• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakonske Obaveze Prodavca !!!
#31
Naravno da neki clan zakona moze da proglasi neki drugi clan nistavnim, ako sporni clan zakon proizilazi iz drugog clana i usko se odnosi na njega.
Ne moze malo da se krsi zakon. To sto je prekrsen jedan clan od njih 150 ne znaci da je ucinjeno delo malo, neznatno te naneta steta mala.

Ugovor ne mora da se ispostuje a pogotovo ako se "malo" krsi zakon

Kod:
[align=center]1. Obaveštavanje potrošača i pravo na odustanak
Dužnosti obaveštavanja za ugovore na daljinu i ugovore koji se zaključuju izvan poslovnih prostorija

Član 27 [/align]

Trgovac je dužan da pre zaključenja ugovora na daljinu, odnosno izvan poslovnih prostorija, pored podataka iz člana 13. ovog zakona, na jasan i razumljiv način potrošača obavesti o:

6) kada pravo na odustanak od ugovora nije predviđeno u skladu sa članom 37. ovog zakona, o podatku da potrošač ne može da koristi pravo na odustanak ili, gde je primenjivo, okolnostima pod kojima potrošač gubi pravo na odustanak od ugovora;

7) postojanju njegovog ugovornog odnosa sa poštanskim operatorom preko koga potrošač može, u slučaju reklamacije zbog nesaobraznosti, da pošalje robu o trošku trgovca.

[align=center]Pravo potrošača na odustanak od ugovora

Član 28[/align]

Potrošač ima pravo da odustane od ugovora zaključenog na daljinu, odnosno izvan poslovnih prostorija u roku od 14 dana, bez navođenja razloga i dodatnih troškova, osim troškova iz čl. 34. i 35. ovog zakona (u daljem tekstu: odustanak od ugovora).

Mnogo bi lepo bilo kada bi prodavac mogao da radi sta hoce i kako hoce a kupac sve to da ispostuje......

Ja kao neko iz 9te kupovine vec imam problem sa veoma "pooslovnim" ljudima koje zastupas.
Vidis ovo je iz prvog posta >
Kod:
Kada budete pogledali moj profil videcete da cak imam i negativne ocene zato sto prodavac i Limundo krse zakon.
Vec nekoliko puta nailazim na prodavce koji "neodgovaraju za nastalu stetu pri transportu".

Ko ovde ima problem u glavi a ko sa Limundo "poslovnim" ljudima ?

Ova ti je najaca do sada :
Kod:
Чињеница је да је тај посебни услов ништаван, али се то питање покреће у случају спора а не са унапред усађеном намером да се уговор не испоштује.
Dakle kupac je kriv i ne sme da se buni jer je prodavac unapred smislio kako da dodje do spora, izbegavanjem obaveza.
Pa ovo je biser za biserom :D

Ni ova ti nije losa :)
Kod:
Када видим нешто што ми не одговара код неког у опису или условима ја прескочим ту аукцију, ти си свесно ишао на такву аукцију да би је упропастио, можда је другопласирани на истој могао лично да преузме предмет који му је требао или није имао сумњу у продавчево умеће паковања предмета. Код тебе је постојала јасна намера да упропастиш те аукције.

Mrzi me da tarzim clan kojim se zabranjuje takva selektivna trgovina.
Vidis ta aukcija je pocela kod prodavca sa idejom. Sto znaci da je postovao takva pravila sa namerom da obmane i zastrasi kupca.
Nije kupac kriv sto je prodavac djubre tako da i ne mora da ga postuje kao coveka a ne mora da postuje ni tu akciju jer je van okvira zakona.

Sto se tice opcija preuzimanja, postoji opcija samo LICNO PREUZIMANJE, tako da tvoj komentar oko toga nema veze sa ovom temom.
 
#32
Када видим нешто што ми не одговара код неког у опису или условима ја прескочим ту аукцију, не стварам себи стрес, ти си свесно ишао на такву аукцију да би је упропастио, можда је другопласирани на истој могао лично да преузме предмет који му је требао или није имао сумњу у продавчево умеће паковања предмета. Код тебе је постојала јасна намера да упропастиш те аукције. По мени ти си потпуно исти као и ти продавци који постављају те незаконите услове, само што они имају доста оцена и све су позитивне а ти имаш две негативне на једанаест трговина. Размисли ко ту ради нешто погрешно.
 
#33
To sto vi obilazite aukcije koje nisu u skladu sa zakonom o zastiti potrosaca je vas izbor.
Takve aukcije nece postati legalne jer ih vi izbegavate, i dalje su u suprotnosti sa zakonom.

