• Limundo Cafe je zvanični forum LimundoGrada
 • Limundo Cafe je namenjen svim Limundovcima
Ulaz pomoću Limundo naloga -> Ulaz Registracija


Ocena teme:
 • 0 Glasova - 0 Prosečno
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Limundo zaštita
#1
Imam nekoliko pitanja u vezi LK zaštite pošto razbiram da li da uvedem i to.
Prvo, u Pomoći o Limundo zaštiti stoji ovako https://limundo.zendesk.com/hc/sr/articles/202590821 :
"Limundo zaštita za prodavce
Limundo vam vraća do 10.000 din ako ste:
Poslali predmet kupcu, a kupac vam nije uplatio novac
Prijavili Limundo timu da niste dobili novac najkasnije u roku od 20 dana od dana završetka aukcije
Zaštitu možete koristiti u dobroj nameri, do dva puta godišnje.
Pre slanja zahteva za isplatu Limundo zaštite neophodno je:
Da pokušate da stupite u kontakt sa kupcem putem Limundo poruka i telefona u cilji rešavanja nastale situacije
Ukoliko niste uspeli da stupite u kontakt sa kupcem potrebno je da se obratite Limundo timu putem kontakt strane i objasnite nastalu situaciju i dostavite fotografisanu uplatnicu najkasnije 20 dana od dana završetka aukcije
Limundo tim će pokušati da stupi u kontakt sa kupcem i da reši nastalu situaciju
Maksimalno vreme čekanja na isplatu je 20 dana od dana kada Limundo timu dostavite fotografiju adresnice."
Kakvu uplatnicu treba da fotografiše prodavac, to mi nije jasno? I zašto putem Limundo poruka I TELEFONA, može li bez telefona ili je telefonski kontakt nužan uslov? Kako se dokazuje da je bilo telefonskog kontakta, znamo da se kupcu uvek veruje i ak oon kaže da nije bilo telefonskog kontakta, a prodavac da jeste onda je prodavac u gabuli.

Drugo:  je li definisano koliko dana ima kupac da uplati novac prodavcu? Da li to zavisi od dana slanja ili od dana prijema? Gde to piše u pravilniku?
Treće: Šta ako kupac ne preuzme paket pa se paket vrati, a prodavac ga ne preuzme - da li i tada Limundo refundira do 10 000 dinara prodavcu? Ako prodavac preuzme vraćeni paket da li i tada LK vraća novac do 10 000 prodavcu za reundiranje duple poštarine?
 
Citiraj
#2
Kako se ona aktivira?
Nisam bas upucen u detalje kako dobiti zastitu
Mozda je to neka vrsta godisnje pretplate pa se ta uplatnica trazi. ...Inace, neka druga uplatnica za Limundo/Kupindo prodavca, ne znam da postoji.

Ni ovde ne pise nista o tome:
http://blog.limundograd.com/2014/09/limu...-prodavce/

...ovako kako sam "proleteo".
 
Citiraj
#3
pa kupac daje dokaz za lImundo zastitu uplatnicom da je platio a prodavac adresnicom da je poslao

kontakt telefonom podrazumeva da ste pokusali i tako da stupite u kontakt valjda vam je cilj da dobijete kupljeni predmet ili novac u slucaju prodavca ako nista ne pomaze onda se kontaktira LT u roku od 20 dana

ta zastita se odnosi da ste poslali i kupac pruzeo a nije platio ( kod opcije placanje posle slanja) i da ste platili a prodavac nije poslao (placanje pre slanja)

ja tako shvatam to
 
Citiraj
#4
Ja bih ukljucio ovu opciju, mislim lepo je to od Limunda sto nadoknadjuje novac, ali me nervira sto mora da se cekira i Licno preuzimanje kada se ukljuci ova opcija i zbog toga sam odustao  :hihi:
 
Citiraj
#5
Pa vidis, oni ti nude zastitu tokom kupovine jedino ako licno odes po robu i preuzmes je :D
Onda te oni stite, da se negde ne sapletes uz stepenice i tako to. Pametno i strateski odradjeno, nema sta!
 
