• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako uslikati predmet za prodaju [TUTORIJAL]
#1
Limundo 
Kako uslikati predmet za prodaju

Postoji izreka koja kaže SLIKA VREDI 1.000 REČI, i meni zanimljivija SLIKA PRODAJE PREDMET.
Obe izreke se mogu primeniti na kupovini i prodaji, i ono što treba znati je da možete napisati tomove hvale o tome što prodajete, ali ako nema sliku ili je loše slikano to će odvratiti potencijalnog kupca i možda spustiti cenu na licitaciji. Takođe, dobra slika je pola prodaje, druga polovina su cena ,potražnja, opis...
[Slika: limundoaukcija.jpg]


Konkreno,prvo što gledam na aukciji ili oglasu je slika, jer je to prvo uočljivo uz naslov koji govori o predmetu prodaje. Zatim gledam cenu i pristupam čitanju opisa,uslova prodaje i ostalog.

Zadržimo se kod slike. Šta je to toliko bitno kod nje,zašto joj pridavati pažnju, zar neko stvarno vodi računa kako slika, gde slika, pod kojim uglom slika, sa čime slika .... i odgovori su da, da, da i DA.

A zašto?
Pa da bi uspešno prodali, i po možda malo višoj ceni, i na kraju krajeva jer kupuješ ono što vidiš.

Par saveta kako treba slikati:

-ne koristite slike sa interneta, osim ako je to iz nekog razloga potrebno
-slikajte na prirodnom dnevnom izvoru svetlosti,bez blica, ne slikajte u tamnoj prostoriji
-nemojte slikati sa velike udaljenosti
-neka slika bude veće rezolucije
-nemojte slikati beli odevni predmet na beloj pozadini, već nađite kontrast
-koristite digitalni fotoaparat a ne mobilni telefon, osim ako vam slike sa mobilnim nisu bolje
-koristite makro mod gde je to potrebno
-neka tema slike bude predmet koji se prodaje a ne okolina
-slikajte iz više uglova
-ne slikajte fotoaparatom iz ruke, koristite tajmer da bi izbegli pomeranje prilikom okidanja
-slikajte sa nekim poznatim predmetom radi poređenja veličine ako je ne navodite u oglasu
-pripremite predmet za slikanje
-neka glavna slika najbolje reprezentuje predmet prodaje
-da bi slika bila kvalitetna ne treba vam skupa oprema
-koristite racionalno veličinu same slike upotrebom mozaika i više slika u jednoj


Slika koliko može da sakrije toliko može i da otkrije, pa se vešti prodavci time služe, umećem slikanja, kvalitetom foto opreme, rasvete, prikazuju dobre strane predmeta, a neko možda i sakriva mane.

-Ljudi kupuju ono što je na slici, nemojte im ulivati lažnu nadu da kupuju nešto što izgleda kako izgleda postavljajući sliku sa interneta koja je 5x lepša. Ako nemate mogućnost da slikate, ili smatrate da ne vredi trošiti vreme na slikanje jer se vaš predmet prodaje ne razlikuje od slike sa interneta, onda naglasite da ste postavili sliku sa interneta, tako ćete biti fer prema kupcima.

-Slike predmeta najrealnije izgledaju na prirodnom dnevnom svetlu, ako ne postoji dnevni izvor svetlosti koristite neki sa belim izvorom kao sto je štedljiva sijalica. Mobilne telefone i predmete koji reflektuju svetlost ne treba slikati sa blicem, jer će on prekriti predmet bljeskom ili će npr. ogrebotine na ekranu mobilnog biti naglašenije nego što inače jesu.
Ako morate da slikate sa blicem a on je prejak, zalepite preko blica parče belog papira, on će ublažiti bljesak i slika će biti ok.

-Ako slikate mobilni telefon na krevetu a stojite 2m od njega, slika predmeta je neupotrebljiva zbog udaljenosti.

-Isto tako, ako je slika male rezolucije, recimo 300x300px, ništa se neće videti. Slikajte u većoj rezoluciji jer je tako sve uočljivije. Limundo dozvoljava slike do 6 Megabajta (8000 x 8000 piksela)

-Bela pozadina ističe predmet prodaje i slika deluje čistije.
Ovo je nepisano pravilo ali mnogi koriste pozadine jarkih boja (zelena,crvena,narandžasta) ne bi li se njihov oglas izdvojio u moru drugih i bio uočljiviji.

