• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HI FI za početnike
#16
(21.07.2015 19:51)999 Piše: Bre, bre, Milanče pa ovo više liči na Orvelovu 1984. nego na kućni sistem. Sa mix-pultom bi se to lakše rešilo ali on košta par hiljda evra.....

Evo šta bi moglo :

1. računar sa zvučnicima...
iz računara kabl u mixetu a iz mixete kabl do 5.1 sistema..5.1 sistem se kontroliše do visine signala iz mixete

2. kod ćerke (mada mislim da će te zamrzeti do kraja puberteta...)
iz laptopa i TVa kablovi do mixete, iz mixete kabl do 5.1 sistema...može da kontroliše jačinu dokle joj ti dopustiš sa mixete

3, treća prostorija...
iz TVa u mixetu iz mixete u kućni bioskop (kućni bioskopi retko mogu da se kontrolišu sa mixetom, samo neki modeli koji imaju preamp-poweramp)

4. kuhinja i kupatilo mogu bez problema.

Od prilike to je kombinacija sa kojom možeš da kontrolišeš maksimalnu jačinu zvuka po prostorijama..u svakoj prostoriji (osim kupatila) možeš da smanjuješ i pojačavaš ton ali samo do jačine koju si podesio na mixeti...

E to da spakujemo sve, samo da nađem nekog ko bi mogao da uradi i onda nam ostaje,[Slika: novation-launchpad-hero-900.jpg]

 i žurka može da počne   ;)
Немој да ме пратиш, и ја сам залутао !!!
 
Citiraj
#17
Nabavio sam Onkyo TX-NR609 a vec koristim zvucne kutije AR 78ls koje želim da koristim kao frotove. Trebaju mi jos sraund sateliti i centralni zvucnik. Predpostavljam da mi netreba vufer jer AR imaju dosta dobre vufer drajvere (11"). Sta bi mi preporucili da kompletiram sistem? U ponudi imam KEF satelite HTS 2001.2 i centralni KEF HTC 2001.2 koji bi se mozda uklopili u sistem.
E sad AR su prosečno 4 oma a KEF 8 pa neznam dali bi to pravilo problem, iako risiver ima mogucnost promene impedance za svaki par zvucnika u rasponu od 4 do 8 oma.
Šta mi savetujete 999, unapred zahvalan.
 
Citiraj
#18
Lep risiver i lepe kutije a to verovatno lepo svira i ako je razlika u godinama velika. Kada slušate na stereu to zadovoljava sve kriterijume ali ako hoćete da gledate filmove i koncerte onda treba da razumete da je u pitanju nova tehnologija koja se digitalno obrađuje i i u svaki kanal šalje određene signale tako da gledanje filmova bez aktivnog vufera je pola doživljaja. Sve niske frekfencije zemljotresa, bombardovanja, vožnje teških vozila, marširanja idu u vufer i osim zvuka salju vibracije na pod tako da pri većoj snazi osećate da se tresu čaše i nameštaj a patos vam podrhtava pod nogama. To je efekat koji ne može pružiti ni jedan stereo zvučnik
Centar zvučnik je bitan jer konverzacija, govor, pesma...u 5.1 ili 7.1 sistemu dolazi do njega i treba da stoji iznad ili ispod TVa jer kad gledate npr. Vučica kad drži govor treba da zvuk dolati iz televizora a ne da on otvara usta a zvuk dolazi iza leđa ili sa strane.
Što se tiče satelita oni služe za efekat i vrlo retko daju jači zvuk na duže staze tako da ih deklarišu na veliku snagu a u suštini su to zvučnici od realnih 20-30w i bez niskih frekfencija.

Ono što je po meni bitno za 5.1 ili 7.1 sistem je aktivan vufer i dobar centar a najbitnija je osetljivost zvučnika. Ako su vaše kutije ostljive preko 90db i ostali zvučnici moraju da budu preko 90db jer verovatno znate da osetljive kutije glasnije sviraju pri istoj snazi nego manje osetljive. U suprotnom, došli bi u situaciju da kad podesite jačinu zvučnika po vašem ukusu pri pojačavanju sve gubite jer osetljive kutije će biti glasnije od onih manje osetljivih i džaba ste krečili....

Što se tiče omaže Evropski modeli Onkya mogu da podnesu frontove od 4 oma ali svi ostali zvučnici moraju da budu minimum 6 (8 bi bilo još poželjnije)

Nadam se da sam pomogao..
 
