• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 2 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Refundacija troskova za neuspelu prodaju i promocije...
#1
Pozdrav svima...
Prvi put otvaram temu,odkako je poceo sa radom novi kafe,na starijem sam bio mnogo aktivniji,no otad sam dosta stvari naucio,sa mnogima se pomirio itd...Unapred se izvinjavam administratorima i posetiocima foruma,ako je slicna tema slucajno bila otvarana.
I ovom prilikom ne zelim nikom da se zameram,vredjam,niti narusavam bilo ciji ugled, zelim samo kratku diskusiju sa clanovima foruma,koji su u istoj ulozi kao i ja(prodavac,i kupac)
Clan sam od 2009 godine,imam preko 7k transakcija,uglavnom prodaje,sa svima sam bio korektan.
Imao sam par situacija na Limundu,kojima nisam bio zadovoljan.I dok pisem ovu temu,jos me drzi taj osecaj.
Clan sam od 2009 godine,imam preko 7k transakcija ,sa svima sam bio maksimalno korektan.Nisam filozof i komplikovan covek i trudim se da sve prodje sto jednostavnije.
Nije lako trgovati sa ljudima,ono sto kazu 100 ljudi,100 cudi,je 100% tacno.
Situacije koje su me iznervirale su sledece:
1.Imam reklamaciju na ranac,kupac tvrdi da je kopija,jer pise da je made in china,reklamaciju uvazavam istog momenta,jer znam da po zzop i pravilima Limunda moram i takodje znam da tu ne vredi raspravljati,iako se licno ne slazem sa kupcem jer se danas sve pravi u kini,ali to ne znaci da je fals.Moje patike su made in china,fen za kosu,televizor,tablet,ma sve zivo prave kinezi,sem toga svoju reputaciju ne bih stavljao na kocku uvaljivanjem,elem,kao sto rekoh,nisam rec zamerke uputio mom kupcu, nego odmah,pokrenuo proceduru,vratio novac.
Nervira me sto mi provizija za taj predmet nije vracena,nego sam obavesten,nakon pitanja,sta se desava sa tim, da je provizija uredno skinuta i da se ne vraca.
2.Pokrenem aukciju(top kategoriju),uredno platim provizju,zavrsi se aukcija,kupac me iskulira,ocenim u skladu sa pravilima,ali mi se refundira samo provizija za prodaju,ali ne i za promociju,koja je 3 puta visa.
Nakon mog pitanja sta je sa refundacijom tih troskova,upucen sam na adresu.
http://www.limundograd.com/Vest/2569/Nov...?track=tik
Mislim da nije realno pratiti limundo blog svakodnevno,i pojma nisam imao.
Mislim da bi pored banera za promociju aukcije,trebalo jasno da pise da se provizija za isti ne vraca ukoliko aukcija propadne.
Zanima me misljenje ostalih forumasa o visini,naplati provizije i najznacajnije transparentnosti svih troskova kojima su izlozeni prodavci.
I`m just trying to prepare for the worst so when it actually happens, I don`t feel so awful.”..
 
Citiraj
#2
Meni su prilikom reklamacije koju sam uvazila uredno vratili proviziju. Mozda je nesto u medjuvremenu promenjeno, ali moj slucaj se desio pre nesto vise od mesec dana.
Sto se tice promotivnih opcija, ne vidim opravdanost refundacije novca u slucaju da aukcija propadne, jer aktivirajuci iste vi ustvari placate reklamu. A ako reklama ne urodi plodom, ne vidim zasto bi limundo vracao novac.
Slazem se da nije dovoljno da samo na blogu stoji takvo obavestenje, trebalo bi da bude i u Pravilniku.
 
Citiraj
#3
Не слажем се да је то плаћање рекламе, то је само опција за бољу видљивост одређене аукције. Разумео бих да та опција доноси те погодности за све предмете продавца, овде је ипак случај о одређеној аукцији. Због чега би продавац имао трошкове за предмет који је продао несавесном купцу? Која је санкција за купца? Због чега се купци не дуже за штету насталу њиховим поступцима? Да се продавцу рефундира провизија а купцу да се наплати.
Имајте у виду да овим системом Лимунду потрошачи нису купци већ продавци. Продавац има права да тражи повраћај средстава незадовољан крајњим резултатом продаје(или ти - рекламација). Због чега продавац као корисник код Лимунда д.о.о. нема иста права као купац код Лимундо продавца? Шта, парола купац је увек у праву важи само када нису они ти који треба да уваже рекламацију?
Подршка за Sergioking - требало би да му врате целокупну провизију. У случају да је предмет несаобразан не треба враћати провизију. У овом другом случају треба.
 
