimetara od realnog gazista. Na datom primeru je ta mera neznatno manja od 26cm.
Malo je veci problem izmeriti duboku obucu (cizme bez rajfeslusa), zensku obucu sa stiklom (pogotovu spicastu obucu) - ali nije i nemoguce, samo zahteva vise paznje. Zato je za cizme i uopste zatvorenu obucu neophodno koristiti limeni metar, jer se njime moze ˝lepo ispratiti˝ oblik obuce.
Kod otvorene obuce kao sto su papuce, sandale i sl. se (tu se bas moze koristiti pojam duzina gazista - ako stopalo popunjava celo gaziste), ili kod obuce sa stiklom,  se moze koristiti i krojacki metar koji ce u tom slucaju lakse ˝ispratiti˝ gaziste i olaksati merenje. Kod nekih sandala se moze uvesti i pojam ˝korisno gaziste˝ jer mogu imati opsiveno (unaokolo) mesto za stopalo, za nekoliko milimetara, pa ako se izmeri celo gaziste ta mera moze biti i za 1cm veca - te u tom slucaju sandale mogu biti male.
- Duzina uloska - je duzina izvadjenog uloska, ukoliko se ulozak moze izvaditi iz obuce  - odnosno nije zalepljen za obucu. Po mom iskustvu ta mera je za oko 0,5cm veca od duzine u CM, odnosno za oko 1cm veca od duzine stopala. Naravno, to moze varirati +/- 0,5cm, zavisno od oblika uloska. Na datom primeru duzina uloska je 26,5cm.
- Duzina spoljasnjeg gazista - je duzina spoljasnjeg gazista - djona obuce. To je mera koja najmanje govori i na osnovu koje najteze mozete proceniti da li ce vam obuca odgovarati. Na datom primeru je ta mera 29,5cm. Znaci, nema ni veze sa duzinom vaseg stopala.
Ipak, ponekad ta mera moze neznatno odstupati od mere unutrasnjeg gazista, pa se sa rezervom moze koristiti, a to se odnosi uglavnom na letnju obucu, od tanjih materijala - platna (baletanke, spagerice, cvicke i sl.) ili obucu kod koje djon priblizno odgovara stopalu (japanke, papuce, sandale i sl.)
Takodje, moze biti koristan dodatni podatak ukoliko kupujete pancerice ili cizme za snoubord i sl. - cisto da bi proverili da li ih mozete koristiti na vasim vezovima.

Preporucujem vam da pre kupovine sami izmerite duzinu stopala, a na odgovarajucoj svojoj obuci proverite i meru u CM, duzinu unutrasnjeg gazista i duzinu (izvadjenog) uloska.
Evo jedne uporedne tabele u kojoj je data duzina stopala, Mondopoint, kao i brojevi obuce EUR, UK, US, odnosno JP/CN

[Slika: 148ptgg.png]

U zadnje vreme je u opticaju i tzv. Mondopoint merni sistem (u mm), koji zapravo odgovara meri u CM i kojim se pokusava standardizovati velicina obuce ( ISO 9407:1991 -  "Shoe sizes—Mondopoint system of sizing ... ). Mondopoint u mm bi trebalo da izaberete u opsegu: da odgovara duzini stopala - u idealnom slucaju, a najverovatnije prvi sledeci opseg.
Za navedeni primer: stopalo 25,5cm (255mm), ta mera pada tacno u sredinu Mondopoint opsega 255, a opseg 260 pocinje vec za stopalo duzine 257mm, pa se moze reci, na osnovu gore iznetog - da je odgovarajuci Mondopoint 260 = 26 mera u CM. Sva obuca koja ima na sebi naznacen Mondopiont bi trebalo da vam odgovara, ukoliko su te mere iste (260). Koliko sam u toku, to za sada uglavnom naznacavaju proizvodjaci pancerica, ali kao sto rekoh, ukoliko na obuci postoji i mera u CM (ili mm) - mozete koristiti i taj podatak.

Dakle, najbitnije je da se zna duzina stopala, a ako su u polju Duzina gazista uneti: duzina u CM, (dobro izmerena) duzina (unutrasnjeg) gazista ili eventualno duzina (izvadjenog) uloska - veoma je verovatno da mozete, koristeci ove savete - prilicno pouzdano odrediti da li vam obuca odgovara ili ne. Nisam profesionalni prodavac, ali sam dosta kupovao i prodavao i koristeci ovaj sistem, mogu sa sigurnoscu reci - da je pouzdan, odnosno da kao prodavac nisam imao ni jednu reklamaciju na velicinu, a da sam kao kupac, uvek izabrao odgovarajucu obucu - nadam se da ce i vama koristiti. Osim navedenog, mozete pokusati, da pronadjete na netu, tabelu velicina za nekog konkretnog proizvodjaca obuce, kao sto je ova Tabela velicina patika i to vam naravno samo moze pomoci.