-Digitalni fotoaparat treba koristiti jer vam je on verovatno kvalitetniji od fotoaparata na mobilnom telefonu. Nije broj piksela jedino merilo već i mogućnosti koje digitalci poseduju kao što je fokus,makro mod,kvalitetnija optika i td. Sa digitalcem od 4Mpx se mogu napraviti veoma kvalitetne slike, ali se isto tako sa mnogo jačim mogu upropastiti.

-Macro mod (makro mod) se koristi za slikanje iz blizine, par centimetara od objektiva pa do recimo 30-50cm. Slike u makro modu su veoma detaljne.
[Slika: macro+mod.jpg]

-Slika na kojoj do izražaja dolazi razbacan veš po kući, krš na stolu, ne predstavlja predmet prodaje na pravi način.

-Slikanje iz više uglova daje bolji uvid u stanje predmeta prodaje.

-Slikanje iz ruke će vam na kraju verovatno doneti hrpu mutnih slika, postavite fotoaparat na fiksno mesto ili stalak pa slikajte. Takođe koristite tajmer,jer pritisak na okidač takodje može da pomeri fotoaparat i da zamuti sliku

-Ako je sa slike nemoguće odrediti veličinu predmeta koji se prodaje a niste ni napisali, onda ga treba slikati pored nečeg prepoznatljivog (upaljača i sl.), kako bi kupac imao uvid u njegovu veličinu.

-Nemojte da vam bude teško da predmet prodaje očistite ako treba, obrišete otiske prstiju i sl. jer takvi detalji mogu da utiču na krajnji iznos u licitacijama.

-Jeste da je poenta prodaje sama prodaja i novac, ali to ne znači da u slikanju ne treba uživati i da slika ne može biti malo remek delo. Budite kreativni, nekome će i to zapasti za oko. Neko na svojim slikama ima i svog kućnog ljubimca, a neko plišanu igračku, privlačenje pažnje može da poveća preglede a time i prodaju.

-Ako prodajete npr. laptop,nemojte kao glavnu sliku staviti punjač, već laptop, neka bude otvoren da se na slici jasno vidi šta je i ako je ispravan onda ga uključite.

-U sliku veličine 8000x8000px možete ubaciti više slika dovoljne rezolucije, čime štedite novac
[Slika: 3vEPMznl.jpg]

-Format slike je takođe bitan, thumbnail glavne slike je u formatu 4:3 , u moru drugih sličica zašto da vašu učinite manje uočljivom pogrešnim odabirom formata. Kome nije jasno šta 4:3 predstavlja, to znači da ako je slika široka 1000px visina mora biti 750px da bi bila u tom formatu.
[Slika: YOnqQkA.jpg]

Ako ne verujete slici uvek pitajte prodavca jer on ima najbolji uvid u izgled nečega, pod uslovom da mu verujete. Pošten prodavac će uvek navesti vizuelne nedostatke predmeta tako da se možete osloniti i na njih a ne samo na sliku koja može da zavara.


PRIMERI DOBRIH SLIKA:

[Slika: iphone+limundo.jpg]
[Slika: sat+limundo.jpg]
[Slika: sundjer+bob.jpg]


PRIMERI LOŠIH SLIKA:

[Slika: mobilni.jpg]
[Slika: lg+cookie.jpg]
[Slika: bicikl+limundo.jpg]Ovo je moj tekst koji sam izvukao iz naftalina jer sam video par tema u kojima se polemiše oko slika, nisam profi fotograf,ovo su neka moja zapažanja i mišljenja, imalo bi tu svašta da se napiše ali mogu i drugi da dodaju  
Lov na meduze, lov na meduze, lov na meduze ...
 
Citiraj
#2
Nisi profi fotograf ... al si napravio ovaj tutorijal bas kao profesionalni ˝slikar˝.   :lol:

Salu na stranu :bravo: na zaista korisnim savetima, +1 od mene. Jos jednom BRAVO.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#3
Profesionalna deformacija pisanja tutorijala na nekom drugom forumu :D

Evo da se pohvalim mojim fotoaparatom od 4Mpx kako radi super macro mod, slikan list papira na kome je napisana rec cooler, fotoaparat je oko 2000din polovan

http://i.imgur.com/DqUu8Ff.jpg
Lov na meduze, lov na meduze, lov na meduze ...
 