Vec sam vam objasnio da postoji opcija LICNO PREUZIMANJE i dalje stoji da vas komentar nema smisla.

Kod kupca nema namere jer trgovina krece od prodavca.
Da bi neko nesto kupio , neko drugi prvo mora to nesto da ponudi.
Ukoliko neko nudi robu/uslugu u suprotnosti sa zakonom takva ponuda ne dolazi sa strane kupca. :)
Time je prodavac svesno krenuo da obmane kupca.
Kupac nema nikakvu zakonsku obavezu da ispostuje takvog prevaranta.

Doduse ajde da vidimo sta ce CEPS da kaze na sve ovo i da li ce Limundo promeniti ovakvo poslovanje preko njegovog web portala.
Ode da sklopim i posaljem prijavu jer mi je kao kupcu muka da objasnjavam svoja prava, hvala bogu ima neko ko ce da brine i o potrosacima.
 
#34
Ајде полако, па нам јави како је прошло.
 
#35
Pa nije valjda da vam je sve ovo bilo brzo ? :)
Sve je onako kako treba da bude, sem uskladjenosti Limunda sa zakonom.

poslato ...
 
#36
Nije nezakonski uopste ako prodavac salje robu kupcu na njegov rizik, jos vise ako se obe strane tako i dogovore. Da je to nezakonski, veliki deo privrede bi morao u zatvor (Pogledati i Opste uzanse za promet robom).

Incace, ne znam zasto neki i uporno insistiraju na pozivanju na ZZP (Zakon o Zastiti Potrosaca) kad on ne vazi kada je u pitanju kupoprodaja izmedju fizickih lica.
Termin fizicko lice u ZZP se odnosi na preduzetnike tj. vlasnike malih trgovinskih radnji - u prevodu fizicka lica koja obavljaju kupoprodaju radi sticanja dobiti i za to su registrovana.
Za kupoprodajne odnose izmedju "obicnih" fizickih lica zaduzen je ZOO iliti Zakon o obligacionim odnosima, dakle ako eventualno dodje do nekog spora, ne mozete se pozivati na ZPP vec samo na ovaj drugi.
Sto se tice a neko je spomenuo polovnu robu, ona isto podleze ZZP - sa jednom vrlo malom iznimkom - a to je da se mogu ugovarati i nizi garantni rokovi u odnosu na novu robu.
 
#37
(14.01.2015 19:18)wujaymarkoff Piše: Termin fizicko lice u ZZP se odnosi na preduzetnike tj. vlasnike malih trgovinskih radnji - u prevodu fizicka lica koja obavljaju kupoprodaju radi sticanja dobiti i za to su registrovana.
Za kupoprodajne odnose izmedju "obicnih" fizickih lica zaduzen je ZOO iliti Zakon o obligacionim odnosima, dakle ako eventualno dodje do nekog spora, ne mozete se pozivati na ZPP vec samo na ovaj drugi.
Sto se tice a neko je spomenuo polovnu robu, ona isto podleze ZZP - sa jednom vrlo malom iznimkom - a to je da se mogu ugovarati i nizi garantni rokovi u odnosu na novu robu.

Koliko ste sigurni u to ? Mislim, i ovako je ok, nemam nekih većih primedbi, osim što bih voleo da sam i ja, kao prodavac, više zaštićen od toga da li će mi kupac naneti štetu. Uvek me je bunilo to "fizičko lice" u ZZP, tek sada, kada ste napisali, sam se setio da su preduzetnici pred zakonom fizička lica. No, nisam stručnjak tako da ostaje pitanje sa početka. Koliko ste sigurni da je zakonodavac pri tom mislio samo na preduzetnike ?
 
#38
(14.01.2015 19:33)blistok Piše: Koliko ste sigurni u to ? Mislim, i ovako je ok, nemam nekih većih primedbi, osim što bih voleo da sam i ja, kao prodavac, više zaštićen od toga da li će mi kupac naneti štetu. Uvek me je bunilo to "fizičko lice" u ZZP, tek sada, kada ste napisali, sam se setio da su preduzetnici pred zakonom fizička lica. No, nisam stručnjak tako da ostaje pitanje sa početka. Koliko ste sigurni da je zakonodavac pri tom mislio samo na preduzetnike ?

Da.