Citiraj
#6
Citat: Da pokušate da stupite u kontakt sa kupcem putem Limundo poruka i telefona u cilji rešavanja nastale situacije
Promenjeno u "Limundo poruka ili telefona u cilju".

Citat:dostavite fotografisanu uplatnicu najkasnije 20 dana od dana završetka aukcije
Naša greška, promenjeno iz "uplatnicu" u "adresnicu".

Citat:je li definisano koliko dana ima kupac da uplati novac prodavcu?
Rok za uplatu je i dalje isti predviđen rokovima za saradnju, svako preskakanje tih rokova treba što pre da nam se prijavi. Ne postoji dodatni, rezervni rok nakon prekoračenog roka već se postupa u skladu sa prekoračenjem roka.

Citat:Šta ako kupac ne preuzme paket pa se paket vrati, a prodavac ga ne preuzme - da li i tada Limundo refundira do 10 000 dinara prodavcu?
Prodavcu se novac refundira ako kupac preuzme paket i ne plati ga. Ostale situacije nisu pokrivene LimundoGrad zaštitom. Takođe, poštarina nije obuhvaćena LimundoGrad zaštitom ni kod kupca ni kod prodavca.

Citat:Kako se ona aktivira?
Ništa ne aktivirate, LimundoGrad zaštita je za sve članove. Ne morate ništa da se pretplaćujete ili bilo šta slično. Potrebno je samo da sarađujete sa drugim članovima u skladu sa pravilima sajta, a ako se desi da vas neko prevari, u smislu da vam ne pošalje plaćen predmet ili ne uplati poslat predmet, mi vam vraćamo do 10000 dinara. Imate ovde detaljnije:
https://limundo.zendesk.com/hc/sr/sectio...a-trgovina

Citat:Ja bih ukljucio ovu opciju, mislim lepo je to od Limunda sto nadoknadjuje novac, ali me nervira sto mora da se cekira i Licno preuzimanje kada se ukljuci ova opcija i zbog toga sam odustao
Nisam sigurna na šta tačno mislite.
:lotr:
 
Citiraj
#7
(01.06.2016 09:21)Alduin Piše: ...
Citat:je li definisano koliko dana ima kupac da uplati novac prodavcu?
Rok za uplatu je i dalje isti predviđen rokovima za saradnju, svako preskakanje tih rokova treba što pre da nam se prijavi. Ne postoji dodatni, rezervni rok nakon prekoračenog roka već se postupa u skladu sa prekoračenjem roka.

...

Hvala lepo, Alduin, precizno i koncizno kao uvek.
Međutim u ovom što sam ostavio u citatu postoji problem, rekao bih, jer u Uputstvu za korišćenje Limunda nigde nije propisano koliko dana za šta je određeno kod transakcije sa plaćanjem posle slanja osim krovne odredbe da je rok za završetak 8 dana. Ako prodavac pošalje sedmog dana na primer? Ne bih da cepidlačim, ali uslovi Limundo zaštite su precizno definisani i jedan glasi da se sve obavi po pravilima i rokovima - u ovom slučaju pravila ne propisuju rokove za slanje odnosno plaćanje. Doduše možda ja ne razumem. Ali evo citat iz Uputstva:
"ROKOVI ZA REALIZACIJU 
 Za uspostavljanje kontakta sa članom: 2 dana od dana kupovine tj. prodaje (i prodavac i kupac su dužni da se jave drugoj strani u ovom roku). 
 Za uplatu novca (ukoliko se uplaćuje prodavcu unapred): 5 dana od dana kupovine. 
 Za završetak saradnje: 8 dana od dana kupovine. 
 Rokovi se mogu produžiti uz obostran dogovor. 
 Za plaćanja preko Limundo Cash-a važe rokovi: 2 dana za aktivaciju transakcije, 3 dana za plaćanje, 3 dana za slanje predmeta."
 