Citiraj
#4
Isto mislim, ako aukcija nije uspela zbog kupca onda bi trebalo da vrate sav novac dat za tu aukciju. Nikada nisam tražio nikakvu refundaciju provizije za prihvaćenu reklamaciju jer smatram da je moja greška što do prodaje nije došlo. Nisam čak nikada tražio refundaciju ni za slučajeve kada sam bio u pravu ali sam ćutao zbog ocene ali zbog ovog bih definitivno tražio.

Citat iz USLOVI KORIŠĆENJA INTERNET PLATFORMI DRUŠTVA LIMUNDO D.O.O
9. OBAVEZE ČLANOVA
Član se obavezuje da nadoknadi svaku štetu koju prouzrokuje, kako Limundo d.o.o. društvu,
tako i drugim korisnicima njegovih portala.

Ako nisu u stanju da naplate od člana za nastalu štetu onda neka plate oni. Usluga za koju je dat novac jeste izvršena ali ne u smislu za koji je dat novac. Uostalom oni su doneli odluku da neće proveravati nove naloge niti izbacivati članove sa više negativnih pa je onda red i da i oni snose posledice tih odluka.
 
Citiraj
#5
Citat iz USLOVI KORIŠĆENJA INTERNET PLATFORMI DRUŠTVA LIMUNDO D.O.O
9. OBAVEZE ČLANOVA
Član se obavezuje da nadoknadi svaku štetu koju prouzrokuje, kako Limundo d.o.o. društvu,
tako i drugim korisnicima njegovih portala.
Zna li iko nekoga ko je morao da postupi po ovom clanu pravilnika? Kom kupcu je ovde bilo sta naplaceno od Limunda?

U potpunosti se slazem da treba vratiti proviziju za neuspelu aukciju.
 
Citiraj
#6
Ja sam razumela da se pitanje odnosi na vracanje novca za promotivne opcije u slucaju da dodje do reklamacije, a postavljac teme je ustvari pitao za refundaciju troskova u slucaju da kupac odustane od kupovine. U tom slucaju mislim da bi taj trosak trebao da snosi kupac, ili ako Limundo ne moze da naplati stetu od kupca, nek snosi Limundo.
 
Citiraj
#7
Treba u pravilniku jasno i nedvosmisleno napisati,u kom slucaju,kada,i kolika provizija se refundira,ili ne refundira u slucaju reklamacije.
Treba napisati,pored banera za promocije aukcije,da se ne refundiraju ukoliko aukcija propadne.
Ovako sve ispada netransparento,i izvinite,ali i neposteno.
Lici mi na ono kada na reklami za maskaru,slovima koja bi se trebala citati sa mikroskopom pise da su u spotu koristene vestacke trepavice.
I`m just trying to prepare for the worst so when it actually happens, I don`t feel so awful.”..
 
Citiraj
#8
(08.04.2015 15:11)Sergioking Piše: 1.Imam reklamaciju na ranac ...
Nervira me sto mi provizija za taj predmet nije vracena,nego sam obavesten,nakon pitanja,sta se desava sa tim, da je provizija uredno skinuta i da se ne vraca.
2.Pokrenem aukciju(top kategoriju) ...
Mislim da bi pored banera za promociju aukcije,trebalo jasno da pise da se provizija za isti ne vraca ukoliko aukcija propadne.
Zanima me misljenje ostalih forumasa o visini,naplati provizije i najznacajnije transparentnosti svih troskova kojima su izlozeni prodavci.

Slazem se da, ukoliko do prodaje nije doslo, krivicom kupca, nije prodavac taj koji bi trebao da placa nastale troskove - po bilo kom osnovu.
Neozbiljno je to sto Limundo ne moze ili nece da uredi ˝neozbiljne˝ kupce, koji nakon ˝igranja kupovine˝ eventualno dobiju negativnu ocenu, dok prodavcu ostaje materijalni trosak, u ovom slucaju za promo opcije. Slicno je i za ˝reklamaciju˝ jer se (trenutno) pod reklamacijom podrazumeva svako vracanje predmeta, bez obzira na razlog, stanje predmeta i sl., pa se u tim okolnostima i ne moze dati negativna ocena, a samim tim, prodavcu ostaju svi troskovi.
Prodavac je ovde kupac Limundo usluga !!!  - ako nije prodao predmet, tudjom krivicom, pitam se sta je to ˝kupio˝ od Limunda ???