Član 5 st.2 dotičnog zakona vrlo jasno definiše prodavca tj. trgovca:

" trgovac je pravno ili fizičko lice koje nastupa na tržištu u okviru svoje poslovne delatnosti ili u druge komercijalne svrhe, uključujući i druga lica koja posluju u njegovo ime ili za njegov račun; "

A po zakonu o privrednim društvima, status fizičkih lica imaju preduzetnici, a status pravnih lica društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o) i akcionarska društva (a.d.) (postoje i komanditna drustva koja su veoma retka kod nas, ortacka su odskora ukinuta).
 
#39
(14.01.2015 21:22)wujaymarkoff Piše: Da.
Član 5 st.2 dotičnog zakona vrlo jasno definiše prodavca tj. trgovca:
" trgovac je pravno ili fizičko lice koje nastupa na tržištu u okviru svoje poslovne delatnosti ili u druge komercijalne svrhe, uključujući i druga lica koja posluju u njegovo ime ili za njegov račun; "
A po zakonu o privrednim društvima, status fizičkih lica imaju preduzetnici, a status pravnih lica društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o) i akcionarska društva (a.d.) (postoje i komanditna drustva koja su veoma retka kod nas, ortacka su odskora ukinuta).

Odlično. Hvala na informaciji. Ovde je i dalje najbitnije poštovati pravilnik (naravno, i čojstvo) ali je korisno znati. Sada ću morati i taj zakon da pročitam, valjda ću ga shvatiti :)
 
#40
:D

A zbog cega citate ILI kao ODNOSNO ?

Znate ILI je naporedni veznik, odnosno iz grupe rastavnih koji regulise odnos u recenici.
ILI nije isto sto i ODNOSNO,

Citat:Rastavni odnosi javljaju se među nezavisnim predikatskim rečenicama koje obeležavaju različite radnje od kojih će se realizovati samo jedna. Glavni veznik za obeležavanje ovog odnosa je ili.

Nije tacno da je pravno lice fizicno lice :D
Nema nikakvog razloga niti je sramota da se posluje sa PRAVNIM LICEM stoga nema potrebe da menjaju pravno lice u fizicko lice niti je to moguce.


Citat:
Značenje pojedinih izraza

Član 5
Pojedini izrazi koji se upotrebljavaju u ovom zakonu imaju sledeće značenje:

1) potrošač je fizičko lice koje na tržištu pribavlja robu ili usluge u svrhe koje nisu namenjene njegovoj poslovnoj ili drugoj komercijalnoj delatnosti;

2) trgovac je pravno ili fizičko lice koje nastupa na tržištu u okviru svoje poslovne delatnosti ili u druge komercijalne svrhe, uključujući i druga lica koja posluju u njegovo ime ili za njegov račun;

3) prodavac je, u smislu odredaba kojima se uređuje zaštita potrošača u ostvarivanju prava iz ugovora o prodaji i zaštita potrošača u ostvarivanju prava iz ugovora o pružanju usluga, trgovac sa kojim je potrošač zaključio ugovor o prodaji robe, odnosno pružanju usluge;

8) ugovor na daljinu je ugovor zaključen između trgovca i potrošača u okviru organizovane prodaje ili pružanja usluga na daljinu bez istovremenog fizičkog prisustva trgovca i potrošača, isključivom upotrebom jednog ili više sredstava komunikacije na daljinu do trenutka zaključenja ugovora, uključujući i sam trenutak zaključenja;

Simpaticni neki stavovi 1 ili 2 ili 3 hahaha

Pravo da vam kazem je ne znam sta uopste potrosac ima da se slaze ILI ne slaze trgovini.
Dobice sta mu prodavac da i neka bude srecan sto je i to dobio za njegov novac.

:D
 
#41
ja vam kazem kad je zakon (zzp)pisan niko nije mislio na gradjane koji prodaju polovnu robu,a drugo Limundo je mnogo vise javna licitacija nego trgovina na daljinu...
 
#42
smorio sam se :)
 
#43
I ja, veruj mi :/
 
#44
moram da se slozim sa maxii2

cak sam ranije i otvorio temu o o uslovima prodaje http://cafe.limundo.com/thread-170.html

trebalo bi svi da izbrisu da nisu odgovorni za state nastalu u transportu ,mada svako ko logicno razmislja nemoze se smatrati odgovornim ako kurir npr slucajno ili namerno razbije predmet ali to u svakom slucaju nije probem kupca i treba da se vidi jel kriva kurirska sluzba (a i oni izbegavaju odgovornost) ili lose pakovanje

ja cu to izbrisati...
 
#45
Slazem se i ja sa maxii2, niti ne licitiram na aukcijama na kojima je takvo sta nevedeno. Ali, ovde je jasno da je clan licitirao da bi se sporio oko toga. BZVZ....
 
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)