• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 1 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Limundo pravila

(06.08.2015 00:14)dragannale Piše: pod velikim sam stresom zbog uvreda i svega sto mi je pisao,LT je ponistio sve negativne,samo mi recite kako se blokira clan?

Evo ovde imate kako da blokirate nekog Limundovca:

http://cafe.limundo.com/thread-130-post-...s#pid19525
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
Ima i nekih prednosti kada ima toliko multipliranih tema ... ne moraš mnogo da tražiš gde ćeš okačiti post :)

Pre nekog vremena (kada se pojavio Oglasindo) su izrečene neke stvari od administracije koje su me pomerile ali, kako su tada bile one vrućinčine, nedovoljno da bih adekvatno reagovao. Pa koristim priliku sada. Dosta toga je već rečeno ali ajde da bude sve u jednom postu pa možda neko bude imao neke koristi od toga a nadajmo se da će biti neka korist i za sve nas.

Moja omiljena tema :) - reklamacije.

Nisam pravno obrazovan tako da zaključke koje dajem su moje lično shvatanje tih zakona ali dajem vam linkove i savetujem da ih i sami pročitate pa donesete sud.

Nisam bio siguran na koje sve zakone ove države se pozivaju u Limundo D.o.o. pri kreiranju pravila poslovanja ovde na Limundu. Znao sam da preferiraju ZZP mada na većinu članova ovde se odnosi ZOO. Za one koji ne znaju šta znače ove skraćenice :

ZZP:
http://paragraf.rs/propisi/zakon_o_zasti...osaca.html

Mišljenje nadležnog ministarstva o važenju ZZP na fizička lica :
http://zastitapotrosaca.gov.rs/za-potros...o=latinica

Znači - ne važi.

Mišljenja zakondavca o procedurama za reklamacije (napomena - sve to se odnosi na pravna lica ili preduzetnike a ne na fizička lica:
http://upravusi.rs/preduzetnistvo/odnosi...garancija/
http://zastitapotrosaca.gov.rs/vase-obav...eklamacija

Skraćeno :
1. država ne propisuje procedure za reklamacije čak ni pravnim licima a kamoli fizičkim.
2. Ni inspekcija nema pravo da vas prisiljava da prihvatite reklamaciju a kamoli LT. To je isključivo pravo suda.

U prevodu - zvanične procedure za reklamaciju (osim rokova u kojima pravna lica treba da odgovore na njih) nema. Limundo D.o.o. je uzeo za sebe pravo da odluči da je prodavac uvek kriv ako ne prihvati reklamaciju ali to nema veze sa zakonom već sa njihovim stavom. U skladu sa tim i negativne ocene dobijene po osnovu reklamacija su stvar lične interpretacije a ne dokazane stvari pa se prema njima treba tako i odnositi.

ZOO
http://paragraf.rs/propisi/zakon_o_oblig...osima.html

E ovaj zakon vam je bitan u slučaju bilo kojeg ozbiljnog spora koji biste mogli imati sa drugim članom ovde ili bilo gde da kupujete od fizičkog lica.

Zahvaljujući blogu koji su objavili sada znam i koji zakoni su im bili bitni u kreiranju njihove poslovne politike a samim tim i naše. Ovo je link za Blog :

http://blog.limundograd.com/2015/08/e-tr...nspekcija/

Kada sam pročitao ovo prvo sam pomislio utata :) (nije korektno ali nisam nikada tvrdio da sam svetac koji okreće drugi obraz :) ) a onda sam pročitao i te zakone. Prva dva su manje više nebitna za nas i to možete preskočiti ali ovaj treći jeste bitan :

http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_e...ovini.html

Pročitajte ga celog (više puta) a za one nestrpljive, obratite pažnju na članove :
4 - Poslednji pasus pogotovo
6 - Poslednji pasus
7.
8. Za sve vas koji ne želite da primate reklame u mejl.
12. Kod ovog člana vam je bitno povezivanje sa ZZP i njegovim članom 3. prva dva pasusa
18. Ovaj član je bitan vama lovcima na krivolovce koji klikću na "prijavi aukciju"
20. Isto
21 i 21a. U slučaju da smatrate da su neka vaša prava oštećenja ili da se krši zakon po bilo kom osnovu ovde vam piše kome da se obratite.
22. Mislim da vam je ovde sve jasno.

