• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
О рекламацијама
#16
(27.02.2015 21:06)Branari Piše: Ne bih da zvučim previše cinično, ali ovde se i trguje na sopstvenu odgovornost. Limundo nije prodavac (osim svog reklamnog prostora), to je samo platforma koja obezbeđuje izlaganje ponude i ostvarivanje kontakta između zainteresovanih strana u kupoprodaji.

Slazem se da se trguje vecim delom na svoju odgovornost , ali se ne slazem da je Limundo " samo platforma koja obezbeđuje izlaganje ponude i ostvarivanje kontakta između zainteresovanih strana u kupoprodaji. " i da iz tog razloga ne treba da ima odgovornost i da snosi posledice . Zaboravljas da na osnovu iste te kupoprodaje , Limundo ostvaruje profit na racun svojih clanova , a kako bi ti slikovito pojasnio zasto to nije SAMO mesto ili ti platforma za kupoprodaju . Pusti nekog narkomancica iz kraja da se nadje sa klijentom u tvom stanu da razmeni robu i novac pa ces da vidis koliko je to SAMO mesto ili platforma i da li neces da odgovaras kada ti pokuca milicija na vrata :) Ja sam otisao u krajnost , ali i za mnogo manje prevare ista je situacija .
 
Citiraj
#17
Kako smo u temi "Najbolje rešenje" započeli diskusiju o reklamacijama, procesu rešavanja, savetima i slično, otvaram novu temu gde možemo pisati o tome.
:lotr:
 
Citiraj
#18
Pa dobro, svidja mi se izdvojena tema ... ali da konkretizujemo malo ...
- kojim aktom (Pravilnik, Zakoni...) ili  konkretnije delovima akata, su definisane prava i obaveze prodavaca, odnosno kupaca vezano za reklamacije,
- da li se pod reklamacijom podrazumeva samo to da postoji nesaobraznost predmeta, odnosno nedostaci predmeta ili se pod reklamacijom podrazumeva i reklamacija bez jasnog obrazlozenja ili bez obrazlozenja,
- da li se pod reklamacijom podrazumeva i vracanje predmeta bez obrazlozenja u roku 14 dana,
- kako se dodeljuju ocene u slucaju prihvatanja,  odbijanja reklamacije ili nemogucnosti dogovora, odnosno sta se desava sa naplacenom provizijom u slucaju prihvatanja reklamacije,
- kakav je stav oko postarine i drugih naknada (provizija za povracaj  novca, naplacena provizija za prodat predmet...)
Eto, mogli bi da odgovorite za pocetak, na ove nejasnoce i iznesete stav LT po ovim pitanjima.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#19
Ja ću se potruditi da vam odgovorim koliko mogu i umem. Nisam pravnik, te samim tim nisam upoznata sa tumačenjima zakona Republike Srbije, videću svakako da pitam kolege koji su upoznatiji sa tim da vam daju bolji odgovor od mene vezano za zakone u ovoj temi.
Reklamacija je kad predmet nije u opisanom stanju. Raskid ugovora je kad predmet jeste u opisanom stanju ali kupac hoće da ga vrati. Prost primer - kupili ste patike i one imaju oštećenje, to je reklamacija. Kupili ste patike, došli ste kući i ustanovili da vam ne odgovaraju, recimo niste ih probali na licu mesta a ustanovli ste da su vam male, iako su dimeznije jasno navedene, to je raskid ugovora. Iz iskustva vam mogu reći da se raskid ugovora na Limundu javlja toliko retko da se ne sećam kad sam zadnji put imala neku sličnu situaciju.
U oba slučaja kupac može u roku od 15 dana da traži povraćaj novca a da vrati predmet.
Naša preporuka je da se kod reklamacije poštarina podeli, a kod raskida ugovora da kupac plati obe poštarine. Napominjem, preporuka, jer nema definisano pravilo za ovo, na čemu ćemo definitivno raditi jer će i nama biti lakše.
Ocene - u slučaju rešene reklamacije, razmenjuju se pozitivne ocene. u slučaju odbijene reklamacije, negativna ocena prodavcu.
Pravilo je da se provizija vraća prodavcu ako da negativnu kupcu, ali nekad izlazimo u susret kad su reklamacije u pitanju, naročito ako je predmet skuplji i slično. Opet, to su situacije gde moramo da konsultujemo nadređene, jer su potrebne dodatne detaljne provere, ali uvek možete od nas to da tražite. Što su potrebne provere - imali smo situacije da prodavac veštački diže cenu i neće svom duplom nalogu da da negativnu, pa nas kontaktira da mu vratimo proviziju jer je uvažena reklamacija kupcu.
:lotr:
 
