• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„HIPOTETIČKA SITUACIJA“ iz ugla prodavca
#1
Otvorila sam ovu temu jer me iskreno interesuju komentari i iskustva kako prodavaca tako i kupaca.

1. Prodajem „sintisajzer“, polovan ali ispravan, sa svim pratećim elementima;
2. Prodam „sintisajzer“;
3. Pošaljem „sintisajzer“;
4. Kupcu stize „sintisajzer“ bez ikakvih oštečenja u transportu i ispravan;
5. Kupac podnosi reklamaciju, priznaje da je roba kvalitetna ali mu se mere (širine, dužine, visine – nebitno) ne slažu sa datim za 1 do 2 cm kada je premerio, tako da mu remeti planirani enterijer; ili mu nijansa boje nije bas kakvu je ocekivao ili kada sedne da ga koristi ne ide uz njegov imiđ i tako dalje i tako dalje....;
6. Ja prihvatam reklamaciju i nadoknadjujem sve troškove + vrednost robe PRE NEGO MI SE ROBA VRATI i platila sam nepovratno proviziju za usluge sajtu (čitaj: želim što pre da okončam ovu situaciju bez puno „prepucavanja“);
7. Dobijam robu nazad a u paketu „kutija šibica“ (nova doduše) ili nešto što liči na „sintisajzer“;
8. U pošti, bar ovde kod mene, nema šanse da otvoriš paket i da ti oni budu svedoci šta je u paketu ili da prvo otvoriš paket pa da onda potpišeš prijemnicu a snimanje je zabranjeno;
9. Dobijam pozitivnu ocenu, ugled kao prodavcu mi raste zajedno sa ušima;
10. Moja materijalna šteta ....... da, nije predmet ove diskusije;

PITANJCA:

1. Biti ili ne biti m..a..c, pitanje je sad???
Doduše, dugačke uši mogu biti i lep modni detalj, staje više pari minđuša a mogu i ešarpu da okačim;
2. Kako mogu da vratim novac u okviru reklamacije dok nisam videla robu koja mi se vratila???
3. Kako i do koje mere treba prihvatiti „trivijalne“ reklamacije???

Ima nas raznih sa obe strane „medalje“ ali dopustite da nisu svi prodavci prevaranti, a mislim da nije potrebno ni da budemo ovce za šišanje.

Mogu da shvatim i kada mi se neko javi i iskreno kaže, ma prešla/prešao sam se, ovo mi baš ne stoji, kada je garderoba u pitanju, ili već šta ako je neka druga roba u pitanju, u takvim slučajevima realno je da poštarinu plača kupac, a ja novac, u iznosu vrednosti robe, mogu da vratim tek kada proverim da je to roba koju sam i poslala, uz dužno poštovanje.

Ako se ustanovi da je greška definitivno bila moja kod opisa robe, onda je normalno da ću nadoknaditi sve troškove koje je kupac imao ali KADA PROVERIM ROBU KOJA MI SE VRATILA.

PS. Imala slučaj reklamacije, nadoknadila troškove i poklonila robu, bolje i tako nego da platim poštarinu i ko zna šta dobijem nazad.

Poštovanje kupcima ali ..... dugogodišnje iskustvo u trgovini me je učinilo skeptikom.

Kao kupac (ne na ovim sajtovima) kupila sam neki program za računar. Licenca i sadržaj diska su bili pogrešni, kako nisam htela zamenu, vratila sam robu, platila poštarinu (pisalo je da su svi troškovi poštarine u celosti na teret kupca). Posle sedam dana dobila sam novac nazad zajedno sa ukupnom poštarinom, ali tek kada su utvrdili da je roba njihova i da je došlo do njihove greške. Kao kupac ponovo ću kupovati online u toj kompaniji kada budem imala potrebe.
 