E sad, šta je poenta svega ovoga ? Prvo, imate na jednom mestu sva svoja prava i obaveze pa ako ste lenji da ih pročitate onda nemojte više ni da kukate ovde. Drugo, meni lično bitnije, zvanične procedure za reklamacije očito nema već to svaka firma donosi sama za sebe. Kako je većina prodavaca ovde fizičko lice nas obavezuje samo ZOO i naš lični moral. Sva ostala pravila je doneo Limundo D.o.o. u skladu sa svojom poslovnom politikom. To je ok. Ono što nije ok je da se onda priča o visokom stepenu zaštite članova. Možda i postoji visoka zaštita dela članova (kupaca) ali ne postoji u istoj meri i visoka zaštita drugog dela članova (prodavaca) pa ako ćemo već zajednički da ponovimo podvig hodanja po vodi (koji je do sada samo jednoj osobi uspeo) i to preko vetrovitog Lamanša onda bi bio red da se ozbiljnije pozabavite sa tim. Imate pravni tim, imate povelik LT tim (ima dosta plavuša al ajde :) ) pa valjda možete da smislite neko poštenije rešenje od ovoga sada.
 
Citiraj
Što znači astereoid neće da udari u zemlju ?
 
Citiraj
Imao sam nedavno slučaj da sam prodao dve knjige.U opisu stoji uplata pre slanja.Kupac mi šalje poruku da je platio knjige ali da je zaboravio da uplati za poštarinu i da će to sutra da uplati.Proveravam stanje i pošto vidim uplatu odlučim da pošaljem knjige ne čekajući dodatnu uplatu i o tome obavestim kupca.Naravno posle toga uplate nije ni bilo kao ni odgovora na poslate poruke.Kontaktiram LT sa detaljnim objašnjenjem i stiže sledeći odgovor:

"Hvala na poslatoj poruci!
Veoma mi je žao što je došlo do nesporazuma sa ovim članom.
Nažalost Limundo ne posreduje oko cene i uplate za poštarinu.
Možemo pomoći samo u slučaju da izlicitirana suma nije plaćena.
Zbog toga ni vaša negativna ocena ne bi bila opravdana.

Niste u obavezi da izlazite u susret članovima i šaljete ranije,
pre celokupne uplate.
Predlažem da pokušate da nađete rešenje sa članom.

Ukoliko i dalje postoji neka nejasnoća, možete me kontaktirati.
Svako dobro!

Srdačan pozdrav,
Lana
Limundo tim"

E sad pitam LT a i ostale članove da li ja tumačeći ovaj odgovor posebno deo "Nažalost Limundo ne posreduje oko cene i uplate za poštarinu,Zbog toga ni vaša negativna ocena ne bi bila opravdana. " mogu od kupca da tražim da mi za poštarinu koja realno iznosi 60-70 dinara uplati 150 ili 200 dinara i da on ne može da se žali i da negativnu ocenu pošto Limundo ne posreduje oko cene i uplate za poštarinu...
Meni je ova odredba,koju ja nisam uspeo da pronađem pa sumnjam i da postoji već je proizvoljno tumačenje jednog člana LT apsolutno ne logična.Molio bi LT da ovde da pojašnjenje ovakve situacije i da me uputi na deo pravilnika koji to definiše.
 
Citiraj
@Slooba

imao sam istu situaciju ali dobio sam suprotan odgovor

odnosno ima jedna razlika ja nisam jos bio poslao

i dobio sam odgovor dok kupac ne izmiri sve svoje obaveze nisam obavezan da posaljem

znaci greska sto ste poslali a niste sacekali dodatnu uplatu

da dodam po meni je to za negativnu ocenu kupcu jer nije izmirio svoje obaveze (nije platio postarinu a bio je obavezan)
 
Citiraj
@Slooba

Sto se tice cene postarine LT je se javno izjasnio da u slucaju da prodavac naplati vecu postarinu od realne, on taj novac mora da vrati. A za slucaj da prodavac naplati manju sumu od realne, kupac nije duzan da vrati taj novac jer je prodavac morao unapred da zna koliko tacno iznosi postarina.
 