Citiraj
#20
Zahvaljujem Alduin, uz vasu obavezu da podelite, koje principe treba postovati prilikom ˝pregovaranja˝ o reklamaciji, a vezano za pravnu tematiku. Cenim da je to bitno, kako bi tema isla u pravom pravcu, te kako bi na kraju izvukli neka opste prihvacena pravila.

Ja cu za pocetak citirati deo pravilnika, koji u jednom stavu razmatra nedostatke na predmetu i jedan nacin resavanja reklamacije - otklanjanje nedostataka o trosku prodavca.

˝11.5. Nedostaci na predmetu
Svaki član ima sva zakonom zagarantovana prava u vezi sa nedostacima na predmetu i ta prava može ostvarivati u zakonom predviđenim postupcima i u zakonom datim rokovima. Limundo d.o.o. može dobrovoljno posredovati u rešavanju eventualnih problema između članova povodom pitanja nedostataka na predmetu ako mu se nezadovoljni član obrati žalbom u roku koji je određen u Uputstvima za korišćenje Limunda i Kupinda. Posredovanje Limundo d.o.o. ne utiče na pravo člana na sudsku zaštitu svojih prava.

Limundo d.o.o. neće posredovati povodom ugovora sa uslovima koji su usaglašeni mimo onih koji su određeni u ponudi i mimo ovih Uslova korišćenja.

Ukoliko se na predmetu pojavi neki nedostatak koji nije pomenut u opisu predmeta, a koji drastično smanjuje ili poništava vrednost ili svrsishodnost predmeta, ili predmet nema osobine navedene u ugovoru u skladu sa Uslovima korišćenja i važećim Pravilima Limundo.com i Kupindo.com, kupac će, u roku koji je određen u Uputstvu za korišćenje, zahtevati od prodavca da otkloni nedostatak o svom trošku.

Limundo d.o.o. zadržava pravo da suspenduje članski status prodavca ukoliko prodavac ne sarađuje sa kupcem na način predviđen u ovom članu.˝

Ono sto ovde ostaje nedefinisano, sta se desava u situaciji, kakda nedostaci ocigledno postoje, a recimo prodavac ne zeli da to prizna, odnosno ne prihvata otklanjanje nedostataka, vec npr. insistira na vracanju predmeta/novca.
Takodje mislim da i stav o troskovima postarine, mozda treba korigovati, da kod situacija kod kojih je nesumljivo prodavac kriv za nedostatak  - treba da prodavac snosi kompletne troskove, u oba pravca.
Mislim da LT, mora da uzme ucecse u oceni stanja predmeta, pogotovu ukoliko postoje nesumljvi dokazi (zapisnik, video, ili se i na slikama na samoj aukciji uocava nedostatak i sl) , bez obzira na izrecen stav da je to ˝neefiksan način rešavanja˝ - opet kazem, ukoliko za to postoje nesumljivi dokazi.
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#21
Alduin: "imali smo situacije da prodavac veštački diže cenu i neće svom duplom nalogu da da negativnu, pa nas kontaktira da mu vratimo proviziju jer je uvažena reklamacija kupcu."
:rolf: E vama stvarno nije lako :lol:
Sasacv68: "Mislim da LT, mora da uzme ucecse u oceni stanja predmeta, pogotovu ukoliko postoje nesumljvi dokazi (zapisnik, video, ili se i na slikama na samoj aukciji uocava nedostatak i sl) , bez obzira na izrecen stav da je to ˝neefiksan način rešavanja˝ - opet kazem, ukoliko za to postoje nesumljivi dokazi."
Pa u tome je problem, sta su "nesumnjivi dokazi". Zapisnik, mozda, jer je ziv covek (kurir) svedok. Ali ostalo... Kao sto je cini mi se Dudadunja napisala, Limundo i ne vidi predmete, a foto je lako preurediti ili jednostavno poslati snimak neceg drugog :(
Samo, meni ne bi smetalo ako bi prodavac insistirao da mu vratim predmet za koji smatram da nije adekvatno opisan. Smetalo bi mi jedino ako bi insistirao da ga zadrzim, odnosno da mu nista ne fali. Ako, pak, prihvati reklamaciju, pristala bih na njegove uslove. Bar mislim, nikad mi se nije desilo...