Citiraj
#4
:klanjam se: Hvala na ovome. Trebaće mi neko vreme da proučim a onda ću i vas i ostale da udavim sa pitanjima :) Slažem se da je fotografija predmeta jako bitan deo oglasa i da bi to trebalo poboljšati do maksimuma koje nam aparat i naše vreme dozvoljavaju.
 
Citiraj
#5
Ništa za dodati sem :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
 
Citiraj
#6
(03.01.2015 22:20)fox_87 Piše: Evo da se pohvalim mojim fotoaparatom od 4Mpx kako radi super macro mod, slikan list papira na kome je napisana rec cooler, fotoaparat je oko 2000din polovan

Slazem se da za potrebe postavljanja predmeta na L/K, nije neophodna vrhunska oprema. Ja recimo koristim Canon PowerShot A510 (naravno kupljen na Limundu  :cool: ): 3,2Mpx (2048x1536), 4x opticki zoom, koji vredi mozda nesto vise od 10eur, a ˝pravi˝ odlicne fotke, a i video je sasvim zadovoljavajuci. Doduse mozda je i do umesnosti fotografa.  :pravi se lud:
Evo par primera, koje takodje mogu posluziti i kao vodic, kako uslikati ovakve predmete (i izbora pozadine), levo su fotke u gro planu, a desno u macro modu:

[Slika: fuumuv.jpg]

Doduse, kuburim malo sa osvetljenjem (senkama), jer ako nema dovoljno svetla u kucnim uslovima, ˝koristim˝ samo osvetljenje sa lustera (stedljiva sijalica), loveci poziciju, gde ima najmanje senki - pa eto oko toga bi dobrodosao koji savet.  :hmm:

(03.01.2015 22:09)fox_87 Piše: Slika koliko može da sakrije toliko može i da otkrije, pa se vešti prodavci time služe, umećem slikanja, kvalitetom foto opreme, rasvete, prikazuju dobre strane predmeta, a neko možda i sakriva mane.

Evo da i ovo potkrepim ˝dokazom˝ i fotkama kako uslikati ovakve predmete (istaci detalj). Kupim ja ˝nekoriscen˝ karbutaror i stvarno je takav na prvi pogled i bio. Medjutim kako nakon ugradjivanja nije bas radio kako treba, uslikam ga i usnimim, da bih reklamirao prodavcu. Kad sam ˝razvio˝ slike kuci - na kompu, uocim i detalje, koje u prvi mah nisam ni video i koji govore bas suprotno - da se radi o repariranom karburatoru (pukotina na medjuploci, zaostala prljavstina na nedostupnim mestima, erodirali prikljucci za creva, plus ler dizna za koju je takodje uocljivo da je ˝radila˝. (Inace, prodavac je prihvatio reklamaciju bez pogovora  :cool: ) . Donje dve su u macro modu.

[Slika: 16qagh.jpg]

Ukoliko je fotka dovoljno kvalitetna svakako da moze istaci i prednosti, ali i mane predmeta. Za samu aukciju bih ovakve nedostatke dodatno oznacio strelicom ili slicno, na slici.

Dodao bih da ja uvek pravim dosta vise fotki predmeta, iz vise uglova, sa i bez blica, da bih na kraju izabrao samo par - koje su zaista dobre.

Moj savet je da izbegavate predmete na kojima fotke nisu dovoljno dobre, da u potpunosti mozete sagledati stanje predmeta - kolega je to lepo pokazao primerima losih fotki. Ne kazem da treba da budu vrhunske, ali je ipak potrebno da se i prodavac malo potrudi oko toga, sto kroz opremu sto kroz umece fotografisanja, jer ako neko nije spreman da ulozi 10eur u sasvim solidan aparat i ne obraca paznju na to kakve fotke postavlja - sigurno ne zasluzuje ni da mu bas ja kupim predmet - bar je na Limundu velik izbor ...
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#7
Ko hoće dodatno da doteruje slike, dobra stvar je Nik Software Color Efex Pro. To je dodatak koji se instalira i pokreće iz Photoshop-a. Jednostavan je za korišćenje, a nudi odlične mogućnosti.
 