Bilo bi svima jasnije ukoliko bi Limundo polje Duzina gazista prosirio sa jos jednim poljem, u kome bi prodavac izabrao, koju je to meru, od tri prihvatljive, uneo za gaziste, pa bi na predmetu to izgledalo: Duzina gazista - sa etikete, ili Duzina gazista - izmerena ili Duzina gazista - ulozak. Dakle, na predmetu bi se pojavljivala samo jedna od navedenih - ona koja je izabrana. Dok se to ne resi, evo za kraj i dva saveta:

Prodavci - unesite na predmetu pojasnjenje koju ste meru tacno uneli kao Duzina gazista, jer vi ˝odredjujete˝ sta je to ˝gaziste˝ obuce,
Kupci - ako na predmetu ili profilu prodavca nema pojasnjenja sta je tacno uneto kao Duzina gazista  - ne ustezite se - pitajte prodavca!


nastavak sledi ...
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#2
Saša, svaka čast.. :thumbsup:
Do kraja života upoznavaću ljude a nikad ih upoznati neću, uvek će me zbunjivati neobjašnjivošću postupaka.
 
Citiraj
#3
Čovek objasnio :klanjam se: :klanjam se:
 
Citiraj
#4
Hvala svima, samo nemoj posle da me jurite sto kasnim sa igricom Upoznajmo Cafe Mraziće  :cool:
Eto ako vam se svidja tema, mozete ˝lajkovati˝ dole levo, klikom na [Slika: oo8b6.png]  .  :pravi se lud: Salu na stranu ...

Svakako hvala, ali bih ipak zamolio da komentari u nastavku budu u skladu sa temom, kako bi bila preglednija.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#5
Mozda nije naglaseno u tutorijalu, pa da napomenem sada, da se navedeno moze primenjivati za uobicajeno - normalno stopalo, odnosno sto bi neko reko - za siroke narodne mase.

Svakako da postoje i slucajevi koji ne spadaju u ovu kategoriju kao sto su manje ili vise usko ili siroko stopalo, deblje stopalo u predelu skocnog zgloba ili stopala sa nekim deformitetom, kao posledica gojaznosti ili mozda i nekih bolesti i sl. koji verovatno zahtevaju drugaciji pristup odredjivanja adekvatne  i odgovarajuce velicine obuce.

Ja stvarno nemam saznanja, a ni iskustva sa tako necim, pa eto ukoliko neko ima, mogao bi da podeli ovde, jer sam dobio "kritiku" od jednog Limundovca kome, kako rece, moj tutorijal bas i nije od pomoci - u potpunosti, jer po njegovim recima: " po duzini gazista mu odgovara - broj 43, a po sirini stopala - broj 45 ...", odnosno i inace dosta tesko pronalazi odgovarajucu obucu.

Verujem da je takvu obucu lakse naci u specijalizovanim prodavnicama, nego na L/K, pogotovu, jer nije svim prodavcima u potpunosti jasno koju meru treba dati u opisu obuce, ni za standardnu, a kamoli za specificnu obucu.
Da li sam negde ispustio da bi kupcima mozda znacila i mera sirina gazista (ako se vec moze izmeriti), pogotovu, ako se radi o polovnoj obuci?!
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#6
Zaboravih da objavim ovaj post (spremljen od ranije) - tj. da ilustrujem primerima, sta se desava u pretrazi ...

Ukoliko se gaziste ne izmeri korektno ili se unese mera koja ne govori bas mnogo kupcu (npr. duzina djona cipele), a pogotovu, ako se na predmetu ne navede sta je to tacno uneto u polje Duzina gazista - to moze dovesti do zabune kupca i kasnijih problema oko reklamacije obuce.
Ilustrovacu to primerom za obucu sa brojem 41, gde se u pretrazi (u trenutku izrade ovog posta) dobijaju rezultati za ogovarajuca gazista i to od 25,5cm, pa sve do 28cm - 6 razlicirih duzina gazista ?! :hmm:

[Slika: 244b1fs.jpg]