Citiraj
#2
Hipoteticki, u toj situaciji,ja ne bih uvazio reklamaciju.I... Totalno je ludilo,uvaziti reklamaciju iz razloga koje ste naveli.
A pravila bi trebalo menjati,totalno su u raskoraku sa praksom.
I`m just trying to prepare for the worst so when it actually happens, I don`t feel so awful.”..
 
Citiraj
#3
Ни ја не бих уважио рекламацију у том случају. Више волим црвену оцену него магареће уши.
 
Citiraj
#4
Ja bih vratio pare kada se vrati posiljka.
 
Citiraj
#5
Hipoteticki, pogledaj temu Bezobrazni kupci..
Svi mi kojima fali :krstitelj: i drugi smajliji :D
 
Citiraj
#6
(01.05.2015 19:06)xzy Piše: Ja bih vratio pare kada se vrati posiljka.

Jedno od pitanja koje tema namece i jeste da i kada prodavac uvazi reklamaciju novac vraca tek kada mu se vrati roba i kada proveri stanje robe. Normalno to pravo bi imali prodavci koji su se dokazali odredjenim brojem jedinstvenih pozitivnih ocena u prodaji.

(01.05.2015 20:27)kristiola Piše: Hipoteticki, pogledaj temu Bezobrazni kupci..

Gledala. citala  :) mislim da sam i komentarisala ... pogledacu
 
Citiraj
#7
Hipoteticki ili ne, ali novac se vraca tek nakon preuzimanja predmeta (provere stanja).
Svakako ima I onih koji bi vratili novac I pre, ali to je stvar izbora.
 
Citiraj
#8
Tako bi trebalo da se radi, ali LT vrsi pritisak da se radi drugacije.
Naprimer, ako posaljes predmet pouzecem, i dodje do reklamacije, a naletis na zadrtog kupca, onda ces morati da taj predmet pouzecem prihvatis nazad.
Jer kada kupac i prodavac ne mogu da se dogovore o nacinu realizovanja reklamacije, onda LT vrsi pritisak da se ista realizuje na nacin na koji je i realizovana kupoprodaja.
 
Citiraj
#9
@Vesic1
imao sam reklamacije I kod svake sam postupao na sledeci nacin:
- kupac ima pravo na reklamaciju u predvidjenom roku od datuma preuzimanja predmeta (zakon o zastiti potrosaca)
- od kupca zahtevam da navede razlog reklamacije
- kupac salje predmet na moju adresu nakon prihvatanja reklamacije
- preuzimam predmet I proverim
- ako je razlog reklamacije opravdan, obavestavam kupca o tome I nudim sve raspolozive varijante: zamenu predmeta, smanjenje cene predmeta ili povracaj novca
- ako je u pitanju povracaj novca, novac isplacujem u predvidjenom roku za povracaj novca (iz zakona o zastiti potrosaca) koji je pre bio 45 dana od datuma preuzimanja (povracaja) predmeta, a sada je nesto manji.
 
Citiraj
#10
То је лош систем. Продавац је показао добру вољу оног тренутка када је након примања новца послао предмет, па је поново показао добру вољу када је прихватио рекламацију, тада купац треба да покаже добру вољу да се продавац увери у стање предмета пре враћања новца. То што ЛТ врши притисак искључиво на продавце је само показатељ да они у ствари нису свесни ко су њихови платежни корисници, те вероватно не виде своју кривицу у јадној понуди на Лимунду.
 
Citiraj
#11
@Ljubisa.Va
I ja slicno tako radim, ali javljali su se clanovi koji su hteli tako da rade, a LT im nije dozvoljavao.
Nisam siguran, ali mislim da je i kod Olje bio takav slucaj.
 