Citiraj
#19
Hvala, puno ste mi pomogli ali bih iskoristio jos jednu stvar da vas pitam, a to je duzina kablova. Znanje koje ja posdujem iz Hi-Fi je da je duzina kablova za oba zvucnika ista. E, sada me zanima sta desava u situaciji sa 5 zvucnika. Da li svih pet zvucnika (ukljucujuci i centralni) treba da imaju istu duzinu kablova ili je to recimo dovoljno samo za parove odvojeno (frontovi i bocni parovi) a centralni moze biti kraci. Ili kako sam dobio informaciju (meni nije logicna) da zbog novih tehnologija (mogucnosti podesavanja eventualnih kasnjenja) moze da se korista malte ne razlicita duzina za svaki zvucnik.

Jos neso sam hteo da vas podsetim. za misljenje o konfiguraciji pomenutih zvucnika (AR- KEF).
Hvala u napred
 
Citiraj
#20
Što se tiče kablova oni daju karakter zvuka a razlika u par metara kabla u kućnoj upotrebi je na nivou merenja skupih profesionalnih uređaja. Jednostavno, brzina prostiranja zvuka kroz vazduh je 340m/s a brzina kroz bakarnu žicu je 5000m/s tako da razlika od par metara žice ima kašnjenje kao i pomeranje zvučnika od par santimetara. S obzirom da ne sedimo u prostoriji u jednoj tački već se nalazimo u foteljama i trosedima koji se nalaze u raznim delovima prostorije nijedan slušalac ne dobija idealan signal tako da tih par metara kabla ne vrše nikakav uticaj na slušanje u sobi. Naj približnije tome je slušati muziku u izolovanoj prostoriji sa slušalicama na ušima.

Izaberite omiljeno mesto za slušanje, pustite neki koncert u 5.1 i podešavajte kašnjenje zvuka pojedinačno po zvučniku dok ne dobijete idealnu zvučnu sliku. Što je veća prostorija (što su više zvučnici udaljeni od slušalaca više njih će biti u centru dešavanja)

Ono što je veoma bitno a ljudi neće nikako da shvate je da jedna ista muzika ne svira isto u različitim prostorijama, ako kod nekog čujete zvuk koji vam se dopada i te iste uređaje donesete u svoj prostor možete se puno razočarati jer je neko prilagodio zvuk za svoju prostoriju ali ne i za vašu. Tu mnogo utiče veličina i oblik prostorije, staklene površine, materijal zidova, draperije, nameštaj i pod.

Što se tiče AR-KEF kombinacije -ne znam...ako je osetljivost zvučnika isti ili približan mislim da ne bi trebalo da bude problema mada mislim da centar iz te kombinacije neće biti na nivou ali i vufer je obavezan.

pozzz
 
Citiraj
#21
Dakle u principu do svakog zvocnika koliko mu treba duzine, ok. Imam neka saznanja da bi presek za vefer valjalo 4mm2 a da je za centar i satelite pozeljna manja povrsina, recimo 2,5 ili cak1,5 mm2. Sta mislite o tome da li je to istina?

Bili ste potpuno u pravu za centralni KEF. Sada mi je jasno koliko zaostaje za prednjim AR, pogotvu na visim frekvencijama. Kako bi se uklopio kao centralni -Monitor audio BR-LCR-, cini mi se kao znatno kvalitetnija opcija.
 
Citiraj
#22
Za centar i satelite je dovoljan 2,5mm kabl a pošto su u pitanju efekti može i kvalitetan 1,5mm tako da je to u redu ali za vufer je poželjno 4mm samo kad je u pitanju pasivan vufer, pošto bi vi trebali aktivan a on svu snagu dobija iz svog pojačala imate samo činč konekciju...tu vam ne treba nikakav kabl.

Ovaj Monitor audio je druga priča i sa njim bi trebalo da dobijete otvorenu pozornicu sa pevačem u sredini a ima potencijal da isprati sve glasovne mogućnosti. Mislim da je to dobar izbor.
 
Citiraj
#23
Hvala, verovatno sada postajem dosadan ali cu pokusati. Dvoumim se oko centralnog izmedju pomenutog Monitor audija, Tannoy Mercury MXC i JBL ec35. Sta Vi mislite...ili imate neki drugi predlog za moju komfiguraciju
 
Citiraj
#24
Tu vam ne mogu pomoći, najbolje bi odgovarao neki koji je po boji i karakteru zvuka najsličniji vašim frontovima. Ako bi imali prilike da ih poslušate bilo bi idealno ali ovako ne mogu ništa da vas posavetujem a da ne lupetam gluposti. To su sve kvalitetne kutije ali .....svaka serija različiito svira tako da i da nađete neki AR centar ne znači da će se bolje uklopiti od ovih koje ste naveli.
 