Citiraj
#8
Pojasniću na vašem konkretnom primeru - na aukciji je plaćanje posle slanja, rok za završetak saradnje je 8 dana, prodavac je poslao posle 7 dana. Ako je kupac preuzeo isti taj paket, mora i da ga plati. On se može sa prodavcem sporiti oko toga da li su ispoštovani ili nisu rokovi za saradnju. Recimo, ako paket stigne posle 9 dana i kupac sad neće da obavi saradnju jer je dobio paket van roka za završetak saradnje, on isti taj paket može da odbije. Ali, ako ga je preuzeo, mora i da ga plati. Ako neće da ga plati, prodavac ima pravo na LimundoGrad zaštitu.
:lotr:
 
Citiraj
#9
Vreme putovanja posiljke je izvan delovanja bilo koje strane tako da, nema smisla da bude sastavni deo vremena koje je odredjeno za ostvarivanje dogovora - zavrsetak saradnje.
Ovo kazem, zato sto niko ne moze da predvidi vreme za koje ce neka kurirska sluzba dostaviti posiljku, jer iskustva govore da cak i brze poste mogu biti jako spore.
Meni je, recimo, jedna sluzba dostavila posiljku tek nakon 8 dana, od dana kada ju je prodavac predao. I posiljku je jos poslao istog dana kada sam je narucio (kupio)... a sta da mu je tog dana bilo kasno te se odlucio da je posalje odmah sutradan, ili bude vikend pa moze tek u ponedeljak?
Dakle, vreme od 8 dana koje imaju obe strane za ostvarivanje dogovora, pada u vodu ako to vreme dodatno produzuje neka od sluzbi svojom neorganizovanoscu.
Zasto bilo koja strana (kupac ili prodavac) treba snositi posledice zbog nesavesnosti i neodgovornosti one trece?
 
Citiraj
#10
(02.06.2016 13:27)Rollback Piše: Zasto bilo koja strana (kupac ili prodavac) treba snositi posledice zbog nesavesnosti i neodgovornosti one trece?

Zato sto je izabrao Aks, Bex :D
 
Citiraj
#11
(02.06.2016 09:19)Alduin Piše: Pojasniću na vašem konkretnom primeru - na aukciji je plaćanje posle slanja, rok za završetak saradnje je 8 dana, prodavac je poslao posle 7 dana. Ako je kupac preuzeo isti taj paket, mora i da ga plati. On se može sa prodavcem sporiti oko toga da li su ispoštovani ili nisu rokovi za saradnju. Recimo, ako paket stigne posle 9 dana i kupac sad neće da obavi saradnju jer je dobio paket van roka za završetak saradnje, on isti taj paket može da odbije. Ali, ako ga je preuzeo, mora i da ga plati. Ako neće da ga plati, prodavac ima pravo na LimundoGrad zaštitu.

Ne bih da cepidlačim , ali vraćamo se na početak - ono što sam pitao: mora da plati, ali u kom roku?  Jer ja kad komuniciram sa kupcem koji oteže uplatu unapred navedem mu da je rok za plaćanje do tog i tog datuma pozivajući se na PRAVILNIK i tu nema ljutnje (ako je iole razuman kupac), ali kako da izvršim pritisak na kupca kome sam poslao i koji je preuzeo paket, a oteže uplatu? Koji je rok, od kog dana i gde to piše? Da li razumeš u čemu je kvaka? 