Citiraj
#12
Ono što je interesantno je da ako je novac uplaćen preko LC se ide na varijantu da se prvo vrati predmet pa tek onda ide novac nazad kupcu. U svim ostalim situacijama (osim ako sam kupac ne pristane) se ide na varijantu da se novac vrati pre nego što se predmet pregleda. Svejedno da li je uplata na račun ili pouzeće vi ste dali novac pre nego što ste videli šta ste dobili nazad.
Zašto ?
Jedino što meni deluje logično je da u slučaju kada je novac na njihovom računu onda moraju da poštuju zakon i slede proceduru povraćaja novca (da bi zaštitili sebe) ali ako se ne nalazi na njihovom računu ... pa onda ćemo da malo glumimo reketaše i teramo prodavca da ima gubitke bio on kriv ili ne. Jer, bože moj, zakoni nemaju veze sa ocenama, one imaju veze samo sa tim da li je jedna (isključivo jedna) strana nezadovoljna sa saradnjom.

@SuzanaRil
Niko vam ne može dati dobar odgovor na vaše pitanje. Morate sami odlučiti šta je bolje za vas. Jedino što mogu da predložim je da pratite važeće zakone i svoju savest i pustite drugu stranu i LT da oni misle o svojoj savesti. A ocene ...pa one nemaju veze sa zakonima, kako iz LT poručuju.
 
Citiraj
#13
Koliko sam upucena znam jedno sto vazi gde god da si.
Postoje Uslovi prodaje/kupovine, ti potvrdom kupovine prihvatas uslove date od strane prodavca.
Roba koja nema overen garantni list nema ni garantni rok ali u toku sedam - deset dana prodavac prihvata reklamaciju ako se roba vrati u datom prvobitnom stanju i ako su razlozi reklamacije opravdani.
Ako izričito stoji, roba bez garancije i moguće reklamacije, sav rizik je na kupcu. Ima i takvih prodaja online ali ovde ne govorimo o tome.

Sve u svemu osnovno je, bar po mom misljenju, da se i prodavcu pruži šansa da ostvari svoja prava i zaštiti svoju robu kao i svoj novcanik (iovako ima dosta nameta i utroška vremena i koje cega dok dobro postavis ponude i upakujes robu+provizije) i da ako ima opravdane razloge i argumente može da odbije reklamaciju i ne bude zbog toga sankcionisan.

I dalje sam najvise za dogovor izmedju kupca i prodavca, koji kod normalnih ljudi moze, ali sve ovo je za one ekstremne situacije.

(02.05.2015 10:43)blistok Piše: @SuzanaRil
Niko vam ne može dati dobar odgovor na vaše pitanje. Morate sami odlučiti šta je bolje za vas. Jedino što mogu da predložim je da pratite važeće zakone i svoju savest i pustite drugu stranu i LT da oni misle o svojoj savesti. A ocene ...pa one nemaju veze sa zakonima, kako iz LT poručuju.

Hvala, meni se upravo i cinilo da ide ono"plivaj" i trudi se da ne talasa :)
Trebalo mi je kako misljenje tako i savet a i potvrda u neku ruku starijih, iskusnijih clanova sajta.
Hvala svima na komentarima a puno je pomogla i ona tema "Bezobrazni Kupci"
 
Citiraj
#14
Potvrdom kupovine prihvatas uslove prodavca, ali ti uslovi ne smeju da se razlikuju od uslova Limunda, pisali smo vec u drugoj temi.
Uslovi tipa ''Ne odgovaram za stetu u transportu'', ''ne prihvatam reklamacije'' i slicno, ne vaze, jer su u suprotnosti sa pravilima Limunda. Tako da nije rizik na kupcu, i prodavac moze biti sankcionisan.
Prodavac ne moze da odbije reklamaciju na ovom sajtu, a da to bude bez posledica, uostalom videces vec ako se budes zadrzala na sajtu.
 
Citiraj
#15
Znam @Vesic da smo pisali o tome, ali govorim o onome sto je po zakonu, kada ja kupujem ovde ili preko prodavac mi daje od uslova-valute placanja, garancije i tako dalje. Ja ako kupim ja sam to prihvatila i to je po zakonu. Zaštita kupaca definitivno mora da postoji ali ne tako da se za reklamacije prihvataju "bahanalije"

Sada se malo vrtimo u krug :) sa komentarima, jasno mi je da moram "plivam" dok sam ovde.
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)