Po mom iskustvu za broj 41 (zavisno od modela i proizvodjaca) uglavnom odgovaraju gazista od 25,5-26,5cm - zavisno od toga koja se mera unese. Mislim da je gotovo nemoguce da broju 41 odgovaraju gazista 27cm ( mozda je moguce ako je to mera izvadjenog uloska), 27,5 cm i 28cm. Ne znam sta je prodavac merio i uneo kao meru, ali neki od ovih podataka deluju, u najmanju ruku, zbunjujuce, za kupca.
Evo i tih aukcija, za broj 41 (u trenutku izrade ovog posta), sa na njima naznacenim Duzinama gazista:


Nijedan prodavac nije naznacio koju je to meru uneo kao duzinu gazista, niti im na profilima to pise. Ove aukcije su izabrane nasumice, samo zbog razlicitog gazista. Bilo bi interesantno da cujemo sta su tacno merili i uneli kao duzinu gazista?
> Prve tri aukcije - opisi, su relativno iskusni prodavci (100 - 600 ocena), a prodavac na 3-oj je uneo u opis i tacan broj patika: 41 1/3.
> 4 i 5 aukcija su veoma iskusni prodavci (>2000 ocena ???), dok je bas 5-tu postavio Top prodavac obuce - a mislim da nisu bas dobro uneli taj podatak.  :facepalm:
> 6-ta aukcija je neiskusan clan (4 ocene), pa se njemu mozda moze i oprostiti  :) .

Zbog svega navedenog predlazem Limundu da polja za duzinu gazista moraju biti obavezna, a ne opciona, kao i da se dopuni polje Duzina gazista sa jos jednim obaveznim poljem, u kome bi prodavac izabrao, koju je to meru, od tri prihvatljive, uneo za gaziste:

[Slika: 2afa8n7.png]

pa bi na predmetu to izgledalo - odnosno kupci bi videli:
  • Duzina gazista - sa etikete, ili
  • Duzina gazista - izmerena, ili
  • Duzina gazista - ulozak
Dakle, na predmetu bi postojala samo jedna od navedenih - ona koju je prodavac izabrao - nakon stvarnog utvrdjivanja duzine gazista.


Sad vidim da se ove zadnje dve aukcije nisu povoljno zavrsile (jedna se ponavljala i opet na kraju bez ponuda, a druga bila bez ponuda) - mislim da je to bas zbog toga, jer vrlo verovatno nisu uneti dobri podaci za duzinu gazista - odnosno da su uneti nerealni podaci, koji ne odgovaraju broju 41.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#7
Ovaj tutorijal ti je super, inace tako i merim ;) i naglasim odakle dokle sam merila.
Svi mi kojima fali :krstitelj: i drugi smajliji :D
 
Citiraj
#8
Наравно да је супер, Сале је то, није неки дунстер.
 
Citiraj
#9
U redu je ovo objašnjenje. Samo bih dodao jednu malu zamerku. U objašnjenju se pominje izraz koji mi nije poznat "futer" ? Verujem da ima još osoba koji nebi znali značenje te reči. Stoga nebi bilo na odmet da se pored te reči ubaci objašnjenje iste. i
 
Citiraj
#10
Futer = dovratak = okvir vrata ... dodato i u prvom postu na ovoj temi ... meni je delovalo, kao opste poznata rec, jer se pominje uz prag.

[Slika: 2m4x63s.jpg]
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#11
Evo par primera kako meriti gaziste:
> Obratite paznju na sandale, desno dole, na kojima je broj na djonu 38 ??? - a ˝korisno gaziste˝ 26cm - pa tako zapravo odgovaraju broju 41. Za takve sandale sam mislio da imaju opsiveno unaokolo (nije celo gaziste korisno) - pa ako bi se merilo celo gaziste, sigurno bi bilo 27cm, odnosno bile bi male, za stopalo koje inace nosi broj 42, kome odgovara otprilike gaziste 27cm

[Slika: sfur9e.jpg]

> Cipelu ili cizmu ˝sa spicom, mozete izmeriti prilicno precizno, ako koristite limeni metar, koji je malo siri ili ima onu zakacaljku na pocetku, pa tako ne moze uci u sam cpic obuce (tako sam ja merio). Drugi nacin je da u sam spic ubacite malo zguzvanog papira, pa onda izmerite - to je dosta lakse ako je polovna obuca u pitanju, pa se vidi dokle je isao otisak prstiju.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#12
Evo jos jednog primera, za sezonsku obucu - sandale, da nije uvek sve kako pise, na etiketi - sto je prodavac mozda prepisao za opis predmeta.

Isti proizvodjac sanadala, brend Teva (made in China), a postoji znacajna razlika u podacima na etiketi i realnom - izmerenom stanju. 