Alduin: "Reklamacija je kad predmet nije u opisanom stanju. Raskid ugovora je kad predmet jeste u opisanom stanju ali kupac hoće da ga vrati. Prost primer - kupili ste patike i one imaju oštećenje, to je reklamacija. Kupili ste patike, došli ste kući i ustanovili da vam ne odgovaraju, recimo niste ih probali na licu mesta a ustanovli ste da su vam male, iako su dimeznije jasno navedene, to je raskid ugovora. Iz iskustva vam mogu reći da se raskid ugovora na Limundu javlja toliko retko da se ne sećam kad sam zadnji put imala neku sličnu situaciju."
E sad, ovo je super, u idealnim uslovima. Iz cele rasprave vodjene ovde, imam utisak da kupci i ne znaju da mogu da vrate predmet bez reklamacije, vec koriste reklamaciju samo da bi vratili - iz gornjeg primera neodgovarajuce patike. Statistika (iskustvo Alduin) govori u prilog tome. Mozda je resenje da blogujete kupce objasnjenjem da ne moraju da ulazu reklamaciju, vec mogu da traze sporazumni raskid ugovora? Mada je tu sada pitanje i vracanje provizije, jer ne kosta sve po par stotina dinara.
 
Citiraj
#22
Купац који врати предмет без разлога мора добити негативну оцену. Предмет се раби два пута у превозу, аукција је уништена, други пут предмет никад не достигне цену од првог пута, што значи да је продавац и економски оштећен. То све значи да купац МОРА добити негативну.
У супротном биће могућ потпуно легалан одустанак од аукције, купим озвучење за журку и оно ме кошта само две поштарине уместо 100 еура. Треба ми пројектор за семинар - нема фрке, купим пројектор и одрадим семинар и вратим га продавцу. Треба ми скутер да идем на излет са другарима, у мом граду нема за изнајмљивање - никакав проблем, изнајмићу га на два дана за цену две поштарине...
Поштовање Закона и оцене су две одвојене стране, свако одустајање без разлога требало би се наградити негативном оценом, а не спорим да треба прихватити предмет назад.
 
Citiraj
#23
Prvo, pohvala za temu :) i apsolutno se slažem sa Bitterom.

Drugo,
@Blistok: Sve je okej; ovde nema rodne razlike - svi smo ionako samo algoritmi. :thumbsup: Šalu na stranu, pitanje ti je sasvim na mestu. Baš me zanima, šta je s tim kupcem dalje bilo? Da li je i dalje aktivan na L/K? Kakve su mu ocene? Inače, naravno, trebalo je da napravi zapisnik, čim je ustanovio da nedostaje neki deo.


(28.02.2015 03:10)kurije-oko Piše: Slazem se da se trguje vecim delom na svoju odgovornost , ali se ne slazem da je Limundo " samo platforma koja obezbeđuje izlaganje ponude i ostvarivanje kontakta između zainteresovanih strana u kupoprodaji. " i da iz tog razloga ne treba da ima odgovornost i da snosi posledice . Zaboravljas da na osnovu iste te kupoprodaje , Limundo ostvaruje profit na racun svojih clanova , a kako bi ti slikovito pojasnio zasto to nije SAMO mesto ili ti platforma za kupoprodaju . Pusti nekog narkomancica iz kraja da se nadje sa klijentom u tvom stanu da razmeni robu i novac pa ces da vidis koliko je to SAMO mesto ili platforma i da li neces da odgovaras kada ti pokuca milicija na vrata  :) Ja sam otisao u krajnost , ali i za mnogo manje prevare ista je situacija .