Citiraj
#8
(04.01.2015 16:10)BitterLemon Piše: Добра алатка за дотеривање породичних фотографија али за продају је веома битно да буде реално а не лепо.

Mislim da ovde i diskutujemo oko toga kako napraviti kvalitetne, realne i lepe fotografije. Bar sam stekla utisak da se uvodni post, kao i cela diskusija, striktno pridržavaju te teme. Dodatna "ulepšavanja" (naravno, ukoliko ne remete realan prikaz predmeta), sigurno privlače pažnju u mnoštvu fotografija aukcija.
 
Citiraj
#9
odličan tutorijal....
Put večno ide, nikada ne prestaje...
 
Citiraj
#10
(05.01.2015 09:31)BitterLemon Piše: А ево резултата из таквих "склепаних" кутија: пример 1 ; пример 2 - притом ово сам фотографисао са апаратом од 5MP из руке и са само једном лампом.

(04.01.2015 15:29)sasacv68 Piše: Doduse, kuburim malo sa osvetljenjem (senkama), jer ako nema dovoljno svetla u kucnim uslovima, ˝koristim˝ samo osvetljenje sa lustera (stedljiva sijalica), loveci poziciju, gde ima najmanje senki - pa eto oko toga bi dobrodosao koji savet.  :hmm:

Da li bi se sa vise lampi izbegle senke predmeta (na pozadini) i kako bi ih trebalo pozicionirati ˝na kutiji˝ ?
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#11
(05.01.2015 09:31)BitterLemon Piše:
(05.01.2015 01:02)moonster Piše:
(04.01.2015 16:10)BitterLemon Piše: Добра алатка за дотеривање породичних фотографија али за продају је веома битно да буде реално а не лепо.

Mislim da ovde i diskutujemo oko toga kako napraviti kvalitetne, realne i lepe fotografije. Bar sam stekla utisak da se uvodni post, kao i cela diskusija, striktno pridržavaju te teme. Dodatna "ulepšavanja" (naravno, ukoliko ne remete realan prikaz predmeta), sigurno privlače pažnju u mnoštvu fotografija aukcija.

Да, али употребом овог програма губи се аутентичност. Лепота приказа предмета за продају своди се на правилну композицију и осветљење фотографије а не на професионалну дораду. Мени је то професија, могао бих све фотографије да направим да пожелиш да купиш предмет и ако ти не треба, само што то не би био реалан приказ предмета. Уколико хоћете да направите фотографију као из каталога(приближну) можете направити сопствену светлосну кутију, није тешко јер се може импровизовати, наравно за веће предмете(намештај и сл.) нећете моћи да је користите али су они сами по себи далеко мањи проблем него мањи предмети, који често испадну скроз мутни јер не уме свако да их фотографише, многи и не знају да пребаце на макро опцију пре фотографисања. Ево неких примера ручно прављених светлосних кутија:
[Slika: photobox.jpg]

А ево резултата из таквих "склепаних" кутија: пример 1 ; пример 2 - притом ово сам фотографисао са апаратом од 5MP из руке и са само једном лампом.

Пробајте, резултати ће вас запањити, чак и ако фотографишете телефоном а камоли апаратом.
:klanjam se::klanjam se::klanjam se:
:king:
 
Citiraj
#12
Svaka čast za svetlosnu kutiju! Da li su bolji rezultati sa dva jaka svetla (kao na trećoj slici - dva reflektora) ili sa više slabijih svetala (poslednji primer)?
 
Citiraj
#13
Bitter, alal vera :bravo:
 
Citiraj
#14
Korisni saveti i lepo obrađen materijal....svaka čast.
 
Citiraj
#15
Svaka cast i veliko hvala na savetima za slikanje.Kutije sam tek sada otkrila,mislim da cu resiti moj veciti problem sa lakovanom i crvenom obucom a da ne pricam o prevrnutoj kozi.Sve cipele od prevrnute koze su mi musave na slikama,pa slikam iz 100 uglova pored prozora sa blicem,bez blica...Nikad mi nisu ispale lepo te slike,hvala jos jednom.
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)