(02.06.2016 13:27)Rollback Piše: Vreme putovanja posiljke je izvan delovanja bilo koje strane tako da, nema smisla da bude sastavni deo vremena koje je odredjeno za ostvarivanje dogovora - zavrsetak saradnje.
Ovo kazem, zato sto niko ne moze da predvidi vreme za koje ce neka kurirska sluzba dostaviti posiljku, jer iskustva govore da cak i brze poste mogu biti jako spore.
Meni je, recimo, jedna sluzba dostavila posiljku tek nakon 8 dana, od dana kada ju je prodavac predao. I posiljku je jos poslao istog dana kada sam je narucio (kupio)... a sta da mu je tog dana bilo kasno te se odlucio da je posalje odmah sutradan, ili bude vikend pa moze tek u ponedeljak?
Dakle, vreme od 8 dana koje imaju obe strane za ostvarivanje dogovora, pada u vodu ako to vreme dodatno produzuje neka od sluzbi svojom neorganizovanoscu.
Zasto bilo koja strana (kupac ili prodavac) treba snositi posledice zbog nesavesnosti i neodgovornosti one trece?

Boldovano nije tačno. Odnosno nije tačno ako radiš sa ozbiljnom kurirskom službom kao Postekspres. Prvo imaš tačan spisak pošti u koje je isporuka moguća danas za sutra pa možeš da planiraš. Drugo procenat kašnjenja kod njih je stvarno zanemariv, po mom iskustvu ispod pola procenta. Treće, ako se i desi kašnjenje, odnosno da pošiljka nije isporučena u predviđenom roku dobijaš naknadu od zaboravih, ali valjda 5 ili 10 puta iznos poštarine.
Ako radiš sa imitacijama kurirske službe koje završavaju na X... ne kažem... svašta je moguće.
 
Citiraj
#12
(02.06.2016 09:19)Alduin Piše: Pojasniću na vašem konkretnom primeru - na aukciji je plaćanje posle slanja, rok za završetak saradnje je 8 dana, prodavac je poslao posle 7 dana. Ako je kupac preuzeo isti taj paket, mora i da ga plati. On se može sa prodavcem sporiti oko toga da li su ispoštovani ili nisu rokovi za saradnju. Recimo, ako paket stigne posle 9 dana i kupac sad neće da obavi saradnju jer je dobio paket van roka za završetak saradnje, on isti taj paket može da odbije. Ali, ako ga je preuzeo, mora i da ga plati. Ako neće da ga plati, prodavac ima pravo na LimundoGrad zaštitu.

Hjustone imamo problem!

kada prodavac posalje u roku dalje ne zavisi od njega vec od kurirske sluzbe

evo da uzmemo primer poste i njihove rokove

Pismonosne pošiljke se uručuju u sledećim rokovima:

 • dva radna dana na užem dostavnom području pošte;

 • tri radna dana na širem dostavnom području pošte i

 • pet radnih dana na najširem dostavnom području pošte.

  Znaci ako je kupac izabrao Postu znaci slaze se sa njihovim rokovima dostave ?
 
Citiraj
#13
Samo dva vremenska roka su bitna za isplatu LimundoGrad zaštite:
- prijava oštećenog u roku od 20 dana od kraja aukcije
- isplata zaštite u roku od 20 dana od dobijanja dokaza o slanju/plaćanju

Svi ostali rokovi se sagledavaju radi lakšeg rešavanja konkretne situacije, ali nemaju presudnu ulogu u donošenju odluke da li će zaštita biti isplaćena ili ne. Ponoviću, ako je kupac preuzeo paket, mora i da ga plati. Da li je prodavac poslao petog ili sedmog dana, da li je kurirska služba prenosila paket tri ili pet dana, je nevažno kod LimundoGrad zaštite.
:lotr:
 
Citiraj
#14
Да ли се заштита односи и на мулти продаје. Типа - неко купи 5 предмета од продавца и продавац пошаље у једном пакету, да ли се заштита односи на све те предмете или само на један?
 
Citiraj
#15
Odnosi se na sve predmete, a zaštita će biti ukupna suma njihovih izlicitiranih vrednosti, do 10 000 dinara.
:lotr:
 
Citiraj
  


Skoči na forum:


Trenutno ovde: 1 Gost(a)