Jasno mi je šta želiš da kažeš, ali analogija nije sasvim dobra. ;) Naravno, ako ustupiš stan za nekakve nezakonite radnje, odgovoran si. Ali, zamisli da si vlasnik, recimo, pozorišta. Niko ne bi mogao da te drži odgovornim u sličnom slučaju, osim ako nema dokaza da si organizovao i/ili učestvovao u tim nezakonitim poslovima. Mogućnost kontrole je osnova za pozivanje na odgovornost. Vlasnik tog pozorišta nije ni mama ni tata posetiocima i nije dužan da ih drži za ruku. Oni znaju čemu pozorište služi i moraju imati razumna očekivanja & ponašati se u skladu s tim. :rukovanje: A time što su došli u tvoje pozorište, ne znači da je njihova odgovornost magično nestala, i prešla na tebe. Svako je odgovoran za svoje postupke. Ako ustanoviš da je neki posetilac uradio nešto nezakonito, obavestićeš nadležne i onemogućiti mu da u tvom pozorištu to i dalje radi.
 
Citiraj
#24
(28.02.2015 13:15)BitterLemon Piše: Купац који врати предмет без разлога мора добити негативну оцену. Предмет се раби два пута у превозу, аукција је уништена, други пут предмет никад не достигне цену од првог пута, што значи да је продавац и економски оштећен. То све значи да купац МОРА добити негативну.
У супротном биће могућ потпуно легалан одустанак од аукције, купим озвучење за журку и оно ме кошта само две поштарине уместо 100 еура. Треба ми пројектор за семинар - нема фрке, купим пројектор и одрадим семинар и вратим га продавцу. Треба ми скутер да идем на излет са другарима, у мом граду нема за изнајмљивање - никакав проблем, изнајмићу га на два дана за цену две поштарине...
Поштовање Закона и оцене су две одвојене стране, свако одустајање без разлога требало би се наградити негативном оценом, а не спорим да треба прихватити предмет назад.


Hvala za ovaj komentar, baš sam razmišljala šta obući za 8. Mart :lol: Na*ebaće prodavačice lepih krpica i cipelica! :rolf:
Boli briga vuka šta ovca misli o njemu!
 
Citiraj
#25
postoji ovde jos jedan problem

postavite neki skupocen predmet koji vredi npr.50000 dinara a aukcija se zavrsi npr, na 10000 dinara i sad nakon 7 dana predmet se pokvari i popravka kosta 25000 dinara dali je prodavac obavezan da plati poravku od 25000 dinara ili je dovoljno samo da vrati novac a kupac njemu predmet ?

a Bitteter je apsolutno upravu pa nije Limundo servis za iznajmljivanje da se jednostrano raskidaju ugovori sa fizickim licima bez obrazlozenja ti slucajevi bas su i jako retki jer i po zakonu kupci na to nemaju pravo a i u obicajnom pravu naseg naroda nema takve klauzule a videli ste misljenje ministarstva trgovine da u ugovornim odnosima izmedju fizickih lica se ne primenjuje zzp.

malo je apsurdna situacija da kupcu vratimo novac pa mu damo negativnu jer kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora ali ako prodavac na to pristane radi pozitivne poslovne politike onda nema pravo da negativno oceni

koliko je samo skupo iznajmljivanje vencanica pa onda niko nebi iznajmljivao kupi na limundnu ili kupindu pa vrati i sve super e drugari to nemoze na sudu gubite spor pa posle plakanje...

po toj logici odustajanja neko bi mogao da sakupi 5000 jedinstvenih ocena i pehar a da je sve predmete prakticno iznajmio a ne kupio
 
Citiraj
#26
@LiMuBaj i Bitter: Nije spomenut jednostrani, vec sporazumni raskid ugovora - umesto reklamacije, koju, koliko ja vidim, prodavac mora da prihvati - bez obzira na stanje predmeta i opravdanost. Vec danima o tome pisemo i nema vise smisla da spominjem clanicu kojoj se to nedavno desilo, mora da intenzivno stuca celu sedmicu. A sigurno njen slucaj nije jedini. Ja bih volela da prodavac ne mora da prihvati reklamaciju ako robi nista ne fali. Ali koliko vidim iz prakse i niza iskustava ovde, dovoljno je da se kupac zali i ako prodavac ne prihvati reklamaciju, dobija negativnu. A da potsetim, vise nema ni dokazivanja.
E pa samo zbog toga mislim da je bolje, bar u nekim slucajevima (npr. tesne cipele, iako broj odgovara) kupac prihvati da uzme predmet nazad, i da se prijateljski dogovore kako da steta bude sto manja po oboje, nego da kupac jos dodje u iskusenje da osteti predmet da bi opravdao reklamaciju.
 
