• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dilema
#1
Posmatrajući aukcije u poslednjih par meseci , primetio sam jednu čudnu dvosmislenost ili anomaliju u opisu predmeta
Naime u ponuđenim opcjama za plaćanje i slanje prodavci navedu iumeđu ostalog i POŠTA, ali kada odaberete tu opciju stigne poruka ...." Ne odgovaram za paket ako se izgubi , skeniram Vam ispratnicu, i ja sam sa tim zavrio - la .....!
Dilema
* Kupac uplatom očekuje da dobije paket, a ne foto dokaz o slanju"
" Kupac bira opciju koju prodavac ponudi , znači prodavac garantuje da će tim načinom slanja kupac dobiti paket "
ili
"Kupac izborom opcije slanja preuzima rizik na sebe ukoliko se paket izgubi ili ošteti ...."
Uvek postoji ono famozno :" Predlažemo da se dogovorite sa prodavcem"
ali bude trenutaka kada je to nemoguća misija..
Dakle ko na sebe prihvata rizik slanja
kupac - prodavac
Vaša iskustva i mišljenje ?
 
Citiraj
#2
Ne vidim razlog zasto bi se prodavci ogradjivali na taj nacin od slanja Postom. Procenat izgubljenih posiljki kod preporucenog pisma je isti kao i kod Post ekspresa. Prodavac, odnosno posiljalac je taj koji mora da podnese zahtev za potraznicom ukoliko posiljka ne stigne, dalje Posta salje primaocu potraznicu, koju ovaj treba da potpise i potvrdi da mu pismo nije stiglo. Ukoliko Posta ne uspe da nadje izgubljenu posiljku, obestecuje posiljaoca u iznosu desetostruke postarine. Dakle, u proces su ukljucene sve tri strane, i posiljalac i primalac i Posta, tako da ne vidim kako bi se neko mogao ograditi od toga.
U smislu da nije kriv u slucaju gubitka posiljke, u redu. Ali, ne moze se ograditi da nece preduzeti potrebne korake da se posiljka pronadje ili steta nadoknadi. Hocu reci, apsurdno je uopste spominjati odgovornost i rizik, onog trenutka kad vam Posta preuzme posiljku i kad platite postarinu, odgovornost je na Posti.
 
Citiraj
#3
Po zakonu pošiljka je odgovornost i vlasništvo pošiljaoca dok primalac svojim potpisom ne potvrdi da je preuzeo. Tako da tu nikakvog dogovora nema niti te poruke od prodavca imaju bilo kakvu snagu. Ako je prodavcu taj način slanja iz bilo kog razloga sumnjiv onda ne treba ni da ga stavlja.
 
Citiraj
#4
Neki verovatno ni ne razumeju odgovornost, pa zato pisu takve uslove. Nije odgovornost samo masiti se za dzep i platiti, odgovornost podrazumeva da ce uciniti sve u njegovoj moci da se posiljka pronadje ili steta nadoknadi. Od svih tih koji su naveli da ne odgovaraju, sumnjam da ima jedan koji ne bi pisao potraznicu za izgubljenim paketom, nego pisu u prazno, a ne znaju ni sta to znaci.
 
Citiraj
#5
Ван теме: О овоме се већ писало на форуму а врло лако се могло "укалупити" у неколико већ постојећих тема, без отварања нове. Овим темпом отварања тема за пар месеци ово ће бити као војнички дрнч - трпај шта има где стигнеш.

О теми: Ризик на купца прелази кад преузме предмет, не видим како би продавац могао да се огради, с обзиром да он остварује право да тражи надокнаду од поште. У већини случајева ја бих прижељкивао да ми пошта загуби пошиљку, зарада би ми била већа.
 
Citiraj
#6
Premešteno iz "Druženje" u "Kupovina".
:lotr:
 
Citiraj
#7
rizik gubitaka posiljke snosi prodavac ( odnosno posta jer onda placa odstetu prodavcu ako se to desi ) kad se utvrdi da je posiljka izgubljena on vrati novac vama a posta njemu i svi zadopvoljni plus nije bas cesta pojava da se gube posliljke

meni jedna od 1000

jer ako vi platite prodavcu i njemu posta plati 10x postarinu plus vrednost predmeta on dobija 10 postarina i 2 iznosa cene predmeta a vi nista a to nije bas logicno,znaci mora da vrati novac + postarinu ako ste platili unapred
 
Citiraj
#8
(11.03.2015 08:15)sharenko Piše: Posmatrajući aukcije  u poslednjih par meseci , primetio sam jednu  čudnu  dvosmislenost ili anomaliju u opisu predmeta
Naime  u ponuđenim opcjama za plaćanje i slanje prodavci  navedu iumeđu ostalog i POŠTA, ali kada odaberete tu opciju stigne poruka  ...." Ne odgovaram  za  paket ako se izgubi , skeniram Vam ispratnicu,  i ja sam sa tim zavrio - la .....!
Dilema
* Kupac uplatom očekuje da  dobije paket, a ne  foto dokaz o  slanju"
" Kupac bira opciju koju prodavac ponudi , znači prodavac   garantuje da će tim načinom slanja  kupac dobiti paket "
ili
"Kupac izborom opcije slanja  preuzima  rizik  na sebe  ukoliko se paket izgubi ili ošteti ...."
Uvek postoji ono famozno  :" Predlažemo da se dogovorite sa prodavcem"
ali bude  trenutaka  kada je to   nemoguća misija..
Dakle ko na sebe prihvata rizik  slanja
kupac - prodavac
Vaša iskustva i mišljenje ?

Nije u redu da prodavac, pogotova kada nije profesionalni prodavac ili kompanija odgovara za sve u procesu - čak i za ono čime ne može da upravlja. Kada se pošalje predmet kako treba - sam transport nije odgovornost prodavca već kurirske službe. Nažalost, proces reklamacija u kurirskim službama je u najmanju ruku traljav tako da se sve polomi po prodavcu kada kupac ne dobije predmet - čak i kada nije sve na njemu.
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)