• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
  • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HI FI za početnike
#1
Mnogo mladih ljudi misli da su najpametniji, da sve znaju i svaki koristan savet smatraju kao provokaciju i udar na svoj ego pa se često dešavaju reklamacije pogrešnim izborom tehnike i nestručnim rukovanjem.
Najčešći artikli su pojačala, linije, zvučnici i razne druge komponente a tu su i najveći problemi.

Neke osnovne stvari o pojačalima:
-Potrošnja struje koja piše na etiketi sa zadnje strane nije ekvivalent izlaznoj snagi pojačala. Često se na merno ili iz neznanja potrošnja struje stavi kao snaga pojačala pa kad ga probate vidite da nema ni deseti deo snage od reklamirane.
-Izlazna snaga pojačala se izkazuje na nekoliko standarda ali su najbitniji:
RMS...sinusna snaga u watima pri otporu od 8 oma (20-20000hz)
DIN...sinusna snaga u watima pri otporu od 4 oma (na 1Khz)

Razlika izmedju ove dve jedinice na istom pojačalu je na ovoj skali (vrednosti su odokativne i služe samo radi poređenja)

snaga pojačala po RMSu...................2x50w

snaga pojačala na 4 oma..................2x70w

snaga pojačala po DINu....................2x100w

Pojačala koja imaju 20-30w zadovoljavaju sve potrebe u prostoriji od 20-25 kvadrata
Pojačala koja imaju 50-60w već mogu napraviti ozbiljnu štetu komšijama
Pojačala koja imaju 100 i više wati neće napraviti mnogo više buke ali mogu pokretati ozbiljnije zvučnike sa kojima će biti zvuk mnogo kvalitetniji.

Jačina zvuka u sobi nezavisi samo od snage pojačala nego i od osetljivosti zvučnika. Zvučnici koji imaju malu osetljivost (86-87db) sviraju glasno na pojačalu od 50w kao i zvučnici od 93-94db na pojačalu od 30w.

Najvažnija stvar pri povezivanju zvučnika na pojačalo (a to piše na svakom ali niko ne čita) je otpor u omima.
Na pojačalo koje ima otpor 4 oma možete staviti bilo koje zvučnike koji imaju 4 oma ili više..
Na pojačalo koje ima otpor 8 oma možete staviti samo zvučnike od 8 oma ili više...
Na pojačalo koje imaju otpor 4-8 ili 4-16 oma samo jedan par može imati 4 oma, ako stavite dva para zvučnika moraju da imaju po 8 oma.
Na pojačalo koje ima 8-16 oma samo jedan par može da ima 8 oma, ako se stave dva para mora da ima bar jedan par 16 oma.

Ovo je pravilo i ne važi samo za AV sisteme koji imaju originalan set kutija.

Pri proveri pojačala prvo upalite bez zvučnika, 90% pojačala ima zaštitnu sklopku koja cakne par sekundi posle uključenja. Okrenite volume potenciometar par puta do kraja i nazad i ugasite. Priključite CD ili neki drugi uređaj, zvučnike (obavezno proverite da li ste pravilno vezali + na + i minus na minus. Stavite selektor za izbor na željeni položaj, proverite da li je uključen sistem zvučnika (A ili B) i proverite da nije slučajno uključeno dugme MUTE. Ako je sve u redu trebalo bi da svira.

Što se tiče zvučnika na većini jeftinih kutija piše samo maksimalna snaga i otpor. Otpor zvučnika mora da je isti ili veći od najmanjeg otpora koji piše na pojačalu. Ako na kutijama piše samo muzička snaga ili max. onda su to kutije koje su bile namenjene za neku liniju i neka vam je Bog u pomoći. Na kvalitetnijim kutijama obavezno piše sinusna ili radna snaga i poželjno je da bude 20-30% veća od snage pojačala.
Najveća greška je na slaba pojačala stavljati jake kutije.......katastrofa zagarantovana.
Jaka pojačala mogu na slabije kutije ali samo za one iskusnije koji znaku "koliko treba"
I još jedna jako važna stvar...samo linije sa orginalnim zvučnicima mogu da se puste do kraja, klasična pojačala, risiveri, snagaši se puštaju onoliko koliko imaju sinergije sa zvučnicima..kad zvuk počne da se izobličava-prikoči.

Ovo je moj pokušaj da razumljivim jezikom objasnim neke osnovne stvari a profesionalci će u ovom tekstu naći puno rupa ali HIFI je nauka i za to postoje neki drugi forumi gde može da se raspravlja na nekom drugom nivou.

Ako ima pitanja na raspolaganju sam.
 