Citiraj
@Vesic1

u ovom slucaju kupac nije platio postarinu uopste
 
Citiraj
(27.08.2015 23:39)Slooba Piše: E sad pitam  LT a i ostale članove da li ja tumačeći ovaj odgovor posebno deo "Nažalost Limundo ne posreduje oko cene i uplate za poštarinu,Zbog toga ni vaša negativna ocena ne bi bila opravdana. " mogu od kupca da tražim da mi za poštarinu koja realno iznosi 60-70 dinara uplati 150 ili 200 dinara i da on ne može da se žali i da negativnu ocenu pošto  Limundo ne posreduje oko cene i uplate za poštarinu...

@LiMuBaj

Znam, ali ja sam komentarisao ovaj deo. 
 
Citiraj
To znaci da ne stoji tumacenje da Limundo ne posreduje oko cene i uplate za postarinu i da je to tumacenje jednog clana LT.A normalno je da kad se naplati veci iznos za postarinu novac bude vracen kupcu.
 
Citiraj
A ja juče dobih ovakvu poruku odnosno odgovor na moju poruku da je predmet poslat i da je preteklo nešto novca ( oko tridesetak dinara )


Aukcija
Neodijumski magneti 15x2mm 10 komada
Od
xxxxx (59)
Poslato
27. Avg. 2015 17:31

Ma nemors da vracas, popi pice
 
Citiraj
(27.08.2015 23:39)Slooba Piše: E sad pitam  LT a i ostale članove da li ja tumačeći ovaj odgovor posebno deo "Nažalost Limundo ne posreduje oko cene i uplate za poštarinu,Zbog toga ni vaša negativna ocena ne bi bila opravdana. " mogu od kupca da tražim da mi za poštarinu koja realno iznosi 60-70 dinara uplati 150 ili 200 dinara i da on ne može da se žali i da negativnu ocenu pošto  Limundo ne posreduje oko cene i uplate za poštarinu...
Meni je ova odredba,koju ja nisam uspeo da pronađem pa sumnjam i da postoji već je proizvoljno tumačenje jednog člana LT apsolutno ne logična.Molio bi LT da ovde da pojašnjenje ovakve situacije i da me uputi na deo pravilnika koji to definiše.

U oba slučaja se radi o prevari. Što se prodavca tiče imaš i u ZOO neki paragraf koji ti kaže da kupca moraš upoznati sa svim toškovima vezanim za kupovinu. Što se kupca tiče on se svojom porukom obavezao da će platiti poštarinu i to je prihvatljivo kao dokaz. Razlika je u tome što postoji, jako mala ali ipak postoji, mogućnost da Limundo bude gonjen ako ne bude sankcionisao prodavca ali obrnuto toga nema. Samoinicijativno si poslao pa je njihova odgovornost - nula. Da li je to fer ? Nije. Da li je kupac zaslužio sankcije ? Jeste. Savet ? Batali, novac ćeš dobiti samo ako kupcu proradi savest pa ne moraš na to još dodavati i nervozu dok se raspravljaš sa LT.
 
Citiraj
Nema nervoze a ni novac nije bitan.Samo pokusavam da ukazem na nelogicnost.Doduse pokusavali su i drugi u raznim drugim situacijama uglavnom bez uspeha.Na Limundu postoji opcija slanje pre placanja.Ako je ovo pravilo onda tu opciju treba ukinuti jer kod svakog takvog slanja kupac verovatno ne mora da plati postarinu.Dovoljno je da plati kupljeni predmet jer Limundo ne posreduje oko cene i uplate za postarinu.Ili ce sada LT da izadje sa novim tumacenjem samo za ovakvu situacijui.Sto bi znacilo da je
na Limundu pravilo da ne postoje pravila.
 