Citiraj
#25
Pomoc, zanima me koji zvucnici bi bili idealni za ovo ? Hvala unapred.
[Slika: 14081099_921596531319284_1806206836_n.jp...e=57B66818]
 
Citiraj
#26
Bez obzira što ima malu potrošnju struje to je veoma jak risiver...ako planirate da koristite samo dva zvučnika možete koristiti bilo koju omažu ali ako u perspektivi želite da priključite 4 kutije gledajte da budu od 8 oma. Što se tiče snage, ako su kutije 8 oma trebale bi biti nominalne ili sinusne snage 100-120w a ako su kutije 4 ili 4-8 oma neka budu 120-150w sinusa. Ako na zvučnoj kutiji piše samo maksimalna ili muzička snaga to nema veze sa životom i to izbegavajte za ovaj risiver.

Preporuka za zvučne kutije je je da su sa dve bas jedinice od 8" ili sa jednom od 10" a i da je osetljivost bar 88-89db.
Takve kutije vam garantuju dosta basa i veliku jačinu na maloj snazi...

Što se tiče zvuka, ukusi su različiti pa bi bilo nekorektno da vam predložim bilo šta

pozzz
 
Citiraj
#27
Pozdrav, bio bih zahvalan da mi "999" pomogne oko ovoga :) Od opreme koju imam sada su dva stara Euromatic S200 200W za front (na koje bi slusao muziku preko kompjutera koji je povezan sa receiverom preko HDMI), paket centralni i dva surround-a Wharfedale WH-2 koje sam skoro kupio, neke glupe Shockwave bi stavio za back surround i sada mi jos fali subwoofer koji znam da mi treba aktivan ali ne znam koji da uzmem? Planiram da uzmem Onkyo TX-NR616 polovan koji bi valjda terao sve ovo, ne znam jel bi pravili problem S200 posto su po 200W. Jeste to Mid range receiver ali ima sve sto mi je potrebno. Obozavam dobar zvuk i zelim da gledam filmove u pravi 5.1 ili 7.1 i da na receiveru koji bi trebao da ima opciju slusanja (pure audio ili direct) pravog 2ch stereo bez Sub-a preko ovih neverovatnih Euromatic S200. Hvala!
 
Citiraj
#28
(11.10.2016 23:39)BaneSW Piše: Pozdrav, bio bih zahvalan da mi "999" pomogne oko ovoga :)  Od opreme koju imam sada su dva stara Euromatic S200 200W za front (na koje bi slusao muziku preko kompjutera koji je povezan sa receiverom preko HDMI), paket centralni i dva surround-a Wharfedale WH-2 koje sam skoro kupio, neke glupe Shockwave bi stavio za back surround i sada mi jos fali subwoofer koji znam da mi treba aktivan ali ne znam koji da uzmem?  Planiram da uzmem Onkyo TX-NR616  polovan  koji bi valjda terao sve ovo, ne znam jel bi pravili problem S200 posto su po 200W. Jeste to Mid range receiver ali ima sve sto mi je potrebno. Obozavam dobar zvuk i zelim da gledam filmove u pravi 5.1 ili 7.1 i da na receiveru koji bi trebao da ima opciju slusanja (pure audio ili direct)  pravog 2ch stereo bez Sub-a preko ovih neverovatnih Euromatic S200. Hvala!

Da se nadovezem, nisam jos kupuo  Onkyo TX-NR616, uzeo bi ga samo ako moze da podrzi ove zvucnike koje cu navesti. Speaker Impedance mu je   4 Ω – 16 Ω or 6 Ω – 16 Ω . Zvucnike koje bi prikljucio na njega su: Front dva Euromatic S200 200W po 8 Oma, center i dva surround su  Wharfedale WH-2 i na svakom isto pise Power Handling 10-120W 4-8 Oma, za Back Surround bi koristio Shockwave SW550 koju su pod 25W, ne znam koliko Oma, Sub nisam jos odlucio koji da uzmem, treba mi aktivan, pa ako bi mogao neko da mi preporuci? [Slika: default_biggrin.png]
 
Citiraj
#29
Pozdrav, zanima me da li neko moze da mi kaze da li cu dobiti sta ako dodam predpojacalo na master audio mpa 600? Trenutno je povezano sa kompjutera preko NI Audio 2 zvune karte na dj miksetu sa 2 kanala I iz nje na pojacalo.
 
Citiraj
#30
http://cafe.limundo.com/thread-505.html?highlight=hi+fi
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)