Citiraj
#2
Imam ja, juče sam se ponovio sa

[Slika: 36704-autoxauto.jpg]

Da li sam pogrešno u izboru dobrog zvuka ?
Немој да ме пратиш, и ја сам залутао !!!
 
Citiraj
#3
Ako si uzeo deci da se igraju, nisi pogrešio...daljinac, usb, mikrofon...ima sve zezalice....za dobar zvuk se ipak uzima nešto drugo.
 
Citiraj
#4
Sistem: 2.0
Snaga: 50W + 50W RMS
Subwofer: 10"
Visokotonci: 3"
Impedansa: Subwofer 2Ω i visoki 6Ω
Frekventni opseg: 50Hz - 15KHz
Odnos signal-šum: ≥80dB
Separacija: ≥40dB
Konekcija: RCA jack
Ostalo: USB, SD čitač kartica, FM radio, daljinski upravljač, bežični mikrofon, bluetooth podrška, disco light
Boja: crna

potreba mi je za kućnu varijantu, hoću da povežem po celoj kući zvučnike, da mi ide sve preko miksete
uzeo sam odavno sve što mi je potrendno da povežem sve zvučnike, da spojim i sa tv-om i sa računarom
ja sam nešto zamislio samo treba neko da mi realizuje :)
treba mi samo stručnjak koji može sve to odradi, ja znam šta hoću ali ne znam da povežem
pričao sam sa mnogima , izvodljivo je sve to ali treba neko ko se stvarno razume
:zavisnik:
Немој да ме пратиш, и ја сам залутао !!!
 
Citiraj
#5
To što si ti uzeo je all in one sistem i nije predviđen da kačiš zvučnike i ostale džidža bidže na njega....
1. u koliko prostorija hoćeš da staviš zvučnike (predpostavljam po dva)?
2. u koliko prostorija hoćeš da ti rade istovremeno?
3. da li hoćeš kontrolu jačine u svim prostorijama pojedinačno?
kontrolom redno i paralelnim vezivanjem možeš vezati i 20 zvučnika.... ali sa jednom kontrolom
 
Citiraj
#6
Похвала за тему, овакве теме су оно што бих чешће волео да се појављује.
 
Citiraj
#7
Pridružujem se pohvalama, bilo je vreme da se ovde pročita nešto konstruktivno i da neko bude spreman da podeli svoje znanje i iskustvo. Dobro napisano, tako da sam čak i ja, kome su to španska sela, skonto o čemu se radi.

Često sam viđao preko muzičke sprave ali ih ne donosim baš zbog toga što nisam siguran koliko to ovde vredi. Nije problem za neke zvučne marke za koje sam čak i ja čuo (harman kardon, onkyo, sony ...) ali siguran sam da postoji gomila tih brendova za koje nisam ni čuo a ovde vrede još više. Pojačala su mi jednostavna, ako sam čuo za brend uzeću ga, odneti ovde u servis na proveru (kod takvih uređaja se nikada ne pravim pametan pa da sam proveravam) i staviti u prodaju. Nekada ću se zeznuti pa uzeti neki mator model koji neće postići baš neku cenu ali to je jedini rizik.

Mini linije sam prestao da donosim jer jednostavno nema smisla. Ovde su toliko podcenjene da mi se ne isplati ulaganje u njih.

Zvučnici su mi veći problem. Tu nikada nisam siguran šta treba da gledam. Jedino što sam skontao je da osim imena mora da poseduje i težinu u kg. Oni lagani izgleda nisu baš neka klasa. Možeš li (ako nije profi tajna) dati neku sugestiju na temu - šta tu treba gledati, pa da znaš da vredi uložiti novac u tako nešto.
 
Citiraj
#8
"blistok" evo ti par saveta kad već sam donosiš robu...
Pojačala:
Sva stereo pojačala koja su dobro očuvana imaju prođu, bila siva ili crna....izbegavaj stara pojačala koja nemaju činčeve nego petopolce, njih niko neće osim ako je bagatela

Risiveri.
Lepo očuvani stereo risiveri idu, 5.1 pojačala ako nemaju daljinac idu za bagatelu osim ako su noviji i imaju HDMI

Linije: izbegavati...ovde su podcenjene

Kutije:
Sve kutije koje imaju prirodni furnir ili klavir lak kao završnu obradu su skupe kutije, sve kutije koje su made in USA ili England možeš lako prodati. traži uzane, visoke, moderne kutije i izbegavaj stare kockaste modele jer je tržište sa njima zasićeno.