A sada, par reci o transparentnosti ...

1. Reklamacija - koju Limundo ocigledno posmatra kao sporazumni raskid ugovora
10.5. ...
Ako prodavac i kupac sporazumno raskinu ugovor ili do raskida ugovora dođe iz drugih razloga koji ovde nisu navedeni, Limundo d.o.o. ima pravo da odbije refundaciju u vezi sa zaključenjem konkretnog ugovora

Nije transparentno sta se uopste podrazumeva pod reklamacijom.
Nije transparentno to u kojom slucajevima L ima pravo da odbije refundaciju - zasto se to ne precizira !?
Licno sam, cini mi se , najmanje jednom, ostvario refundaciju, na moj zahtev. U pitanju je bila reklamacija kupca, koju sam prihvatio, a kako smo u tom slucaju ˝morali˝ da razmenimo pozitivne ocene - jedini nacin za povracaj naplacene provizije za prodat predmet, je bio zahtev L za refundacijom - jer do prodaje predmeta nije doslo ! Nije to bio neki veliki iznos u pitanju, vec vise princip.
Eto, mozda refundiraju samo manje iznose  Smile

2, Promo opcije - ovo stoji u cenovniku ( ne znam od kada)
˝Troškovi promotivnih opcija ne zavise od ishoda aukcije, tj. da li je ona završena sa ponudom ili nije

Nije transparentno to sto se ˝izgubise˝ Novosti u Limundo pomoci ???  - ja nemogoh da nadjem taj link, ni preko pretrage (0 rezultata za "novosti")
Tu su bar objavljivane novosti o izmenama  u kategorijama, cenovniku i sl ... sad ne mogu da nadjem vise taj link.
Svejedno, verujem da korisnici ovih usluga, nisu na adekvatan nacin obavesteni o promenama - valjda se mislilo, da niko nece poverovati, obzirom da je, sada vidim vest, objavljena na LimundoGradu ??? - 1. aprila.
Licno me ovo ne dotice, jer ne koristim promo opcije, ali ˝odbijanje˝ Limunda za refundacijom ovog troska, ukoliko nije doslo do prodaje, krivicom kupca je u najmanju ruku smesno. Do prodaje nije doslo - sta se naplacuje ?
Mogu da razumem da se promo opcija naplacuje ako nije bilo ponuda - zbog neatraktivnosti predmeta ili zacepljene pocetne cene .., te da je u tom slucaju ˝reklama˝ zapravo bila neuspesna - ali da se naplacuje, ako ti neko upropasti aukciju  Hmm
Koja je vasa DUZiNA GAZiSTA? By sasacv68
 
Citiraj
#9
Правилник се стално мења без најаве, што је скроз нефер појава, избацују се ставке и убацују без да дође неко обавештење о томе, иако је то законска обавеза. Свака измена Уговора мора се унапред најавити. А не да мало-мало па неко пита на форуму а где нестаде та и та ставка - још битније када је нестала, и увек без одговора.
 
Citiraj
#10
Oko ovakvih stvari isto ne vredi mnogo trošiti vreme ovde. Njihova trenutna politika je takva a najbolji savet po tom pitanju su dali upravo sami u UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE LIMUNDA :

U svakom trenutku za pomoć i savet se možete obratiti:
• Centru za zaštitu potrošača
• Policiji i drugim nadležnim organima u skladu sa Zakonima Republike Srbije

Za njih važi ZZP Smile A neki citati iz njega su :

Osnovna prava potrošača
Član 2


3) obaveštenost - raspolaganje tačnim podacima koji su neophodni za razuman izbor ponuđene robe i usluga;

Obavezujuća priroda
Član 3


Potrošač ne može da se odrekne prava utvrđenih ovim zakonom.

Odredbe ugovora koje direktno ili indirektno uskraćuju ili ograničavaju prava potrošača koja proizilaze iz ovog zakona ništave su.