Citiraj
#27
pa normalno je da ce se u vecini slucajeva clanovi dogovoriti ako ima prostora , ali prodate npr. motornu testeru covek isece 100 metara drva pa vam vrati ili ozvucenje za svadbu ili skupocene cipele nosi ih 14 dana pa vrati ajde da se izjasnimo ko pristaje na takve uslove pa da ja odmah pocnem da iznajmljujem skupocenu garderobu obucu masine i alate suktere lap topove tablete sve i svasta iznajmim na 14 dana pa vratim znate koliko je samo iznajmljivanje soni playstationa po danu ? juhu ima da se obogatim ko prodaje sonije da zapocnem biznis ? :)
 
Citiraj
#28
E, ovde se baš fina rasprava zakuvala :) Možda i ispadne nešto dobro od ovoga.
Ajmo redom :)
@sasacv68
Neka moja logika a mislim da je tako i u zakonu je da u slučaju manjeg kvara ponudim smanjenje cene (koliko već košta opravka) a u slučaju većeg povrat novca. Tako isto postupaju i u pravim prodavnicama. Problem je u tome što većina stvari koja se ovde proda ode za neku relativno malu sumu tako da cena popravke uglavnom prevazilazi prodajnu cenu.
Što se tiče poštarina u principu se slažem ali gde povući liniju ? Kupiš pojačalo, ima par ogrebotina na poleđini koje nisu bile u opisu aukcije, ili kupiš pojačalo koje ne vrši sve funkcije... U oba slučaja je prodavac kriv ali da li u oba za obe poštarine ?
Slike, zapisi ... I ja mislim da bi LT trebao da se umeša malo više ako postoje neki dokazi na temu ali bi onda morali unapred da kažu koji su dokazi prihvatljivi i na koji način. Tako da ti dokazi budu pribavljani u toku procesa a ne kada je već prošlo neko vreme pa onda svašta može da se napravi.
@ Jugana
Sporazuman raskid podrazumeva baš to a ne da je jednoj strani LT uperio sačmaricu u leđa i "dao ponudu koju ne može da odbije" :) Nije meni problem da prihvatim predmet nazad i ako ne postoje opravdani razlozi za to ali ne želim da imam onda troškove i želim da to uradim slobodnom voljom. Znači, vraćamo se na temu dokazivanja da ne bi bilo "ipak mi se ne sviđa pojačalo, sada ću malo da polomim koje dugme pa je to onda reklamacija".
@ Bitter
Nemoj više davati primere, vidiš da su već i prodavci dobili svakakve ideje a kamoli kupci :lol:
@ Branari
Prvo, imaš piće po izboru za moj previd.
Što se tiče kupca - ništa. Tu je i dalje, ima par desetina pozitivnih i nema negativnih. Prošlo je isuviše vremena, nemam nikakve dokaze da potkrepim svoje reči i ... Stavio sam ga crnu listu i život ide dalje.
Vlasnik pozorišta će i sam odgovarati ako zna za nelegalne radnje ali ne preduzme ništa. Kao na primer sa onom Viagrom što si dao link.
 
Citiraj
#29
(28.02.2015 20:43)blistok Piše: @ Bitter
Nemoj više davati primere, vidiš da su već i prodavci dobili svakakve ideje a kamoli kupci  :lol:

Шта ћу кад се примери сами намећу.
 
Citiraj
#30
@blistok pa upravo sam to htela da kazem, izgleda da ne znam srpski. Problem (odnosno ono sto ja vidim kao problem) nije u sporazumu bilo koje vrste, vec u tome sto se prodavac prakticno primorava da prihvati reklamaciju bez obzira na stanje predmeta, jer Limundo ne prihvata nikakve dokaze o tom stanju. Ni fotografije, ni snimak... Neko je spomenuo zapisnik, a ja vas sve pitam kakav? Koji ce zapisnik dokazati u kakvom je stanju bio predmet kada je krenuo na put ka prodavcu? Ili mislite da kupac treba da pravi zapisnik kad primi predmet i vidi da ima razloga za reklamaciju - samo pred kim? Da ne pusta kurira pre nego sto testira stvar?
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)