Sve što je made in Swidzerland je kvalitetno, sa ofucanih gramofona skidaj samo glave sa iglama a debele kablove za zvučnike, kvalitetne činčeve i muzičke kablove nikako neizbegavaj

ovo bi bilo ukratko i uopšteno....za prvu ruku..
 
Citiraj
#9
Hvala i na ovome, za osnovno snalaženje je sasvim dovoljno. Kablovi ... to ti je kad se ne razumeš, nisam nikada ni razmišljao u tom pravcu
 
Citiraj
#10
U svakoj oblasti se koristi pojam koliko para toliko muzike, ali to nemora da bude pravilo. Veliki izbor polovne tehnike, zasićeno tržište i veliki izbor nove tehnologije vam pruža mogućnost da za cenu kvalitetnih dečijih patika koje klinac pocepa ili preraste za par meseci možete kupiti muziku za koju je nekad trebalo izdvojiti 10, 20 i više plata.
Osim opštepoznatih marki : Sony, Pioneer, Technics ima i mnogo marki koje su manje poznate ili nepoznate našem tržištu ali tu je internet i sve što bi o njima magao da napišem, neko je već negde napisao...samo treba pronači.

Da bi imali dobar zvuk nije bitna marka, nije bitan ni model već sinergija sa zvučnicima, nekad ni najskuplja pojačala ne sviraju sa skupim zvučnicima kako treba . Bitno je da znate šta hoćete i za čega vam muzika treba..
-Ako zelite da vam muzika tiho svira i da imate komfor neustajanja iz kreveta, svaka mini linija sa daljincem završava posao. Ako na njoj imate i AUX ulaz možete na nju prikačiti i komp i tablet i telefon....
-Ako želite kvalitetnu muziku onda uzimate pojačalo ili risiver, naravno trbaće vam i kutije..za manju prostoriju idu mali monitori (nikako sateliti od nekog sistema) uz koje ako niste zadovolji, uvek možete dadati pasivan vufer.

Suraund 5.1, pojačala i risiveri sviraju dobro samo sa kompletnim sistemom zvučnika a donji opseg (bas) mu daje aktivan subwufer tako da ako koristite samo dva zvučnika kupujte samo stereo pojačala jer će sve ostalo biti bacanje para i risiver od 5x100w će svirati kao kanta pored nekog običnog pojačalceta od 30-40w

Često omladina pravi žurke i za male pare dolaze do starih muzičkih kutija 12", 15" da bi žurka bila što glasnija....takve kutije kućna pojačala nemogu terati a ona koja bi i mogla bi bila preskupa i na limundu. Za takve kutije se kupuju miksete koje su džabaleština trenutno , mogu se kupiti za 1000-2000 dinara a koštale su i preko 1000 DM. a na to treba dodati snagaš koji je nešto skuplji ali to je jedino rešenje.

Tehnika se održava.....to je još jedna stvar koju ljudi neshvataju ozbiljno.
Pojačala: potenciometri, preklopnici i ventilatori su potrošna roba koju treba održavati, rasušeni elektroliti i hladni lemovi su česta pojava čak i kod novijih uredjaja.
---jedino što možete je da skinete poklopac, poprskate kontakt sprejem potenciometre i eventualno usisivačem pokupite prašinu...sve ostalo MAJSTOR
Dekovi: Najveći problem su gumice, Guma tokom vremena izgubi svojstvo a najmanje joj prijaju visoke temperature.
....kod nekih modela možete sami zameniti gumice a kod nekih je jako komplikovano..majstori izbegavaju da ih rade jer izgube mnogo vremena a nemogu da naplate...možete i da obrišete glave i rolere.
Gramofoni: obično im strada igla i gumeni pogon.....to možete sami da zamenite.
CD plejeri: obično imaju problem sa očitavanjem diskova i otvaranjem i zatvaranjem fioke.
...gumicu na fioki možete lako zameniti a laser se obriše i to je to...sve ostalo MAJSTOR..nikako ne dirati trimere...ali nikako.

za sad toliko
 
Citiraj
#11
Čitam ovo pa mi padoše na pamet kućni bioskopi. Muziku baš nešto i ne slušam već dugo ali dosta gledam serije ili filmove. Za većinu i nije baš nešto bitan kvalitet zvuka ali ima nekih filmova za koje mi je prosto žao što nemam kvalitentno ozvučenje pa da imam potpuni ugođaj. Prodao sam više tih uređaja ali nikada ih nisam isprobao kod sebe kući pa ne znam koliko to vredi. Šta misliš o tome ? Tačnije, moja soba je nekih 12 kvadrata tako da meni ne treba neka zver od uređaja već nešto što može optimalno da da dobar zvuk. Kako većinu filmova ionako gledam iz "slobodne prodaje" onda mi ni sam dvd nije bitan ali ne znam kako bi mogao da povežem tv samo sa zvučnicima. Koje bi tu bilo optimalno rešenje ? Sad mi pade na pamet, da li onda i tv mora da ima mogućnost za stereo zvuk ?
 
