• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako uslikati predmet za prodaju [TUTORIJAL]
Razlicite boje slika poticu od toplote' boje svetla
Najbolja slika.je sa hladnijom svetloscu -led (i led moze dati zutu' sliku jer postoji i led topla bela)
6000K jednostavno plava u svetlosti je zastupljenija pa je bela plava.

Ne treba zanemariti i kvalitet kamere na telefonu.
Citaj izmedju tastera, tako kucam.
 
Citiraj
Najvažnije o temperaturi boje:

- temperatura boje je karaktereističnost svetla koje vidimo

- podatak koja se odnosi na boju svetla, jedinica je Kelvin (K)

- povećavanjem temperature svetla udeo crvene se smanjuje, dok se udeo plave boje povecava

Jutrašnje, poslepodnevno nisko sunce - 4800K
Uobičajna dnevna sunčana svetlost - 5600K
Sunčan dan, u ladovini - od prilike- 6000K


Treba imati na umu da nije ista slika slikana pri dnevnom svetlu i pri vestackom osvetljenju, pa cak i da je u pitanju ista temperatura svetla
Citaj izmedju tastera, tako kucam.
 
Citiraj
Upravo tako, veoma je bitno osvetljenje, odnosno izvor, ali bih ostao i pri svom ranije iznetom stanovistu, da se telefonom vrlo tesko moze dobiti ujednacen kvalitet fotografija - pa zato ponovo sugerisem, da se za fotkanje predmeta koristi aparat, jer ima niz podesavanja, kojima se itekako moze uticati na konacan izgled fotografije - pa cak i na "osvetljenost" kompozicije. Dovoljno dobar aparat se na Limunu moze naci ispod 2000,00 dinara !

(31.03.2015 11:28)sasacv68 Piše: Nisam ja neki majstor forografije, ali treba eksperimentisati i sa osvetljenjenjem i sa podesavanjima aparata.
Otprilike sam zakljucio da je potrebno "hladno belo" svetlo (najpribliznije dnevnom), a za fluo cevi je to temperatura boja iznad 5500k. Znaci treba izabrati dobar izvor. Ako je isuvise bljestavo ili se koriste direktniji izvori, treba koristiti filtere (difuzore), kako bi rasuli svetlo, a to su materijali koji dobro propustaju svetlo, a pri tome ga rasipaju. Vec su pomenuti neki papiri, a ja bih dodao i paus papir, a ukoliko se radi o platnu to bi trebalo biti redje platno (tanji materijal).

Sami aparati imaju niz opcija za podesavanje i tu treba eksperimentisati i videti kako se dobija najbolji efekat. U kucnim uslovima su svakako najbitniji mod slikanja, izbor tipa osvetljenja (u opcijama aparata) i balans bele boje. Nisam expert po ovom pitanju, uglavnom fotkam iz automatskog moda, ali za vrhunske fotografije je svakako potrebno neko znanje, odnosno rucno podesavanje nekih opcija i mozda nesto bolji aparat. Za sada uglavnom isprobavam razne varijante, ali jos uvek bez jasnog zakljucka, mada su fotke, cini mi se dosta dobre.

Ja koristim fluo cev - kompletnu armaturu, pa mi nije potrebano "razbijanje" svetlosti, a za refleksiju koristim hamer.

(26.05.2015 21:59)sasacv68 Piše: - 1x fluo svetiljka - ˝neonka˝, armatura komplet:  STRELA CAB-05/T8/15W     Elmark, sa lampom 6500K  - kao izvor osvetljenja,
- 2x beli hamer 1000x700 - kao pozadina i reflektujuca povrsina (idealno bi trebalo koristiti ˝studio foto papir˝). Za pozadinu se mogu koristiti razne boje hamera, a kada se ne koristi, jednostavno se smota u rolnu.

Podesavanjem ekspozicije menjamo osvetljenost - veca exspozicija po pravilu daje izostreniju sliku i povecava belinu pozadine. Evo i dva primera:

[Slika: kolaz_10.jpg]

[Slika: wurth_10.jpg]
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
Danas sam probao sa led trakom hladno belom i sa aparatom i dobio sam ovo.

https://i.imgur.com/DveYcqk.jpg

Samo sam postavio beli papir za pozadinu, usmerio led traku odozgo na predmet, malo podesavao aparat i u sustini sam zadovoljan kako je ispalo. Svetlo je dakle islo direktno na predmet, nije islo kroz filter poput papira za pecenje itd. Ako ne budem imao problema na nekim predmetima sa odsjajem, onda cu na ovaj nacin da radim. Ima tu jos nekih podesavanja po aparatu ali to cu se igrati drugi put.
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 4 Gost(a)