[Slika: 346ly4n.jpg]
Podaci (broj 40/26cm)  i realno - izmereno stanje na levom primeru odgovaraju za stopalo duzine 25,5cm, koje odgovara broju 40-41.
Podaci (broj 36/22,5cm) ne odgovaraju realnom - izmerenom stanju gazista 25cm, u koje se uklapa stopalo duzine 24cm, a vidi se da ima prostora i za stopalo 25cm. Znaci sandale realno odgovaraju broju 38-39, odnosno gazistu 24,5-25cm.

Dakle, kupci uvek pitajte prodavca da li je podatke prepisao ili izmerio - ako to vec nije napomenuto u opisu !
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#13
Mada dosada nisam pohvalio ovaj tutorijal (što sada činim :) ) moram priznati da ga neprestano konsultujem kada treba da pazarim neku obuću preko neta. Svaka čast. Ipak, ima jedan sitniji problem, odlično je urađeno da se objasni lokalnim prodavcima kako da izmere obuću ali još uvek ostaje situacija kada moramo da naručimo nešto sa stranih sajteva jer oni nažalost nisu toliko precizni.

Na većini brendirane obuće je sada neki standard da piše i mera u cm ali je problem što mi tu obuću nemamo u rukama pa ne vidimo šta piše na etiketi a često je problem preko sajta naći nekog ko želi da nam izađe u susret i da i taj podatak. Na sreću na našem tržištu ima sve više brendova pa se može otići do prodavnice, isprobati obuća od nekog proizvođača i zatim naručiti preko za manji novac :) ali šta ako tog brenda kod nas još uvek nema ili je potrebno brzo reagovati (zbog neke akcije) pa nemaš vremena za to ?

Imao sam konkretan problem sa brojem patika za ženu. Veličina stopala je 25 cm (obično bude 39 broj) i posle provere ovde sam video da se i ovde tabela slaže sa tim. E sad, tu se javlja prvi problem. Posle provere na netu ustanovim da Salamon ima broj 38 2/3 i 39 1/3. Opet gledanje u Saletovu tabelu i reko ok, u tom slučaju je bolje rešenje 39 1/3 ali posle daljih provera saznam da na broju 40 piše 25cm ? I šta sad ? Te patike uopšte (bar za mene) nisu jeftine i ne bih da se zeznem. Srećom ima u NS par modela od tog proizvođača, isprobala ih je i ustanovili smo da broj 40 definitivno odgovara. Problem rešen. No, uvek ostaju ljudi po manjim mestima koji nemaju toliki izbor brendova ili neki brendovi koji kod nas nisu ni zastupljeni.

Kako isuviše proizvođača ima neke svoje kalupe mogli bismo ovde okačiti neka svoja iskustva (ako se pokretač teme slaže ili otvoriti novu temu ako bi ova trebala da ostane samo kao uputstvo za prodavce) sa brendovima koji iskaču iz uobičajenih (barem po našem tržištu) brojeva pa onda ne bi bilo lutanja u potrazi da li je 39 broj tog brenda stvarno 39 ili nam treba broj veći ili manji.

Naprimer, osim spomenutog brenda, moje stopalo je 30cm, a odgovara mi broj 47, UK12, USA13, 30,5 cm od Karrimor brenda (UBR _nije_ vodonepropustan, ma šta oni pisali, pogotovo ne oni modeli za 20-30 evra) ili 46, UK11,5, USA12.5, 289mm (jeste vodonepropustan i to čak duže vremena po kiši) od Jack Wolfskin brenda. Iz ovoga se može videti da ili ja imam rastegljivo stopalo (često mi kažu da je šteta što i nešto drugo nije takvo) ili njihove mere nisu ujednačene. No, iz ovih podataka (i pogleda u tabelu iznad) se već može izvući zaključak koji broj bi trebao da gleda neko sa veličinom stopala 27, 23 ... ako želi da kupi taj brend patika.

Žemskama koje žele da kupe one špicaste salonke, nažalost, nema pomoći jer tu nikakve tabele ne pomažu :)
 
Citiraj
#14
Evo dužine gazišta za Salomon brend, našao sam sada kada mi više ne treba :) Obratite pažnju na Japanske mere jer oni daju u cm.

http://m.dickssportinggoods.com/info/ind...th=1423405
 
Citiraj
#15
Sijalica 
Novi post na ovu temu: http://blog.limundograd.com/2016/11/prod...u-gazista/
Experientia docet.
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 2 Gost(a)