Dužnost obaveštavanja pre zaključenja ugovora
Član 13


5) postojanju zakonske odgovornosti zbog nesaobraznosti robe ili usluge ugovoru;

6) načinu izjavljivanja reklamacije trgovcu, a naročito o mestu prijema i načinu postupanja trgovca po njima, kao i uslovima koji se odnose na ostvarivanje prava potrošača po osnovu saobraznosti;

I još gomila toga, recimo članovi 18-23. No, da ne bi ovde sve citirao ako neko ne zna da nađe taj zakon ovde je link : http://paragraf.rs/propisi/zakon_o_zasti...osaca.html
 
Citiraj
#11
Ko razume, shvatio je  Hihi
[Slika: tumblr_njmr61F8mu1tlb56zo1_400.gif]
 
Citiraj
#12
@sasacv68
Sve novosti i za Limundo i za Kupindo sada možete pratiti na ovoj strani:
http://www.limundograd.com/Media-centar

I ova poslednja izmena u vezi sa refundacijom provizije za promo opcije na Limundu je uvedena sa ciljem da se izjednači praksa na Limundu i na Kupindu (gde se ta provizija u slučaju odustajanja kupca nije ni ranije refundirala). Davanjem negativne ocene kupcu refundira se provizija za prodaju, odnosno završetak aukcije. 
 
Citiraj
#13
(09.04.2015 01:43)Melodi Piše: @sasacv68
Sve novosti i za Limundo i za Kupindo sada možete pratiti na ovoj strani:
http://www.limundograd.com/Media-centar

I ova poslednja izmena u vezi sa refundacijom provizije za promo opcije na Limundu je uvedena sa ciljem da se izjednači praksa na Limundu i na Kupindu (gde se ta provizija u slučaju odustajanja kupca nije ni ranije refundirala). Davanjem negativne ocene kupcu refundira se provizija za prodaju, odnosno završetak aukcije. 

Jeste,ali na Kupindu predmet moze da stoji u nedogled,odnosno 2 meseca,po novom a na limundu1,3,5,7 ili 10 dana.
I`m just trying to prepare for the worst so when it actually happens, I don`t feel so awful.”..
 
Citiraj
#14
(09.04.2015 01:43)Melodi Piše: I ova poslednja izmena u vezi sa refundacijom provizije za promo opcije na Limundu je uvedena sa ciljem da se izjednači praksa na Limundu i na Kupindu (gde se ta provizija u slučaju odustajanja kupca nije ni ranije refundirala). Davanjem negativne ocene kupcu refundira se provizija za prodaju, odnosno završetak aukcije. 

Interesantno je da u vašoj želji da izjednačite uslove ( da prodavci na Kupindu ne bi bili diskrimisani) niste izabrali bolju opciju za članove već lošiju. Ovaj potez uopšte ne spada u dobru poslovnu praksu niti u "brigu za članove" ma kako vi to lepo predstavljali. On govori - baš nas briga da li vam je neki član naneo štetu svojim odustajanjem mi hoćemo svoj novac mada ga nismo zaradili. Pitam se da li je osoba/e koja je donela tu odluku tako velikodušna i sa svojim novcem kao što je sa tuđim. 
Ako sumnjate da neko zloupotrebljava tu opciju onda uradite svoj deo posla - proverite i kaznite tog člana a nemojte kažnjavati sve.
Ako mislite da naplaćujete izvršenu uslugu - razmislite malo bolje. Niko tu opciju nije uključio da bi mu aukcija propala tuđom krivicom već da bi bolje prodao predmet u ponudi. Vašim nesankcionisanjem članova koji na taj način upropaste tuđe aukcije ne samo da postajete nevoljni saučesnici već počinjem da sumnjam da i aktivno učestvujete u tome svojim namernim nečinjenjem. 
 
Citiraj
#15
Када Флистока доведете у ситуацију да вам ово каже на овакав начин онда знајте са сигурношћу да нисте у праву. Као што и нисте. Уколико аукција пропадне купчевом грешком све дажбине требало би да пређу на купца. Ред је да и они постану корисници Лимунда. Ви сте правно лице, ваша права заштитићете боље него ми физичка лица. Између осталог приступом Лимунду сви имамо свој број и свој рачун на истом, купци га могу користити исто као и продавци.
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)