Citiraj
(27.08.2015 23:39)Slooba Piše: E sad pitam  LT a i ostale članove da li ja tumačeći ovaj odgovor posebno deo "Nažalost Limundo ne posreduje oko cene i uplate za poštarinu,Zbog toga ni vaša negativna ocena ne bi bila opravdana. " mogu od kupca da tražim da mi za poštarinu koja realno iznosi 60-70 dinara uplati 150 ili 200 dinara i da on ne može da se žali i da negativnu ocenu pošto  Limundo ne posreduje oko cene i uplate za poštarinu...
Meni je ova odredba,koju ja nisam uspeo da pronađem pa sumnjam i da postoji već je proizvoljno tumačenje jednog člana LT apsolutno ne logična.Molio bi LT da ovde da pojašnjenje ovakve situacije i da me uputi na deo pravilnika koji to definiše.

Sto se tice konkretnog slucaja, kupac je ispao gnjida za postarinu i izvrdao pravila dobrog poslovanja(moralna) i nemas pravo da mu das negativnu ocenu jer limundo nije regulisao ovaj slucaj. A sto se tice realne cene postarine tu nisi u pravu. Tolika je mozda cena po cenovniku poste, ali meni koji sam recimo 5 km udaljen od iste i koji potrosim odredjenu kolicinu goriva do tamo i nazad svaki put kad odem-realna cena je oko 100 dinara za nesto sto kosta 50. Mnogi to ne kontaju, ali po meni je sasvim ok. Svakako postoji opcija da ne kupis predmet za koji ti ne odgovaraju uslovi prodaje tako da...
 
Citiraj
(11.09.2015 07:31)fanfon Piše:
(27.08.2015 23:39)Slooba Piše: E sad pitam  LT a i ostale članove da li ja tumačeći ovaj odgovor posebno deo "Nažalost Limundo ne posreduje oko cene i uplate za poštarinu,Zbog toga ni vaša negativna ocena ne bi bila opravdana. " mogu od kupca da tražim da mi za poštarinu koja realno iznosi 60-70 dinara uplati 150 ili 200 dinara i da on ne može da se žali i da negativnu ocenu pošto  Limundo ne posreduje oko cene i uplate za poštarinu...
Meni je ova odredba,koju ja nisam uspeo da pronađem pa sumnjam i da postoji već je proizvoljno tumačenje jednog člana LT apsolutno ne logična.Molio bi LT da ovde da pojašnjenje ovakve situacije i da me uputi na deo pravilnika koji to definiše.

Sto se tice konkretnog slucaja, kupac je ispao gnjida za postarinu i  izvrdao pravila dobrog poslovanja(moralna) i nemas pravo da mu das negativnu ocenu jer limundo nije regulisao ovaj slucaj. A sto se tice realne cene postarine tu nisi u pravu. Tolika je mozda cena po cenovniku poste, ali meni koji sam recimo 5 km udaljen od iste i koji potrosim odredjenu kolicinu goriva do tamo i nazad svaki put kad odem-realna cena je oko 100 dinara za nesto sto kosta 50. Mnogi to ne kontaju, ali po meni je sasvim ok. Svakako postoji opcija da ne kupis predmet za koji ti ne odgovaraju uslovi prodaje tako da...

Ne shvati pogrešno, ne želim da napadam, ali...
Možeš da odeš biciklom do Pošte pa te ne košta ništa. Doduše možeš i taksijem pa će koštati 500.
Hoću da kažem - ja se recimo ne bavim trgovinom dijamantima jer nemam početna sredstva, živce i kontakte  - odnosno uslove. Isto važi i za salvete, polovnu tehniku, stripove i ostalo što se nađe na Limundu i Kupindu.
Cenovnik poštarine je koliki jeste, ostale troškove prodavac treba da uračuna u obrt i to je to.

Ili da se uvede slično kao na Ibeju (aaaaa... rekao sam Ibej! Evo opet! :lol: ) - da piše koliko tačno košta isporuka.
 
Citiraj
Ono sto mene iritira su ovi oglasi koji postoje odnedavno! kako su poceli sa tim ja sve manje koristim limundo i kupindo jer mi se GADI da svake 3 sekunde gasim 6 oglasnih prozora!
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)