Citiraj
#12
Svi LCD televizori su stereo ali retko koji imaju audio-out pa nemogu da se vežu na pojačalo. Za to postoji ili kompotit izlaz ili HDMi. Najbolja kombinacija:
1. TV +
2. DVD-DviX.....10e (za toliko možeš da ga kupiš ovde)

3. 5.1 risiver....oko 40e + (ili koji ima sve komande na sebi ili sa daljincem) (za toliko možeš da ga kupiš ovde)

4. satelit...5 komada ili centar i 4 komada...........mogu da se kupe za 20tak evra

5. aktivan subvufer ....bez njega je sve uzalud a može da se kupi za 20-30e


Svi 5.1 risiveri imaju procesor koji reguliše sve zvučnike i ako dvd priključiš sa dva činča (stereo)

Znači kompletan kvalitetan kućni bioskop možeš kupiti ovde za stotinak evra a ima i jeftinija kombinacija..DVD+aktivan vufer sa satelitima (na primer Logitech) koji imaju i ugrađen tjuner i daljinac
 
Citiraj
#13
Zaključak - ipak sam trebao da zadržim onaj Philips kućni bioskop što sam poslednji od takvih uređaja imao u ponudi.
Otišao je za upola novca od toga što si ti sabrao a lepo su zvučnici izgledali. Ništa, sada znam pa ću sledeći put sebi da zadržim jedan :)
 
Citiraj
#14
(19.07.2015 14:18)999 Piše: To što si ti uzeo je all in one sistem i nije predviđen da kačiš zvučnike i ostale džidža bidže na njega....
1. u koliko prostorija hoćeš da staviš zvučnike (predpostavljam po dva)?
2. u koliko prostorija hoćeš da ti rade istovremeno?
3. da li hoćeš kontrolu jačine u svim prostorijama pojedinačno?
kontrolom redno i paralelnim vezivanjem možeš vezati i 20 zvučnika.... ali sa jednom kontrolom

Vidi ovako šta sam planirao mada je teško ovako da ti obajsnim porukom kuckajući.
Hoći sve da mi ide preko miksete
U jednoj sobi računar sa zvučnicima 4+1 ili 5+1 kako ih već zovu
Druga soba kod ćerke , laptop, TV, takođe zvučnici 4+1 ili ono što sam uzeo sa sve laserskom kuglom.
Treća prostorija TV, kućni bioskop sa zvučnicima 4+1 ,
Kuhinja uramljen monitor kao slika samo za prenos slike i dva zvučnika
Kupatilo jedan zvučnik
Planirao sam preko miksete mogu da postavljam zvuk recimo samo u jednoj prostoriji i kuhinji, ili recimo u jednom prostoriji i kupatili itd.
Znam da video ili slika ne može preko miksete ali to mi nije bitno, palim i gasim na daljinski video po želji.
grešim li u nečemu ili sam u pravu, izvodljivo ili nije ????
Kablove sam planirao da se ništa ne vide , da ide sve preko tavana
itd...
Немој да ме пратиш, и ја сам залутао !!!
 
Citiraj
#15
Bre, bre, Milanče pa ovo više liči na Orvelovu 1984. nego na kućni sistem. Sa mix-pultom bi se to lakše rešilo ali on košta par hiljda evra.....

Evo šta bi moglo :

1. računar sa zvučnicima...
iz računara kabl u mixetu a iz mixete kabl do 5.1 sistema..5.1 sistem se kontroliše do visine signala iz mixete

2. kod ćerke (mada mislim da će te zamrzeti do kraja puberteta...)
iz laptopa i TVa kablovi do mixete, iz mixete kabl do 5.1 sistema...može da kontroliše jačinu dokle joj ti dopustiš sa mixete

3, treća prostorija...
iz TVa u mixetu iz mixete u kućni bioskop (kućni bioskopi retko mogu da se kontrolišu sa mixetom, samo neki modeli koji imaju preamp-poweramp)

4. kuhinja i kupatilo mogu bez problema.

Od prilike to je kombinacija sa kojom možeš da kontrolišeš maksimalnu jačinu zvuka po prostorijama..u svakoj prostoriji (osim kupatila) možeš da smanjuješ i pojačavaš ton ali samo do jačine koju si podesio na mixeti...
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 2 Gost(a)